Pátek 30. března 1990

Dále v této souvislosti připomínám, že zákon o civilní službě obsahuje v části 3, § 12-15 trestné činy osob vykonávající civilní službu. Tyto nové trestné činy nejsou zahrnuty do trestního zákona č. 140/1961 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Takto do šlo k prolomení zásady uvedené v § 33 odst. + trestního zákoníku. kde je stanoveno, že trestným činem je pro společnost nebezpečný čin. jehož znaky jsou uvedeny v tomto zákoně, tedy v trestním zákoně a žádném jiném.

Nevím. zda tato úprava trestných činů v zákoně o civilní službě byla přijata úmyslně, ale mám o tom pochybnosti. Ve stejnou dobu přijímaný zákon o právu shromažďovacím obsahuje též novou skutkovou podstatu trestného činu, avšak tato je vtělena přímo do trestního zákona jako § 197b.

Česká národní rada přijala stanovisko k návrhu zákon a o civilní službě, které předložila Federálnímu shromáždění, kde se mimo jiné uvádí:

"Zahrnutí trestních skutkových podstat do textu zákona civilní službě je v zásadním rozporu s požadavkem jednotné kodifikace trestního práva hmotného v jednom zákoně."

Poslanci ústavně právního výboru mají důvodné pochybnosti, zda se Federální shromáždění vůbec seznámí se stanovisky ČNR k návrhům zákonů Federálního shromáždění. Tato situace je zvlášť bolestná v období, kdy zákonodárná činnost je rozsáhlá a k projednání návrhu je málo času.

Příští týden projednáme v ústavně právním výboru obsáhlé návrhy zákonů o soudní rehabilitaci, akciových společnostech, hospodářský zákoník a další. Poukazuji na to, že poslanec Lesák vyslovil přání též mít možnost vyjádřit se k zákonu soudní rehabilitaci a věřím, že i k dalším zákonům bychom všichni chtěli něco říci a to takovým způsobem, aby se to Federální shromáždění dozvědělo.

Kromě těchto zákonů se musíme zabývat též naší normotvorbou a jinými poslaneckými povinnostmi.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, tím, že přijímáme zákony, podílíme se na vytvoření právního státu. Neseme též odpovědnost za kvalitu našich zákonů. Obdobnou odpovědnost, byť v menším rozsahu, bereme na sebe, pokud využíváme oprávnění dle § 78 zákona č. 35/1989 Sb., o jednacím řádu ČNR sdělit stanovisko k návrhům zákonů Federálního shromáždění. Považuje se za nezbytné zajistit, aby naše stanovisko bylo předneseno a půdě výborů Federálního shromáždění. Úžasné tempo normotvorby sice zcela negovalo využití zákonné cesty předání stanovisek mezi předsedy Federálního shromáždění a České národní rady. Chceme, aby naše spolupráce s Federálním shromážděním byla mnohem operativnější. Je zřejmé, že postup dle § 38 odst. zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění nevyhovuje intenzitě právě zákonodárných sborů. Z těchto důvodů ústavně právní výbor přijal usnesení, ve kterém se říká: "Ústavně právní výbor žádá předsedu ČNR o zprostředkování setkání předsedů ústavně právních výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění s ústavně právním výborem ČNR, ohledně způsobu projednání stanovisek ČNR k návrhům federálních zákonů v ústavně právních výborech Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění.

K tomu mohu pouze doporučit, aby to bylo maximálně brzy, abychom skutečně byli schopni naše požadavky předat řádným způsobem Federálnímu shromáždění, aby naše připomínky a stanoviska doznaly sluchu Federálního shromáždění. děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Ano, děkuji poslanci Palkoskovi, samozřejmě, že usnesení výborů zabezpečíme tak, jak je požadováno.

O slovo se přihlásil pan ministr Moldan s informací.

Ministr životního prostředí Bedřich Moldan: Vážený pane předsedo, děkuji za u dělení slova, vážené poslankyně, vážení poslanci, včera jsem slíbil, že vás budu informovat o tom, jak na NVP bude řešena otázka naší budovy, která, jak víte, je základní podmínkou pro naši práci.

Včera se na NVP konalo plenární zasedání, které rozhodovalo pouze o jedné dislokační záležitosti, totiž o novém využití bývalé budovy ÚV KSČ na nábřeží. Po dlouhé diskusi bylo rozhodnuto, že budova nebude přidělena resortu ministerstva spravedlnosti, nýbrž federálnímu resortu dopravy a resortu spojů.

V našem případě žádné rozhodnutí nepadlo, ani nebylo plánováno. Já jsem měl potom diskusi s panem primátorem a s panem náměstkem Klímou v této věci a odešel jsem s pouhým příslibem, že věc bude urychleně řešena. Děkuji za pozornost.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu ministrovi za informaci, která není právě pro českou státnost příznivá, ani pro ministerstvo spravedlnosti ani pro pana ministra Moldana. Věřím, že ještě nějaká jednání v tomto smyslu vláda s NVP povede.

Vážené poslankyně a poslanci, včera jsme ukončili bod "Různé", schválili jsme, že nebudeme se dnes k němu vracet, rovněž tak jsme uzavřeli a schválili zprávu o činnosti předsednictva ČNR. Nicméně poslanci Kraus Jaroslav a Martin Pecina požádali o vystoupení a sice k názvu republiky. Prosil bych je, kdyby mohli vzít své přihlášky zpět, protože si myslím, že rozhodnutí Federálního shromáždění bylo jedině možné, pokud jsme nechtěli vyvolat ústavní krizi a že v podstatě vyhovuje název republiky i nám, jak jsme ho schválili, ale nicméně jejich právo je vystoupit. Dále poslanec Adam žádá, aby mohl ještě vystoupit ke zprávě o činnosti předsednictva, kterou rovněž jsme včera schválili. Hodlá ještě někdo z poslanců sdělit něco České národní radě?

Tak že předseda ústavně právního výboru docent Peška.

Poslanec Pavel Peška: Jde jen o stručné sdělení, které navazuje na dnešní jednání, pokud jde o návrhy na volby soudců. Já bych chtěl k projednávání těchto návrhů sdělit stanovisko ústavně právního výboru, aby napříště byly s náležitým předstihem přiděleny tyto návrhy ústavně právnímu výboru, což dosud nebylo zvykem a včas je také zároveň rozdat všem poslancům, aby mohli své připomínky sdělit ústavně právnímu výboru. Počítáme také s tím, že bychom si vyžádali speciální zprávy a eventuálně vyžadovali i osobní účast kandidátů na naší schůzi. Děkuji.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu poslanci. Prosím vás, kdo se bude ještě hlásit do rozpravy? Máme 4 přihlášky do rozpravy, tak, že musíme schválit změnu pořadu jednání.

Na žádost poslanců doporučuji, abychom do pořadu zařadili bod

XIV.

Pokračování diskuse - různé

Kdo souhlasí s tímto požadavkem poslanců, kteří hodlají vystoupit? (Hlasuje se.) Děkuji. Hlasování je vlastně formální, protože podle jednacího řádu musí jim být uděleno slovo.

Poslanec Čestmír Adam: Pane předsedo, paní a páni poslanci, hovořím jenom proto, že hrozí nebezpečí z prodlení. V těchto okamžicích se totiž musí dát poslední dispozici projektantům, pokud jde o projekt rekonstrukce druhé části sněmovního bloku. A já vám navrhuji ve smyslu toho, co jsem říkal včera, aby Česká národní rada dneska usnesla:

Česká národní rada konstatuje, že je třeba urychleně vytvářet organizační a hmotné podmínky pro činnost českého parlamentu po svobodných volbách a v tomto smyslu trvá na tom, že v druhé etapě bude zakončena rekonstrukce celého sněmovního bloku pro potřeby ČNR jako českého parlamentu a hlavy českého státu. Ze zásadních důvodů není možné v tomto bloku zajišťovat ubytování cizích osob a maloobchodní činnost.

Velice vás prosím, abyste toto schválili, protože naši následovníci by nám to asi vyčetli, že jsme dopustili, aby potřeby tohoto nejvyššího orgánu České republiky nebyly hmotně zajištěny, protože nároky parlamentu, který bude pracovat na základě uvolnění ze zaměstnání jednotlivých poslanců, budou podstatně větší, než dneska. Velice prosím, abyste toto usnesli.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Musím v tomto případě vyslovit protinávrh nebo protimyšlenku. Vedu a mám za sebou možná už 10-15 hodin jednání spolu s dalšími funkcionáři ČNR s Malostranskou besedou, s občany Za starou Prahu, se Sdružením za Malou stranu, s ONV Prahy l, kde jsme došli k určité dohodě. Máme dnes již stavební povolení na tuto akci, jinak bychom nedostali stavební povolení a Pardubice bychom mohli poslat domů. Věřte, že předsednictvo ČNR, zejména já, nemá zájem na tom, abychom nějakým způsobem omezili činnost parlamentu a že to je skutečně v současné době tak citlivá situace, že musíme jednat s těmito orgány velice - řekl bych tolerantně, vyslechnout jejich názory, jinak jsme měli na Valdštejnském náměstí demonstraci a skutečně, dospěli jsme k takovému kompromisnímu řešení, na základě něhož jsme dostali jako ČNR stavební povolení. My bychom snad museli přijmout vlastní zákon, ale asi v současné době jít proti cele Praze je velice nemožné. Dnes bude předsednictvo ČNR jednat o dalším pokračování stavby a prosím předsednictvo, až projedná tento návrh, že budeme Českou národní radu informovat buďto po klubech nebo uděláme výstavku tady před příštím plénem, abyste se s tím mohli dokonale seznámit.

Ale v této chvíli, pane poslanče, musím říci, že by bylo velice pro naši věc špatné, kdybychom přijali usnesení, kterým bychom vlastně shodili celá ta jednání, která jsme již vedli a v podstatě bychom zastavili stavební činnost v dolejším trak tu České národní rady, v Tomášské ulici a museli bychom zedníky poslat pryč. Proto tě prosím, abys vzal zpět tento svůj návrh, zvu tě dneska do předsednictva, které bude zahájeno hned po skončení schůze, kde můžeš vyslovil svůj názor a kde budeš informován.

Poslanec Čestmír Adam: Souhlasil bych s tím, aby se projekt dělal variantní.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Ano. Samozřejmě, že s tím počítáme. Tam se jedná o to, zda vchod z jedné strany nebo druhé strany, vnitřky zůstávají zachovány, zatím je vchod ze strany Tomášské ulice. V současné době hlavou proti zdi nemůžeme jít ani my jako parlament, musíme respektovat přání v tomto případě Pražanů.

Další přihlášený do rozpravy je poslanec Pecina, připraví se poslanec Kraus.

Poslanec Martin Pecina: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vážená vládo, chápu, že o novém názvu republiky rozhodl kompetentní orgán. Ctím zákony této země, ale zároveň cítím povinnost k tomuto prohlášení.

Včera ve večerních hodinách jsme byli svědky brilantní kompromisní politiky našemu národu tolik vlastní. Nikdy jsem nebyl pro vyvolávání malicherných a tím zbytečných dohadů ani pro vyvolávání emocí, ale všechno má své meze. To, jak jsme opět krajně vyhověli našim slovenským spoluobčanům v době, kdy voláme po pozvednutí české statnosti, je příliš groteskní. Dovolte mi, abych vám připomněl, jak se český parlament v těchto dnech prezentoval veřejnosti.

Zrušil své původní doporučení Federálnímu shromáždění o nazvu "Československá republika" a ne příliš jednotně a především ochotně se přiklonil k doporučení názvu "Československá federativní republiky". O tom, jak toto gesto bylo profesionálně opomenuto, jsme se mohli včera večer přesvědčit všichni. Náhle máme dokonce dva názvy, máme pomlčku, máme i federativní zdůraznění. A vysvětlení, že název republiky s onou tolik diskutovanou pomlčkou ve slovenštině je pouhou jazykovou odlišností, před naším národem příliš neobstojí. Kdo tomu nevěří, ať se zeptá těch, kteří měli včera ve večerních hodinách možnost u budovy Federálního shromáždění se o názoru našich občanů přesvědčit.

Domnívám se proto, že je naší povinností nejen vůči voličům, postoj českého parlamentu veřejně vyslovit. Chápu, že kompromisům a to nejen politickým, se v životě nelze vyhnout, ba právě naopak. Dříve jsem byl hrdý na to, že žiji v srdci Evropy, že jsem (Čechoslovák, v minulých měsících se mně tato hrdost opět vrátila. Já nejsem přelétavý, snažím se chápat životní kompromisy, ale chtěl bych také, aby mně tato hrdost už vydržela. Československá republika je název, který byl posvěcen krví Čechů a Slováků, Štefánikem počínaje, právě proto, abychom zůstali svobodní a celiství. Proto bychom měli tento historický název ctít. Samotná délka názvu státu ještě nezaručuje naplnění jeho vlastního obsahu. Děkuji. (Dlouhotrvající potlesk.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji. Pan poslanec Kraus.

Poslanec Jaroslav Kraus: Pane předsedo, páni a pánové poslanci. vážená česká vládo, možná že mi namítnete, že hovořit v této chvíli o nápisu na prezidentské standartě není a jour. Ale ve světle toho, co se odehrálo včera. myslím, že to nebude od věci.

Chci předeslat, že jsem od studentských let milovníkem latiny a že mou nejoblíbenější skladbou je Dvořákovo Rekviem. Dále chci říci, že si neobyčejně vážím našeho pana prezidenta, už od chvíle, kdy vyšla v Hostu do domu jeho Dialektická metafyzika. Hry Vyrozumění a Zahradní slavnost jsem uměl skoro nazpaměť a Audienci jsem si od roku 1977 přehrával nejméně třicetkrát.

Nápis na prezidentské standardě "Pravda vítězí", který pan prezident uvedl v tom své prvním návrhu, je průsečíkem dějinných koncepcí. Jako červená niť se k tomuto nápisu "Pravda vítězí" táhnou táborství, Čeští bratři a přes národní obrození, přes Havlíčka, přes Palackého to jde až k Masarykovi. Jaký to musel být obrovský, nevybíravý tlak na svědomí tohoto čistého člověka, žel musel svůj původní návrh změnit. Tento tlak, myslím, má svoje kořeny - a vítr vane nejspíše od prelátů, luďáků.

Já bych v tuto chvíli citoval dvě věci - vy víte, odkud ty citáty jsou: "Prezidenta Osvoboditeli, odkazu, který jste vložil do našich rukou, věrni zůstaneme" a: "Státy se udržují těmi ideály, ze kterých vznikly". Děkuji za pozornost. (Dlouhotrvající potlesk.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Mikan.

Poslanec Vladimír Mikan: Mám pouze jedno upozornění. jménem skupiny poslanců nestraníků bych požadoval krátkou schůzku Klubu nestraníků ve Státních aktech po skončení tohoto jednání.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Ano, to já mám připraveno tady, pane poslanče, ale bude to zde, tam byste se nevešli. Klub (ČSL se sejde v místnosti č. 23. Předsednictvo se sejde ve 13 hodin. Dále tady mám žádosti několika poslanců, jak to bude vypadat s uvolňováním. Předsednictvo dnes projedná a schválí tuto záležitost.

Tím jsme projednali celý pořad 25. schůze ČNR, děkuji vám za aktivní spolupráci a končím schůzi.

Předsednictvo se sejde ve 13 hodin, hned po slibů soudců.

Dále zde mám žádost několika poslanců, jak to bude vypadat s uvolňováním. Předsednictvo projedná a schválí uvolnění předpokládám - všech poslanců, kteří o to požádali, je jich v této chvíli asi 17, a podmínky budou takové, že samozřejmě je nutné, aby vykonávali poslaneckou práci, a to buďto zde, v Praze v parlamentu, pokud zasedají výbory, průzkumy, pracovní schůzky, pléna atd., popř. ve volebním obvodu.

Jakým způsobem to bude sděleno zaměstnancům, se dohodneme na předsednictvu, ale zřejmě písemnou formou, jinak to možné není.

Takže to by bylo všechno. Končím schůzi. děkuji vám všem a přeji dobrou chuť. Na shledanou!

/Konec v 11.50 hodin./





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP