Čtvrtek 29. března 1990

Nenávist a primitivní soudy se usídlili na půdě Občanského fóra v Brně a způsobují jeho hluboký rozklad. Komu to slouží, je zcela zřejmé. A co to udělá před volbami s Občanským fórem, je nabíledni. Samozřejmě, že nejvíce křičí právě ti, kteří vytvářeli onu šedou masu, která tak poddajně umožňovala komunistické straně uskutečňovat svoji totalitní moc. bez této šedé masy - a kdo do ní patřil, se neodvažuji tady říci, protože to byla většina - prosím, neberte to jako výtku, jen skromné upozornění na to, kde se asi nacházejí meze slušnosti. Tedy bez této šedé masy by bývala komunistická strana nemohla vládnout ani rok.

Nejhorší však je to, že zatím ti, na které bychom právem měli upírat svoji pozornost, nám unikají ze zřetele. Nemám na mysli ty poctivé komunisty, kteří se distancovali od chyb minulosti. Dát jim šanci znamená současně dát šanci i demokracii. Jinak to prostě nelze. Známe přece spoustu lidí i na nejvyšších místech, kteří mají jistě naši důvěru, a ještě včera byli komunisté. Tady mám na mysli ty nyní velmi maskované, zaryté dogmatiky, povahou reakcionáře, malé i velké diktátory, nichtsmachry s velkou hubou, kteří všichni změnily metody a styl práce, aby se skryli, ale jsou zde.

Tito malí i velcí škůdci jsou naši společní nepřátelé a vy o nich dobře víte. Ostatní nemusí být nutně našimi přáteli, zřejmě s nimi povedeme tvrdý názorový boj. Ale důstojně, kulturně Taková snad byla vždycky tradice této země.

Dnes už není znakem odvahy žádat odvolání komunisty - někdy pracovitého a dobrého člověka i odborníka. A děje se to. Znakem odvahy dnes může být spíše odvolání mluvčího Občanského fóra, který zasévá rozklad a anarchii pod praporem nejpravověrnějšího revolucionáře. Kredit nemá ovšem každý, kdo byl zavřený z politických důvodů, pouze ten, kdo má lásku ulice s pivním nádechem. Také antikomunista nemusí být nutně demokrat.

Na půdě tohoto váženého shromáždění bychom měli usilovat právě o to, abychom k těmto demokratickým principům co nejvíce se přiblížili - pokud to půjde. Úplně to odstranit jistě nelze - vyhnout se platnému politikaření a dělně směřovat společně k jedinému cíli, jímž by měla být demokratická, humánní a dobře prosperující společnost. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Josef Kaňa: Děkuji poslanci Holomkovi za jeho vážné vystoupení v rozpravě.

Slovo má poslanec Krubl, připraví se poslanec Karas.

Poslanec Pavel Krubl: Pane předsedající, svůj dotaz jsem vznesl v rámci rozpravy k návrhu rozpočtu, tak se vzdávám.

Místopředseda ČNR Josef Kaňa: děkuji. Hovořit bude poslanec Karas, připraví se poslanec Hubálek.

Poslanec Jiří Karas: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jmenuji se Jiří Karas, jsem poslanec za volební obvod číslo 67 - Ostrov nad Ohří, člen Československé strany lidové.

Obracím se na vládu České republiky s následujícími podněty:

1. Otevřeme-li encyklopedický slovník, pod heslem Jáchymov najdeme: Jáchymov - město v Západočeském kraji, okres Karlovy Vary. Světoznámé radioaktivní lázně a rekreační středisko. Od 19. století do roku 1964 těžba uranové rudy.

Skutečnost: Město Jáchymov se stává mrtvým městem. je příkladem devastace přírodního bohatství a životního prostředí s totalitním režimem uplynulých čtyř desetiletí. Celé město následkem těžby radioaktivní rudy je zamořeno radioaktivním plynem. V blízkém okolí se nachází skládka radioaktivního odpadu pro některé provozy, zabývající se výzkumem a využitím radioaktivity.

V tomto prostředí žijí a bydlí lidé. Právem proto občané žádají okamžité řešení této situace.

2. Členové Československé strany lidové a všichni poctivě pracující lidé protestují proti existenci milionářů a zbohatlíků v naší zemí. Zatímco průměrný občan vynakládá většinu svého volného času na shánění základních životních potřeb a žijí tak zvaně od výplaty k výplatě.

Je mezi námi stále ještě určitá vrstva lidí, kteří si našetřili tolik, že mají do smrti vystaráno. Tito samozvaní bývalí vůdci národa kradli a loupili, aniž se přitom museli obávat sebemenšího právního postihu. Jejich podvodné a bezpracné zisky mají viníkům současné neutěšené hospodářské situace zabezpečit i do budoucna bezstarostný život.

Navrhujeme proto provedení revize soukromého vlastnictví bývalých komunistických funkcionářů a jejich rodinných příslušníků, znárodnění protiprávně nabytého majetku a zavedení milionářské daně.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Josef Kaňa: Děkuji poslanci Karasovi.

Předseda mě informuje o situaci ve Federálním shromáždění, kde zasedá dohodovací komise. Tohoto zasedání se zúčastnil pan prezident, který opustil nemocnici, v této chvíli odjíždí zpět a jednání této komise pokračuje. Ve Federálním shromáždění se nehlasuje ještě o názvu Československé republiky.

Chápu, že tato informace vzbudí v každém z vás snahu to komentovat. Zdržme se toho a pokračujme v rozpravě. Slovo má poslanec Hubálek, připraví se poslanec Kasal.

Poslanec Bohuslav Hubálek: Volební obvod 19, Praha 9, Občanské fórum a Konfederace politických vězňů. Vážený pane předsedo, vážená Česká národní rado, česká vládo, dámy a pánové, jménem poslankyň a poslanců Občanského fóra i nestraníků přicházím s podnětem na pana ministra vnitra České republiky dr. Antonína Hrazdíru.

Se znepokojením sledujeme stoupající napětí v záležitostech týkajících se bezpečnosti a jistot občanů. Dokladem je vzrůst kriminality ovlivněný - mimo jiné - postavením a reorganizací policejních složek. Ti, kteří slouží poctivě dál, jsou přetěžování tak, že při dosavadním uspořádání hrozí opravdová krize v této oblasti.

Dokazuje to nedávná interpelace poslanci Občanského fóra pana poslance Vojtěcha Dohnala. Dokazují to četné zprávy tisku, např. rozhovor s majorem dr. Jiřím Staňkem v Rudém právu ze dne 23. března letošního roku.

Proto považujeme za potřebné posílit pořádkovou službu příslušníky armády. Do té doby, než budou zajištěny odpovídající stavy bezpečnostních složek. Dobrým příkladem jsou podobné akce v únorových dnech tohoto roku.

Urychleným opatřením je třeba předejít vyvrcholení krize nebo dokonce bezpečnostního kolapsu. Z toho by měly prospěch pouze kriminální živly nebo příživníci totalitních řádů. Obojí by však znamenalo ohrožení demokratického státu. Proto očekáváme bezodkladná a vhodná opatření v zájmu nás všech. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Josef Kaňa: Děkuji poslanci Hubálkovi. Slovo má poslanec Kasal, připraví se poslanec Dohnal.

Poslanec Jan Kasal: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych se zmínit o jedné nejasné záležitosti, která skýtá určitý prostor pro lidi, kteří se chtějí vyhýbat práci.

Při přechodu z pracovní neschopnosti do invalidity podle vyhl. č. 76/57 je možný dvojí postup. Uskuteční-li se tento přechod podle § 2 znamená to, že pacient v pracovní neschopnosti žádá sám o invalidní důchod, invaliditu sice potvrzuje posudková komise sociálního zabezpečení ONV, o svém závěru vydá posudek, rozhodnutí ve věci invalidního důchodu však podává Úřad důchodového zabezpečení v Praze. Podle platné novely zákona o nemocenském pojištění je nutné pacienta ponechat v pracovní neschopnosti až do doby obdržení rozhodnutí z Úřadu důchodové zabezpečení. Vzhledem k tomu, že Úřad důchodového zabezpečení Praha nemá nikde uveden termín, v jakém musí tyto záležitosti vyřídit, tedy žádnou zákonnou lhůtu, stává se, že doba čekání na rozhodnutí o invalidním důchodu trvá i několik měsíců. Stačí tedy onemocnět chřipkou, zažádat o invalidní důchod a mohu vesele požívat výhody tři čtyři měsíce.

S tímto problémem se setkáváme častěji v dobách, kdy je pro mnohé osoby výhodné přečkat nějaké nejisté období. Týkalo se to už uvolňovaných pracovníků administrativy z některých podniků, ale je to častým jevem i v současné době. Dokud však nebude změněna legislativa týkající se této oblasti, nelze postupovat jinak než jak bylo uvedeno výše.

Chci se zeptat, zda existuje nějaká možnost, jak těmto nemocným zabránit, aby dále zneužívali této vyhlášky.

Vážení poslanci, vážené poslankyně, dovolte mi, abych i já se vrátil k záležitosti, která zde byla mnohokrát diskutována. Chci se vrátit k diskusi ohledně majetku komunistické strany. Věřte, že mě k tomu nevede závist ani nenávist. Snad mi ateisté mezi vámi prominou, když místo dlouhého zdůvodňování svého názoru v kostce vzpomenu jeden příběh z Bible. Celníci se před dvěma tisíci let dopracovali špatné pověsti. A plným právem. Brali totiž víc, než se slušelo a lid to cítil a věděl. I když to mohl jen těžko dokázat. Celník Zacheus však prohlédl, poznal, že to, co činil, nebylo dobré. Spokojil se s tímto konstatováním? Ne. Věděl už tenkrát, před dvěma tisíci lety, že pouhé uznání viny nic neřeší. A proto říká: Polovici svého majetku dám chudým. A jestliže jsem někoho o něco ošidil, nahradím to čtyřnásobně. Přátelé z KSČ, nikdo po vás nechce, abyste něco hradili čtyřnásobně, ale jestliže se počet rehabilitovaných odhaduje na sto tisíc, nemůžete přece břemeno náhrad nechat jenom na státu. Jestliže se národní hospodářství převážně vaší vinou dostalo do tohoto žalostného stavu, nesvědčí o vaší dobré vůli konstatování, že jste si na vše vybrali na příspěvcích. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Josef Kaňa: Děkuji poslanci Kasalovi. Bude hovořit poslanec Dohnal. (Poslanec Dohnal se vzdává slova.) Děkuji poslanci Dohnalovi. Bude tedy hovořit poslanec Čaja. Připraví se poslankyně Marcela Černá.

Poslanec Milan Čaja: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi ve své interpelaci vás krátce seznámit se závažnou společenskou situací v našem okrese Uherské Hradiště, která vznikla v důsledku zjištěné kontaminace půdy, zvířat a snad i životního prostředí polychlorovanými bifenyly.

Od roku 1987, kdy bylo celostátně plošné zahájeno šetření a stanovení výše kontaminace potravin karciogenními látkami, polychlorovanými bifenyly, příslušné státní organizace a zemědělské podniky v našem okrese se danou problematikou systematicky zabývaly. Od počátku šetření byly na Uhersko-Hradišťku zjištěny nadlimitní hodnoty polychlorovaných bifenylů v mléce, mase, dojnic i telat. V současné době máme v okrese kontaminováno celkem 15 tis. kusů skotu. z toho 2650 kusů dojnic. I přes sestupnou tendenci těchto látek v mase a mléce postižených zemědělských podniků nedochází k radikálnímu obratu. Při zajištění nezávadnosti mléka a masa v obchodní síti byla vydána příslušná rozhodnutí. Současně je vyloučeno z běžného nákupu od zemědělských podniků kontaminované mléko a maso hlavně z JZD Boršice, Kunovice a Polešovice. I přes odstranění dosud známých zdrojů a poklesu kontaminace v mase a mléce v postižených podnicích je situace stále velmi vážná. Řešení problémů, odstranění příčin a důsledků, které se projevují v zemědělské výrobě se vymyká možnostem orgánů a organizací v působnosti okresu. Na př. nepoživatelné máslo, kterého se vyrábí denně jedna tuna, se za tím skladuje bez perspektiv dalšího využití na vrub zemědělských podniků a chov skotu v postižených podnicích se stává nerentabilním.

V uvedených jednotlivých zemědělských družstvech se již v tomto roce předpokládají ztráty a dopady cca 38 mil. Kčs. Problém je o to závažnější, že i přes specifičnost našeho okresu jako zemědělského se tato problematika týká i dalších okresů. Požaduji proto, aby se touto problematikou nezabývaly jen orgány ministerstva zemědělství a výživy, ale i další resorty, neboť průnik polychlorovaných bifenylů dle dosavadních zjištění nebyl zaviněn zemědělci.

Vzhledem k závažnosti dané situace doporučuji vytvořit meziresortní komisi, která by celou problematiku vyhodnotila komplexně a přijala patřičné opatření ke konečnému dořešení vážného stavu. Meziresortní komise by měla určit zdroje kontaminace, na jejichž základě musí rozhodnout o příslušných opatřeních a o otázce dalšího chovu skotu v této oblasti, o řešení zmírnění důsledku ekonomického dopadu na JZD a podniky a rozhodnout o způsobu likvidace kontaminovaných surovin a potravin.

Z uvedeného materiálu je zřejmé, že se jedná - a není to jen můj osobní názor, ale i názor zemědělců a široké veřejnosti našeho okresu - o velmi vážnou situaci z pohledu ekonomického, ale i společenskopolitického. Proto mi závěrem mého vystoupení dovolte využít práva interpelovat a upozornit na vážnou situaci ministry vlády České republiky, především ministra zemědělství, ministra zdravotnictví, ministra životního prostředí, popřípadě ministra financí. Obracím se rovněž s osobní žádostí na pana předsedu vlády Pitharta o pomoc při realizaci závěrů meziresortní komise. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Josef Kaňa: Děkuji poslanci Čajovi.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, blíží se půl sedmé. Do rozpravy jsou přihlášeni ještě čtyři poslanci, z toho pan poslanec Miroslav Mírný se dotazuje na postup při vytvoření komise pro přezkoumání nabytí majetku Komunistické strany Československa, případně jeho znárodnění. Chtěl bych jeho i celou ČNR informovat, že byla vytvořena společná parlamentní komise Federálního shromáždění, České a Slovenské národní rady. Z rozhodnutí a usnesení předsednictva České národní rady nás bude v této komisi zastupovat poslankyně dr. Röschová. Říkám to proto, aby poslanec Mírný zvážil, zda chce ještě vystoupit v rozpravě. Slovo má poslankyně Černá.

Poslankyně Marcela Černá: Pane předsedo, dámy a pánové, jako členka výboru pro životní prostředí jsem obdržela stanovisko občanských iniciativ z oblasti Prahy 10 k problematice spalovny Malešice. Stanovisko je velice obsáhlé a předpokládám, že občanské iniciativy je rozeslaly na více míst, přesto - protože na této půdě byla otázka spalovny Malešice projednávána několikrát na základě dotazů poslanců a bylo hovořeno o nutnosti spalování nejméně na 1100 stupňů - vzhledem k situaci, která se vyvíjí v oblasti Malešic (stavba byla zahájena na podzim loňského roku, rozpočtové náklady přesahují 1,6 mld), vás chci o této záležitosti informovat. Občané cítí nespokojenost - 1100 stupňů dosaženo nebude, v současné době se hovoří o 850 stupních při druhém stupni, který bude spalovat. jestliže se jedná o takto velikou stavbu v Praze, významnou svým dopadem nejen pro ekologii, ale i na zdravotní stav obyvatelstva, přitom to nebylo lidem dostatečně vysvětleno a nejsou respektovány požadavky, považuji za užitečné, Aby tato problematika byla s občanskými iniciativami projednána, aby byla respektována i některá stanoviska, která se objevují jako nová nebo do té doby nerespektovaná, i vzhledem k tomu velikému investičnímu nákladu, který se předpokláDá. Požaduji, aby věc byla projednána s občany, popřípadě prostřednictvím poslanců, v jejichž územním nebo volebním obvodu tato lokalita je a abych dostala písemnou odpověď od vlády. děkuji.

Místopředseda ČNR Josef Kaňa: Děkuji poslankyni černé. hovořit bude poslanec otruba. Připraví se poslanec Kovalčuk.

Poslanec Vítězslav Otruba: Pane předsedající, vážené poslankyně a poslanci, poučen minulým vystoupením budu dnes maximálně stručný, doufám, že to nebude na újmu srozumitelnosti. Mám dva dotazy. První je na ministra stavebnictví a na ministra financí. Pan ministr stavebnictví tady hovořil o změně standardu a metráže bytů, které v budoucnu máme stavět. (ovšem mě by zajímalo, co tato metráž a standard bytů udělá s jejich cenou, protože už dnes, pokud srovnáváme Příjmy našich obyvatel a výdaje na bydlení, jsme v podstatě na světovém standardu. to Je první dotaz.

Druhá část tohoto dotazu vychází ze zkušeností pracovníka podniku místního stavebnictví, kde jsem zaměstnán, která Se odráží především v opravách budov památkového charakteru, kde máme velice neblahé zkušenosti jednak s podniky velkého stavebnictví, jednak s podniky specializovanými na úpravy Památek. Tyto podniky ve srovnání s našimi pracovníky mají zhruba - říkám to rámcově - dvojnásobnou fakturaci, dvojnásobné mzdy pro pracovníky a dvojnásobný čas na provedení prací.

Naši zaměstnanci udělají toto adekvátně k tomu za poloviční fakturaci atd.

Pak se objevují - jak tady zaznělo v rozpočtu - údaje o prostavěnosti. V této souvislosti si dovolím malou poznámku. Nebylo by lepší odstoupit od názvu prostavěnost? Nechtějte, jak se o tom vyjadřují naši lidé, o tomto názvu prostavěnost. A najít jiný ukazatel, Který by lépe vystihoval skutečný výsledek práce stavbařů v tomto oboru. Uvažujme třeba o vytvořené užitné hodnotě stavebního díla nebo něco podobného.

Můj dotaz tedy zní, jestli se uvažuje o změně tohoto ukazatele tak, aby objektivně vyjadřoval výsledky práce.

Druhý dotaz mám na ministra financí. Zde mě zajímá jestli bude skutečně přijatelné řešení o další existenci tak zvaných devizových burz podniků. Myslím, že zde dochází nutně k bezplatným ziskům podniků, které tyto devizi vlastní a jdou s nimi na burzu, a tím k výraznému zkreslování skutečných hospodářských výsledků těchto podniků. Pokud Zavedeme tržní mechanismus a vše, co s ním souvisí, je to nefér vůči ostatním podnikům. Proto i myslím, jestli by nebylo lepší tyto finanční operace ponechávat v kompetenci finančních a peněžních ústavů.

Proto žádám, ať mi páni ministři odpoví, jestli v tom hodlají něco Dělat.

Místopředseda ČNR Josef Kaňa: Děkuji poslanci Otrubovi. Hovoří poslanec Kovalčuk.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP