Čtvrtek 29. března 1990

Místopředseda ČNR Miroslav Šlouf: Také děkuji panu inženýrovi. Prosil bych nyní poslankyni Němcovou. Než se ujme slova, požádal bych pracovníky Kanceláře, vzhledem k tomu, že Federální shromáždění jedná už vlastně skoro hodinu, jestli by nám nemohli doručit průběžnou informaci, jak jednání probíhá. Prosím paní poslankyni Němcovou, připraví se poslanec Dohnal.

Poslankyně Helena Němcová: Vážené předsednictvo, vážené shromáždění, vzhledem k tomu, že ministerstvo ku)tury ve svém akčním programu připojeném k rozpočtu píše: "Finanční zdroje mj. i pro péči o památkové objekty a činnost významných kulturních zařízení by měly sestávat z prostředků státního rozpočtu" - chtěla bych zde poukázat na to, že jsou i jiné cesty, než zatěžování státního rozpočtu, aby tato kulturní zařízení mohla sloužit svým účelům.

Na výbor pro kulturu a výchovu se obrátili pracovníci různých kulturních institucí s dopisem, ve kterém říkají: "Vážené paní poslankyně a páni poslanci, žádáme, abyste naše úsilí podpořili svou autoritou poslanců českého národa. Jedná se o úsilí získat zpět Národní technické muzeum pro své poslání.".

Protože vystupuji před sešlostí inteligentní, nebudu tady předvádět řečnické cvičení a vyčíslím heslovitě, oč běží.

Sbírky Národního technického muzea mají pojistnou hodnotu 25 mld Kčs. Na 200 tisíc svazků má knihovna, na 300 tisíc archiválie. Pro veřejnost je z toho přístupno 5 %. Národní technické muzeum vznikalo v roce 1908, v roce 1910 byly první expozice umístěny ve Schwarzenbergském paláci a díky akci Národ sobě bylo možné v roce 19-38 zahájit výstavbu příslušné budovy. Byla dokončena v roce 1941, kdy ji zabrala tehdy všemocná říše a zřídila zde říšskou poštu, sbírky Schwarzenbergského paláce byly přemístěny do Invalidovny. Technické muzeum po říšské poště zabrala další všemocná instituce v roce 1950 a to ministerstvo vnitra, které zde zřídilo kartografický ústav. Postupně části budovy uvolňovalo, takže dnes už celých 48 % kapacity technického muzea může sloužit svému účelu. Zbytek má ministerstvo vnitra, které zabralo budovu geodézie stručně řečeno - vystěhovalo ji do 32 jiných budov v Praze, a část z této geodézie + část vnitra sídlí nadále v budově technického muzea. Tyto šarády se dějí 35 let, během kterých Národní technické muzeum dává výpověď těm, kteří tam nepatří. Nemusím jistě nikomu vysvětlovat, že v tomto státě ještě nikdo nikdy necítil potřebu organizovat sbírku Národ sobě ve prospěch policie.

Nevím, jestli zde nemůže pomoci nedávno schvalovaný zákon o nebytových prostorách. V každém případě pokud by ministerstvo vnitra bylo ochotno vyklidit to, co zde neprávem zabírá, Národní technické muzeum by získalo 4500 m2 pro expozice, zbytek pro depozitáře.

Dne 28. října bude slavit technické muzeum 80. výročí. Velice rádi by je oslavili ve své budově. Zatím je situace taková, že geodézie si tam nadělala kumbálky, aby tam mohla úřadovat - mimochodem majitel se dozvěděl, že tam má tohoto podnájemníka dalším prostředníkem umístěného teprve, když se tam ty kóje začaly budovat.

V roce 1991 bude 100. a 200. výročí dvou velmi významných kulturních akcí - První průmyslové výstavy v Praze v roce 1901 a Všeobecné zemské jubilejní výstavby o sto let později. Národní technické muzeum by se velice rádo k těmto akcím připojilo, pokud by mělo svoji budovu k dispozici.

Zástupkyně spolku amerických muzeí zde byla začátkem roku, tuto budovu viděla, projevila o ni zájem a v minulých dnech nabídla dotaci pěti miliónů dolarů na rekonstrukci Národního technického muzea, ovšem za podmínky, že toto muzeum bude sloužit svému účelu.

Podotýkám, že toto muzeum je umístěno velice vhodně, je v pěkných Letenských sadech, kolem kterých je dostatek pohostinských zařízení, ke kterým je velice dobrý přístup ze všech stran v Praze a mohlo by být zajímavé i pro ministerstvo obchodu a cestovního ruchu. Předávám dopis našemu panu ministru vnitra a žádám ho, aby si v nejbližších dnech udělal chvilku času na exkurzi do Technického národního muzea, možná ve společnosti pana ministra kultury, a aby se pokusili, nikoliv tak jako zatím všechny instituce, na které se pisatelé dopisu odvolávají, říci, co se tady dá udělat a opravdu to udělali, aby Národní technické muzeum mohlo sloužit jednak národu, jednak svému účelu, jednak podporovalo cizinecký ruch. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Miroslav Šlouf: Děkuji paní poslankyni. Sám se přimlouvám za řešení tohoto problému.

Prosil bych nyní poslance Dohnala. Připraví se poslanec Benda.

Zatím se ve Federálním shromáždění hlasuje, je to nějaké komplikované. Televize je sledována, jakmile se dohlasuje, budeme znát výsledek.

Prosím pana poslance.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená česká vládo, několik týdnů vykonávám funkci uvolněného tajemníka městského národního výboru. Říkám vám to proto, že jsem také bral první výplatu a přitom jsem si prohlédl výplatní pásku. Na ní jsem zjistil, že část mé odměny za vykonávanou práci nebyla zdaněna. Proto jsem si vyhledal vyhlášku ministerstva financí ČSR z 20. prosince 1976 č. 161/76 Sb., kterou se provádí zákon o dani ze mzdy. § 4 odst. 4 písm. c) této vyhlášky říká: "U poslanců národních výborů, odměňovaných za výkon funkce, je 20 % odměny osvobozeno od daně ze mzdy.".

Domnívám se, že tento paragraf byl koncipován jako zvýhodnění komunistických funkcionářů bývalého režimu. Navrhuji proto české vládě, aby dnes již toto přežité privilegium zrušila a rozpočet České republiky tak byl posílen dle mého skromného odhadu asi o 15 mil. Kčs. Děkuji za vaši pozornost.

Místopředseda ČNR Miroslav Šlouf: Děkuji. Prosím nyní pana poslance Bendu a připraví se pan Křeček.

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedající, vážená Česká národní rado, moje otázka se asi spíše týká federálního rozpočtu a federální vlády, ale snad mi bude zodpovězena. Jedná se mi o dotace na společenské organizace, to je dotace do bývalé Národní fronty.

Federální ministr financí pan Klaus řekl, že tyto dotace budou ze dvou třetin zachovány. Zajímalo by mě, kdo a jak bude tyto dotace rozdělovat, protože Národní fronta ztratila svůj smysl, pokud nějaký pozitivní kdy měla. Zajímá mě, kdy budou zrušeny její byrokratické orgány a hlavně, kdy budou jejím funkcionářům zastaveny jejich vysoké platy.

Místopředseda ČNR Miroslav Šlouf: Prosím poslance Křečka a jako poslední se připraví poslanec Meier.

Poslanec Stanislav Křeček. Pane předsedající, pane předsedo, kolegové a kolegyně, pane generální prokurátore, v souvislosti s rozpočtem České republiky, ale také v souvislosti s jednáním parlamentu, na které netrpělivě, ale podle mého názoru marně, čekáme, se hovoří o vztazích obou těchto republik. Dovolte mi k tomu říci pár slov.

Držím v ruce časopis, který za 4 Kčs lze zakoupit ve všech trafikách Slovenska. Tvář na jeho obálce je tvář Josefa Tisa, odsouzeného jako válečného zločince československým soudem. Podstatná část obsahu je věnována požadavku na svatořečení Tisa včetně požadavku. abychom se již dnes k Josefu Tisovi modlili, neboť nepochybně je na nebi.

Je zde rozsáhlý rozbor slovenské státnosti a naše maďarské přátele jistě potěší věta, že Velká Morava je jen geografický název pro stát slovenský, a Morava je v podstatě Slovensko obsazené Čechy. Nehodlám vás pobavit.

V závěru je pak dopis Světového kongresu Slováků z 9. prosince minulého roku všem Slovákům, ve které píše požadavky, které mají Slováci udělat, aby se stali samostatnými. Včetně změnit název na Republika česko-slovenská, potom udělat konfederativní ústavu, pak všechny věci převést na Slovensko.

Hovořím o tom z jediného důvodu - při jednáních obou parlamentů vyžadujeme ústupky. Udělejme všechno možné, třeba nejtěžší a nejtvrdší ústupky, pokud povedou k jednotě této republiky. Pokud však jsou prvním krokem na cestě k rozbití tohoto státu, pak jsou - myslím - zbytečné.

Místopředseda ČNR Miroslav Šlouf: Děkuji panu poslanci Křečkovi, námět byl učiněn.

Prosím poslance Meiera, dále se ještě písemně přihlásil poslanec Krystyník.

Poslanec Josef Meier: Vážené poslankyně, vážení poslanci, několikrát se v diskusi hovořilo o melioraci zemědělské půdy. Zatím o tom nehovořili zemědělci, dovolte mi tedy, abych se jako předseda zemědělského výboru vyjádřil k diskutované otázce.

V celém světě jsou považovány meliorace jako jeden z celé řady zúrodňovacích opatření zemědělské půdy. Samozřejmě že se jedná o správně vyprojektované a správně provedené meliorační práce. Nelze hovořit proto obecně o melioracích, že ničí krajinu. U správně provedených meliorací je to právě naopak.

V Československu máme asi 100 000 hektarů dočasné nevyužívané půdy. Jedná se o zemědělskou půdu, která kdysi zemědělským účelům sloužila. Je asi proto žádoucí určitou část této půdy vrátit původnímu účelu. Proč je tady půda v současné době nevyužívána? Je to z důvodu. že tato půda je silně zamokřena a většinou se jedná o velice kvalitní půdu. Jaký tedy závěr?

Meliorace jsou nadále žádoucí. musí být ovšem opodstatněné, správně vyprojektované a musí být u investice viditelná návratnost. Nám - a asi i celé veřejnosti - více vadí neuvážené rekultivace, velké hony, které byly vytvořeny. Dále vysoké zornění, které je u nás asi 90 %. Pokud víme, ve Spolkové republice Německo je to kolem 60 %, stejné tak i v Anglii. Co to však znamená? Svažité pozemky jsou zatravněny, nedochází k tak velkému smyvu ornice.

Zde vidím úkol pro nás zemědělce na rovinatých pozemcích zvýšit radikálně produkce a na svažitých pozemcích mít travnaté porosty.

Tolik jsem chtěl na vysvětlenou k melioracím z pozice nás, zemědělců. i ze zkušeností některých zemědělsky vyspělých zemí.

Nedovolte tedy provádět meliorační zásahy tam, kde to přináší zhoršení ekologie. ničení krajiny, a kde není u investice téměř žádná návratnost. Děkuji.

Místopředseda ČNR Miroslav Šlouf: Děkuji poslanci Meierovi. Prosím pana poslance Krystyníka.

Poslanec Pavel Krystyník: Vážený pane předsedající, vážená Česká národní rado, v úvodu vyslovuji souhlas s předloženým návrhem státního rozpočtu České republiky podle tisku 190. Přesto ale si dovoluji vznést tyto připomínky.

Vyslovuji a podporuji stanovisko, které odeznělo, aby v budoucnu systemizace míst na ministerstvech byla řešena pouze zákonem. Pro nás, pro naši dokonalou informovanost, je třeba, abychom dostali zavčasu informace o novém územním členění naší České republiky.

Jedna z věcí, která tady okrajově zazněla je, že administrativní kolos, který za uplynulých 20 let tak zmohutněl, vytváří napětí pro řešení české ekonomiky. Rozhodná slova o jeho radikálním snížení zde nebyla vyslovena. Žádám, aby šířeji a věcněji bylo vysvětleno zadlužení československé ekonomiky ze 4,5 na 8 mld dolarů.

Dovolte mi ještě jednu slovní příměru, kterou používají naši vládní představitelé. Jsem přesvědčen, že vláda a ministři coby dirigenti rozdali partitury ekonomické prosperity a vše je připraveno, aby orchestr spustil připravenou skladbu. Je tu však jeden problém. Jsou hráči - pracovníci ministerstev - schopni hrát podle připravené partitury ekonomickou prosperitu československé ekonomiky? Děkuji, vše.

Místopředseda ČNR Miroslav Šlouf: Děkuji panu poslanci, který byl současně posledním přihlášeným do diskuse. Ptám se, má ještě někdo z poslanců zájem vystoupit v rozpravě? Poslankyně Stiborová.

Poslankyně Marie Stiborová: Vážená česká národní rado, původně jsem nechtěla vystupovat, protože jsem čekala bohatou diskusi, která také následovala. Ale bohužel se nikdo nezmínil o jedné oblasti, která je nesmírně důležitá jak pro státní rozpočet, tak pro celou ekonomiku našeho hospodářství.

Všichni víme, že státní rozpočet je nástroj, který řídí hospodaření, a to jak hospodaření plánovité, které jsme zažili, tak i hospodářství tržní. Zní to možná i paradoxně. Ale známe to i ze západních tržních hospodářství.

Tržní hospodářství jako takové můžeme přirovnat ke košatému stromu, kde jednotlivé větve jsou propleteny, hýbají se v jednu stranu, ve druhou, ale existuje právě také nástroj řízení, a tím je nástroj rozpočtu, který jednotlivé větvičky zastřihává, usměrňuje atd.

Je zde samozřejmě pomocí ekonomických nástrojů, jako jsou daně, úvěry atd. O tom všem jsme už dnes tady hovořili. druhá věc, která může tržní ekonomiku výrazně ovlivnit, je otázka toho, jakým způsobem se pracuje s výsledky vědy a výzkumu. a my jsme zde slyšeli dnes ve zprávě přednesené minstrem financí panem Nikodýmem, že původní záměr na rozvoj vědy a techniky je krácen o 7,4 %. ale bude využíváno jiných vlastních zdrojů z této základny.

Chtěla bych ve svém diskusním vystoupení upozornit na to, aby v tomto směru naše vláda postupovala tak, aby vkladů

zdrojů, které jsou vkládány do vědy a techniky v České republice, bylo využíváno nejen postupem, nejen systémem, který se využíval dříve. ale systémem, který vede k systému tak zvaných grantů, které známe z některých vyspělých západních ekonomik.

V tomto směru bych chtěla připomenout, že půjde ovšem o granty, které budou dávány nebo nabízeny ze směru výrobních podniků, ale i granty, které půjdou ze státního rozpočtu. Doporučuji tedy vládě ke zvážení, aby vytvořila v tomto směru systém odborníků a vyhlásila systém přijímání konkursů a grantů co nejdříve do naší ekonomiky. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Miroslav Šlouf: Děkuji paní poslankyni. Ještě se přihlásil poslanec Hájek.

Poslanec Marcel Hájek: Vážený pane místopředsedo, vážené shromáždění, navázal bych jen malou a krátkou poznámkou na pana poslance Křečka. Mám zde jiný časopis, Reportér, můj oblíbený časopis. Chci upozornit na to, že je zde 16stránková stať Tragédie Emila Háchy, kterou napsal prof. dr. Vladimír Kadlec, DrSc., který se zabývá již dlouhou dobu historickým zpracováním činnosti všech našich prezidentů. Zabývá se Emilem Háchou, Benešem i Josefem Tisem. Tato stať má víceméně očistný smysl ve vztahu k dr. Emilu Háchovi. V příštím čísle vyjde i záležitost týkající se Josefa Tisa. Aniž bych chtěl obhajovat Slováky (plně se ztotožňuji s tím co tady řekl pan doktor Křeček), myslím si, že to nejsou historicky jasné osobnosti. Měli bychom počkat na vyřešení těchto problémů historiky. Je mi 24 let, ze školy je mám v hlavě jako pomahače nacismu apod., ale ono to tak docela není. Když se podíváme na historická fakta, která jsou tady citovaná, myslím, že v případě těchto dvou osobností, bychom se měli zdržet hodnocení, dokud historici nevyřeší celou situaci, protože všechno může být jinak. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Miroslav Šlouf: Vážená sněmovno, zítra ještě bude bod různé", kde můžeme některé věci probrat. Chci se zeptat, jestli má někdo z poslanců zájem vystoupit v diskusi k rozpočtu? (Nikdo se nehlásí.) Můžeme rozpravu uzavřít? (Všeobecný souhlas.) Děkuji. Uzavírám tedy rozpravu.

Vláda požádala, abychom od skončení rozpravy do vystoupení pana ministra Nikodýma učinili cca půlhodinovou přestávku. Mám za to, že je potřeba v tomto směru vládě vyhovět, ale domnívám se, že bychom mohli alespoň části tohoto času ještě využít k projednání jednoho bodu, to je

VIII.

Návrh na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce podle sněmovního tisk 203

Ptám se, vážení poslanci, souhlasíte s touto malou změnou původního programu? (Všeobecný souhlas.) Poprosíme vládu, pokud se chce odebrat k poradě, aby tak učinila. Prosím zpravodaje ústavně právního výboru, poslance Milana Čaju, aby návrh, tak jak jsem uvedl, odůvodnil.

Poslanec Milan Čaja: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, od schůze ČNR, která se konala 19. prosince minulého rok u požádalo podle zákona o organizaci a volbách soudců 34 soudců z povolání o zproštění ze soudcovské funkce. Z uvedeného počtu je 28 soudců navrhováno k jiným soudům a 6 soudců hodlá nastoupit jiné zaměstnání mimo resort ministerstva spravedlnosti.

Ústavně právní výbor ČNR projednal došlé žádosti o zproštění soudcovské funkce na své schůzi 26. března 1990 a jeho jménem doporučuji, aby ČNR zprostila funkce soudců z povolání soudce, kteří o toto požádali a jsou uvedeni jmenovitě v tisku č. 203.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP