Čtvrtek 22. února 1990

Jedním slovem chtěl jsem říci, že to, co nebylo dořešeno před tím, musíme řešit nyní, v tomto období.

Když jsem hovořil o tom, že musíme myslet dopředu, to jenom proto, abychom ty nejsložitější, nejtěžší věci řešili s chladnou hlavou, rozvahou, abychom měli na zřeteli i to, o čem zde hovořila většina poslanců. Myslím si, že ani já ve svém vystoupení jsem nebyl nijak v rozporu s těmi palčivými problémy, se kterými zde dnes poslanci vystupovali.

Nemám důvod tady zakrývat chyby minulosti. Když jsem patřil k těm, kteří chtěli řešit věci před 22 lety, tak rozhodně budu stát a podporovat všechny ty, kteří budou chtít dořešit věci minulé, ale i ty, které byly způsobeny v průběhu posledních dvaceti let. A že jich není málo, to víme velmi dobře. Sám jsem to poznal na své vlastní kůži. Ale nerad o těchto věcech vyprávím, protože vím, co to je 18 let žít pod přísným dozorem státní bezpečnosti - nejen já, ale i žena, děti. Často budu vzpomínat. Naposledy 17. listopadu v roce 1989 jsem si takto pár hodin "pobyl". Myslím, že by si nikdo nechtěl přehrát to, co si tam ode mne museli vyslechnout.

Ale to říkám jenom proto, abych opětovně zdůraznil - co bylo, to bylo. Nesmíme zapomenout (v tom souhlasím s panem Lesákem) na věci. které tady byly v minulosti. Nezapomínat proto, abychom si řekli: nikdy, nikdy víc. (Potlesk.)

Ale současně též obracím pozornost, naše zraky dopředu, neboť jak i dnešní diskuse potvrdila, je tu mnoho palčivých problémů, které poslanci nastolili. A nechtěl bych všechno vyslechnout, s čím ještě přijdete příště a pod jakým tlakem se octnou poslanci České i Slovenské národní rady i Federálního shromáždění. a jak budou muset pod tlakem času řešit mnohé problémy. Neboť se nás skutečně brzdy zeptají: Dobře, zrekonstruovali jste, udělali jste, zhodnotili jste minulost, ale už skutečně chceme slyšet, jaké kroky budete dělat, jak půjdete, co budete dělat a budeme chtít mít výsledky. A nebudeme chtít jít tak, jak všichni ze zkušenosti víme, s čím vším přišli naši sousedé. Nechceme se zadlužit. Ano, ať přijdou investovat. proto se otevíráme světu. Ale je logické, že nepůjdou k nám investovat pro naše pěkné oči. ale proto, že chtějí vydělat. A to je v pořádku, to je normální. Ale nebylo by normální, kdybychom na tom nevydělali my. A v tomto směru musíme i v podnikání i v iniciativě dopředu.

Máme před sebou spoustu zákonodárství. Víme všechno to, co jsme si řekli o lidských právech. Je to několik hesel. Ale - přeměnit toto všechno nyní do tohoto zákonodárství - sami nebudeme vědět, co chytit do ruky. Vždyť to všechno musíme nyní promítnout z mezinárodního práva - všechny ty dokumenty, které jsme podepisovali, musí najít výraz v našem vnitřním zákonodárství, abychom do budoucnosti uměli tyto věci prakticky zabezpečit v oblasti naší vnitřní politiky. A k tomu bych já spolu s vámi a spolu s ostatními chtěl samozřejmě přispět.

Když jsem upozorňoval na řešení současných úkolů, tak jenom proto - a chtěl bych se odvolat i na pana Pitharta, ke kterému se skutečně hlásím, mluvili jsme v tomto směru stejným jazykem, přestože on mluvil česky a já slovensky. Pan Pithart tady řekl: Jestli jsme my všichni někomu něco dlužni, pak jsou to občané v oblastech, které dávají obrazně řečeno naší republice teplo a světlo. A dále říkal: Především tito lidé zasluhují naši péči a těmto lidem bychom měli projevit svou solidaritu co možná nejúčinněji, ne-li dnes, tedy nejpozději zítra. Pan Pithart ještě podotkl - a to jsou také moje slova, ke kterým jsem se hlásil svým vystoupením: Dokažme svou zralostí, že rozeznáme podstatné od nepodstatného. Hledejme a važme si toho, co nás spojuje, ne co nás rozděluje. A proto říkám, spojme všechny své síly, spojme všechny lidi dobré vůle k tomu, abychom se mohli před naším národem, před našimi lidmi prokázat ano, to oč usilovali vaši otcové a oč usilovali nyní naši synové a dcery, to stálo za to, a že všechno toto budeme chtít promítnout do praktického života. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Pokud nejsou další dotazy . . . Prosím, pan poslanec Lesák.

Poslanec Josef Lesák: Velmi stručně - jen k faktické poznámce:

Ujišťuji pana předsedu Alexandra Dubčeka, že jsem se v žádném případě nehodlal dotknout jeho. Naopak, Alexandr Dubček byl ten, kterého jsme v roce 1968 milovali a kterého si dodnes vážíme! (Potlesk.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji. Mohu uzavřít dotazy, podněty poslanců?

Pokud nejsou další dotazy, uzavřeme tento bod. Ponecháme vládě čas, aby si mohla promyslet, zda na některé vaše dotazy budou jednotliví ministři odpovídat ještě dnes nebo na některé z příštích schůzí.

Přistoupíme k dalšímu bodu pořadu, kterým jsou

VIII.

Odpovědi členů vlády České republiky na otázky a podněty poslanců přednesené na minulých schůzích České národní rady

Většina dotazů byla zodpovězena přímo na předcházející schůzi, některé dotazy byly zodpovězeny písemně poslancům. Ptám se členů vlády, pokud se týká minulé schůze České národní rady, hodláte si vzít slovo, někdo z místopředsedů?

Prosím prvního místopředsedu vlády, aby v souladu s jednacím řádem České národní rady i na zbývající dotazy z minulé schůze bylo odpovězeno v zákonné lhůtě do třiceti dnů. K tomu zatím nebudeme přijímat žádné usnesení. Vláda má ještě čas, vrátíme se k tomu na schůzi 5. března.

Posledním bodem našeho dnešního pořadu jsou

IX.

Případné odpovědi členů vlády České republiky nebo interpelace a otázky poslanců přednesené na dnešní schůzi

Táži se. zda je někdo z členů vlády připraven odpovědět na vznesené otázky?

O slovo se přihlásila ministryně Štěpová.

Ministryně Vlasta Štěpová: Vážení páni předsedové, vážené dámy a pánové, na jednu otázku nevyslovenou zde, ale vyslovenou před budovou České národní rady panem poslancem Rázlem a potom některými dalšími na chodbě, co uděláme s nájezdy zahraničních turistů - snad by se ani nedali nazvat turisty - zahraničních zákazníků na naše prodejny, na naše trhy, na naše restaurace a jídelny, zejména v krajích Jihočeském a Západočeském - připojíme Moravu.

Ještě po minulé schůzi České národní rady jsem vyjela na Mělník na takovou přepadovou kontrolu, podívat se, jak vypadá zásobování, jak vypadá stav prodejen a kupodivu - tyto síly, tyto karavany jedou i do středu Čech. Je to otázka pro nositele Nobelovy ceny za ekonomii. Na jedné straně je samozřejmé velice správné otevírat hranice a velice správné odmítat povinnou směnu zahraničním návštěvníkům, která je z psychologického hlediska nevhodná.

Máme řadu nápadů, kterou jsou realizovatelné a velice rychle, ale nevyřeší podstatu. Snad trošičku jevové stránky by pomohly vyřešit, ale nikoliv podstatu. Takovým řešením podstatnějším by mohlo být odstranění dotací na potraviny, např., což by se ovšem projevilo v obtížnější dostupnosti potravin pro slabší příjmové skupiny, bylo by nutné řešit sociální dotace. Čili není to prostě jednoznačný řez nebo jednotlivé rozhodnutí, které by vláda česká mohla udělat, aby tuto věc zachránila.

Bude vás pravděpodobně příště informovat předseda české vlády dr. Pithart o tom, že byla vytvořena hospodářská rada při české vládě, se kterou spolupracuje dost široký okruh našich předních ekonomů. Tato otázka už jim byla zadána k řešení. Předpokládám, že na příští schůzi české vlády i toto budeme řešit a že vám budu moci dát i příznivější informace.

Ještě jenom tak úplně na okraj k otázce druhé, protože i o tom jsme jednali na víkendovém jednání nebo víkendové schůzi české vlády na Lnářích - ochrana našich památek, ochrana našeho kulturního dědictví před komercionalizací (říkám-li to správně). Měli jsme dost vášnivou debatu s panem ministrem Lukešem, právě po té mé návštěvě Mělníka, kdy jsem se byla podívat v jak zoufalém, zuboženém stavu je Mělnický zámek. Jenom v českých zemích je k údržbě asi tak tři tisíce hradů a zámků s neuvěřitelně nízkým vstupným, to je těch pět korun jako nejvyšší hladina vstupného vůbec, což samozřejmě zhluboka nestačí ani na běžnou údržbu a průvodcovské služby a už vůbec nestačí na generální opravy těch kulturních statků, které se nám doslova řítí na hlavu.

Naše vášnivá debata s panem profesorem byla ekonomicko-ideologická. Myslím, že i mně přiznáte trošku té kulturní aspirace, přitom jsem ovšem vzděláním ekonom, a hrozně moc se dohadujeme, do jaké míry to může být jenom ochrana kulturních památek a do jaké míry je nutné připustit dejme tomu i efekt ekonomický, to znamená - nechci říci přeměna památek nižších tříd, nikoliv první třídy, ale nižších tříd - využití asi takové - třeba u Mělnického zámku (to prosím vás neberte jako sdělení nebo jako zjištění, jen jako orientace naší diskuse). Dejme tomu, že tento zámek, kdyby byl někdo schopen a ochoten ho dostat do optimálního stavu, by mohl být částečně využíván jako hotel a částečně jako výstavní síň s využitím stravovacích zařízení, sklepů dole, kde se perfektivní mělnická Ludmila tak skvostně uchovává. Čili částečně kdyby tato památka byla určena pro cestovní ruch, cestovní ruch by mohl vydělat na její další údržbu a na její další ochranu.

Ale to jsou všechno zatím jenom diskuse, které se vedou, které se samozřejmě musí ekonomicky spočítat a kulturně zhodnotit. Věřte nám, že zhodnocení stavu, ve kterém jsme český stát našli, tomu bude věnováno příští vystoupení předsedy české vlády pana dr. Pitharta. To bude taková výchozí čára, od které se snad budeme moci odrazit. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji ministryni Štěpové. Přeje si ještě někdo z členů vlády vystoupit k dotazům, které zde byly položeny? Necháme to písemnou formou? Poslanec Benda, prosím.

Poslanec Marek Benda: Mám jenom krátký dotaz: Minule nám bylo slíbeno, že dostaneme výsledky průzkumu paní ministryní. Jestli to vázne technicky nebo jestli je dostaneme?

Ministryně Vlasta Štěpová: Vázne to technicky. My jsme sem doručili výsledky, doručili jsme je včas, leč nebylo v silách České národní rady je rozmnožit pro všechny. Takže studii dostalo předsednictvo České národní rady a předsedové jednotlivých výborů. Dostanete všichni na příštím zasedání, jak mně bylo slíbeno - obíhala jsem to ještě o přestávce. Čili je to tady a příště bude rozdáno.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Ještě někdo se hlásí do rozpravy? Ne, můžeme tento bod uzavřít.

Přijetí následujícího usnesení:

Česká národní rada bere na vědomí odpověď ministryně obchodu na některé otázky poslanců přednesené na dnešní schůzi a žádá vládu České republiky, aby na zbývající otázky odpověděla v souladu s jednacím řádem České národní rady.

Myslím si však, pokud poslanec nebude požadovat výslovně písemnou odpověď, je mnohem racionálnější, když člen vlády příště přednese odpověď ústně a uslyší ji všichni poslanci. Proto bychom těžiště odpovědí přesunuli pokud možno vždy na schůzi České národní rady.

To je tedy mimo k tomu návrhu na usnesení. Máte k návrhu usnesení, tak jak jsem jej přednesl, připomínky nebo doplnění? Není tomu tak.

Kdo tedy souhlasí, abychom přijali usnesení tak, jak jsem jej navrhl, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Děkuji.

Tím jsme projednali celý pořad dnešní schůze.

Na lavice vám byla rozdána pozvánka na seminář, který se bude konat 5. března a na něj bude navazovat 23. schůze ČNR. Paní místopředsedkyně Moserová sděluje poslancům bez stranické příslušnosti, že další schůze poslanců bez stranické příslušnosti se koná 5. března, tj. v den semináře již od 8.30 hod. v místnosti státních aktů.

Z diskuse na minulé schůzi ČNR vyplynulo, že by všichni poslanci ČNR měli dostávat ta usnesení, která jsou formulována přímo ve schůzi nebo ta, která jsou podstatně změněna proti původnímu návrhu. Na 20. schůzi ČNR, která se konala 6. února t.r. takových usnesení byla většina a proto jste dnes dostali na lavice celý soubor usnesení z této schůze.

Vážený pane předsedo Federálního shromáždění, vážené poslankyně, vážení poslanci, především vám děkuji za účast na dnešní naší schůzi, jak jsem již předeslal, ta spolupráce zákonodárných sborů bude muset být zvláště až do konce tohoto volebního období těsná, abychom splnili všechno to množství legislativních procesů, jak je žádáno a jak na naše všechny tři zákonodárné sbory je kladeno, a jak se to od nich očekává.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, děkuji vám za účast na dnešní plenární schůzi a schůzi končím. Na shledanou. Předsednictvo bude pokračovat ve své práci.

/Konec schůze v 17.10 hodin./





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP