Úterý 13. února 1990

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslankyni Stiborové. Má ještě někdo nějakou připomínku nebo dotaz? Není tomu tak. Končím rozpravu k tomuto bodu. Podle prezenční listiny je v současné době přítomno ve sněmovně 180 poslanců. Jsme tedy usnášení schopní.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení ČNR podle sněmovního tisku číslo 167 včetně dodatku, který zde předkládala poslankyně Stiborová, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Jeden hlas.)

Konstatuji, že schválením tohoto usnesení jsme vytvořili předpoklady k tomu, aby výbory České národní rady mohly pokračovat ve své práci.

V této souvislosti mně dovolte malé oznámení. Prosím, abyste si poznamenali, že jednání výborů ČNR se uskuteční zítra 14. února 1990 a to takto:

- ústavně právní výbor v místnosti č. 6 v 8.30 hod.,

- výbor pro národní výbory a národnosti v místnosti č. 55 v 8.30 hod.,

- výbor pro plán a rozpočet, místnost předsednictva, v 8.00 hod. začátek,

- výbor pro průmysl a stavebnictví, místnost č. 23, v 10.00 hod. začátek,

- výbor pro zemědělství a výživu, místnost č. 213, v 8.00 hod. začátek,

- výbor pro obchod, služby a dopravu, v místnosti státních aktů v 10.00 hod. začátek,

- výbor pro školství a vědu, místnost č. 55 v 10.0 hod. začátek,

- výbor pro kulturu a výchovu, místnost č. 22 v 8.30 hod. začátek,

- zdravotní a sociální výbor, místnost č. 56 v 8.00 hod. začátek.

Když jsem již u toho sdělování, dovolte, abych vás rovněž seznámil s tím, že předseda Klubu bezpartijních poslanců prosí členy tohoto klubu, aby se sešli ihned po skončení plenární schůze ČNR v místnostech státních aktů, to je místnost naproti sněmovně.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, předsednictvo ČNR, které se sešlo prakticky v průběhu plenární schůze dnes, vám navrhuje rozšířit pořad dnešní schůze o další tři body, týkající se volby nového poslance ČNR a zařadit je teď k projednání. Vysvětlím. Na minulé schůzi ČNR nebyl volen poslanec na uvolněný mandát ve volebním obvodu č. 159, kde Občanské fórum nyní navrhlo jako kandidáta pana Martina Syku.

Mandátový a imunitní výbor se o přestávce sešel, aby posoudil, zda jsou pro volbu splněny zákonné předpoklady. O tom by za chvíli podal zprávu předseda tohoto výboru poslanec Štěpánek. Potom by následoval slib nového poslance a jeho volba jako člena zdravotního a sociálního výboru České národní rady.

Máte k rozšíření pořadu našeho jednání jaké připomínky?

Kdo tedy souhlasí s návrhem na rozšíření pořadu naší schůze o tři body týkající se volby nového poslance České národní rady. ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? Není.

Zdržel se hlasování? Rovněž ne.

Přijato jednomyslně.

Přistoupíme tedy k čtvrtému bodu jednání, a tím je

IV.

Volba nového poslance České národní rady

Prosím předsedu mandátového a imunitního výboru, poslance pana Vratislava Štěpánka, aby se ujal slova.

Poslanec Vratislav Štěpánek: Pane předsedo, vážená Česká národní rado, 20. schůze České národní rady zvolila podle ústavního zákona ze dne 28. prosince loňského roku na uprázdněná místa poslance za Občanské fórum, Komunistickou stranu Československa, Československou stranu socialistickou a Československou stranu lidovou. Jak sdělil předseda České národní rady, zůstalo uprázdněno jedno místo, a to volební obvod 159 Znojmo.

Občanské fórum podle dohody u kulatého stolu navrhuje na toto uprázdněné místo pana MUDr. Martina Syku, obvodního lékaře Okresního ústavu národního zdraví Znojmo, narozeného 19. 3. 1949, české národnosti, bytem ve Znojmě v Dobšicích.

Prosím, vážené poslankyně a vážení poslanci, abyste do jmenného seznamu poslanců, který jsme dostali na začátku schůze s volebními obvody, si doplnili pod pořadové číslo 200, tedy jako poslední pořadové číslo 20: Syka Martin, volební obvod 159.

Mandátový a imunitní výbor ověřil, že pan dr. Martin Syka, navrhovaný za poslance České národní rady, je podle článku 3, odst. 1 Ústavy ČSSR a podle ústavního zákona ze dne 28. 12. 1989 o odvolání a volbě poslanců volitelný za poslance České národní rady. Pane předsedo, navrhuji jménem mandátového a imunitního výboru, aby Česká národní rada přijala toto usnesení:

Česká národní rada volí podle ústavního zákona ze dne 28. prosince 1989 o volbě nových poslanců zákonodárných sborů na návrh Občanského fóra za poslance České národní rady pana Martina Syku, volební obvod 159.

Děkuji.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslanci Štěpánkovi. Máte někdo připomínku k návrhu na usnesení, tak jak ho přednesl předseda mandátového a imunitního výboru? Nemá. Můžeme tedy hlasovat. Kdo souhlasí s navrženým usnesením, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji vám.

Je někdo proti? Není.

Zdržel se někdo hlasování? Rovněž ne.

Konstatuji, že poslancem za volebním obvod č. 159 byl zvolen pan Martin Syka.

Nyní prosím poslance Syku, aby se dostavil ke složení poslaneckého slibu.

Vážený pane, před chvílí jste byl zvolen poslancem České národní rady. K tomu vám blahopřeji a prosím, abyste nyní vykonal poslanecký slib. Pro úplnost jenom připomínám, že odmítnutí složit slib nebo složení slibu s výhradou má za následek ztrátu mandátu. Místopředseda České národní rady, poslanec Miroslav Šlouf nyní přečte ústavním zákonem předepsanou formuli a vy, pane poslanče, složíte slib do mých rukou slovem "slibuji".

Prosím místopředsedu Šloufa.

Místopředseda ČNR Miroslav Šlouf: Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice, České socialistické republice. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se Ústavou a ostatními zákony Československé socialistické republiky a České socialistické republiky a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život.

Poslanec Martin Syka: Slibuji.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Dalším bodem pořadu je

V.

Plán hlavních úkolů České národní rady na I. pololetí 1990 podle sněmovního tisku 170

Vážená Česká národní rado, do konce volebního období nám zbývají necelé čtyři měsíce. Uvažujeme proto pouze s již danými a známými úkoly. Zároveň však nevylučujeme, že se mohou vyskytnout i další neplánované. V každém případě bychom měli do konce měsíce března t. r. projednat vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 1990, protože bude končit rozpočtové provizorium. Ještě před koncem volebního období očekáváme, že nám vláda naší republiky předloží státní závěrečný účet a zhodnotí práci výkonných orgánů České socialistické republiky za období od listopadu 1988, kdy byla podána poslední zpráva vlády České republiky o kontrole plnění programového prohlášení.

Nyní prosím o vaše názory, připomínky nebo dotazy. Nejsou. Domnívám se, že ten plán je skutečně velice rámcový, bude upřesňován jednak potřebami České republiky v oblasti legislativy i v oblasti ekonomického řízení, a bude upřesňován samozřejmě v souladu s jednacím řádem předsednictva České národní rady.

Navrhuji tedy přijmout usnesení podle předloženého sněmovního tisku 170.

Kdo souhlasí s usnesením České národní rady podle sněmovního tisku č. 170, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji vám.

Je někdo proti? Není.

Zdržel se někdo hlasování? Jeden.

Usnesení bylo přijato většinou hlasů.

Dalším bodem pořadu je

VI.

Návrh předsednictva České národní rady na zkrácení zákonné lhůty 60 dnů na přípravu zákonů České národní rady podle sněmovního tisku č. 168

Předsednictvo České národní rady o přestávce projednalo znění návrhu, který vám byl rozdán jako sněmovní tisk č. 168. Uvedené zákony je potřebné přijmout do konce měsíce března t. r., a proto vám předsednictvo uvedený návrh předložilo. Má k tomu někdo z vás dotaz nebo připomínku? Není. Uzavírám tedy rozpravu k tomuto bodu. O každém z návrhů zákonů budeme hlasovat jednotlivě.

Kdo souhlasí se zkrácením zákonné lhůty u návrhu zákona, uvedeném v odstavci I. sněmovního tisku, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji vám.

Někdo proti? Není.

Zdržel se někdo hlasování? Šest poslanců se zdrželo hlasování.

Návrh byl přijat většinou hlasů.

Kdo souhlasí se zkrácením zákonné lhůty 60 dnů v odstavci II. sněmovního tisku, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo je proti? Jeden.

Zdržel se hlasování? Deset se zdrželo hlasování.

Návrh většinou hlasů přijat. Děkuji.

Kdo souhlasí se zkrácením zákonné lhůty 60 dnů v odstavci III sněmovního tisku, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo je proti? Dvanáct.

Zdržel se hlasování? Šestnáct.

I tento návrh uvedený v odstavci III. přijat většinou hlasů. Děkuji vám.

Dalším bodem pořadu jsou

VII.

Odpovědi členů vlády České socialistické republiky na podněty poslanců přednesené na prosincových schůzích České národní rady

Úvodem mi dovolte pár slov. V prosinci minulého roku se sešla Česká národní rada třikrát. Na 18. schůzi, která se konala 19. prosince, byl předneseno 10 podnětů a na 19. schůzi, která se konala 28. prosince, byly vzneseny dva podněty. Po jejich projednání v předsednictvu České národní rady jsem 9. ledna t. r. požádal předsedu vlády České socialistické republiky, aby na podněty poslanců odpověděli členové vlády na schůzi České národní rady. Seznam přednesených podnětů vám byl pro přehled rozdán. Všechny odpovědi byly zaslány písemně.

Táži se poslanců, zda jsou s odpověďmi spokojeni, tak jak byly uplatněny v odpovědích členů vlády, nebo zda si přejí, aby byly od vlády upřesněny nebo doplněny?

Poslankyně Marie Sobotová: Jménem členů Československé strany lidové bych prosila, aby na příštím plénu vystoupil ministr Klener.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Ano, děkuji, zařídíme. Ještě někdo se hlásí? Ne. Můžeme tedy konstatovat, že Česká národní rada bere na vědomí odpovědi členů vlády na podněty poslanců přednesené na 18. a 19. schůzi ČNR s tím, že z podnětu Klubu poslanců Československé strany lidové bude vyzván ministr zdravotnictví, aby vystoupil na příští schůzi znovu přímo ve sněmovně.

Kdo souhlasí s takto formulovaným návrhem usnesení České národní rady, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji vám.

Je někdo proti? (Nikdo.) Není.

Hlasování se někdo zdržel? (5 hlasů.)

Usnesení bylo přijato většinou hlasů.

VII. bod jsme projednali již dříve, byly to odpovědi členů vlády na dnešní dotazy a podněty poslanců. Ty, které byly i zodpovězeny přímo jsme přijali, ostatní budou zodpovězeny v souladu s jednacím řádem ČNR písemnou formou.

Dalším bodem našeho pořadu je

VIII.

Zpráva o činnosti předsednictva České národní rady od 6. - 13. února 1990 podle sněmovního tisku 169

Zpráva vám byla předána předem, o poslední schůzi vás budu informovat ústně, to je ta schůze, která byla o přestávce při dnešním jednání.

Na dnešní schůzi předsednictvo ČNR schválilo návrh na zkrácení zákonné lhůty 60 dnů na přípravu tří zákonů ČNR a to zákona o státním rozpočtu ČSR na rok 1990, zákona o volbách do ČNR a zákona o státním znaku ČSR a upustilo od projednávání zásad těchto zákonů.

Dále předsednictvo schválilo termín 22. schůze ČNR a to na 22. února 1990.

Dále přijalo usnesení ke způsobu projednávání legislativních návrhů Federálního shromáždění v České národní radě. V podstatě jsme požádali Federální shromáždění, aby s větším předstihem a s větším důrazem, nebo důsledností projednávalo připomínky České národní rady k federálním zákonům a s větším předstihem nám je předkládalo. Odvolalo z funkce tajemníka výboru ČNR pro kulturu a výchovu na jeho vlastní žádost.

Přijalo opatření k legislativním krokům na zrušení zákona o novinářské ceně Jana Švermy.

Schválilo ustavení dočasné komise předsednictva ČNR pro přípravu Ústavy České socialistické republiky s tím, že bude podle potřeby doplněna.

Zrušilo poradní orgán předsedy ČNR pro uměleckou výzdobu rekonstruované budovy ČNR.

Vzalo na vědomí rezignaci poslance Aloise Švrčka na jeho poslaneckou funkci.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP