Úterý 19. prosince 1989

X.

Návrh usnesení ČNR. kterým se vracejí vládě ČSR k dopracování vládní návrh zákona ČNR o vydávání a šíření neperiodických publikací a vládní návrh zákona ČNR o přestupcích (podle tisku 157)

Má někdo dotaz nebo připomínku k návrhu usnesení obsaženém ve sněmovním tisku 157? Poslankyně Černá.

Poslankyně Marcela Černá: Navrhuji, abychom souhlasili, protože výbory pro národní výbory a národnosti, ústavně právní výbor a pro kulturu a výchovu projednávaly tento návrh zákona. V návrhu zákona nebyly řešeny problémy vydavatelské činnosti, jak je vyžadováno. Nejen v době po 17. listopadu, ale předtím byl dán návrh předsednictvu ČNR, aby zákon byl dopracován a aby byly respektovány požadavky poslanců, v současné době rozšířené o další požadavky, které jsou v důsledku vývoje situace.

Místopředseda ČNR Josef Kaňa: Děkuji poslankyni Černé za toto stanovisko, i výboru pro kulturu a výchovu. Chce ještě někdo vystoupit?

Poslanec Jiří Fleyberk: Navrhuji, aby při vládě byl znovu vytvořen politickoprávní sbor, který by se skládal ze zástupců politických stran a občanských iniciativ a který by všechny vládní návrhy před tím, než budou předloženy vládě, posoudil. Tím bude zajištěno, že přijaté zákony budou založeny na dohodě všech politických stran a sil a bude tak snížena míra konfliktnosti při projednávání v zastupitelských sborech.

Místopředseda ČNR Josef Kaňa: Děkuji poslanci Fleyberkovi. Bude reagovat I. místopředseda vlády.

I. místopředseda vlády Miroslav Toman: Vážený pane předsedo ČNR, vážení poslanci a poslankyně, návrh poslance Fleyberka byl akceptován při rozdělení působnosti orgánů české vlády, která obnovuje činnost legislativní rady, kterou chceme rekonstruovat takto: třetinu chceme dát politickým stranám, třetinu kvalifikovaným odborníkům a třetinu příslušným vládním orgánům.

Pokud se týká zastoupení jednotlivých stran, vstoupil jsem v jednání s jejich představiteli a předpokládáme, že v lednu legislativní radu v tomto složení budeme konstituovat.

Místopředseda ČNR Josef Kaňa: Děkuji I. místopředsedovi vlády za jeho reakci na připomínky. Je poslanec Fleyberk spokojen? (Odpověď: Ano.)

Chce ještě někdo vystoupit k tomuto bodu jednání? Není tomu tak. Budeme hlasovat.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, jak je uveden v tisku 157, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti, nebo se zdržel hlasování? Nikdo.

Usnesení bylo přijato jednomyslně.

Doporučuji udělat desetiminutovou přestávku. Budeme pokračovat volbou soudů.

Místopředseda ČNR Bohumír Rosický: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abychom po přestávce pokračovali v naší schůzi. Předpokládáme tento rámcový program. Nyní bychom projednali návrh ústavně právního výboru na zproštění některých soudců z povolání. Potom bychom pokračovali blokem čtyř bodů, které se týkají událostí 17. listopadu. Potom předpokládáme, že by schůze byla zakončena a byla podána večeře. Je snad někdo proti? (Nikdo se nehlásí.) Doporučuji tedy, abychom pokračovali původně patnáctým bodem, to je

XI.

Návrh ústavně právního výboru ČNR na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce podle tisku 148

Prosím zpravodaje ústavně právního výboru poslance Jiřího Starého, aby se ujal slova.

Poslanec Jiří Starý: Vážené poslankyně, vážení poslanci, od poslední schůze ČNR v říjnu letošního roku předložila ministryně spravedlnosti ČSR v souladu se zákonem o organizaci soudů a o volbách soudců 16 žádostí soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce. Dodatečně došly dne 14. a 15. prosince žádosti ministryně spravedlnosti ČSR o zpětvzetí dvou návrhů na zproštění soudců z povolání, a to JUDr. Bažaty a JUDr. Pelikána. Tito soudci svoje původní žádosti o zproštění minulý týden odvolali.

Ústavně právní výbor ČNR projednal ve svých schůzích 5. a 18. prosince došlé žádosti o zproštění soudcovské funkce včetně žádostí o zpětvzetí návrhu na zproštění soudcovské funkce JUDr. Bažaty a JUDr. Pelikána. Jménem ústavně právního výboru doporučuji, aby ČNR zprostila funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou uvedeni jmenovitě v tisku 148 s výjimkou JUDr. Bažaty a JUDr. Pelikána, kteří jsou uvedeni na straně 2 tohoto tisku pod pořadovými čísly 2 a 10, protože po zpětvzetí žádosti chybí základní předpoklad pro jejich zproštění této funkce.

Místopředseda ČNR Bohumír Rosický: Děkuji. Prosím, má někdo dotaz nebo připomínku k návrhu ústavně právního výboru? Nemá. Navrhuji tedy, abychom přistoupili k hlasování o celém návrhu najednou. Jsou proti tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení ústavně právního výboru, obsaženým v tisku 148 a doplněným o změny přednesené zpravodajem tohoto výboru, aby ČNR zprostila uvedené soudce z povolání soudcovské funkce, ať zvedne ruku! (Hlasování - všichni souhlasí.) Děkuji.

Dovolte, abychom přistoupili k původně šestnáctému bodu a to je

XII.

Návrh předsednictva ÚV NF ČSR na volbu některých soudců z povolání k soudům ČSR (podle tisku 152)

Prosím místopředsedu ústředního výboru Národní fronty poslance Václava Běžela, aby návrh odůvodnil.

Místopředseda ÚV NF ČSR poslanec Václav Běžel: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně a poslanci, z pověření předsednictva ÚV NF ČSR předkládám návrh na volbu kandidátů na soudce z povolání k Nejvyššímu soudu ČSR, ke krajským, okresním a obvodním soudům v ČSR.

V písemném návrhu, který je obsažen v tisku ČNR č. 152, je uvedeno 100 kandidátů. Do tohoto návrhu byl pro okresní soud v Pelhřimově zařazen také JUDr. Miroslav Bažata, který vykonává funkci soudce z povolání u okresního soudu ve Strakonicích. Jmenovaný sdělil dopisem dne 11. prosince t. r. ministerstvu spravedlnosti ČSR, že svoji kandidaturu na funkci soudce z povolání u okresního soudu v Pelhřimově odvolává. Z tohoto důvodu bereme zpět návrh na volbu JUDr. Miroslava Bažaty do funkce soudce okresního soudu v Pelhřimově, neboť po odvolání jeho souhlasu s volbou chybí základní předpoklad ke zvolení.

Dále byl do návrhu pro krajský soud v Brně zařazen JUDr. Miloš Pelikán, který vykonává funkci soudce z povolání u městského soudu v Brně. Rovněž on svoji kandidaturu odvolal, a proto bereme zpět návrh na volbu JUDr. Miloše Pelikána do funkce soudce z povolání krajského soudu v Brně, neboť po odvolání jeho souhlasu s volbou chybí k této volbě základní předpoklad.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty předkládá 98 kandidátů, a to pro Nejvyšší soud ČSR 7 kandidátů, pro městský soud v Praze 3 kandidáty, pro krajský soud v Českých Budějovicích 1 kandidáta, pro krajský soud v Plzni 9 kandidátů, pro krajský soud v Ústí nad Labem 8 kandidátů, pro krajský soud v Brně 5 kandidátů, pro obvodní soudy v Praze 11 kandidátů a pro okresní soudy v ČSR 54 kandidátů. Mezi navrhovanými je 27 justičních čekatelů, kteří složili předepsanou zkoušku. 64 soudců bude voleno na nové desetileté funkční období, 7 soudců bude voleno k jiným soudům, než u kterých dosud působili. Mezi kandidáty je 38 žen a 60 mužů. Jejich věkové složení je následující: 21 kandidátů je ve věku do 25 let, 14 kandidátů je ve věku od 26 do 35 let, 57 kandidátů je ve věku od 36 do 60 let a 6 kandidátů je ve věku nad 60 let.

Vážené poslankyně a poslanci, při výběru kandidátů na soudce z povolání byla sledována jejich všestranná připravenost, zkušenosti z justiční praxe a z uplatňování právních předpisů. Na základě provedených hodnocení jednotlivých kandidátů na funkce soudců z povolání lze konstatovat, že všichni splňují předpoklady stanovené v § 49 odst. 1 zákona č. 39/1964 Sb., o organizaci soudů a o volbách soudců z povolání ve znění předpisů pozdějších.

Místopředseda ČNR Bohumír Rosický: Děkuji poslanci Běželovi. Má někdo nějaký dotaz? Nemá. Doporučuji, abychom přistoupili k hlasování o celém návrhu najednou. Jsou k tomuto návrhu připomínky? Nejsou.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům ČSR, jak je obsažen v písemném návrhu předsednictva ÚV NF ČSR podle tisku 152 se změnami přednesenými poslancem Václavem Běželem, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? Nikdo.

Dovolte, abych vám mimo pořad přečetl stanovisko skupiny poslanců k požadavku bavorské vlády. Tento požadavek poslanců předáme přímo místopředsedovi české vlády.

Jsme poslanci za část západního pohraničí. Poválečný vývoj zde byl složitý a uvítali jsme, že česká vláda přijala před třemi lety významné usnesení sledující lepší ekonomické využití tohoto území a prohloubení stabilizace obyvatelstva. Předseda vlády se dnes zmínil, že plnění tohoto usnesení zůstává v popředí pozornosti vlády. Je to nezbytné. V poslední době se ale v těchto oblastech projevují určité obavy vyvolané zřejmou snahou sjednocení Německa a v uplynulých dnech prohlášením bavorské vlády, jak o tom informoval náš tisk, s žádostí, aby se Československo omluvilo za odsun německého obyvatelstva. Velmi negativně také působí prohlášení z různých tzv. krajanských shromáždění. Obavy obyvatelstva vycházejí z toho, že taková případná omluva by mohla vést k dalšímu snížení jistot pro lidi, kteří tam žijí od roku 1945 a dalších již nových generací, které tam vyrostly. Jsme daleci toho vyvolávat jakékoli národností problémy. Myslíme, že v tomto světě by neměly mít místo.

Žádáme proto, aby vláda přes velký vnitropolitický tlak věnovala těmto otázkám pozornost a odmítla vše, co by mohlo vést k narušení naší suverenity a k ohrožení jistot lidí, kteří tam žijí."

Poslanci: Novotný, Fleyberk, Vacík, Podlešák, Burian, Jung, Rota, Čepička, Šlapák.

Materiál předáme vládě. Předseda vlády ing. Pitra vyhlásil péči o příhraniční oblasti.

Dovolte mi (ještě před svačinou) k projednávaným následujícím 4 bodům, které se týkají problematiky 17. listopadu t. r. navrhnout návrhovou komisi, která by za základ vzala úpravu prohlášení předsednictva ČNR ze dne 14. prosince. Navrhujeme komisi v tomto složení: místopředseda Uřičář, poslanec Mečl, poslankyně Černá, poslanec Anděl, poslanec Meier, poslanec Němec, poslanec Čaja, poslanec Hrabaň, poslanec Bohdálek.

Má někdo nějaký doplňují návrh?

Kdo souhlasí s touto návrhovou komisí? (Hlasuje se.)

Zdržel se někdo hlasování, nebo je proti? Není.

Dovolte, abych přerušil naše jednání na svačinu. Po půl hodině budeme pokračovat v dalším zasedání.

Místopředseda ČNR Bohumír Rosický: Vážená ČNR, budeme pokračovat. Dovolte, než přejdeme k vlastnímu programu, tři krátká oznámení.

Zítra v 9 hodin ráno v zasedací síni předsednictva ČNR se sejde předsednictvo ČNR. První bod pořadu bude uvedení do funkce pana ministra Moldana.

Další oznámení. V 8 hodin ráno v této místnosti se sejde Klub komunistických poslanců.

Dále chci oznámit, že ve 13 hodin odpoledne bude zde slib nově zvolených soudců.

Má někdo ještě nějaký dotaz? Nikdo. O přestávce se mne ptali mnozí poslanci a poslankyně, jaký je průběh jednání ve Federálním shromáždění. Informoval mne předseda české vlády ing. Pitra, že tam proběhlo vládní prohlášení, úvod do vládního prohlášení s návrhem jediného možného kandidáta na funkci prezidenta pana Havla. Zítra vládní prohlášení bude vytištěno v denním tisku a pochopitelně puštěno v rozhlase a televizi.

Dovolte nyní, abychom přešli ke čtyřem bodům pořadu (posledním bodům pořadu), které spolu úzce souvisejí. Jsou jimi

XIII.

Zpráva o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 1. listopadu do 18. prosince 1989

XIV.

Zpráva komise Federálního shromáždění a České národní rady pro vyšetření události 17. listopadu 1989

XV.

Interpelace poslance Oldřicha Burského a dalších na ministra vnitra a životního prostředí ČSR ve věci události 17. listopadu a odpověď na tuto interpelaci

XVI.

Návrh na zřízení stálé komise předsednictva ČNR pro právní ochranu občanů

Události a následky 17. listopadu mají velký politický význam a ČNR se jimi musí zabývat i v souvislosti se dvěma prohlášeními svého předsednictva, která obsahuje předložená zpráva o činnosti předsednictva. V této věci byla také předložena skupinou poslanců ČNR interpelace a v parlamentní vyšetřovací komisi je ČNR zastoupena jednou poslankyní a jedním poslancem.

Události 17. listopadu 1989 i ty, které měly podobný charakter a udály se dříve, signalizují absenci nezávislého petičního parlamentního orgánu. Z těchto důvodů doporučuji, abychom uvedené čtyři body projednali jako jeden tematický blok se společnou rozpravou, jak se včera usneslo předsednictvo ČNR. Jejím výsledkem by mělo být naše stanovisko, které by vyjádřilo upřímně pocity našich poslanců. K přípravě stanoviska byla před přestávkou zvolena komise ve složení, které jsme schválili.

Včerejší schůze předsednictva ČNR pověřila skupinu poslanců Josefa Mečla, Václava Anděla, Marcelu Černou, Karlu Pochovou a Vratislava Štěpánka pod vedením místopředsedy ČNR Jana Uřičáře, aby připravila určitý základ pro návrh usnesení. Jejím úkolem bylo především vybrat to pozitivní, co obsahuje druhé prohlášení předsednictva ČNR ze 14. prosince 1989, a připojit k němu vlastní názor. Žádám proto členy návrhové komise, které jsme zvolili, aby sledovali rozpravu a zahrnuli její obsah do návrhu stanoviska.

Zahajuji nyní rozpravu ke všem bodům. Myslím, že bych ale nejdříve měl požádat ministra vnitra a životního prostředí ČSR o odpověď na interpelaci skupiny poslanců. Prosím pana ministra vnitra a životního prostředí.

Ministr vnitra a životního prostředí ČSR Antonín Hrazdíra: Pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, byl jsem požádán, abych na dnešní schůzi odpověděl na interpelaci poslanců ČNR Oldřicha Burského, Jana Škody, Čestmíra Adama a Jiřího Fleyberka, zaměřenou na nepřiměřený zásah bezpečnostních sil proti studentům dne 17. listopadu letošního roku na Národní třídě v Praze. Poslanci požadují, aby byly konkretizovány osoby, které nařídily použití nepřiměřeně tvrdých prostředků při zákroku bezpečnostních sil, jako opatření byla přijata-k postihu osob odpovědných za události dne 17. listopadu a rovněž chtějí být informováni o přijatých opatřeních, která by zamezila opakování podobného případu.

Vzhledem k tomu, že události jsou z hlediska stanovení politické a služební odpovědnosti stále ve vyšetřování, nemohu vám dnes dát vyčerpávající odpověď.

Na základě závěrů komise Federálního shromáždění a České národní rady pro dohled nad vyšetřováním zmíněných událostí jsem dnem 7. prosince letošního roku uvolnil ze služebního poměru mého prvního náměstka, zprostil výkonu funkce náčelníka městské správy VB Praha a náčelníka školního pohotovostního oddílu městské správy VB Praha.

Vyšetřování trestní odpovědnosti jednotlivých osob je vedeno vojenskou složkou Generální prokuratury ČSR, která už zahájila trestní stíhání odpovědných osob. Zveřejnění výsledků vyšetřování včetně jmen odpovědných osob je pouze v kompetenci Generální prokuratury.

Na základě rozhodnutí vlády byla přijata opatření k tomu, aby VB nemohla být zneužita k potlačování pokojných demonstrací. Její činnost bude důsledně uskutečňována v rámci zákona a bude směřovat k ochraně zdraví, života, majetku, práv a oprávněných zájmů našich občanů.

V nejbližších dnes předložíme vládě ČSR návrh na zrušení pohotovostního pluku VB a na organizační uspořádání nového útvaru. Jeho prvořadým posláním bude funkce školního zařízení pro nově nastupující příslušníky VB. Případně použití sil a prostředků pro zajišťování rozsáhlých sportovních a kulturních akcí nebo pro likvidaci následků různých průmyslových havárií a živelných pohrom bude možno provést pouze se souhlasem vlády ČSR.

Osobně chci poslance ČNR ubezpečit o tom, že jako ministr pověřený řízením VB nepřipustím, aby této síly bylo použito způsobem, jak tomu bylo 17. listopadu t. r.

Místopředseda ČNR Bohumír Rosický: Děkuji panu ministru vnitra a životního prostředí Hrazdírovi.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP