Čtvrtek 22. června 1989

Soudruh ministr Jiří Nikodým a soudruh ministr Milan Kymlička. Dávám slovo soudruhu ministru Jiřímu Nikodýmovi.

Ministr financí, cen a mezd ČSR Jiří Nikodým: Vážené soudružky a soudruzi poslanci!

Na 12. zasedání České národní rady přednesla poslankyně soudružka Dohnalová námět, aby u výrobků, při jejichž výrobě se pracuje s devizově návratnými úvěry, bylo možno po zaplacení tohoto úvěru část výrobků místo pro export dodávat na vnitřní trh s cílem jeho obohacení, a dále aby podnik mohl část těchto devizových prostředků, získaných exportem, používat i pro svůj technický rozvoj.

K tomuto námětu chci uvést, že je to již řešeno novými podmínkami pro devizové úvěry platné od 1. ledna 1989 a že tyto podmínky platí již i pro dříve poskytnuté úvěry. U všech těchto úvěrů od počátku letošního roku po jejich splacení rozhoduje sám ten, který provozuje, o směru prodeje výrobku, mohou je dodat jak pro vývoz, tak i na vnitřní trh. Rovněž tak devizové prostředky, které organizace získá podle platných devizových normativů, může použít podle svého zvážení. Nic nebrání tomu, aby tyto prostředky použily i na technický rozvoj.

Tento systém devizového samofinancování, uplatňovaný od 1. ledna letošního roku, je plně v souladu s náměty poslankyně soudružky Dohnalové.

Další podnět se týkal soudružky poslankyně Lacinové, která hovořila o zabezpečení akce "Z" též dotacemi ze státního rozpočtu.

Již jsem o tom hovořil. Jak v minulých letech, tak v letošním roce při finančním vypořádávání jsme poskytli národním výborům potřebné prostředky pro to, aby plánovaná investiční část akce "Z" byla zajištěna. Při finančním vypořádání v dubnu letošního roku jsme poskytli národním výborům 635 miliónů korun. Tím jsou tři miliardy korun na akce "Z" zajištěny.

Soudruh ministr Jireček hovořil ještě o povoleném překročení cca 500 miliónů korun jako možnosti akce "Z" pro národní výbory, tak jak je ministerstvo vnitra a životního prostředí rozepsalo na jednotlivé kraje, ovšem s podmínkou, že toto překročení bude pouze z vlastních zdrojů národních výborů.

Ještě bych chtěl odpovědět na dotaz poslance soudruha Chudoby z Břeclavi, který přednesl dnes.

Se žádnou úpravou maloobchodních cen ve stavebnictví se neuvažuje.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji ministru Jiřímu Nikodýmovi.

Prosím dále soudruha ministra Milana Kymličku, aby se ujal slova.

Ministr kultury ČSR Milan Kymlička: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci!

Dovolte mi, abych odpověděl na informaci ze 14. schůze o situaci řešení Pálavských vrchů, respektive investičního záměru Správy radiokomunikací Praha postavit na tomto chráněném území speciální radiokomunikační středisko.

Dále mám, soudruhu předsedo zodpovědět ještě dva dotazy ze 12. schůze.

Především jde o navrhovaný investiční záměr Správy radiokomunikací Praha v chráněném území Pálava na vrcholu Děvína.

V současné době je zde provozován objekt radiokomunikačního střediska, který byl ovšem postaven už v letech 1972 - 1974. Toto středisko je tvořeno provozní budovou v půdorysu asi 13 x 13 metrů a anténním nosičem, stožárem. O současném stavu jste se přesvědčili, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, v poslaneckém průzkumu.

Toto středisko je lokalizováno v okolí kóty 550 ve společném oploceném areálu.

V letech 1985 a 1986 zpracovala Správa radiokomunikací Praha návrh dostavby rekonstrukce na vrchu Děvín z důvodů dalšího rozšíření radiokomunikačních služeb. Záměr spočívá v podstatném plošném rozšíření budovy střediska, instalaci potřebných technologií, výstavbě příjezdní komunikace a výstavbě druhé vysokonapěťové přípojky 22 kW k tomuto středisku.

Celkový uvažovaný investiční náklad činí cca 32 miliónů korun.

Z hlediska ekologického, jak už o tom bylo hovořeno na schůzi České národní rady, nese s sebou tento projekt vážná rizika. Především záměr výstavby komunikace, která má být realizována v extrémních svahových a přírodních podmínkách státní přírodní rezervace, částečně jako dlážděná, betonová vozovka, částečně z betonových polovegetačních prefabrikátů.

Požadavky jsou:

- zábory rezervace pro manipulační pruh, odstavné plochy, skládky, výhybny atd. atd.

Uvažovaná dostavba vlastního objektu vysílače je náročná na dopravu stavebního materiálu, na stavební místo, na odvoz odpadů atd. Rovněž není dořešeno vodní hospodářství a rovněž dalším rizikem, a jak máme zkušenosti ne malým, se jeví být i naftové hospodářství. Podmínkou tam je zajištění provozu diesel agregátu jako náhradního zdroje.

Výstavba vysokonapěťové přípojky 22 kW má sloužit k zajištění druhého, nezávislého zdroje elektrické energie pro toto středisko. Její výstavba je uvažována v souběhu s trasou stávající elektropřípojky od Horních Věstonic. Stavba by si vyžádala kácení lesa při rozšiřování průseku až k lokalitě Soutěska. Soutěsku má překonat přípojka jako další vzdušné vedení.

S jiným alternativním řešením rozvoje radiokomunikačních služeb investor neuvažuje.

Tolik, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, ke sjednocení našich informací tak, jak jsem již měl možnost na váš dotaz o nich v některých výborech informovat.

Investor 5. 10. loňského roku předložil ministerstvu kultury České socialistické republiky žádost o udělení výjimky z ochranných podmínek státní přírodní rezervace Děvín pro výstavbu příjezdové komunikace s novými skutečnostmi: dlažba, použití vegetačních tvárnic atd. Už jsem o tom hovořil.

Proto proběhlo znovu správní řízení, které bylo ukončeno negativním rozhodnutím ministerstva kultury ze dne 25. 11. 1988. Proti tomuto rozhodnutí podala Správa radiokomunikací Praha rozklad. Řízení o rozkladu bylo ukončeno a materiály byly dne 19. 6. tohoto roku projednány zvláštní komisí ministra kultury České socialistické republiky.

V lednu 1989 požádala Správa radiokomunikací Praha rovněž o udělení výjimek z ochranných podmínek Děvína pro další dvě související stavby:

- druhou vysokonapěťovou přípojku 22 kW,

- dostavbu a rekonstrukci objektu vlastního radiokomunikačního střediska v Děvíně.

Správní řízení v současné době probíhají. Očekávají se výsledky zpracované územně ekologické studie, která by měla sloužit při rozhodování jako jeden z odborných podkladů.

Požadavek vypracování této studie je plně v souladu s vyhláškou číslo 5 z roku 1986 Sbírky o dokumentaci staveb.

Ekologická studie je vyžadována jako součást projektového úkolu jednotlivých staveb, investor ji tedy musí mít stejně. Termín zpracovatele ekologické studie Agroprojektu Brno byl však už 30. 5. tohoto roku. Nebyl splněn.

Ministerstvo kultury České socialistické republiky tuto studii od investora oficiálně nedostalo, vyžádali jsme si tedy konkrétní informace přímo od autora, tzn. Agroprojektu Brno.

Z podrobného rozboru, provedeného v konceptu studie, vyplývá, že požadovaná výstavba zařízení a staveb Správy radiokomunikací by vážně ohrozila samotnou existenci mimořádně cenného území, vlastně jádra - Pálavy a státní přírodní rezervace Děvín. Došlo by k nepříznivým jevům a zvýšení antropického tlaku, k silnému narušení až rozpadu původních vzácných a chráněných rostlinných a živočišných společenstev, která by degradovala v náhradní společenstva s významným podílem rumištních druhů.

Na základě výsledků všech provedených hodnocení je ve studii prokázáno, že jak navrhovaná stavba komunikace, tak i stavba vrcholových objektů, jak je navržena v projektových úkolech, znamená neúnosné zatížení pro státní přírodní rezervaci Děvín a je zcela nevyhovující z hlediska značného zásahu do jádra biosférické rezervace Pálava.

Proto se studie zabývá též rámcovým vyhodnocením možností realizace zařízení Správy radiokomunikací na jiných lokalitách, tedy mimo státní přírodní rezervaci Děvín. Vychází jednak z rámcového posouzení vybraných lokalit z hlediska radiokomunikačního, provedeného Výzkumným ústavem spojů Praha, jednak z rámcového vyhodnocení stavebního, technologického, ekonomického, zpracovaného pracovníky Vojenského projektového ústavu Praha, a to na jinou vhodnou lokalitu. Tato lokalita byla Vojenským projektovým ústavem Praha nalezena. Je to Přední kout-Holý vrch, která se nalézá cca 10 km severně od chráněné krajinné oblasti Pálava.

Odborný posudek pracovníků Vojenského projektového ústavu Praha v závěru konstatuje, že, cituji: "Výstavba nového radiokomunikačního střediska v lokalitě Přední kout je technicky možná, kóta 410 metrů, přičemž nová lokalita je s přispěním dalších technických řešení z radiotechnického hlediska rovnocenná lokalitě Děvín."

Dále se zde mimo jiné konstatuje, že radiokomunikační středisko Přední kout bude možné realizovat dokonce lépe v souvislosti s radioreleovými sítěmi vyšších řádů a dalšími radiokomunikačními službami, a to zejména z důvodů lepší dosažitelnosti. Tolik citát z dokumentu.

Z ekologického hodnocení negativních dopadů působení stávajícího zařízení Správy radiokomunikací, předpokládaného působení nových navrhovaných staveb v rámci Děvína, ať už je to komunikace k objektu, rozšíření vrcholu atd., a hodnocení náhradních lokalit, vychází pak závěrečné stanovisko zpracovatele studie, a to nepovolovat jakoukoliv formu dostavby spojových zařízení v lokalitě Děvín, v biosférické rezervaci UNESCO, chráněná krajinná oblast Pálava.

Řešením je vybudovat nové radiokomunikační středisko na jiné lokalitě, a to i za cenu poněkud zvýšených nákladů, cca o 34 miliónů korun, a to na stavební práce a technických zařízení, které by se však při započtení hodnoty pozemku ve státní přírodní rezervaci Děvín a na lokalitě Přední kout jevily tak, že společenská ztráta při výstavbě v lokalitě Přední kout bude 2,5 nižší než při narušení státní přírodní rezervace Děvín.

Nové radiokomunikační zařízení na lokalitě Přední kout může být vybudováno tak, aby se mohlo bez jakýchkoliv omezení využívat a rozvíjet, aniž tím bude ohroženo posledních 342 ha jedinečných ekosystémů Děvína.

Ministerstvo kultury České socialistické republiky se ztotožňuje se závěrečnými stanovisky výzkumných ústavů a naše rozhodnutí k termínu, který je určen předpisem ke 30. 6., bude znít v tomto duchu.

Chtěl bych zároveň za účinnou pomoc poděkovat i vám, poslancům České národní rady, výsledkům vašeho poslaneckého průzkumu a i podpoře, kterou jsme dostali ve výborech pro školství a vědu a pro kulturu a výchovu.

Tolik, soudruhu předsedo, k informaci pokud jde o tuto vážnou otázku, ke které se vyjadřovaly stovky kolektivů pracujících a cca na 25 tisíc jednotlivců.

Dále na 13. schůzi České národní rady zůstal nezodpovězen zde, na plénu, podnět poslankyně soudružky Zajebalové. O věci jsme samozřejmě společně jednali a soudružce poslankyni písemně odpověděli.

Jde o námět: považovat zásoby knižní produkce i nadále za součást knižních fondů a vyčlenit je z limitů snižování zásob. Garantovat, že se to bude týkat knižních fondů odpovídajících náročným kulturně a ideově politickým hlediskům socialistické společnosti v současné etapě komplexní přestavby naší společnosti.

Tento námět ministerstvo kultury plně podporuje a musím říci, že jsem se setkal i s plným pochopením u průřezových orgánů, tzn. u ministerstva financí, plánovací komise, Státní banky tak, že bylo možné nalézt řešení, které bylo pro rok 1988 stanoveno vládou České socialistické republiky k 31. 12. s tím, že bylo použito překlenovacího sezónního úvěru určeného maloobchodu pro urychlený nákup knižních novinek.

Vláda České socialistické republiky pak na své 19. plenární schůzi 19. 10. 1988 doporučila rovněž zabezpečit úvěrovou podporu zásob zajišťujících výrobu, skladování a distribuci knih v národním podniku Knižní velkoobchod i v národních podnicích Kniha.

Knižní zásoby jako součást knižních fondů byly pak vyčleněny vládou z limitů snižování zásob jak pro léta 1988, tak i 1989 a i nadále.

Usnesením vlády číslo 322 ze dne 7. 12. 1988 k zákonu o státním rozpočtu na rok 1989 jsou resortu kultury stanoveny zásoby knih pouze jako orientační ukazatel.

Přesto, soudružky a soudruzi poslanci, ministerstvo kultury k těmto věcem přistupuje velice náročně. Udělali jsme vlastně detailní inventuru zásob knih, notovin a dalších materiálů, které máme k dispozici, a přijali jsme celou řadu velice konkrétních hospodárnostních opatření. Tato opatření se nejenom plní, ale přispěla i k významnému snížení zásob knih, a to za podmínek hospodárnosti i nakládání s knihami tak, jak si to tento cenný artefakt kultury zaslouží.

Osvědčilo se nám zejména i to, že pokud jde o starší knížky, není třeba se obávat Prodeje za snížené ceny, že není třeba se obávat i v některých případech předávání, využití starších cenných knih knihovnám, ať už obecním knihovnám národních výborů nebo knihovnám škol.

Dále se nám osvědčilo i to, že v současném období posledních cca 15 měsíců dochází i k vyššímu prodeji knih s využitím v posledních letech Poněkud opomíjených forem, ať už jde o komisionářský prodej, knižní důvěrníky a další formy i dodávkového prodeje.

Rovněž tak pokud jde o zásoby knih jsou sledovány průběžně s tím, že v současné době jsou přímo na prodeji knih zainteresováni nakladatelé, protože v případě neprodejných titulů by vlastně kniha zůstala v zásobách ne Knižního velkoobchodu, ale toho, který za knihu a její vydání odpovídá, tzn. příslušnému nakladateli.

V současné době se nám tedy opatření, která souvisejí s přestavbou hospodářského mechanismu v nevýrobní sféře, osvědčují. S výjimkou základního fondu, který je svěřen Knižnímu velkoobchodu a bude doplňován v daných objemech tak, aby nebylo třeba přikračovat k častým reedicím titulů, o které je vysoký zájem, dá se říci, že zásoby knih v zásadě klesají.

Poslední připomínka se týká národní kulturní památky Říp a výstavby zemědělského zařízení, silážního žlabu, pro JZD Braškov ve vnitřním pásmu této národní kulturní památky.

Musím zde informovat, že dne 18. dubna 1985 již požádal Agrostav Litoměřice, v zastoupení JZD Braškov, stavební úřad v Roudnici nad Labem o vydání územního rozhodnutí k výstavbě silážního žlabu v lokalitě Ctiněves, což je ve vnitřním ochranném pásmu národní kulturní památky Říp.

Podle našich informací bylo územní rozhodnutí tehdy vydáno, a to již v roce 1985. Ovšem to nebylo využito, nebyly zde stavební kapacity, realizace byla odložena a územní rozhodnutí, které je platné po dva roky, pozbylo svou platnost již v roce 1987.

Novou žádost o vydání územního rozhodnutí podal Agrostav Litoměřice v zastoupení JZD Braškov stavebnímu úřadu v Roudnici nad Labem 24. ledna tohoto roku.

17. května tohoto roku požádal Agrostav Litoměřice stavební úřad v Roudnici nad Labem o vyjádření k novému výběru staveniště, k náhradnímu řešení za lokalitu Ctiněves, a to v lokalitě Braškov, která je ve vnějším ochranném pásmu národní kulturní památky Říp.

Stavební úřad se k tomu řešení 24. května tohoto roku vyjádřil kladně a stanovil podmínky pro výstavbu v této lokalitě.

Ministerstvo kultury informovalo soudruha poslance a zároveň písemné vyjádření bylo posláno odboru kultury ONV v Litoměřicích.

Odbor kultury Severočeského KNV celou situaci spolu s námi dále sleduje a na základě vyzvání zajistí i stanovisko, které pochopitelně bude odpovídat zájmům Státní památkové péče.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP