Úterý 1. listopadu 1988

Z uvedeného množství je 16 soudců znovu navrhováno k jiným soudům, 3 soudkyně odcházejí z důvodu péče o děti a 2 soudci hodlají nastoupit jiné zaměstnání.

Ústavně právní výbor České národní rady projednal došlé žádosti o zproštění soudcovské funkce ve své schůzi 6. října 1988 a jeho jménem doporučuji, aby Česká národní rada zprostila funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 85.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslankyni Marii Cmíralové za odůvodnění návrhu.

Soudružky a soudruzi poslanci, máte k předloženému návrhu dotazy nebo připomínky?

Navrhuji, abychom hlasovali o celém písemném návrhu usnesení najednou.

Jsou námitky proti tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení ústavně právního výboru obsaženém v tisku 85, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Děkuji.

Přijali jsme jednomyslně.

Třetím bodem našeho jednání je

III.

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky podle tisku 86

Vážené soudružky a soudruzi, dovoluji si vám z rozhodnutí předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, které zasedalo dne 21. září 1988, předložit návrh na schválení padesáti kandidátů na volbu soudů z povolání k Nejvyššímu soudu ČSR, ke krajským, okresním a obvodním soudům v České socialistické republice. Písemný návrh je uveden v tisku č. 86 jak jsem již řekl.

Předkládám tyto návrhy:

- pro Nejvyšší soud ČSR 3 kandidáty

- pro městský soud v Praze 3 kandidáty

- pro krajský soud v Praze 1 kandidáta

- pro krajský soud v Plzni 1 kandidáta

- pro krajský soud v Ústí nad Labem 2 kandidáty

- pro krajský soud v Ostravě 4 kandidáty

- pro obvodní soudy v Praze 10 kandidátů

- pro okresní soudy v ČSR 26 kandidátů.

Návrh obsahuje politickoodborné charakteristiky 16 soudců, kterým uplyne desetileté funkční období. Uvedené návrhy jsou předloženy po provedené kontrole plnění závěrů komplexního hodnocení, které vyústilo u všech kandidátů v závěr, že splňují politické i odborné předpoklady pro výkon soudcovské funkce i v dalším funkčním období. Mezi navrhovanými kandidáty je rovněž 17 soudců z řad justičních čekatelů, kteří složili předepsanou justiční zkoušku, 16 soudců, kteří jsou navrhováni ke zvolení pro jiné soudy a 1 kandidát je z náboru mimo resort justice.

V návrhu, který předkládáme je 17 mužů a 33 žen, 16 kandidátů je ve věku do 25 let, 17 kandidátů do 35 let a 17 kandidátů je do 60 let.

Vážení poslanci, při výběru kandidátů na soudce z povolání byla sledována jejich všestranná připravenost, zkušenosti z justiční praxe a angažovanost při uplatňování právních norem a předpisů socialistického soudnictví. všichni kandidáti, které předkládáme, se podle předložených podkladů podílejí na politickém a společenském životě na pracovištích i mimo ně.

Na základě provedených hodnocení jednotlivých kandidátů na soudce z povolání je možno konstatovat, že všichni splňují politické i odborné předpoklady stanovené v § 39 odstavec 1 a 2 zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudců a o volbách soudců z povolání, ve znění vyhlášeném pod č. 19/1970 Sb. Všichni kandidáti se svou kandidaturou k uvedeným soudům souhlasí.

To je návrh předsednictva UV NF ČSR. Doporučuji z pověření předsednictva ÚV NF předložené návrhy na soudce z povolání ke zvolení. Máte k předloženému návrhu, tak jak je uvedeno v tisku 86 a k tomu co jsem řekl jménem předsednictva ÚV NF ČSR dotazy, připomínky, námitky? Není tomu tak. Doporučuji, abychom hlasovali o celém předloženém návrhu najednou. Není námitek proti tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsažen v písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR podle tisku 86, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti nebo zdržel se hlasování? (Nikdo.) Nikoliv.

Tím jsme zvolili navržené soudce do jejich funkcí a projednali tak třetí bod našeho pořadu.

Posledním bodem je

IV.

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 28. června do 1. listopadu 1988 podle tisku 87

Zprávu jste dostali před naší schůzí. Máte k ní nějaké připomínky nebo dotazy? Nejsou.

Navrhuji, aby Česká národní rada schválila zprávu o činnosti svého předsednictva za dobu od poslední schůze České národní rady podle tisku 87.

Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Ne.

Tím jsme projednali pořad 12. schůze České národní rady.

Soudružky a soudruzi poslanci, na začátku schůze jste obdrželi písemnou zprávu o zajištění realizace podnětů poslanců z 9. schůze České národní rady.

Má někdo z poslanců dotaz nebo připomínku k této zprávě? Není tomu tak.

Doporučuji, abyste ve výborech i samostatně a ve volebních obvodech sledovali postup realizace těchto podnětů.

Soudružky a soudruzi, máte někdo ještě nějaké návrhy, náměty, před ukončením naší schůze? Nejsou.

Končím tedy 12. schůzi České národní rady.

Děkuji vám všem za účast, děkuji soudruhu Urbánkovi, soudružce Hutterové, členům vlády a jejímu předsedovi soudruhu Pitrovi i ostatním hostům za účast i aktivní podíl na našem jednání. Končím schůzi. Čest práci! (Potlesk.)






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP