Úterý 22. prosince 1987

Podle potřeby provádět preventivně veterinární opatření v zájmu omezení jejich výskytu a předcházet šíření nákaz a nemocí těchto zvířat přenosných ze zvířete na člověka a omezovat jejich škodlivý vliv na životní prostředí.

Navrhované úpravy v § 12 mají nejen vytvořit podmínky a stanovit povinnost sledovat nejen nemoci přenosné ze zvířat na lidi, ale i zabezpečit věnování pozornosti nemocím přenosných z lidí na zvířata. To má mnohostranný význam v prevenci ochrany zdraví lidí, pro životní prostředí atd.

Další úprava, tj. na konci tohoto (12) paragrafu sleduje rozšíření vzájemné informovanosti hygienické a veterinární služby.

Jejím smyslem je v návaznosti na nové vědecké poznatky i v tomto směru zajistit další zlepšování životního prostředí zejména sledováním cest nákaz, jejich nositelů a samozřejmě také omezováním možností jejich škodlivého působení.

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, ostatní změny bych charakterizoval jako drobná upřesnění, popř. legislativně-technické úpravy.

Závěrem mi dovolte, abych vyjádřil přesvědčení, že nová právní úprava veterinární péče vytvoří legislativní podmínky pro pozitivní ovlivňování činnosti zemědělsko-potravinářského komplexu, a že umožní dále zvyšovat množství i kvalitu živočišné výroby a potravin živočišného původu.

Současně lze předpokládat, že napomůže kladně ovlivňovat příslušnou část našeho životního prostředí.

Na základě těchto předpokladů jménem výborů České národní rady doporučuji České národní radě - naší dnešní schůzi, aby návrh zákona České národní rady o působnosti orgánů České socialistické republiky na úseku veterinární péče tak, jak je uveden v tisku č. 41 schválila s tím, že tento návrh bude doplněn o úpravy uvedené ve společné zprávě výborů České národní rady uvedené v tisku č. 42 - tedy v právní formulaci - ve znění tisku č. 42. Děkuji vám za pozornost.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslanci Bohuslavu Olšanovi za zpravodajskou zprávu. Soudružky a soudruzi, do rozpravy se přihlásil poslanec Jaroslav Kolařík, prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Jaroslav Kolařík: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, v návaznosti na schválený federální zákon o veterinární péči č. 87 z roku 1987 a jak to tento zákon předpokládá - projednáváme dnes vládní návrh zákona České národní rady o působnosti orgánů veterinární péče České socialistické republiky.

Myslím, že obě legislativní normy jsou zpracovány na dobré úrovni, a že se zde podařilo vyjádřit význam a celou šíři veterinární péče a její úlohy i povinnosti dalších organizací.

Ukazuje se totiž, že veterinární péče nemůže být jen záležitostí veterinární služby, ale také organizací, které chovají zvířata, zacházejí s potravinami a ostatními výrobky a surovinami živočišného původu a také s krmivy.

Významné je, že zejména v návrhu zákona České národní rady byl dán odpovídající prostor pro činnost národních výborů. Vždyť právě ony mají svůj významný podíl na realizaci ozdravovacích programů hospodářských zvířat.

Jejich činnost a autorita významně přispěly k tlumení a likvidaci slintavky, leukózy, všech druhů morů hospodářských zvířat. Účinně působí při snižování nebezpečí vztekliny, varoázy včel a myxomatóze králíků.

Nezastupitelná je jejich funkce při omezování nemocí přenosných ze zvířat na člověka a hromadných onemocnění z potravin, kterých je asi 120 druhů.

V této souvislosti stojí za pozornost, že se podařilo zlikvidovat TBC u skotu a k 1. 11. 1983 kožní plísňové onemocnění, které je přenosné na lidi. V tomto směru jsme prvním státem na světě.

Těchto významných úspěchů bylo dosaženo v úzké součinnosti socialistických zemědělských závodů a národních výborů s pracovníky jednotné státní veterinární služby.

To vše ukazuje, že dosavadní uspořádání veterinární služby bylo velmi účinné. Proto se z něho vychází i v současných zákonech.

Dosavadní praxe umožnila též vyjasnit vztah veterinární a hygienické služby. Proto návrh zákona, který projednáváme - oprávněně opětovně klade důraz na další spolupráci a předpokládá její další prohlubování a rozšiřování. V tom totiž je jedna z důležitých záruk, že se bude i nadále zlepšovat péče o zdraví lidu.

V tomto smyslu bude třeba věnovat pozornost nejen nemocím, zejména přenosným, cestám nákaz, ale také obsahu dusičnanů a dalších cizorodých látek. Na těchto úkolech si musí vzít nadále veterinární služba svůj podíl i v budoucnu, i když mnohé vykonala v předchozím období.

V návrhu předloženého zákona se též podařilo vyjádřit odpovídající dělbu práce a odpovědnosti mezi veterinární službou a chovateli a dále pak vztahy k národním výborům, hygienické službě, případně k dalším organizacím.

Z této dělby vyplývá, že předním úkolem veterinární služby je ochrana zdraví zvířat a zdravých potravin. Svůj podíl bude též mít na ochraně životního prostředí. Je to dáno zejména těmi ustanoveními, která ukládají věnovat pozornost potravinovému řetězci živočišných výrobků a dále ochraně před nákazou od synantropních a divoce žijících zvířat.

Myslím, že právě diskuse ve výborech v tomto směru daly impuls k tomu, aby veterinární služba v úzké spolupráci s dalšími orgány a organizacemi měla též odpovídající podíl na řešení ekologických otázek. Jak je patrno z § 12, počítá se v tomto směru s koordinovaným postupem veterinární a hygienické služby. Domnívám se, že navrhovaná úprava v tisku č. 42 dále rozvíjí podíl obou na ochraně zdraví a životního prostředí.

Soudružky a soudruzi poslanci, mám za to, že nová právní úprava veterinární péče je potřebná. Hlavní cíle a myšlenky předloženého paragrafovaného znění odpovídají společenskému poslání veterinární služby v současných podmínkách. Myslím, že navazují na dosažený stav vývoje socialistického zemědělství i na požadavky, které klade společnost na tuto stránku rozvoje potravinářského průmyslu. Je zde respektován rozvoj socialistických výrobních vztahů i růst výrobních sil a prohlubující se specializace ve výrobě surovin i potravin.

Nová právní úprava vytváří i podmínky k prosazování intenzifikačních opatření v živočišné výrobě, mobilizaci rezerv a omezování ztrát ve výrobě i při zpracování potravin. Je zde též zapracován aktivnější přístup v posílené prevenci i při léčení. Proto se oprávněně klade důraz na dozor nad vytvářením podmínek a jejich ochranu pro zdraví zvířat a tím v konečné fázi též pro ochranu zdraví lidu.

Vzhledem k tomu, že vládní návrh zákona ČNR sleduje a zakotvuje naplnění současných celospolečenských potřeb v tomto úseku, doporučuji, abychom předložený návrh zákona schválili po úpravách navržených v tisku č. 42.

Děkuji za pozornost.

(Potlesk.)

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslanci Kolaříkovi a táži se, zda se někdo z poslanců hlásí ještě do diskuse.

Nehlásí.

Přeje si slovo ministr zemědělství a výživy?

Ministr zemědělství a výživy Ondřej Vaněk: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, měl jsem možnost se seznámit před dnešním jednáním s obsahem tisku 42. Připomínky kvalifikovaně doplňují návrh zákona. Myslím, že připomínky z jednotlivých výborů je třeba realizovat. Plně s nimi souhlasím. Také vystoupení soudruha poslance Kolaříka je v souladu s obsahem těchto připomínek z tisku 42. Doporučuji s těmito připomínkami návrh zákona schválit.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji. Soudruh poslanec Olšan si přeje slovo?

Nepřeje. Děkuji.

Můžeme přistoupit k hlasování.

Doporučuji hlasovat o celém vládním návrhu najednou.

Máte k tomuto způsobu hlasování nějaké připomínky?

Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o působnosti orgánů veterinární péče České socialistické republiky podle tisku 41 ve znění společné zprávy výborů ČNR obsažené v tisku 42, nechť zvedne ruku.

(Hlasování - všichni souhlasí.)

Tím jsme schválili zákon České národní rady o působnosti orgánů veterinární péče České socialistické republiky a projednali tak pátý bod našeho pořadu.

Dalším bodem je

VI.

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce

Návrh výboru odůvodní zpravodaj poslanec Milan Čaja, kterého prosím o slovo.

Poslanec Milan Čaja: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi, vážení hosté, v období od schůze v říjnu letošního roku požádalo podle zákona o organizaci a volbách soudců 18 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce. Z uvedeného množství je 14 soudců znovu navrhováno k jiným soudům, 3 soudci hodlají nastoupit jiné zaměstnání a jeden odchází z důvodu přestěhování. Ústavně právní výbor ČNR projednal došlé žádosti o zproštění soudcovské funkce ve své schůzi 3. 12. letošního roku a jeho jménem doporučuji, aby ČNR zprostila funkcí soudce z povolání, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedení v tisku č. 47.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji zpravodaji poslanci Čajovi. Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, máte nějaké připomínky nebo dotazy k návrhu ústavně právního výboru ČNR? Nejsou.

Navrhuji, abychom hlasovali najednou o celém písemném návrhu usnesení. Souhlasíte s takovýmto postupem? Není námitek.

Kdo tedy souhlasí s návrhem ústavně právního výboru ČNR (tisk 47), aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku.

(Hlasování - všichni souhlasí.) Děkuji.

Dalším bodem je

VII

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky

Prosím poslance Miloslava Vacíka, aby předložený návrh odůvodnil.

Poslanec Miloslav Vacík: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovoluji si vám jménem předsednictva ÚV NF, které zasedalo 28. října t. r., předložit návrh na schválení 55 kandidátů na volbu soudců z povolání pro Nejvyšší soud ČSR, ke krajským, okresním a obvodním soudům v ČSR. Předkládaný písemný návrh je uveden v tisku č. 48. Obsahuje politicko-odborné charakteristiky pěti soudců, kterým uplyne desetileté funkční období. Uvedené návrhy jsou předloženy po provedené kontrole plnění závěrů komplexního hodnocení, které vyústilo u všech kandidátů v závěr, že splňují politicko-odborné předpoklady pro výkon soudcovské funkce v dalším funkčním období.

Dále je mezi navrhovanými kandidáty 32 soudců z řad justičních čekatelů, kteří úspěšně skončili předepsanou justiční zkoušku, a 14 soudců, kteří jsou navrhováni pro zvolení pro jiné soudy a jedna kandidátka je navrhována z jiné justiční funkce. Tři kandidáti jsou z náboru mimo resort justice.

V předloženém návrhu je 33 mužů 22 žen. Věkové složení je následující: do 25 let je 22 kandidátů, do 35 let 24 kandidátů a do 60 let je 9 kandidátů. Při výběru byla sledována u všech kandidátů jejich politicko-odborná připravenost, zkušenosti z justiční praxe, angažovanost při uplatňování právních norem a předpisů socialistického soudnictví.

Z provedených hodnocení jednotlivých kandidátů je možno konstatovat, že všichni splňují politicko-odborné předpoklady stanovené v § 39, odst. 1 a 2 zákona č. 36/1964 Sb. o organizaci soudů a o volbách soudců z povolání ve znění vyhlášeném pod č. 19/1970 Sb. Všichni kandidáti také se svou kandidaturou k uvedeným soudům souhlasí.

Dovolte mi, abych vám jménem předsednictva ÚV NF ČSR doporučil předložený návrh ke zvolení.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslanci Vacíkovi za odůvodnění návrhu.

Máte, soudružky a soudruzi poslanci, k tomuto návrhu dotaz nebo připomínku? Ne.

Doporučuji, abychom hlasovali o celém návrh usnesení najednou.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsažen v písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky podle tisku 48, nechť zvedne ruku. (Hlasování - všichni souhlasí.)

Tím jsme zvolili navržené soudce do jejich funkcí a projednali tak předposlední bod našeho pořadu.

Posledním bodem je

VIII.

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 27. října do 22. prosince 1987

Zpráva vám byla rozdána před schůzí.

Máte nějaké dotazy nebo připomínky ke zprávě? Nejsou.

Navrhuji, aby Česká národní rada schválila zprávu o činnosti svého předsednictva za dobu od poslední schůze podle tisku 49.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Hlasování - všichni souhlasí.)

Tím jsme, soudružky a soudruzi, prakticky projednali schválený pořad našeho jednání.

Připomínám ještě, že jste dostali písemnou zprávu o zajišťování realizace podnětů z 6. schůze České národní rady a že je třeba, abyste ve výborech sledovali a kontrolovali, jak jsou podněty postupně zabezpečovány.

Jinak vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dnešní jednání je naším posledním setkáním v tomto roce. Na včerejší schůzi Klubu komunistických poslanců, které se zúčastnili všichni naši poslanci, jsem informoval o právě skončeném 7. zasedání ústředního výboru KSČ. Chtěl bych podtrhnout, že závěry a obsah tohoto zasedání jsou podkladem pro celou naši činnost v příštím roce. Je třeba všechny dokumenty důkladně studovat a promýšlet, jak je pomáhat v našich podmínkách co nejlépe zabezpečovat.

Soudružky a soudruzi, chtěl bych vám poděkovat za dosavadní práci v orgánech České národní rady a ve vašich volebních obvodech. Chtěl bych při příležitosti poděkovat vládě České socialistické republiky v čele s jejím předsedou soudruhem Adamcem za dosavadní soudružskou spolupráci a vyslovit přesvědčení, že v příštím roce na tuto spolupráci navážeme a budeme ji dále prohlubovat ve smyslu závěrů našeho jednání i ve smyslu závěrů 7. zasedání ÚV naší komunistické strany.

Soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, dovolte mi, abych vám na závěr popřál do nového roku 1988 pevné zdraví, úspěchy v pracovním i soukromém životě a hodně sil při plnění našich společných úkolů.

Končím schůzi. Čest práci! (Potlesk.)

(Schůze skončena v 16.10 hodin.)





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP