Úterý 27. října 1987

Poslanci - členové výboru ČNR pro kulturu a výchovu jsou přesvědčeni, že právě současná etapa vývoje československé společnosti svým realistickým pohledem na minulost i současnost, seriózním rozborem dosažené úrovně a smělého, avšak střízlivého stanovení budoucích úkolů, představuje optimální odrazový můstek v další realizaci strategie urychlení sociálně ekonomického rozvoje Československé socialistické republiky. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslanci Josefu Matějkovi. Soudružky a soudruzi, zjišťuji, že promluvili všichni přihlášení řečníci. Přeje si ještě někdo vystoupit? Nikoliv.

Prosím soudruha generálního prokurátora Krupauera o slovo.

Generální prokurátor ČSR Jaroslav Krupauer: Soudruhu předsedo, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, projednávání zprávy generálního prokurátora o stavu socialistické zákonnosti v České národní radě je nejvýznamnějším projevem jeho ústavní odpovědnosti vůči tomuto zastupitelskému sboru. Je proto velmi potěšující zjištění, že Česká národní rada i její poslanci došli ke shodným závěrům, jaké jsou obsaženy ve zprávě, pokud jde o stav zákonnosti i příčiny jejího porušování a že pozitivně hodnotí přínos orgánů prokuratury i ostatních orgánů, které se podílejí na ochraně práva, v úsilí o posílení socialistické zákonnosti v České socialistické republice.

Rád bych řekl, že obsah diskusních vystoupení ukázal šíři přípravy poslanců na toto jednání, ale i hloubku zamyšlení nad jednotlivými otázkami a jejich příčinami. Sledování této diskuse bylo tedy i pro zkušené profesionály poučné a inspirující.

Chtěl bych dále vyslovit názor, že předložený návrh usnesení České národní rady k tomuto bodu jednání má předpoklady být dobrým vodítkem k řešení hlavních otázek upevňování zákonnosti v republice i směrnicí pro činnost orgánů prokuratury. V tomto směru je návrh usnesení v souladu s vlastními opatřeními prokuratury, která jsou uvedena v písemné zprávě.

Otevřené konstatování povahy a rozsahu negativních jevů může vyvolávat dojem, že situaci vidíme příliš černě. Ale myslím, že jenom důsledné odhalení nedostatků je základním předpokladem pro jejich odstranění.

Průběh diskuse ukázal, že projednávání zprávy o stavu zákonnosti nebylo chápáno jako posouzení činnosti orgánu zabývajícího se úzce odbornými, v tomto případě právními, problémy, že otázky socialistické zákonnosti byly pojaty v mnohem širších souvislostech v souladu s Leninovými slovy "zákon je politické opatření, je to politika". My v prokuratuře v ČSR tento základní politický postulát plně doceňujeme a usilujeme o to, abychom všechny právní předpisy aplikovali v souladu s třídními zájmy dělnické třídy a všech pracujících při realizaci úkolů stanovených programem Komunistické strany Československa.

Z takto pochopené úlohy prokurátorského dozoru přistupujeme ke všem úkolům, které máme při ochraně socialistického státního a společenského zřízení a při ochraně zájmů a práv občanů.

To platí také při plnění úkolů, která prokuratura zajišťuje při realizaci známého Dopisu předsednictva ÚV KSČ z roku 1983, který byl i v diskusi opětovně zmiňován.

Právě v této obtížné problematice pociťujeme ve své činnosti podporu stranických a státních orgánů i aktivitu občanů. Je totiž nesporné, že i když nebylo dosaženo pronikavé změny, že v uplynulých čtyřech letech od vydání dopisu se zejména posílilo veřejné mínění, které nesmlouvavě odsuzuje různé nepořádky, že se zvýšila citlivost a kritičnost našich občanů vůči porušování našeho právního řádu. Myslím, že toto oživení společenského a právního vědomí je třeba posilovat.

V diskusi, ale už i ve výborech ČNR se objevily názory, že se nedaří dost účinně odstraňovat negativní jevy, které konstatujeme. Rád bych v této souvislosti připomněl, že boj s protispolečenskou činností je úkolem mimořádně složitým, vyžadujícím dlouhou dobu k potřebné změně v ekonomice, kultuře, ve způsobu života, ve vědomí lidí i v zákonodárství, ale hlavně, že vyžaduje ani na okamžik nepolevovat v nastoupeném úsilí.

Mnoho diskutujících vyjádřilo podporu našemu názoru, že je zapotřebí zdokonalovat systém prevence proti porušování zákonnosti v republice, proti poruchovým jevům. My ve společnosti vskutku musíme vytvořit ovzduší nesmiřitelnosti s těmito negativními jevy a posílit organizační opatření k jejich odstraňování. Vyžaduje to na všech úrovních a v každém místě dosáhnout aktivní účasti státních, hospodářských i společenských orgánů a organizací v postupu proti porušování zákonnosti.

A znovu chci připomenout, že uplatňování socialistické zákonnosti je pouze jednou z metod řízení společnosti, že vydávání zákonů ani jejich dodržování samo o sobě nemůže vyřešit žádný společenský problém a nevyřeší zejména problémy ekonomiky. Ale že dodržování zákona je tím významným prostředkem pro posílení kázně, pořádku a odpovědnosti.

I u nás v plné míře platí, že skutečná demokracie neexistuje nad zákonem a mimo zákon.

Zabezpečit náročné úkoly při prosazování socialistické zákonnosti, to je významný úkol především pro nás, pracovníky socialistické prokuratury. Můžeme podstatně zvýšit účinnost vlastní práce za předpokladu, že splníme požadavek, který je vyjádřen zase Leninovými slovy - "za zákonnost je třeba bojovat kulturně". Vyžaduje to nejenom vysokou profesionální úroveň našich pracovníků, ale také jejich ideovou pevnost, úctu k lidem, čestnost, skromnost, nesmiřitelnost s nespravedlností. Jenom s takovými přístupy můžeme posílit jistotu, že v socialistické společnosti jsou si před zákonem všichni rovni a že zákon platí pro všechny, bez výjimek a všude.

Na závěr mi dovolte, vážené soudružky a soudruzi, abych poděkoval předsednictvu České národní rady i každému z vás za podporu věnovanou našemu společnému úsilí o plné prosazení socialistické zákonnosti, a to nejen při dnešním jednání, ale v celé vaší činnosti.

Vážíme si vaší podpory a využíváme jí v zájmu realizace cílů stanovených XVII. sjezdem KSČ i úkolů usnesených Českou národní radou. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji generálnímu prokurátorovi soudruhu Jaroslavu Krupauerovi za přednesené závěrečné slovo.

Přeje si ještě někdo z poslanců vystoupit? Nikoliv.

Přeje si vystoupit někdo z členů vlády? Ne.

Tím jsme tedy rozpravu ukončili a prosím společného zpravodaje a předsedu návrhové komise poslance Josefa Mečla o závěr a odůvodnění návrhu usnesení k projednávané zprávě.

Společný zpravodaj poslanec Josef Mečl: Soudružky a soudruzi poslanci, s ohledem na to, že diskuse potvrdila východiska zpravodajské zprávy, probíhala v souladu s návrhem usnesení a potvrdila také návrhy, které vám byly v materiálech předloženy, není zapotřebí, abych přednášel zvláštní závěrečné slovo.

Dovolte mi tedy, abych vás informoval o výsledcích práce návrhové komise, která posoudila připomínky, které jí v průběhu dnešního jednání byly předloženy, a doporučuje vám některé úpravy v tomto usnesení.

V konstatační částí - II - na str. 2 doporučuje komise s ohledem na diskusi, na vystoupení hlavního arbitra a s ohledem na připomínky některých poslanců doplnit tuto myšlenku:

"Nerespektování právního řádu se závažným způsobem projevuje i ve vztazích mezi hospodářskými organizacemi."

Pokud jde o část III, na str. 3, v části, kde jde o doporučení vládě ČSR, doporučuje návrhová komise na základě připomínek poslední odstavec upravit takto:

"Prověřit účinnost právní výchovy a propagandy a zdokonalit systém jejího řízení s cílem upevnit právní vědomí a socialistickou morálku mládeže; věnovat větší pozornost úrovni právní a občanské výchovy na školách".

Na str. 4, bod 2, poslední odstavec doporučujeme upravit záležitosti týkající se evidence kriminality, a sice tak, že by tento odstavec zněl:

"Zdokonalit vedení evidence kriminality u všech orgánů činných v trestním řízení v České socialistické republice s cílem zabezpečit její věcnou a časovou srovnatelnost."

Na str. 5 v části IV, kde se ukládá výborům ČNR, doporučujeme v 1. odstavci za slova "ochranu socialistické ekonomiky" zařadit "... právní stránky tvorby a ochrany životního prostředí" Jde tedy o další úkol, který se ukládá výborům ČNR.

Návrhová komise posoudila návrh hlavního arbitra, který přednesl v rozpravě, a doporučuje, aby tato věc byla posouzena mimo usnesení, a sice při projednávání rozpočtu Státní arbitráže ČSR na rok 1988 v příslušném výboru České národní rady.

Tolik pokud jde o návrh usnesení.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslanci Mečlovi za předložený návrh na usnesení, jak ho dopracovala po vašich připomínkách návrhová komise.

Má někdo k přednesenému návrhu usnesení včetně úprav dotazy nebo připomínky? Nejsou.

Podle prezenční listiny je nyní přítomno na zasedání 177 poslanců. Česká národní rada je schopna se usnášet.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování o návrhu usnesení k projednávané zprávě generálního prokurátora ČSR tak, jak jej doporučuje návrhová komise.

Máte k tomuto návrhu nějako doplňky nebo připomínky? Nejsou.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení České národní rady ke zprávě generálního prokurátora ČSR o stavu socialistické zákonnosti tak, jak jej předložila návrhová komise, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím jsme projednali první a velice významný bod pořadu naší schůze s tím vědomím, že projednáním tohoto bodu, i když mu předcházela veliká práce na všech úsecích naší činnosti nekončí, ale právě začíná. A usnesení nám k tomu musí být podkladem.

Můžeme, soudružky a soudruzi poslanci, přistoupit k projednání druhého bodu pořadu, kterým je

II

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce (tisk 43)

Prosím zpravodajku ústavně právního výboru poslankyni Annu Kocurovou, aby návrh odůvodnila.

Zpravodajka poslankyně Anna Kocurová: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, v období od schůze České národní rady v červnu 1987 požádalo podle zákona o organizaci a o volbách soudců 18 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce.

Z uvedeného počtu je 11 soudců znovu navrhováno k jiným soudům, 3 soudci hodlají nastoupit jiné zaměstnání, 1 soudkyně přechází do funkce státní notářky, 1 soudkyně odchází z důvodu péče o děti, 1 soudkyně odchází ze zdravotních důvodů a 1 soudce odchází z důvodu následování manželky.

Ústavně právní výbor České národní rady projednal došlé žádosti o zproštění soudcovské funkce ve své schůzi 7. října 1987 a jeho jménem doporučuji, aby Česká národní rada zprostila funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 43.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslankyni Kocurové.

Máte nějaké dotazy nebo doplňky či upřesnění? Není tomu tak.

Navrhuji, abychom přistoupili k hlasování tak, že budeme hlasovat o celém písemném návrhu usnesení najednou.

Není proti tomu námitek? Není.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení ústavně právního výboru obsaženým v tisku 43, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím jsme projednali druhý bod pořadu naší schůze.

Třetím bodem je

III

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR na volbu některých soudců z povolání k soudům ČSR (tisk 44)

Návrh odůvodní místopředseda ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky poslanec Miloslav Vacík. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Miloslav Vacík: Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dovoluji si vám jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, které zasedalo 23. září t. r., předložit návrh ke schválení 45 kandidátů na volbu soudců z povolání jednak pro Nejvyšší soud ČSR, ke krajským, okresním a obvodním soudům v České socialistické republice.

Předkládaný písemný návrh je uveden v tisku č. 44. Obsahuje politicko-odborné charakteristiky 13 soudců, kterým uplyne desetileté funkční období. Uvedené návrhy jsou předloženy po provedení kontroly plnění závěrů komplexního hodnocení, které vyústilo u všech kandidátů v závěr, že splňují politické i odborné předpoklady pro výkon soudcovské funkce v dalším funkčním období.

Dále je mezi navrhovanými kandidáty 18 soudců z řad justičních čekatelů, kteří úspěšně složili předepsanou justiční zkoušku, a 11 soudců, kteří jsou navrhováni ke zvolení pro jiné soudy, a 3 kandidáti jsou z náboru mimo resort justice.

V předloženém návrhu je 14 mužů a 31 žen. Jejich věkové složení je následující:

do 25 let je 7 kandidátů, do 35 let 22 kandidátů, do 60 let 16 kandidátů.

Při jejich výběru byla sledována jak jejich politická a odborná připravenost, tak i jejich zkušenosti z justiční praxe i angažovanost při uplatňování právních norem a předpisů socialistického soudnictví.

Z provedených hodnocení jednotlivých kandidátů je možno konstatovat, že všichni splňují předpoklady stanovené v § 39 odst. 1 a 2 zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudů a o volbách soudců z povolání ve znění vyhlášeném pod č. 19/1970 Sb.

Všichni kandidáti také se svou kandidaturou k uvedeným soudům souhlasí, a proto mi dovolte, abych doporučil předložené návrhy ke zvolení.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslanci Vacíkovi.

Má někdo k předloženému návrhu dotazy nebo připomínky? Není tomu tak.

Doporučuji, abychom přistoupili k hlasování, a to o celém předloženém návrhu najednou.

Jsou k tomuto způsobu hlasování nějaké připomínky? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsažen v písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR podle tisku 44, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím jsme zvolili navržené soudce do jejich funkcí a projednali třetí bod pořadu schůze.

Posledním bodem je

IV

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 30. června do 27. října 1987 (tisk 45)

Tato zpráva vám byla rozdána před schůzí.

Máte k ní nějaké připomínky nebo dotazy? Nejsou.

Navrhuji, aby Česká národní rada schválila zprávu o činnosti svého předsednictva za dobu od poslední schůze České národní rady (tisk 45).

Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji.

Tím jsme prakticky projednali pořad 7. schůze České národní rady.

Soudružky a soudruzi poslanci, před začátkem schůze jste dostali písemnou zprávu o zajištění realizace podnětů z 5. schůze ČNR. Tyto podněty vzešly z vašich jednání ve výborech ČNR a volebních obvodů. Doporučuji proto, abyste sledovali a prostřednictvím svých výborů kontrolovali, jak postupuje jejich realizace.

Zároveň chci připomenout, že vám byla rozdána informace o veřejné anonymní soutěži k výtvarnému řešení interiéru rekonstruovaných objektů České národní rady. Soutěžní díla jsou vystavena v prostorách Staroměstské radnice a doporučuji vám - pokud vám vyjde čas - abyste si udělali chvíli pro jejich zhlédnutí a případné připomínky.

Soudružky a soudruzi, děkuji vám všem za aktivní podíl na přípravě a za aktivní účast na dnešním jednání. Děkuji členům vlády ČSR, našim hostům, soudruhům Markovi a Bajcurovi za účast a sedmou schůzi České národní rady končím. Čest práci!






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP