Pondělí 30. března 1987

III

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce (tisk 27)

Prosím zpravodaje poslance Norberta Požára, aby zdůvodnil návrh výboru.

Poslanec Norbert Požár: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, v období od prosincové schůze České národní rady požádalo podle zákona o organizaci a o volbách soudců 16 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce.

Z uvedeného počtu je 8 soudců znovu navrhováno k jiným soudům, 4 soudkyně odcházejí z důvodu péče o děti, 3 soudci hodlají nastoupit jiné zaměstnání a jedna soudkyně odchází ze zdravotních důvodů.

Ústavně právní výbor České národní rady projednal došlé žádosti o zproštění soudcovské funkce ve své schůzi 5. března letošního roku. Jeho jménem doporučuji, aby soudce uvedené jmenovitě v tisku číslo 27, kteří požádali o zproštění, Česká národní rada funkce soudce z povolání zprostila.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslanci Požárovi za odůvodnění návrhu. Soudružky a soudruzi poslanci, máte k předloženému návrhu dotazy nebo připomínky? (Nebyly.)

Navrhuji, abychom přistoupili k hlasování tak, že budeme hlasovat o celém písemném návrhu usnesení najednou. Jsou námitky k tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Kdo souhlasí s návrhem usnesení ústavně právního výboru obsaženém v tisku 27, aby ČNR zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne tuku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo.)

Můžeme přistoupit ke čtvrtému bodu, kterým je

IV

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky (tisk 28)

Návrh odůvodní místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR poslanec Miloslav Vacík, kterého prosím o slovo.

Poslanec Miloslav Vacík: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovoluji si vám jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, které zasedalo 18. února tohoto roku, předložit návrh ke schválení 23 kandidátů na volbu soudců z povolání pro Nejvyšší soud České socialistické republiky, k Městskému soudu v Praze, k okresním a obvodním soudům v ČSR.

Předkládaný písemný návrh je uveden v tisku č. 28. Obsahuje politicko odborné charakteristiky 7 soudců, kterým uplyne desetileté funkční období. Uvedené návrhy jsou předloženy po provedené kontrole plnění závěrů komplexního hodnocení, které vyústilo u všech kandidátů v závěr, že splňují politické i odborné předpoklady pro výkon soudcovské funkce v dalším období.

Dále je mezi navrhovanými kandidáty 7 soudců z řad justičních čekatelů, kteří úspěšně složili předepsanou justiční zkoušku a 8 soudců, kteří jsou navrhováni ke zvolení pro jiné soudy.

Jeden kandidát je z náboru mimo resort justice. V předloženém návrhu je 10 mužů a 13 žen. Jejich věkové složení je následující: do 25 let 3 kandidáti, do 35 let 9 kandidátů, do 60 let 10 kandidátů, nad 60 let 1 kandidát.

Při výběru kandidátů byla sledována jejich politická a odborná připravenost, zkušenost z justiční praxe i angažovanost při uplatňování právních norem a předpisů socialistického soudnictví. Z provedených hodnocení jednotlivých kandidátů je možno konstatovat, že všichni splňují politické i odborné předpoklady stanovené v § 39, odstavec 1 a 2 zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudu a o volbách soudců z povolání ve znění vyhlášeném pod číslem 19/1970 Sb. Všichni kanditáci se svou kandidaturou k uvedeným soudům souhlasí.

Dovolte mi, vážené soudružky a soudruzi, abych vám jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR doporučil předložené návrhy ke zvolení.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslanci Vacíkovi.

Má někdo připomínky nebo otázky k předloženému návrhu? Nemá.

Doporučuji, abychom přistoupili k hlasování, a to o celém předloženém návrhu najednou.

Jsou nějaké námitky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsažen v písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR podle tisku 28, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti nebo zdržel se hlasování? Ne.

Tím jsme zvolili navržené soudce do jejich funkcí a projednali IV. bod našeho jednání.

Konečně byla vám předložena

V

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 11. prosince 1986 do 30. března 1987 (tisk 30)

Tato zpráva vám byla rozdána před schůzí. Máte k ní nějaké dotazy, doplňky, připomínky? Ne.

Navrhuji, aby Česká národní rada schválila zprávu o činnosti svého předsednictva za dobu od poslední schůze České národní rady podle tisku 30.

Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti nebo zdržel se hlasování? Ne. Děkuji.

Tím jsme projednali všechny body pořadu 5. schůze České národní rady.

Děkuji vám soudružky a soudruzi, všem za aktivní účast na přípravě i vlastním jednání České národní rady, děkuji za účast i všem našim hostům.

Připomínám ještě členům předsednictva České národní rady, aby se sešli ke krátké schůzi v konferenčním sále.

Končím schůzi České národní rady.

/Schůze skončila v 16.00 hodin./






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP