Pondělí 20. října 1986

Všechny tyto argumenty tedy jasně mluví pro to, abychom návrh nového zákona podpořili ve všech jeho částech.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslankyni Miroslavě Němcové.

Soudružky a soudruzi, hlásí se ještě někdo do rozpravy? /Nikdo./

Můžeme tedy rozpravu k tomuto bodu ukončit.

Přeje si společná zpravodajka závěrečné slovo? /Vzdávám se slova./ Děkuji.

Dříve než budeme hlasovat, chtěl bych říci, že po zahájení našeho jednání se dostavili další poslanci, takže nyní je přítomno na zasedání České národní rady 184 poslankyň a poslanců.

Doporučuji, abychom hlasovali o celém vládním návrhu najednou.

Máte k tomuto způsobu hlasování nějaké připomínky? /Nebyly./

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o umělém přerušení těhotenství podle tisku 12, ve znění společné zprávy výborů České národní rady podle tisku 23, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Konstatuji, že návrh zákona byl přijat jednomyslně.

Tím jsme projednali čtvrtý bod pořadu našeho jednání.

Pátým bodem je

V

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce /tisk 17/

Návrh výboru odůvodní zpravodaj poslanec Stanislav Kuna, kterému dávám slovo.

Zpravodaj poslanec Stanislav Kuna: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, poprvé v tomto volebním období požádalo podle zákona o organizaci a o volbách soudců 24 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce.

Jak vyplývá z přiloženého tisku číslo 17 je z uvedeného množství 14 soudců znovu navrhováno k jiným soudům, 3 soudkyně odcházejí z důvodů péče o děti, 3 soudci hodlají nastoupit jiné zaměstnání, 3 soudci odcházejí ze zdravotních důvodů a jedna soudkyně odchází z důvodu následování manžela.

Ústavně právní výbor České národní rady projednal došlé žádosti o zproštění soudcovské funkce ve své schůzi 1. října 1986 a jeho jménem doporučuji, aby Česká národní rada zprostila funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku číslo 17.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji poslanci soudruhu Kunovi.

Máte, soudružky a soudruzi poslanci nějaké dotazy nebo připomínky k návrhu ústavně právního výboru? /Nebyly./

Navrhuji, abychom hlasovali najednou o celém písemném návrhu usnesení.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Nebyly./

Kdo tedy souhlasí s návrhem ústavně právního výboru České národní rady podle tisku 17, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Tím jsme projednali pátý bod pořadu schůze.

Šestým bodem je

VI

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky /tisk 18/

Prosím místopředsedu ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky poslance Miloslava Vacíka, aby předložený návrh odůvodnil.

Poslanec Miloslav Vacík: Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dovolte mi, abych jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky, které zasedalo 17. září tohoto roku, předložil na dnešní schůzi ke schválení 26 kandidátů na volbu soudců z povolání ke krajským a okresním soudům v České socialistické republice. Předpokládaný návrh je uveden v tisku číslo 18.

Obsahuje politicko odborné charakteristiky 12 soudců z řad justičních čekatelů, kteří úspěšně splnili předepsanou justiční zkoušku, a 14 soudců, kteří jsou navrhováni pro zvolení pro jiné soudy. Z celkového počtu 26 kandidátů na funkce soudců z povolání je 17 mužů a 9 žen.

Jejich věkové složení je následující: do 25 let 9 kandidátů, do 35 let 11 kandidátů, do 60 let 6 kandidátů.

Při výběru všech kandidátů byla sledována jejich politická a odborná připravenost, zkušenosti z justiční praxe i angažovanost při uplatňování právních norem a předpisů socialistického soudnictví.

Na základě provedení hodnocení jednotlivých kandidátů je možno říci, že všichni splňují politické a odborné předpoklady stanovené v § 39, odst. 1 a 2 zákona číslo 36/64 Sb. o organizaci soudů a o volbách soudců z povolání ve znění vyhlášeném pod číslem 19 z roku 1970 Sbírky.

Všichni kandidáti také vyslovili souhlas se svou kandidaturou k uvedeným soudům.

Dovolte, abych vám jménem předsednictva Národní fronty ČSR doporučil předložené návrhy ke zvolení.

Předseda ČNR Josef Kempný: Děkuji soudruhu poslanci Vacíkovi za odůvodnění návrhu.

Máte soudružky a soudruzi, k předloženému návrhu, nějaké dotazy nebo připomínky? /Nebyly./

Doporučuji, abychom hlasovali o celém návrhu usnesení najednou.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Nebyly./

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsažen v písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky podle tisku 18, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím jsme jednomyslně zvolili navržené soudce do jejich funkcí a projednali tak šestý bod pořadu.

Posledním bodem pořadu je

VII

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 3. července do 20. října 1986 /tisk 19/

Tato zpráva vám byla před schůzí rozdána. Máte k ní nějaké dotazy nebo připomínky? /Nebyly./

Navrhuji, aby Česká národní rada schválila zprávu o činnosti svého předsednictva za dobu od poslední schůze České národní rady podle tisku 19.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Tím jsme projednali celý pořad 3. schůze České národní rady.

Soudružky a soudruzi, před začátkem schůze jste dostali písemnou zprávu o zajištění realizace podnětů z 20. schůze České národní rady uplynulého, tzn. čtvrtého volebního období. Doporučuji všem poslancům, aby i nadále sledovali obsahovou realizaci svých podnětů a prostřednictvím výborů kontrolovali, jak jsou zodpovědnými orgány plněny.

Dříve než skončíme chci vám ještě připomenout, že zítra od 8 hodin se koná pro všechny poslance České národní rady celodenní politicko odborná příprava, ke které jste obdrželi pozvánky. Účast je podle rozhodnutí předsednictva České národní rady pro všechny poslance povinná.

Končím schůzi České národní rady a prosím členy předsednictva, aby se nyní sešli ke schůzi v konferenčním sále ve 4. patře. Děkuji. Čest práci!

/Schůze skončila v 16.50 hodin./






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP