Čtvrtek 3. července 1986

Vláda chce ve svém prohlášení věnovat zvýšenou pozornost druhotným surovinám. Česká národní rada projednávala tuto problematiku několikrát, naposledy na své schůzi 3. dubna 1984, a navrhla zcela konkrétní opatření. Měli bychom se vrátit k těm, která jsou aktuální. Máme ještě legislativní návrh: zákon o druhotných surovinách nebo komunálních odpadech dosud chybí a hledá svého gestora.

Úzká součinnost a společný postup České národní rady a vlády republiky při sladování společných cílů je podmínkou toho, aby úspěšně pokračovalo dílo socialistické výstavby, rozmnožovalo se hmotné a duchovní bohatství naší vlasti, upevňovalo se socialistické zřízení. Programové prohlášení vlády zahrnuje všechny zásadní úkoly, které bude potřeba usilovnou prací naplnit. Také výbor pro školství a vědu bude svou legislativní, iniciativní a kontrolní činností k tomu co největší měrou napomáhat. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji poslanci akademiku Rosickému. Soudružky a soudruzi, v rozpravě vystoupili všichni přihlášení řečníci. Přeje si z poslanců ještě někdo slovo? Nikoli. O závěrečné slovo k diskusi se přihlásil předseda vlády soudruh Korčák.

Předseda vlády ČSR Josef Korčák: Soudružky a soudruzi poslanci, jsme rádi, že programové prohlášení naší vlády bylo přijato Českou národní radou se zájmem a souhlasem. Chtěl bych upřímně poděkovat všem za aktivní přístup k jeho projednávání. Chci vás také ujistit, že vznesené připomínky a náměty i z diskuse využijeme v naší další práci.

Diskuse potvrdila závažnost programového prohlášení i závazků, které přijímáme jeho schválením. Jsme přesvědčeni, že vědo- i mí společné odpovědnosti a vzájemné náročnosti bude i nadále základem jednotného postupu vlády a České národní rady. Půjde o to, aby se podpora záměrů vlády promítla do činorodého úsilí při jejich uvádění do života.

Při přípravě programového prohlášení jsme vycházeli z úkolů XVII. sjezdu, konkretizovali jsme je na naše podmínky a vyjádřili náš podíl na řešení celostátních záležitostí. Dáváme si program na pět let a v některých směrech ukazujeme i dlouhodobější výhled. Zvláštní důraz klademe na dobrý start, na zvládnutí úkolů letošního roku i dobrou přípravu plánu na rok 1987. My ještě nemáme statistická čísla o plnění plánu za první pololetí letošního roku, ale víme, že nám něco bude chybět. Ani ne tak pokud jde o objemové ukazatele výroby, ale o kvalitativní ukazatele plánu.

Po tom všem, co bylo na různých místech řečeno o tom, proč nám tolik záleží na plnění všech ukazatelů plánu hned od počátku, si nikdo nemůže myslet, že bychom mohli někomu něco odepsat nebo slevit. Do konce roku nám zbývá šest měsíců. Kdybych to měl říci jednou větou, tak nezbývá nic jiného, než přidat do kroku.

Problémů je mnoho a ne všechny je možno zvládnout hned, ale odkládat jejich řešení také nemůžeme. Ztrácet čas nelze. Doba vyžaduje promyšlený, ale rozvážný, současně odvážný, energický a důsledný přístup. Dobrý program představuje jen polovinu toho, a to ještě tu snazší. Neméně důležité je vidět, jakými cestami a způsoby ho naplňovat. A to je dnes zvláště důležité. Na XVII. sjezdu k tomu bylo řečeno jasné stanovisko: úkoly nezastírat, neobcházet, ale včas řešit, nikdy netrpět rozpor mezi slovy a činy, žádnou polovičatost, omezený resortismus, byrokratismus a reformalismus. Občané od nás - nejvyšších republikových orgánů - mnoho očekávají. Nezjednodušujeme nic z toho, co nás čeká a co jsme povinni zvládnout, nepochybujeme o našich možnostech. Máme síly v našich rukou a jsou také značné zdroje, jak se o tom hovořilo i zde v diskusi. Především na nás závisí, jak plně těchto možností využijeme. Základem k tomu je přenesení myšlenek programového prohlášení do činnosti resortů a národních výborů a ke všem občanům republiky. A právě v tom můžeme my, poslanci České národní rady, mnoho udělat.

V programovém prohlášení jsme věnovali pozornost zlepšování práce vlády, zvyšování odpovědnosti jednotlivých ministrů a zdokonalování práce aparátu resortů. Víme, že v mnoha směrech budeme muset být náročnější sami na sebe. Příklady shora ukazují cestu, podněcují a také mobilizují. Vláda se bude zabývat širokým okruhem problémů, ale těžiště bude nadále v hospodářské a sociální politice. Větší pozornost než v minulosti musíme věnovat otázkám vědeckotechnického rozvoje. Budeme spojovat úsilí o vyšší ekonomickou výkonnost se snahou o širší uplatňování sociální spravedlnosti. K obojímu potřebujeme odpovídající zákonodárství a přísné dodržování přijímaných usnesení. V tom zůstáváme zatím ještě dlužni. K některým otázkám se musíme vrátiti, protože opatření, která jsme v minulosti přijali, nepřinášejí potřebný efekt. Proto chceme podstatně zlepšit kontrolní činnost vlády. Nemalou úlohu budou mít i otázky spojené s cílevědomým formováním socialistického způsobu života, oblast školské, kulturní a zdravotnické politiky. V těchto i dalších věcech vystupuje do popředí vyšší kvalita řídící práce. Také v tom chce vláda dosáhnout vyšší účinnosti, snížit neúčelnou administrativu, čelit papírování a odstranit zbytečnou operativu. Urychlení sociálně ekonomického rozvoje cestou intenzifikace, efektivní a kvalitní práce, je a bude tvořit základní obsah naší práce a našeho úsilí.

Jsme přesvědčeni, že společným úsilím - pod vedením Komunistické strany Československa a v součinnosti s Národní frontou i - dokážeme programové prohlášení od začátku úspěšně naplňovat. Přeji vám, soudružky a soudruzi, jménem vlády mnoho úspěchů a dobré zdraví. (Potlesk.)

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji předsedovi vlády České socialistické republiky soudruhu Korčákovi za jeho závěrečné slovo. Hlásí se ještě někdo do diskuse? Ne. Můžeme tedy považovat rozpravu k programovému prohlášení vlády České socialistické republiky za ukončenou.

Pokud jde o návrh usnesení, návrhová komise jej předkládá tak, jak nám byl písemně předložen. Má někdo připomínky nebo doplňky k návrhu na usnesení? Nemá. Můžeme tedy o návrhu na usnesení hlasovat.

Na zasedání je přítomno 182 poslanců. Česká národní rada je tedy schopna se usnášet. Můžeme hlasovat. Kdo souhlasí s předneseným návrhem usnesení České národní rady k programovému prohlášení vlády České socialistické republiky podle písemného návrhu, nechť zvedne ruku!

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? Nikdo.

Schválili jsme jednomyslně. Přejeme naší vládě, aby společně s námi úkoly úspěšně plnila.

Můžeme přejít k projednání druhého bodu, jímž je

II

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 18. června do 3. července 1986 (tisk 7)

jak nám byla rozdána před schůzí. Máte k předložené zprávě připomínky? Nejsou.

Můžeme tedy hlasovat o tom, aby Česká národní rada vyslovila s písemnou zprávou souhlas. Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti nebo zdržel se hlasování? Nikdo.

Schválili jsme zprávu jednomyslně.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, splnili jsme dnes důležitou ústavní povinnost. Projednali jsme programové prohlášení vlády České socialistické republiky a vyslovili vládě plnou důvěru. Budeme vládu podporovat a svými ústavními prostředky jí co nejvíce pomáhat v úsilí naplnit v příštích pěti letech vládní program ve všech jeho bodech v zájmu úspěšného rozvoje České a Československé socialistické republiky.

Také my v České národní radě rozpracováváme závěry XVII. sjezdu Komunistické strany do našeho vnitřního dokumentu, do Hlavních úkolů České národní rady v V. volebním období. Chceme, aby se na přípravě tohoto dokumentu podíleli všichni poslanci, všechny výbory, abychom dokument mohli schválit na schůzi předsednictva České národní rady v září letošního roku.

Zkušenosti z minulých volebních období ukázaly, že takovýto dokument, společně připravený, je významným nástrojem plánovité, cílevědomé práce všech orgánů i poslanců České národní rady. Využijeme k přípravě tohoto dokumentu dnešního jednání o programovém prohlášení vlády, vlastního programového prohlášení i diskuse, která k němu byla vedena.

Chceme společně zabezpečovat úkoly XVII. sjezdu a udělat všechno pro to, abychom společně s naší vládou zabezpečili všechny úkoly programového prohlášení. Využijeme především naší práce mezi voliči, mezi našimi pracujícími, mezi těmi, kteří nám dali svoji důvěru. Využívání jejich moudrosti, zkušenosti a iniciativy je nejlepším způsobem, jak trvale zvyšovat účinnost naší společné práce.

Jsme přesvědčeni, soudružky a soudruzi, že společným úsilím dané úkoly zabezpečíme, že zabezpečíme všechny úkoly, které pro nás vyplývají ať už v oblasti zákonodárné, v oblasti kontrolní, poznávací či iniciativní tak, aby to bylo ve prospěch plnění závěrů XVII. sjezdu Komunistické strany Československa.

Přeji nám všem k tomu společně mnoho úspěchů. A protože máme před sebou období parlamentních prázdnin i času k osobním dovoleným, přeji vám všem, abyste strávili svoji dovolenou co nejpříjemněji, načerpali nových sil, abychom mohli po prázdninách plnit přijaté úkoly nebo uložené nám úkoly co nejlépe v zájmu rozvoje naší socialistické vlasti.

Končím schůzi České národní rady a prosím členy předsednictva, aby se po skončení schůze sešli k zasedání předsednictva ve 4. patře.

Děkuji předsedovi vlády, všem členům vlády, děkuji vám všem, poslancům, za aktivní přínos k naší 2. schůzi České národní rady. Čest práci! (Potlesk.)

/Schůze skončila v 15.45 hodin./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP