Úterý 19. listopadu 1985

Druhá věc se týká veřejných telefonních automatů. Myslím, že by sami občané si měli trochu ty veřejné automaty hlídat, a to hlavně tam, kde ještě není telefonizace a kde automaty jsou jediným prostředkem jak se dovolat k lékaři nebo podobně. Myslím, že by měly místní státní orgány, obvodní orgány, ale i občanské výbory dbát na to, aby k ničemu nedocházelo a pomoci nám chytit jednotlivce, kteří vytrhávající telefonní seznamy, vybírají mikrotelefonní vložky anebo to prostě vandalsky utrhnou a zničí. Máme už model nové telefonní budky pro veřejné telefonní automaty, nejen té velké, ale i takové poloviční. bude osvětlena a myslíme, že by mohla již svým estetickým vzhledem, i tím, že bude prosklená (takže bude vidět, co se uvnitř děje), situace trochu zlepšit.

Nyní k otázce rádiových sítí v resortu zemědělství. Poslouchal jsme velmi přesvědčivý diskusní příspěvek poslance Pípy o tom, že zemědělství vlastně bez těch radiokomunikačních sítí charakteru "pohyblivé služby" nemůže být, ale jaká jsou fakta. Žádali jsme federální ministerstvo zemědělství, požadoval jsem i ve vládě, když se tam projednávala nová soustava řízení zemědělství - a přitom tyto věci byly jen tak poznamenány - aby nám dali úvahu o koncepci radiofikace našeho zemědělství tak, abychom mohli jakožto správci kmitočtů v ČSSR posoudit, zda na to máme kmitočty. Nebo zda by sítě neznamenaly vytvoření určité, dalo by se říci duplicitní sítě vedle jednotné telekomunikační sítě, která má mít v této republice podle zákona o telekomunikacích monopol, protože je provozována státem a měla by tedy uspokojovat všechny požadavky. Před krátkou dobou jsme dostali určitý typový projekt okresního typu. Tyto věci u nás na ministerstvu spojů odpovědně posoudíme a domluvíme se se soudruhem ministrem Tomanem, abychom tomu dali nějaký řád.

Není možno nadměrně přidělovat a dávat kmitočty, protože se o ně dělí na velmi krátkých vlnách i mobilní služby Čs. červeného kříže, sanitky, SNB a nemluvím o dalších orgánech, kde jsou některé kmitočty vyhrazeny a nemůžeme je používat. Chci vás ujistit, že tyto věci posoudíme tak, aby už nebylo třeba na ně poukazovat. Se soudruhem ministrem Tomanem se dohodneme o řešení na základě typu mobilní sítě, protože ta by měla řešit operativní provoz a ne být náhražkou stálého spojení z pevného bodu do pevného bodu nebo dokonce by neměla přesahovat jeden okres nebo kraj a podobně. Takové tendence byly.

V závěrečném slově chci říci, že zpravodajská zpráva přednesená soudruhem místopředsedou Vedrou i vystoupení jednotlivých soudruhů poslanců obsahovala řadu připomínek a podnětů týkajících se rychlosti, spolehlivosti a dostupnosti našich služeb. I když jsem k některým otázkám vystoupil v úvodním slově, chtěl bych zdůraznit, že urychlení obnovy, modernizace a rozvoje spojů tak, aby byly schopny okamžitě nebo co nejrychleji reagovat v požadované kvalitě a uspokojovat neustále rostoucí požadavky společnosti, musíme dělat etapově, podle ekonomických možností republiky.

Řekl jsem, že pro osmou pětiletku máme slušné prostředky na to, abychom s tím zásadně pohnuli a klademe si za cíl - zejména v Praze, ale také v Bratislavě a na sídlištích - urychlit telefonizaci. Rychlé vyřešení těchto problémů by asi nebylo možné jen přidělením většího obnosu, protože to závisí také na výrobě a dalších pracích, které jsou s tím spojeny. není zcela jednoduché přinést telefon a dát ho do zdi, protože k tomu jsou třeba i sítě a dimenzování přenosových tras, ať už v místní síti nebo v dálkové meziměstské síti. To stojí hodně peněz a dlouho se to buduje. Uvedu jeden příklad: Na sedmou pětiletku bylo v "Programu dlouhodobého rozvoje" plánováno asi 22,6 mld. Kčs. Na tuto pětiletku, které byla v důsledku omezení investic nejslabší, jsme dostali 11,1 mld. Kčs, čili 50 % z programu, který jsme si sami dali. Mohli jsme tedy dosáhnout pouze 2,5 % růstu přírůstku hlavních telefonních stanic, a proto máte pravdu, že se řadíme v přírůstku skutečně na jedno z posledních míst. Sice ještě dnes máme mezi socialistickými státy relativně nejvyšší celkový počet stanic i stanic bytových, ale v těchto státech je tempo takové, že máme starosti, abychom se na prvním místě udrželi. Zpomalilo se také tempo budování sítě vysílačů druhého televizního programu, uskutečňování projektu automatizace a mechanizace provozních procesů v poště a Poštovní novinové službě, ale i realizace dalších záměrů.

Rychlejším tempem budeme pokračovat v osmé pětiletce. Kromě výstavby čtyř tranzitních ústředen chceme plně automatizovat dalších pět tranzitních obvodů. K tranzitním obvodům Košice, Prešov a Poprad přibudou plně automatizované tranzitní obvody: Liberec, Č. Budějovice, Hradec Králové, Bratislava a Nitra. Tím se přiblížíme k úplné plošné automatizaci telefonního spojení.

Pokud se týká kvality telefonních služeb, je třeba říci, že i když jsme dosáhli zvýšení a srovnatelných výsledků v oblasti kvality s výsledky ostatních vyspělých států, jsme si plně vědomi toho, že nemůžeme hodnotit úroveň služeb jen podle našich vnitřních ukazatelů kvality, které považujeme za určitý nástroj zkvalitňování služeb, ale že hlavním a rozhodujícím kritériem hodnocení činnosti resortu může být pouze spokojenost uživatelů s kvalitou našich služeb.

Dopisy, které dostáváme od pracujících - a já jich dostávám dost - a konečně i vaše poznatky z průzkumu ukazují, že v tomto směru máme před sebou ještě hodně práce, že máme co zlepšovat. Nehodláme usnout na vavřínech. Nedostatky, které jste nám připomněli ve svých vystoupeních, i další problémy, které jsou nám většinou známy a které se nám přes všechno úsilí nepodařilo dosud odstranit, chceme energicky dořešit. Předpoklad vidíme ve zlepšení řídící práce, zvýšení náročnosti, v účinnější kontrole, kterou jsme opravdu zlepšili, i ve zkvalitnění výchovné práce ve všech organizacích spojů. Jsou tu přítomni ředitelé všech organizací spojů z celé ČSSR a já myslím, že váš názor slyšeli a slyší i můj názor. Nakonec druhého a třetího prosince se setkáme spolu s řediteli a předsedy stranických i odborových organizací na celostátním politicko-hospodářském aktivu v Bratislavě, kde závěry z dnešního jednání rozebereme a již ve formě opatření je budeme prosazovat do celého resortu.

Zvýšení rychlosti, včasnosti a spolehlivosti našich služeb očekáváme i od zpevnění nástrojů, o kterých jsem mluvil, to je ukazatelů kvality, jejichž plnění je vázáno na hmotnou zainteresovanost. Ono to účinkuje.

Budeme usilovat i o dosažení vyšší stabilizace provozních pracovníků na poštách, telekomunikačních a radiokomunikačních zařízeních i v údržbě, s jejichž vysokou fluktuací souvisí značné procento vyskytujících se případů špatné kvality. Mohu říci, že pro rok 1986 i pro osmou pětiletku direktivně rozepíšeme, že se v této kategorii pracovníků má dosáhnout vyššího nárůstu mzdy tak, aby lidé byli spokojeni, neodcházeli a mohli se věnovat plně své práci.

Dovolte, abych vám na závěr ještě jednou poděkoval za mimořádný přístup a pozornost, se kterými jste uskutečnili poslanecký průzkum v našem resortu. Přijměte naše poděkování i za zájem a pochopení, které jste věnovali potřebám spojů, jejich problémům při provádění této velmi rozsáhlé akce. Chci vás ujistit, že usnesení, které bude přijato na dnešní schůzi spolu s vyhodnocením nebo se závěry z vašich vystoupení, odpovědně rozpracujeme a zabezpečíme v plném rozsahu i jejich realizaci v československých podmínkách.

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem súdruhovi ministrovi. O slovo sa eště prihlásil spravodajca súdruh Vedra. Udeľujem mu slovo.

Společný zpravodaj výborů SN místopředseda SN V Vedra: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, přistupujeme do závěrečné fáze jednání naší sněmovny. Jsem přesvědčen, že mohu ve shodě s vámi konstatovat, že rozprava, v níž vystoupilo 11 poslanců, byla odpovědná a plodná - konečně potvrzuje to i sám soudruh ministr Chalupa - plodná zejména vysokou náročností, kritickým přístupem, množstvím poznatků a námětů, které zde byly otevřeně a upřímně předneseny.

Chtěl bych zejména ocenit, že všichni poslanci v rozpravě správně vystihli, že posuzujeme významné odvětví, jehož činnost se dotýká zájmů každého občana, zájmů celé naší společnosti. Proto naše jednání, stejně jako naše celoroční příprava, bylo vedeno snahou o to, aby spoje postupovaly rychleji kupředu. Důvodů k tomuto přístupu k řešení úkolů majících velký vnitropolitický, ale stejně tak i mezinárodně politický význam, bylo na tomto zasedání řečeno nemálo. Očekáváme proto, že se stejným zaujetím přistoupí k jejich řešení ministerstvo spojů a všechny spojové organizace, ale i všichni ti, kteří úkoly spojů zabezpečují, vědeckotechnická fronta, projektanti a plánovači, pracovníci elektrotechnického, strojírenského průmyslu, stavbaři a všichni ostatní.

Vycházíme-li z celkového charakteru rozpravy, můžeme říci, že na jedné straně ocenila dílo, které bylo na úseku spojů vykonáno, a na straně druhé vyjádřila požadavek, ani na chvíli se nespokojovat s dosaženým. Ano, o to především v našem životě jde a půjde. To také zdůrazňují závěry 15. pléna ústředního výboru Komunistické strany Československa.

Na sklonku tohoto bouřlivého stoletní je před námi úkol, široce rozvinout v celé ekonomice vědeckotechnický pokrok, krok za krokem zvyšovat životní a kulturní úroveň lidí, prosazovat do jejich života socialistické vztahy, přispívat k posílení politické, hospodářské a obranné síly socialistického společenství. U všech těchto životních otázek musí stát v přední linii naše spoje. Bez spojení, bez dokonalých informací se veliké úkoly moderního světa, tedy především socialistického světa, uskutečnit nedají. To prokázala poslanecká rozprava zcela jednoznačně. Mluvili zde poslanci z továren, zemědělství, technici, soudruzi z kulturní oblasti, z obrany i mezinárodní politiky. Názorně potvrdili, co pro všechny tyto úseky spoje znamenají.

Jde nyní o to, aby se především ministerstvo spojů chopilo iniciativy, aby v přípravě XVII. sjezdu strany a 8. pětiletky využilo a zužitkovalo podněty tlumočené poslanci Sněmovny národů. Jsme rádi, že se k této otázce tak jednoznačně přihlásil přede mnou i soudruh ministr Chalupa. Jde o to, aby ministerstvo spojů především podpořilo tvůrčí odhodlání spojařů samých, o němž hovořila v rozpravě pracovnice spojů, poslankyně soudružka Pažická.

My, poslanci Federálního shromáždění, nebudeme přitom pasívními pozorovateli. Také my přispějeme zejména ve svých volebních obvodech k tomu, aby úkoly spojů se staly záležitostí všech hospodářských orgánů, národních výborů, celé Národní fronty. Jsem přesvědčen, že 5. schůze Sněmovny národů k tomu vytvořila dobré předpoklady.

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem súdruhovi Vedrovi. Žiadam teraz predsedu návrhovej komisie s. Riga, aby odôvodnil návrh uznesenia.

Předseda návrhové komise poslanec E. Rigo: Vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, návrhová komisia vám predložila písomný návrh uznesenia; k návrhu nedošli žiadne pripomienky. Komisia preto odporúča predložený návrh schváliť s poznámkou, že rokovanie výborov snemovní a poslanecké prieskumy priniesli rad poznatkov a námetov. Všetky nemožno pojať do uznesenia snemovne. Bolo by však na škodu veci, keby zostali nevyužité. Z toho dôvodu navrhujeme, aby jednotlivé rezorty využili námety a odporúčania obsiahnuté v uzneseniach jednotlivých výborov i v záveroch z poslaneckých prieskumov.

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem. Pýtam sa predsa ešte, či niekto má nejakú pripomienku alebo doplnok k návrhu uznesenie? (Nikdo.) Niet. To znamená, že môžeme hlasovať o návrhu, ako ho predložila návrhová komisia.

Dovoľte konštatovať účasť: z českej časti je prítomných 58 poslancov, zo slovenskej časti 60 poslancov. Snemovňa je spôsobilá sa uznášať.

Podľa ústavného zákona o československej federácii o návrhu uznesenia hlasujeme spoločne. Pýtam sa teda, kto súhlasí s návrhom? Kto súhlasí, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Konštatujem, že Snemovňa národov jednomyseľne schválila predložený návrh uznesenia.

Vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia, na záver mi dovoľte vysloviť názor, že naše rokovanie potvrdilo fakt o veľkom spoločenskom význame spojov a činnosti pracovníkov spojov.

Uznesenie, ktoré sme dnes prijali, treba doviesť do praktického života. Budeme sa starať o jeho kontrolu

Dovoľte mi na záver poďakovať všetkým výborom snemovne, poslancom, funkcionárom, pracovníkom ÚV KSČ, členom vlády ČSSR, osobitne ministrovi spojov s. Chalupovi a jeho spolupracovníkom, ďalej pracovníkom organizácií spojov, v ktorých sa uskutočnili poslanecké prieskumy, za nevšedný záujem a porozumenie pre prácu poslancov.

Ďakujem vám všetkým za účasť. Prajem vám mnoho úspechov v ďalšej práci. Končím 5. schôdzu Snemovne národov. (Potlesk.)

(Schůze skončila v 15.07 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP