Úterý 19. listopadu 1985

5. schůze Sněmovny národů 19. 11. 1985


Úterý 19. listopadu 1985

(Začátek schůze v 9.30 hodin)

Přítomno:67 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice
70 poslanců Sněmovny Národů zvolených ve Slovenské socialistické republice


Omluveni poslanci

zvoleni v České socialistické republice:

Fojtík, Himl, Jurásková, Navrátil, Rosov, Šupka, Trávníček

zvoleni ve Slovenské socialistické republice:

Babinec, Csémi, Konvit, Nováček, Šepeľa

Předseda SN D. Hanes: Vážená Snemovňa národov, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, vážení hostia, otváram 5. schôdzu Snemovne národov a srdečne vás všetkých na nej vítam.

Zvlášť vítam člena Predsedníctva ÚV KSČ a predsedu Federálneho zhromaždenia súdruha Indru, člena Predsedníctva ÚV KSČ a predsedu federálnej vlády súdruha Štrougala, ďalších členov Predsedníctva ÚV KSČ súdruhov Colotku, Jakeša, Kempného a Korčáka, kandidáta Predsedníctva ÚV KSČ s. Hamana, tajomníkov ÚV KSČ a členov sekretariátu ÚV KSČ, funkcionárov Federálneho zhromaždenia, predsedu a podpredsedov Snemovne ľudu a ďalších jej poslancov a delegácie poslancov Českej národnej rady a slovenskej národnej rady.

Vítam podpredsedov a členov vlády ČSSR, vedúceho oddelenia ÚV KSČ súdruha Erbesa, ďalších pracovníkov Ústredného výboru KSČ, námestníkov ministrov a ďalších pracovníkov rezortu spojov i ďalších ministerstiev a ústredných orgánov.

Vítam zástupcov ústredných a krajských výborov odborových zväzov a ďalších spoločenských organizácií, podnikov a inštitúcií, v ktorých poslanci vykonali poslanecké prieskumy, významných pracovníkov odvetvia spojov, vedúcich brigád socialistickej práce, zástupcov hromadných oznamovacích prostriedkov a všetkých ostatných hosťov. (Potlesk.)

Súdružky a súdruhovia, s ľútosťou vám oznamujem, že 6. novembra sme sa naposledy rozlúčili s poslancom našej snemovne súdruhom Bohumilom Kvasilom, členom výboru pre priemysel, dopravu a obchod.

Poslanec akademik Bohumil Kvasil bol významným predstaviteľom československej vedy, hrdinom socialistickej práce, členom Ústredného výboru Komunistickej strany Československa a predsedom Československej akadémie vied. Bol nositeľom celého radu štátnych i vedeckých vyznamenaní a medailí. Funkciu poslanca Federálneho zhromaždenia vykonával od roku 1971.

Prosím, aby sme povstaním uctili pamiatku zosnulého.

(Shromáždění povstává.) Ďakujem vám.

(Shromáždění usedá.)

Súdružky a súdruhovia, konštatujem, že teraz je v sále prítomné 58 poslancov, zvolených v Českej socialistickej republike a 68 poslancov zvolených v Slovenskej socialistickej republike. To znamená, že v oboch častiach snemovne je prítomná nadpolovičná väčšina poslancov, takže Snemovňa národov je spôsobilá uznášať sa.

Oznamujem snemovni, že prezident Československej socialistickej republiky listom zo 6. septembra 1985 podľa článku 61 ústavného zákona o československej federácii zvolal dňom 9. septembra 1985 Federálne shromaždenie na jesenné zasadanie. V rámci tohto zasadania Predsedníctvo Snemovne národov zvolalo túto schôdzku.

Predsedníctvo snemovne vám navrhuje prerokovať na dnešnom zasadnutí správu ministra spojov ČSSR o úlohách spojov v národnom hospodárstve a v službách obyvateľstvu.

Navrhuje niekto z poslancov zmenu alebo doplnenie návrhu programu? Nikto.

Budeme teda hlasovať o navrhnutom programe. Kto súhlasí s návrhom predsedníctva snemovne, nech zdvihne ruku (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Konštatujem, že návrh programu schôdzky Snemovne národov sme jednomyseľne schválili.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, dovoľte mi na úvod tohto rokovania niekoľko slov. Dnešná schôdzka Snemovne národov na téma Úlohy spojov v národnom hospodárstve a v službách obyvateľstvu sa uskutočňuje už v atmosfére príprav XVII. zjazdu KSČ. Kladie si za cieľ svojím rokovaním prispieť ku kontrole, ako sa plnia úlohy spojov po XVI. zjazde strany, ale tiež ako zamerať ich ďalšiu činnosť.

Oblasť spojov nadobúda totiž v posledných rokoch mimoriadny význam. Nie je náhodou, že v návrhu novej redakcie Programu KSSZ v časti o ekonomickej stratégii strany sa o tom hovorí toto: "Pri zdokonaľovaní jednotného národohospodárskeho komplexu krajiny prisudzuje strana významnú úlohu modernizácii a zvyšovaniu efektívnosti práce všetkých odvetví výrobnej infraštruktúry..." ..."spojov k zabezpečeniu informácií pre národné hospodárstvo." Moderné spoje by mali totiž veľmi účinne zasiahnuť do celkového procesu intenzifikácie národného hospodárstva. Mali by byť nástrojom ešte účinnejšieho riadenia štátu účinnejšieho, pohotovejšieho riadenia v rezortoch, podnikoch i závodoch. Na vysokej technickej kvalite telekomunikácií, radiokomunikácií i na úrovni novinovej služby v značnej miere závisí účinnosť politického, ideologického i kultúrneho vplyvu oznamovacích prostriedkov. Spoje majú veľký význam v obrane a bezpečnosti krajiny. V neposlednom rade by mali svojimi takmer každodennými službami stále výraznejšie prispievať k spokojnosti občanov.

V príprave na túto schôdzku si boli poslanci vedomí citlivej závažnosti spojov. Preto sa najmä vo výboroch snemovne podľa svojej špecifiky zamerali na rozhodujúce otázky, ktoré vytýčil XVI. zjazd a predovšetkým 8. zasadanie ústredného výboru našej strany k urýchlenému uplatňovaniu výsledkov vedy a techniky v praxi.

Poslanci a orgány snemovne okrem iného zvažovali, že jednou zo základných metód práce na všetkých stupňov riadenia sa musí stať dôslednejšie a systematickejšie porovnávanie výkonnosti a výsledky práce s prednými, najrozvinutejšími krajinami sveta, pochopiteľne, so znalosťou našich ekonomických možností, a s vedomím, že rozhodujúcim nástrojom riadenia je štátny plán a rozhodujúcim predpokladom zlepšenia riadenia je aj zvýšenie úrovne plánovania, rozvoj vedy, techniky a iniciatívy pracujúcich, ich pracovná schopnosť, zručnosť, odborné znalosti a skúsenosti, zmysel pre povinnosť a zodpovednosť voči pracovnému kolektívu a spoločnosti. Tieto otázky sa stali neoddeliteľnou súčasťou prípravy na túto schôdzu.

Prial by som si, vážený súdružky a súdruhovia, a iste spolu s vami, aby táto schôdza priniesla príslušným štátnym a hospodárskym orgánom a organizáciám, ich vedúcim i ďalším pracovníkom konštruktívne podnety na ďalšie skvalitnenie práce v oblasti, o ktorej budem rokovať.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, správu o úlohách spojov prednesie minister spojov Československej socialistickej republiky Ing. Vlastimil Chalupa. Prosím, aby sa ujal slova.

Ministr spojů ČSSR V. Chalupa: Vážený soudruhu předsedo Sněmovny národů, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, v historii našeho resortu je to poprvé, kdy se nejvyšší zákonodárný orgán státu zabývá otázkou "Úkoly spojů v národním hospodářství a ve službách obyvatelstvu". Rozsáhlý poslanecký průzkum jednotlivých výborů Sněmovny národů u řady našich organizací a závodů a zařazení problematiky čs. spojů na pořad 5. samostatné schůze Sněmovny národů vyvolaly u našich pracovníků velmi příznivý ohlas a přispěly k hlubšímu pochopení velkého společenského významu jejich práce.

Tento průzkum umožnil i vám, abyste se podrobněji seznámili s hlavními úkoly a jejich praktickou realizací v nosných oborech naší činnosti, ale i s našimi pracovníky a podmínkami, ve kterých obětavě plní své náročné každodenní úkoly, i s problémy, které se v jejich práci vyskytují nebo je ztěžují.

Věřím, že jste sami viděli, jak se nám daří postupně překonávat zaostávání před rokem 1970, kdy rozvoj čs. spojů plně neodpovídal potřebám společnosti.

Jistě jste ale zaznamenali i vzrůst sebevědomí a oprávněné hrdosti našich pracovníků na to, že nové vedení naší strany v čele se s. Husákem a federální vláda v čele se s. Štrougalem, po kritické analýze současného stavu, vyzvedly úlohu a postavení čs. spojů a jejich pracovníků v rámci našeho národního hospodářství a rozhodly o jejich dynamickém rozvoji tak, aby plně zabezpečily narůstající požadavky našeho národního hospodářství i celé společnosti na pohotové, spolehlivé a kvalitní služby spojů.

K zabezpečení úkolů vytyčených XVI. sjezdem KSČ pro čs. spoje přijala federální vláda svým - pro čs. spoje velmi závažným usnesením č. 150 z 3. 6. 1971 - "Program dlouhodobého rozvoje spojů", který na 20 příštích let, tj. do roku 1990, stanovil náročné rozvojové úkoly i prostředky k jejich realizaci. Tento program předpokládal odstranění zaostávání v oblasti čs. spojů, především v telekomunikacích, do konce roku 1990 a předurčoval k tomu pro jednotlivé pětiletky odpovídající investiční prostředky.

Hlavní úsilí jsme soustředili:

- na zvyšování úrovně a hustoty telefonizace,

- na plné pokrytí území ČSSR 1. TV programem a zahájení vysílání 2. TV

programu,

- na postupnou mechanizaci a automatizaci provozních procesů v poště a

Poštovní novinové službě,

- na zahájení rozsáhlého programu automatizace telefonního provozu výstavbou

tranzitních ústředen, automatizací uzlových telefonních obvodů a rozšíření

dálkových a místních telefonních sítí,

- na urychlení odstraňování disproporcí v jednotné telekomunikační síti.

K zabezpečení těchto náročných a rozsáhlých programů bylo třeba provést řadu mimořádných opatření, kupř. rozšířit projektové, montážní, zásobovací a opravárenské kapacity resortu, projednat a dohodnout s příslušnými dodavatelskými resorty dodávky stavebních prací, potřebných technologických a dalších zařízení.

Mimořádný význam sehrála přitom těsná a soustavná spolupráce s ministerstvem spojů SSSR, která nám umožnila využít jeho bohatých zkušeností kupř. při zavádění barevné televize, přípravě a výstavbě pozemské kosmické stanice včetně dodávek zařízení a montáže, ale i v dalších oblastech.

Úsilím pracovníků celého resortu se podařilo úkoly XIV. sjezdu KSČ a 5. pětiletky zabezpečit a splnit a některé z nich dokonce překročit.

Rozvoj spojů tak jako i celého národního hospodářství byl v období 6. pětiletky ovlivněn mezinárodně politickým a hospodářským vývoje, především pak palivoenergetickou krizí, embargem na vyspělou technologii a nutnost řešit naléhavé otázky celostátního významu. Proto jsme - při dodržování celkové koncepce "Programu dlouhodobého rozvoje spojů" - museli tempa realizace přizpůsobit ekonomickém možnostem státu. Máme tedy ještě v současné době oproti některým průmyslově vyspělým evropským státům v řadě oblastí, zvláště pak v telefonizaci, určité zpoždění.

Úkoly XV. sjezdu KSČ a 6. pětiletky byly však bez ohledu na výše uvedené objektivní skutečnosti splněny.

Základní úkoly XVI. sjezdu KSČ budou v čs. spojích splněny a některé z nich překročeny.

Cílevědomé spojení procesu obnovy, modernizace a dalšího rozvoje technické základny telekomunikací, radiokomunikací pošty a PNS zahájeného v roce 1971 s realizací "Komplexních opatření ke zkvalitnění spojových služeb v 7. 5LP", schválených vládou ČSSR a projednaných v předsednictvu ÚV KSČ, účinně přispělo ke zvýšení úrovně uspokojování státních a hospodářských orgánů a organizací i obyvatelstva službami spojů.

Osvědčilo se rozpracování ukazatelů kvality pro jednotlivé obory spojů, jejichž limity jsou na základě dosahovaných výsledků postupně zpevňovány a provázány na hmotnou zainteresovanost.

Kupř. v telekomunikacích se doba trvání poruch oproti roku 1978 snížila na polovinu, poruchovost místních kabelových sítí oproti roku 1980 o 44 %. Průměrná doba trvání poruch na 1000 odvysílaných programových hodin v porovnání s rokem 1970 se snížila u rozhlasového vysílání 12 krát a u televizního vysílání 3,7 krát.

Také v poště poklesla ztrátovost přepravovaných listovních a balíkových zásilek za první čtyři roky pětiletky o 9,4 %. I přesto, že ztrátovost nedosahuje ani jednu setinu procenta z celkového počtu podaných zásilek, nespokojujeme se s tímto stavem a prostřednictvím ukazatelů kvality soustavně působíme na její další snižování.

Do provozu byly uvedeny nové kapacity, zvláště tranzitní ústředna Bratislava, další základní televizní vysílače a sběrné poštovní přepravní uzly. Pokračovala automatizace uzlových telefonních obvodů, vzrostla hustota telefonních stanic a zrychlilo se zavádění mechanizace a automatizace zpracování listovních zásilek a balíků. Byla zahájena výstavba Ústřední poštovní přepravní budovy v Praze a televizního vysílače Praha - město. Byla dokončena obnova a modernizace parku poštovních železničních vagónů.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, spolehlivé splnění základních úkolů 7. pětiletky je výsledkem uvědomělého, odpovědného a obětavého přístupu rozhodující většiny pracovníků spojů k realizaci cílů a opatření, vytyčených pro čs. spoje XVI. sjezdem KSČ.

Zvláštní uznání a dík si zaslouží v tomto směru naše ženy, které představují asi 64 % pracujících resortu a na nichž spočívá hlavní tíha zajišťování převážné části spojového provozu, zvláště v poště a poštovní novinové službě.

Rozhodujícím garantem dosažených výsledků by především příklad komunistů, důsledné uplatňování vedoucí úlohy strany ve všem dění resortu a těsná součinnosti odpovědných vedoucích pracovníků se stranickými orgány a organizacemi na všech stupních řízení.

Zásluhu na dosažených výsledcích má i podpora a spolupráce poskytovaná hospodářským orgánům orgány a organizacemi ROH a SSM a trvale narůstající iniciativa a aktivita pracovníků resortu, kteří se více než devadesáti procenty podílejí na různých formách socialistického soutěžení; přínos jejich závazků představuje více než 600 miliónů korun.

Přes dosažené dobré výsledky máme však ještě řadu problémů i nedostatků, které se nám dosud nepodařilo plně dořešit a odstranit.

a) V oblasti pošty a PNS

Pošta doručuje denně více než 5,5 miliónu zásilek. Lhůty pro jejich doručování jsou stanoveny srovnatelně s ostatními vyspělými státy: pro listovní zásilky a pilné balíky druhý den po dni podání, pro balíky čtvrtý den po dni podání.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP