Úterý 13. května 1986

Pri hlbšom skúmaní úžitkovej biológie, ktorá tvorí základ poľnohospodárskej výroby, vidíme, že sme na rozhraní dvoch etáp. Dnes a v najbližších rokoch budú rozhodujúcim zdrojom inovácie stále tradičné poľnohospodárske postupy, ktoré uplatňujeme pri zúrodňovaní pôdy, šľachtení rastlín a zvierat, výžive, technike chovu a ochrane zdravia zvierat. Tieto postupy nám v posledných desaťročiach umožnili viacnásobnú intenzifikáciu primárnej produkcie potravín. Ich výrazne inovačné pôsobenie však postupne doznieva. Na druhej strane revolučné objavy, najmä v oblasti molekulárnej biológie a genetiky, mechanizmov prenosu a realizácie genetickej informácie, začínajú - aj keď doteraz čiastkovo - prenikať do úžitkovej biológie. Je nesporné, že ony sa stanú základom kvalitatívne nových technologických postupov a prinesú inovácie nového radu aj do poľnohospodárskej výroby.

Rezort poľnohospodárstva a výživy sa aktívne zúčastnil na spracovaní Komplexného programu rozvoja a využitia biotechnológií v ČSSR, ktorý bol prerokovaný vo federálnej vláde v roku 1985. Keď sa chceme aktívne podieľať na riešení prioritného smeru rozvoja biotechnológií štátov RVHP, potom musíme postupne vytvárať také personálne a materiálno-technické podmienky pre výskum a realizáciu jeho výsledkov, ktoré umožnia dokonalejšie a ekonomickejšie využitie živých systémov prostredníctvom nových inovačných techník porovnateľných so svetovou špičkou. Naše pracoviská ČSAV, SAV, ČSAZ, vysokých škôl, ale aj rezortné vývojové pracoviská dosiahli v oblasti biotechnológií už niektoré pozoruhodné výsledky.

Ako príklad môžem uviesť intenzifikáciu reprodukčných procesov hospodárskych zvierat. Výskumný ústav živočíšnej výroby v Nitre spolu s Ústavom fyziológie a genetiky hospodárskych zvierat ČSAV, Vysokou školou veterinárnou v Brne v spolupráci s plemenárskymi podnikmi a veterinárnou službou v ČSR a SSR sú prvé v krajinách RVHP , ktoré zvládli biotechnológiu prenosu rozdelených embryí hovädzieho dobytka tak, že sa už rodia geneticky identické dvojičky od najúžitkovejších dojníc. Pri uplatňovaní biotechnológií treba hľadať aj nové realizačné formy. V Nitre sa vytvorilo Centrum pre biologické technológie v živočíšnej výrobe formou vedeckého a vedecko-výrobného združenia rezortnej VVZ, VŠP v Nitre a biologických služieb so sieťou poľnohospodárskych podnikov ako realizačných báz. Vysoká škola veterinárska v Košiciach zriadila spoločné laboratórium veterinárnej biotechnológie. Za aktívnej podpory štátnej komisie pre vedeckotechnický a investičný rozvoj už úspešne pracujú ďalšie pracoviská či už v rámci cieľového projektu ČSAV "Mikrobiologické procesy", výskumného a vývojového pracoviska Spofy a ďalšie.

Za účinnej podpory straníckych a rezortných orgánov zriaďujeme v Nitre československo-sovietske laboratórium pre biotechnológiu v živočíšnej výrobe, ktorého práca bude už v roku 1986 zameraná na riešenie a realizáciu nových biotechnologických metód intenzifikácie procesu reprodukcie a úžitkovosti hospodárskych zvierat pri efektívnejšom využívaní krmív, využitím metód bunkového a génového inžinierstva a efektívnejšom prenosu embryí. Tomuto programu, na ktorého riešení sa zúčastňujú aj pracoviská ČSAV, SAV a vysokých škôl, pripisujeme veľký význam.

Aj uvedené skutočnosti dokumentujú, že efektívnejšie využívanie vedeckotechnického rozvoja v poľnohospodárskej výrobe vyžaduje v súlade so závermi XVII. zjazdu KSČ pracovať novými netradičnými formami. Musíme zintenzívniť celý pracovný proces a musíme vytvárať tvorivú atmosféru na každom našom pracovisku.

Předseda FS S. Indra: Děkuji poslanci Sommerovi. Slovo má poslanec Hudeček.

Poslanec SN M. Hudeček: Vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, XVII. sjezdem KSČ vytyčený úkol - účinněji prohlubovat všestrannou hospodářskou a vědeckotechnickou spolupráci s členskými státy RVHP, zejména s SSSR - je všem jasný a srozumitelný. Obdobný úkol si vytyčily i politické a státní orgány ostatních členských zemí RVHP. Mimořádnou pozornost věnoval otázkám vědeckotechnické spolupráce zemí RVHP XXVII. sjezd Komunistické strany Sovětského svazu. Např. člen politického byra ÚV KSSS předseda Rady ministrů SSSR s. Ryžkov mimo jiné zdůraznil, že je třeba šířeji rozvíjet kooperaci a specializaci při vývoji moderní technicky v souladu se závěry ekonomické porady s členskými zeměmi RVHP na nejvyšší úrovni.

Podle mého názoru je hloubka účasti československé ekonomiky na procesu socialistické ekonomické integrace, zejména specializace a kooperace výroby, rozhodujícím faktorem dalšího dynamického rozvoje. Bude to však proces náročný a bude vyžadovat netradiční přístupy.

Dovolte, abych na příkladu resortu všeobecného strojírenství ukázal na dosavadní výsledky, ale i problémy dalšího rozvoje mezinárodní specializace a kooperace. Na příkladu všeobecného strojírenství proto, že se podílí na celkové strojírenské výrobě více než 50 % a zhruba stejným podílem i na vývozu, a má nejbohatší zkušenosti z této oblasti.

Jak tedy vypadá současné zapojení resortu všeobecného strojírenství do mezinárodní dělby práce?

U výrobků všeobecného strojírenství je dohodnuta jejich poměrně hluboká specializace, která se výrazně projevuje již ve vývozu mezi zeměmi RVHP. Z celkového vývozu všeobecného strojírenství do socialistických zemí tvoří 52 % specializované produkce (včetně příslušných náhradních dílů) a u dodávek do SSSR je to dokonce 60 %. Při tom jde o velmi významné sériově vyráběné stroje, z nichž rozhodující jsou nákladní automobily, textilní stroje, stavební silniční a zemědělské stroje i obráběcí stroje.

Specializace se projevuje i v dovozu ze zemí RVHP, kde specializované výrobky tvoří téměř 42 %. Dovážíme vybraný sortiment valivých ložisek, kde specializace přinesla značné zvýšení sériovosti, dále široký sortiment zemědělských strojů, kde jsme řadu druhů úplně vypustili z výroby - vzpomeňme na kombajny z Německé demokratické republiky a Svazu sovětských socialistických republik, kloubové autobusy z Maďarské lidové republiky, stavební stroje z Polské lidové republiky, Sovětského svazu a Bulharské lidové republiky a další výrobky.

U výrobků byla nesporně dosažena vysoká specializace. Umožnila výrazně zvýšit sériovost a růst produktivity práce a tam, kde jsme to dobře provedli, také i značné snížení nákladů na výrobu. Je to významný úspěch. Současně však měl přinést i snížení cen těchto strojů a zařízení. Zatím tomu tak v řadě případů není. Například u zemědělských strojů nakupujeme některé druhy specializovaných strojů o 40 - 60 % a jsou případy I o 100 % dráže než je dodávali naši výrobci. Ceny mnohdy postupně značně rostou. To je vážný problém, který brzdí specializaci. Výjimkou je opět SSSR, který udržuje odpovídající cenovou hladinu dodávaných strojů a zařízení, ale také ji vyžaduje i při nákupu - a toto se zase mnohdy nelíbí našim výrobcům.

Dalším vážným problémem efektivnosti dosavadní specializace je to , že řadu specializovaných výrobků stále ještě vyrábí 2 - 3 i 5 zemí souběžně, takže je snižována sériovost, ale plýtvá se i výzkumnými a vývojovými kapacitami i kapacitami na přípravu výroby, kterých nemá žádná země nazbyt. Potom nejsou mnohdy ani specializované stroje na odpovídající technické úrovni.

Neméně závažné je i to, že výrobci specializovaných strojů nepokrývají včas a v plném rozsahu potřeby ostatních zemí RVHP, nezajišťují pohotově servis ani dodávky náhradních dílů. To se však týká i nás. To jsou vážné problémy, které se nám dosud nepodařilo vyřešit, ale před kterými nesmíme zavírat oči a se kterými se musíme důsledně vypořádat, aby mezinárodní dělba práce přinášela růst efektivnosti výroby, který od ní oprávněně očekáváme.

Mezinárodní kooperace a specializace ve výrobě uzlů a dílů zůstala hodně za svými možnostmi. Příčin je zde opět více. Jednou z hlavních - podle mého názoru - bylo to, že naše centrální orgány a nejen naše - se velmi pozdě odhodlaly začít vytvářet podmínky a umožňovat přímou mezinárodní spolupráci na úrovni VHJ a podniků. Věřím, že rozhodujícím impulsem k urychlení tohoto procesu budou závěry ekonomické porady členských států RVHP na nejvyšší úrovni (z června 1984), která mimo jiné zdůraznila, že do budoucna bude třeba počítat i s rozvojem vnitroodvětvové specializace a kooperace.

V resortu federálního ministerstva všeobecného strojírenství již existují některé vyšší formy přímé spolupráce mezi podniky; řada dalších přímých spoluprací je připravována. Podmínky pro rozšíření této bezprostřední spolupráce jsou vytvářeny v rámcových pravidlech pro navazování přímých vztahů hospodářských organizací ČSSR s hospodářskými organizacemi členských států RVHP, jejichž návrh schválila vláda Československé socialistické republiky usnesením č. 106 v dubnu 1986.

Vedle výrobkové specializace je mezinárodní spolupráce v současné době zaměřována už na některé průřezové problémy - jako např. dohoda s NDR o spolupráci při výrobě a nasazování průmyslových robotů a manipulátorů, dohoda o vývoji a nasazování pružných výrobních systémů i mnohostranná rámcová mezivládní dohoda o vývoji a organizaci specializované výroby průmyslových robotů a manipulátorů, která už vytváří podmínky pro celkovou koordinaci prací - od výzkumu, vývoje až po přípravu výroby a její realizaci.

Bylo již vytvořeno první čs.-sovětské vědeckovýrobní sdružení "Robot" se sídlem v Prešově. Toto sdružení, které zahájilo činnost již v roce 1985, zajišťuje společné projektování,kusovou nebo malosériovou výrobu robototechnických komplexů a jejich dodávky, včetně montáže a servisu. Sdružení je řízeno federálním ministerstvem všeobecného strojírenství a ministerstvem obráběcích strojů a nářadí SSSR.

V souladu se závěry ekonomické porady členských států RVHP ne nejvyšší úrovni se bude - a musí - měnit vnitřní kvalita mezinárodní kooperace a specializace tak, aby výrazně nepůsobila na urychlování technického rozvoje, strukturální přestavbu výroby vozu. Půjde o koordinaci činnosti v oblasti vědy, výzkumu a vývoje až ke společné výrobě a realizaci produkce. Mají se - podle mého názoru - změnit celý proces při sjednávání dohod - doba od sjednání dohody o spolupráci až do realizace nesmí trvat několik let a musí být založena na přesném termínovém plnění ode všech partnerů a na přesných ekonomických i cenových rozborech. Dobrým vstupem pro tuto cestu je schválený "Program dlouhodobé hospodářské a vědeckotechnické spolupráce mezi ČSSR a SSSR do roku 2000". Pro rozvoj všeobecného strojírenství z něho už vyplývají závazné úkoly a závěry. Například obě strany budou koordinovat výrobní programy, dojednávat výstavbu nových kapacit a společně uskutečňovat modernizace a rekonstrukce v rozhodujících strojírenských oborech. V automobilovém průmyslu bude např. uskutečňován společný vývoj některých nových uzlů nákladních automobilů a kooperace při jejich výrobě. Československo se bude specializovat zejména na výrobu terénních nákladních automobilů, lehkých nákladních automobilů, chladírenských vozů a motocyklů. Společným úsilím se bude také urychlovat vývoj a zavedení výroby vysoce automatizovaných kovoobráběcích a tvářecích strojů apod.

Soudružky a soudruzi, máme tedy dost rezerv v prohlubování mezinárodní spolupráce, ale máme také stanoven konkrétní program pro jejich využití v dalším období. Jde nyní o to - kvalitně a hlavně včas ho splnit.

Vážené soudružky a soudruzi, prohlubování mezinárodních specializace a kooperace zemí RVHP jako důležitý zdroj intenzifikace národního hospodářství, která je nezbytnou podmínkou pro růst životní úrovně, se týká každého občana ČSSR - ať už jako pracovníka tak i jako spotřebitele. Proto je třeba, abychom i o těchto otázkách hovořili s občany v rámci přípravy nadcházejících voleb a pochopitelně je po volbách také plně realizovali. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Hudečkovi. Po přestávce vystoupí jako první poslanec Dočkal.

Odpolední část zasedání bude řídit první místopředseda Federálního shromáždění soudruh Marko. V jednání budeme pokračovat přesně ve 13 hodin.

(Jednání přerušeno ve 12 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 13 hodin.)

(Řízení schůze převzal první místopředseda Federálního shromáždění J. Marko.)

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Vážené Federálne zhromaždenie, súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, budeme pokračovať v rozprave k vládnemu návrhu uznesenia o štátnom záverečnom účte československej federácie za rok 1985.

Udeľujem slovo poslancovi Miloslavu Dočkalovi, pripraví sa poslankyňa Anna Rozsypalová.

Poslanec SN M. Dočkal: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dovolte mi abych se vyjádřil k té části výkladu ministra financí ke státnímu závěrečnému účtu za rok 1985, která se dotýká výdajů státního rozpočtu na oblast školství.

V přípravě mladé generace pro život a práci v rozvinuté socialistické společnosti - jak všichni víme z působení ve svých volebních obvodech - bylo u nás za poslední období dosaženo výrazného pokroku. K nejdůležitějším výsledkům uplynulých let patří zavedení povinné desetileté školní docházky pro veškerou mládež, čímž byly vytvořeny lepší předpoklady pro všestrannější přípravu mládeže na povolání i její další vzdělávání.

Díky zodpovědné práci naprosté většiny z téměř tří set tisíc našich učitelů, mistrů odborné výchovy, vychovatelů a ostatních školských pracovníků došlo k dalšímu růstu vzdělanosti a kulturní úrovně našeho lidu - a tím i k výraznému podílu školství na plnění sociálně ekonomického programu vytyčeného XVI. sjezdem Komunistické strany Československa.

Významné kvalitativní změny v našem školství jsou uskutečňovány díky široké pomoci a cílevědomé péči celé společnosti. Národní výbory, resorty, národní vlády i vláda ČSSR, Federální shromáždění, Česká a Slovenská národní rada vytvářely základní materiálně technické, legislativně právní i ostatní podmínky, které umožňují realizaci školské politiky.

Značné prostředky naše socialistická společnost vkládala po celou 7. pětiletku do školství, včetně budování jeho materiálně technické základny. Jak všichni víme, podařilo se prakticky vyřešit problém umístění dětí v mateřských školách a podstatně se rozšířily výukové prostory na všech stupních škol.

V souvislosti s nadcházejícími volbami do zastupitelských sborů všech stupňů považuji za nutné zdůraznit, že k modernizaci dosavadních a k rozsáhlé výstavbě nových školských kapacit docházelo často za přímé účasti občanů, a to v rámci plnění volebních programů Národní fronty. Nejen za sebe, ale jistě i za ostatní poslance chtěl bych vyslovit přesvědčení, že realizace nových volebních programů bude v tomto pozitivním trendu pokračovat. Tím spíše, že - jak uvádějí sovětští, ale i naši ekonomové - investice do výchovy a vzdělávání patří k těm nejlépe návratným.

Soudružky a soudruzi, jistě se shodneme, že československá výchovně vzdělávací soustava disponuje vcelku dobrou výchozí základnou pro plnění náročných úkolů stanovených XVII. sjezdem Komunistické strany Československa. Současně však bude zapotřebí dále tuto základnu zkvalitňovat.

Urychlení sociálně ekonomického rozvoje naší společnosti prostřednictvím důsledného uplatňování výsledků vědy a techniky vyžaduje od našeho školství, a od všech jeho pracovníků zajišťovat takovou úroveň výchovy a vzdělávání mladé generace, aby byla dobře připravena nejen vstoupit do procesu intenzifikace národního hospodářství i ostatních oblastí života společnosti, ale aby se také stala tvořivým a uvědomělým činitelem jejich urychlování. Zabezpečit tento prioritní úkol předpokládá uvádět výchovu a vzdělávání mladého pokolení do ještě těsnějšího souladu se současnými i perspektivními požadavky národního hospodářství, vědeckotechnickým pokrokem a společenskou praxí - což samozřejmě není problematika jen a pouze školská.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP