Úterý 11. června 1985

Základním problémem je, že vedoucí a techničtí pracovníci zemědělských podniků mají pramovoc pouze vůči svým pracovníkům na základě stanov družstva a statutu státních statků a jsou schopni tyto případy u vlastních pracovníků v souladu s předpisy vyřešit a viníky postihnout. Nemají však žádnou pramovoc vůči ostatním občanům. Nemají je právo ani legitimovat, ani pokutovat. I když na státním statku v České Třebové, na základě dohody s obvodním oddělením Veřejné bezpečnosti ustavili před sklizní kukuřice hlídky, složené z technika a příslušníka Veřejné bezpečnosti, který má právo zloděje legitimovat i pokutovat, závisí to jen na dobré vůli a uvědomění náčelníka Obvodního oddělení Veřejné bezpečnosti.

Podle předpisů o přestupcích by měly tyto případy trestat příslušné komise Národních výborů - ty však řeší jen zjištěné a vyšetřené případy. Proto se objevují názory: Lesní zákon na ochranu lesů zřizuje "lesní stráž". Zákon o vodách a vodních tocích zřizuje na ochranu "vodní stráž". Nedozrál tedy čas, aby na základě zemědělských zákonů byla na ochranu přírody na polích zřízení "polní stráž" s právem legitimovat a pokutovat občany, různé zloděje a zlodějíčky?

Jsem si vědom, že to samo situaci nemůže vyřešit, ale mohl by to být počátek, aby soustředěným úsilím zemědělských závod, národních výborů, orgánů trestního řízení a sdělovacích prostředků byl zjednán pořádek. Z hlediska ekonomické činnosti nejde o mimořádnou situaci, ale z hlediska morálního ano, a stává se z toho podle názorů zemědělců politicko-společenský problém, který je třeba principiálně řešit.

Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem poslancovi Jiráskovi, slovo má poslankyňa Anna Rozsypalová.

Poslankyně SL A. Rozsypalová: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, socialistická společnost vytvořila pro všestranný rozvoj svých příslušníků veškeré materiály i morální předpoklady. Odstraněním nezaměstnanosti a bídy odstranila kořeny závažné trestné činnosti. Intenzívní pozornost státních a stranických orgánů je věnována zejména vytváření podmínek pro všestranný a nerušený rozvoj naší mládeže, její vzdělání a výchovu v duchu socialistické morálky. Přispívá k tomu i nová československá vzdělávací soustava svou strukturou, obsahem i vyučovacími metodami. Účinnost se postupně přesouvá k plnému výchovnému využití. Desetitisíce příkladů z denní praxe svědčí o tom, že naše mládež je správně vychovávána a vyrůstá v obětavé a uvědomělé budovatele naší společnosti.

Vedle toho se však i u nás, jak zaznělo v úvodním slově soudruha Ondřeje, vyskytují jevy svědčící o zanedbání výchovy, o malé účinnosti výchovné práce rodiny, školy i celé společnosti. Nelze zavírat oči nad skutečností, že se zvyšuje počet mladistvých, kteří se dopouštějí přestupků i trestných činů. Od roku 1980 se počet přestupků páchaných mladistvými více než zvodjnásobil. Mladistvými občany je nejvíce přestupků pácháno v oblasti porušování socialistického soužití (§ 19 zákona č. 60/1961 Sb.). V našem Gottwaldovském okrese šlo v roce 1984 celkem o 45 případů, z nichž jedenáct bylo postiženo podle § 13 přestupky na úseku boje proti alkoholismu a z 34 přestupků spáchaných dle § 19 bylo 7 ještě spácháno pod vlivem alkoholu.

Z rozborů trestné činnosti mládeže je zřejmé, že jde většinou o trestné činy majetkové, zejména krádeže; v poslední době dochází ke zvýšení počtu trestných činů mravnostní a násilné povahy. Ve zvýšené míře se také projevují prvky vandalismu vůči majetku ve společenském osobním vlastnictví. Zatímco většina činů trestné povahy je páchána chlapci ve věku 15-18 let, zaznamenáváme u nás vzestupnou tendenci trestné činnosti dívek ve věku 14-18 let, většinou na útěku od rodičů; jde především o majetkovou trestnou činnost a příživnictví.

Trestná činnost mládeže je páchána jak individuálně, tak ve skupinách a to především pod vlivem alkoholu. Typické je, že alkoholické nápoje pijí mladí lidé stále vice ve skupinách, scházejících se v bytech, přírodě apod., nikoliv v restauracích. Více nežli v minulosti se i u nás objevují případy toxikománie.

Tyto skutečnosti nutí nejen k zamyšlení, ale především k rozboru příčin a tvorbě a realizaci účinných protiopatření. Stále jednoznačněji vystupuje do popředí rodina jako činitel, který intenzívně zasahuje do výchovy člověka. Jestliže do nedávna byla rozvrácená rodina uznávána za jednu z nejčastějších příčin protispolečenského chování dětí a mládeže, dnes se ukazuje, že sni tzv. úplná rodina není vždy zárukou kvalitní výchovy, jak o tom svědčí příklady delikventní mládeže našeho okresu. Péče o rodinu a zejména výchova rodičů je prvním a základním opatřením v ochraně mládeže a proti její trestné činnosti. Je známo, že chyby v rodinné výchově se projevují ve vytváření negativních charakterových rysů a vlastností mladých lidí. Neshody v rodině, nesoulad rodinné výchovy s výchovnými cíli školy a společenských organizací, přetvářka a sobectví - to je živná půda neúspěchů ve výchově, jejímž výsledkem jsou pokřivené charaktery některých mladých lidí, násilnické chování, asociální činy i protispolečenské postoje.

Svoji roli ve vytváření negativních rysů v osobnosti mladého člověka sehrává i nedůslednost ve výchovné práci některých učitelů a výchovných pracovníků, např. ve vyžadování kázně ve škole nebo pracovním výcviku. Sociologové a psychologové stále upozorňují na nutnost účelné organizace volného času mládeže, protože právě zde se projevuje negativní vliv part, výtržnosti z nudy, návštěva restaurací a bezcílné potulování po ulicích (zejména ve větších městech).

Jsme přesvědčeni o výrazném výchovném vlivu pracovních kolektivů na výchovu naší mládeže. Dobrá organizace práce, nutnost koncentrace pozornosti na pracovní proces, vědomí důležitosti prováděné pracovní operace pro další výrobní cyklus vychovávají v mladých lidech smysl pro pořádek, pocit odpovědnosti, přesnost a spolehlivost, ale i vědomí sounáležitosti ke kolektivu, v němž pracují. Navíc životní zkušenosti spolupracovníků, jejich politické a třídní uvědomění, spoluvytvářejí ideově politický základ osobnosti člověka. Na druhé straně ne vždy působí pracovní kolektiv v těchto žádoucích směrech. Bohužel právě zde se mladí lidé setkávají mnohdy se špatným postojem k práci, lhostejným až negativním postojem k majetku, alkoholismem a neúctou ke skutečným mravním hodnotám. Setkáváme se často s tím, že mladí lidé, kteří v odborném učilišti patřili k nejaktivnějším členům Socialistického svazu mládeže či záloh brigád socialistické práce, se po přechodu do pracovního procesu ocitají jakoby ve vzduchoprázdnu. Po nějakém čase jsou z nich lhostejní pracovníci bez výraznější společenské či politické angažovanosti. A mám-li být upřímní, musíme si přiznat i to, že ne vždy se správným způsobem do osobnosti mladého člověka vepíší i zkušenosti z práce společenských organizací. Zejména formalismus při výkonu některých povinností vyplývajících z členství v nich může mít negativní vliv na vytváření jejich postojů i mravních hodnot.

Lze namítnout, že vliv, o nichž jsem hovořila, se tím či oním způsobem a v různé míře dotýkají všech dětí a mladistvých a že pouze někteří se dopouštějí nesprávného či trestného chování,. Ale především jde o ně, o to, aby byly v naší společnosti na minimum omezeny negativní vlivy působící na výchovu mládeže. Státní a stranické orgány Gottwaldovského okresu trvale koordinují organizační opatření i výchovné působení jednotlivých složek našeho společenského, politického a kulturního života.

Důraz, který klademe právem na rodinnou výchovu a její vliv, se projevuje i v množství opatření vykonávaných v oblasti sociálně právní ochrany mládeže jako specifické činnosti státu. Zajišťuje práva dětí na řádnou výchovu a výživu, kterou jsou jim povinni rodiče. Zvýšenou pozornost věnuje rodinám, kde je výchova dětí opomíjena, nebo není správně vykonávána. Různými formami sociální péče je pomoc poskytována tam, kde by mohlo dojít k ohrožení zdárného vývoje dětí a pozornost je přirozeně soustředěna na ty jedince, kteří se dostávají do rozporu se zákony.

Již několik let je zvýšená pozornost věnována zejména prevenci proti působení negativních vlivů na mládež. Do této činnosti je zapojen široký aktiv dobrovolných pracovníků členů správních komisí a aktivů péče o rodinu a dítě národních výborů, ale i učitelů a ostatních výchovných pracovníků škol a zařízení. Přes dosud kladné výsledky jsou činěna opatření ke zintenzívnění této činnosti. Příčiny delikventního chování dětí a mladistvých nacházíme nejčastěji v neurovnaných poměrech uvnitř rodin, a co je zajímavé, nyní většinou úplných.

Působením na rodiče a děti se zabývají poradní sbory pro řešení výchovných problémů dětí a mládeže, jejichž členy jsou odborníci příslušných profesí. Přirozeně nejužší spolupráci mají národní výbory s bezpečnostními orgány, soudy a prokuraturou, ale i pedagogicko-psychologickou poradnou, orgány Socialistického svazu mládeže a Pionýrské organizace Socialistického svazu mádeže atd. Dobré a dlouholeté zkušenosti jsou v mém volebním obvodě se spoluprací podniků a hospodářských organizací ve snaze o urovnání neshod v rodinách a vytváření dobrých podmínek pro život a výchovu dětí. Komise pro rodinu a děti byla vytvořena při ZV ROH n.p. Rudý říjen v Otrokovicích. Podobně spolupracuje ONV i s n.p. Fatra Napajedla a o.p. Svit závod Otrokovice atd.

Nově byla zřízena psychologická poradna pro dospívající mládeže v Gottwaldově - Jižních svazích, největším gottwaldovském sídlišti. Vznikla jako výsledek spolupráce sídlištního výboru, Socialistické akademie a Socialistického svazu mládeže. Služby zde vykonávají pracovníci ve svém volném čase.

Jednou z významných forem společenských opatření v boji proti kriminalitě mládeže a její ochraně před škodlivými vlivy jsou i dohody o vzájemné spolupráci mezi společenskými organizacemi a Okresní správou SNB v Gottwaldově. Kladně lze hodnotit spolupráci s OV SSM, která spočívá především v preventivní práci s mládeží. Zajímavou formou předcházení trestné činnosti a spolupráce s orgány Bezpečnosti jsou kluby přátel SNB při k.p. ZPS Gottwaldov. Domnívám se, že je možno s uznáním hovořit o práci všech organizací Národní fronty, které s mládeží pracují, ať už v oblasti sportovní, branné či kulturní. Systematická a dlouhodobá práce v tomto směru vede nakonec vždy k odpovídajícím výsledkům. Svědčí o tom např. i úspěchy žáků sportovních škol v našem městě. V současné době jsou zde 4 mistři sportu v plavání, z nich Radek Havel je účastníkem olympijských her. Účastníků mistrovství světa a mistrovství Evropy je 5 a kromě 9 účastníků mistrovství Evropy juniorů je 18 absolventů sportovní plavecké školy zařazeno v reprezentaci ČSSR. Z této školy pochází i reprezentant a člen mužstva ČSSR v ledním hokeji Antonín Stavjaňa.

Velkou a záslužnou práci vykonávají pro rozvoj osobnosti dětí a mládeže také lidové školy umění, a to nejen pro rozvoj estetického cítění, ale i tvořivých schopností. V tomto školním roce navštěvují v našem okrese lidové školy umění 2864 žáci, což je 10,7 % dětí příslušných ročníků. Vynikající výsledky byly dosaženy v činnosti národopisných souborů, cimbálových muzik, literárně dramatického úseku i ve výtvarných oborech. Práce lidové školy umění je významná i z hlediska naplňování a organizace mimoškolní činnosti dětí a mládeže. Mají svůj podíl i na organizaci politických akcí v místech, neboť k jejich úspěšnému průběhu přispívají koncerty, výstavami i jinými kulturními vystoupeními.

Nové fondy našeho občanského a společenského života přinášejí s sebou mnoho výhod, ale i celou řadu problémů a dosud neřešených situací. Mám tím na mysli především problematiku života v sídlištích, kde je velká koncentrace obyvatelstva a často nedostatečná občanská vybavenost (zejména pokud jde o možnosti pro účelné využívání mimoškolního volného času dětí a mládeže). Nová sídliště zejména v dříve menších městech zvětší v krátké době i několikrát počet obyvatel, většinou s malými dětmi. Investor, jímž je národní výbor s místními podniky, pak přes sebelepší snahu nemůže pro nedostatek prostředků a kapacit zajistit všechno, co je třeba pro účelné využívání volného času, ale i utužování rodinných svazků.

Příklad již zmíněného sídlištního výboru v Gottwaldově - Jižních svazích ukazuje, že hledání nových forem práce v nových podmínkách se vyplácí jak v aktivitě občanů, tak v jejich adaptaci na nové podmínky a k vytváření dobrých mezilidských vztahů.

Soudružky a soudruzi poslanci, mládež je naděje každého národa, jeho budoucnosti a perspektivy. Prostředky a úsilí vložené do vzdělání a zejména do výchovy mládeže se mnohonásobně zúročují a vracejí v budoucnosti. Je přirozené, že zejména stát se socialistickým zřízením, jako je na Československá socialistická republika, věnuje otázkám život a výchovy mládeže tak intenzívní pozornost. Nechceme naši mládeže vychovávat a ve skleníkových podmínkách, které by ji zbavovaly schopnosti rozhodne, účelně a správně reagovat na potíže a problémy v práci a v osobním životě. Musíme však udělat všechno pro to, aby nedocházelo k narušování přirozených podmínek výchovy - deformacím v rodinných vztazích, narušování citové výchovy, postoje k práci i vztahu ke společenskému vlastnictví. Pro to, aby všechna naše mládež vyrůstala v uvědomělé budovatele i obránce našeho socialistického zřízení. Aby v její osobnosti nebylo místa pro hrubost a agresivitu na jedné, ani bezbřehý a netřídní pacifismus na druhé straně. Aby prastaré heslo: "Myslíš-li na budoucnost, vychovávej člověka" našlo právě v naší výchově své nejdokonalejší naplnění.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem poslankyni Rozsypalovej. Súdružka Rozsypalová bola posledná z písomne prihlášených rečníkov, preto sa pýtam, súdružky a súdruhovia poslanci, či sa ešte niekto hlási o slovo? (Nikdo se nehlásil.) Keď nie, pýtam sa predsedu Najvyššieho súdu ČSSR súdruha Ondřeja, či sa hlási o záverečné slovo?

Předseda Nejvyššího soudu ČSSR J. Ondřej.: Vážené soudružky, vážení soudruzi poslanci, všechno to, co bylo řečeno ve Vašich vystoupeních dne i to, co jste řekli již dříve v jednotlivých výborech, zdůrazňuje základní závěr XVI. sjezdu Komunistické strany Československa, že upevnění socialistické zákonnosti, právního pořádku, státní a pracovní disciplíny, může v nemalé míře napomoci dalšímu hospodářskému, sociálně politickému i kulturnímu rozvoji naší země.

Je třeba souhlasit s tím, co zde bylo řešeno, že účinnost tohoto úsilí závisí jednak na zlepšení naší práce - to je práce Bezpečnosti, prokuratury, soudů a dalších státních orgánů; dále na tom, jak se nám podaří zapojit do celkové společenské prevence státní orgány a společenské organizace, rodinu, školu, pracovní kolektivy, prostě celou veřejnost. A konečně i na tom, jak se na základě zkušeností ze života tak jak zde bylo několikrát připomenuto - dále upevní vědomí našich lidí, že socialistické právo je na straně čestných a poctivých lidí, na straně socialistické morálky, pořádku a disciplíny.

Chtěl bych vás, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, jménem svým i za generálního prokurátora soudruha Feješe ujistit o tom, že smysl své práce spatřujeme v tom, že výkon soudnictví a činnost prokuratury budeme uskutečňovat na vyšší úrovni.

Chtěl bych vám poděkovat za uznání naší práce a zároveň vás ujistit o tom, že z kritických připomínek, které jste zde vyslovili k činnosti soudů a prokuratury, budeme ve své práci vycházet a ještě promyšleněji působit k tomu, aby socialistická zákonnost v podmínkách naší socialistické společnosti byla dále upevněna.

Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Vzhľadom na obsah závěrečného slova predsedu Najvyššieho súdu súdruha Ondřeja, súdruh generálny prokurátor Feješ sa vzdal záverečného slova.

Žiadam spravodajcov o záverečného slovo. (Nežádají.) Vzdávate sa.

To znamená, súdružky a súdruhovia poslanci, že môžeme pristúpiť k predloženiu návrh uznesenia.

Prosím predsedu návrhovej komisie poslanca súdruha Vladimíra Maříka, aby předložil návrh uznesenia.

Poslanec SN V. Mařík: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, byl vám předložen návrh usnesení Federálního shromáždění ke zprávě Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky a generálního prokurátora Československé socialistické republiky o stavu socialistické zákonnosti. K návrhu nedošly žádné připomínky. Domnívám se, že návrh usnesení Federálního shromáždění v souladu s jeho ústavní funkcí obráží stanoviska výborů i dnešní rozpravu poslanců, že vyjadřuje a orientuje na aktuální a dlouhodobé rozhodující směry činnosti státních, hospodářských orgánů a společenských organizací Národní fronty.

Navržené usnesení Federálního shromáždění je výrazem úsilí socialistického státu o zajištění nejen ekonomických a sociálních jistot, ale i právních jistot v zájmu společnosti a občanů.

Soudruhu předsedo, doporučuji jménem návrhové komise dát hlasovat o návrhu usnesení v předloženém znění.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem. Pýtam sa, či ešte niekto z poslancov má k návrhu uznesenia nejaké pripomienky. (Nebyly.) Môžeme teda pristúpiť k hlasovaniu.

Konštatujem stav prezencie.

V Snemovni ľudu je prítomných 150 poslanoc. V Snemovni národov v českej časti 52, v slovenskej časti 59 poslanocv. Snemovne sú spôsobilé se uznášať.

Najskôr prosím o hlasovanie poslanocv Snemovne ľudu.

Kto z nich súhlasí s predloženým návrhom uznesenia, nech zdvihne ruku (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Snemovňa ľudu návrh uznesenia jednomyseľne schválila.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov.

Kto z nich súhlasí s predloženým návrhom uznesenia? (Hlasuje se.) Ďakujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP