Středa 22. května 1985

Naše veřejnost také oceňuje jeho otevřenost a kritičnost, s níž se obrací proti negativním jevům naší společnosti, proti všemu, co není v souladu se socialistickými zásadami, co znesnadňuje každodenní život a brzdí náš další postup vpřed.

Najednou zdůraznil, že se nemůžeme, ani nechceme spokojit s tím, kam jsme až dosud dospěli. Zejména proto, že současné i budoucí uspokojování oprávněných potřeb a zájmů pracujících klade neúprosně na pořad dne řešení řady nových otázek a nových úkolů.

Již dnes je zřejmé, že všechno, co chceme napříště vykonat pro další zvelebování našeho společného domova, si vyžádá ještě více poctivé a kvalitní práce, další sjednocování názorů, úsilí a postupu celé Národní fronty a získávání všech poctivých občanů pro angažovanou účast na plnění programových cílů Komunistické strany Československa jek v národním hospodářství, tak i ostatních sférách společenského života.

Ústřední výbor Komunistické strany Československa a ústřední výbor Národní fronty Československé socialistické republiky jsou přesvědčeny, že zvolení soudruha Gustáva Husáka prezidentem Československé socialistické republiky bude významným krokem, že v nejvyšší státní funkci bude tak jako dosud usilovat o to, aby se naše záměry úspěšně uskutečňovaly, aby byly soustavně zabezpečovány podmínky pro spokojený život našich pracujících.

Soudružky a soudruzi poslanci, s trvalým a pochopitelným zájmem sledují naši občané vývoj mezinárodní situace, která zůstává vinou agresívních kruhů imperialismu i nadále napjatá. Jejich představitelé vnášejí neklid do vzájemných vztahů mezi národy a státy, snaží se získat vojensko-strategickou převahu a vytvořit situaci, kdy by mohli pod hrozbou jaderných zbraní diktovat svou vůli socialistickým státům i dalším svobodným národům.

Tyto nebezpečné tendence ve světovém vývoji je možné zastavit jedině společným postupem všech mírových, pokrokových a demokratických sil, mezi které paří i naše země. Plně podporujeme mírové iniciativy Sovětského svazu a spolu s ostatními zeměmi našeho společenství usilujeme o pokrok a uvolnění mezinárodního napětí, o zákaz zbraní hromadného ničení, o prosazení myšlenky odzbrojení.

A je třeba říci, že v této mírové aktivitě zaujímá soudruh Husák význačné místo. Neúnavně dbá, aby tyto hlavní zásady zahraniční politiky Komunistické strany Československa a našeho socialistického státu vešly do povědomí našich občanů. Dbá o to, aby byly plně respektovány a iniciativně prosazovány v naší zahraniční politice.

Mohli bychom si připomenout nemálo důkazů osobní angažovanosti soudruha Husáka v tomto významném zápase o mír, projevující se zejména při mezinárodních jednáních. V tom se zračí jeho neúnavná snaha, aby i socialistické Československo se aktivně podílelo na zachování nejcennějšího statku lidstva, aby co nejvíce přispívalo k rozvíjení plodné a vzájemně prospěšné mírové spolupráci mezi státy a národy.

Soudruh Husák patří mezi význačné činitele mezinárodního komunistického a dělnického revolučního hnutí. Získal si v něm autoritu a vážnost důsledným prosazováním internacionalistických principů, svou věrností idejím marxismu-leninismu a neustálou snahou posilovat jednotu a váhu tohoto hnutí ve světě.

Dobře je známo jeho životní krédo komunisty - vlastence - neustále prohlubovat přátelství a nerozborné spojenectví se Sovětským svazem a s ostatními bratrskými socialistickými státy, úsilí o to, aby rostla vnitřní soudružnost a jednota našeho socialistického společenství. Z těchto hledisek zaslouží ocenění i podíl soudruha Husáka na upevňování svazku členských států Varšavské smlouvy, která svým obranným charakterem i silou, kterou představuje, je významným faktorem i oporou mírových a pokrokových sil v Evropě i v celém světě.

Díky této politice se naše republika získala vážnost a autoritu v celém světě. Jsme přesvědčeni, že soudruh Husák bude po svém zvolení v nastoupené cestě pokračovat, že bude tuto jedině správnou linii naší zahraniční politiky i nadále důsledně prosazovat.

Soudružky a soudruzi poslanci, ústřední výbor Komunistické strany Československa a ústřední výbor Národní fronty Československé socialistické republiky jsou pevně přesvědčeny, že jejich společný a jednomyslný návrh, aby prezidentem Československé socialistické republiky byl zvolen soudruh Gustáv Husák, je v plném souladu s těmito požadavky doby, v souladu s nejvlastnějšími zájmy našeho lidu, s potřebami dalšího rozvoje naší socialistické společnosti a socialistického státu.

Rád bych vyjádřil to, co jistě v těchto slavnostních chvílích všichni cítíme, čeho jsme si všichni vědomi - že náš hlas pro soudruha Gustáva Husáka je hlasem pro klidný a stále bohatší život lidu této země, je to hlas pro jistoty budoucích let, pro další rozkvět naší krásné vlasti - Československé socialistické republiky. (Potlesk.)

Předseda FS A. Indra: Děkuji soudruhu Štrougalovi za předložený návrh.

Soudružky a soudruzi, s návrhem ústředního výboru Komunistické strany Československa a ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudruha Gustáva Husáka prezidentem Československé socialistické republiky vyslovili včera souhlas členové Klubu komunistických poslanců i poslanci bez politické příslušnosti. Také poslanci Československé strany socialistické, Československé strany lidové, Strany slovenské obrody a Strany slobody ve schůzích svých klubů souhlasili s tím, aby jediným kandidátem byl generální tajemník ústředního výboru Komunistické strany Československé a předseda ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky soudruh Gustáv Husák. Jsme přesvědčen, že tuto naši politickou shodu vyjádříme i jednomyslnou volbou a zasloužíme se tak o důstojný průběh dnešního slavnostního aktu.

Federálnímu shromáždění je tedy předložen jediný návrh: zvolit prezidentem Československé socialistické republiky soudruha Gustáva Husáka.

Přesto se ptám: má někdo z poslanců jiný návrh? (Nikdo.) Není tomu tak.

Můžeme přistoupit k volbě.

Volba prezidenta republiky se podle § 22 odst. 1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění koná tajným hlasováním. Současně je stanoveno, že sčítání hlasů a zjišťování výsledků provádějí podle § 23 odst. 2 téhož zákona komise poslanců zvolené sněmovnami.

Předsednictvo Sněmovny národů proto navrhuje zvolit pro sčítání hlasů poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice volební komisi v tomto složení. poslanci Milan Felix, Božena Fuchsová, Stanislav Charvát, Evžen Krauskopf, Václav Štáfek a Jiřina Veselá.

Pro sčítání hlasů poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice navrhuje zvolit volební komisi ve složení: poslanci Martin Fabík, Emil Hojnoš, Irena Horečná, Helena Nemcsková, Jozef Šimúth a Juraj Turošík.

Ptám se, zda k navrženým komisím má někdo z poslanců Sněmovny národů připomínky. (Nikdo.) Není tomu tak.

Podle účasti je Sněmovna národů usnášení schopná.

Prosím, aby se poslanci Sněmovny národů vyjádřili k předloženému návrhu na složení volebních komisí.

Kdo souhlasí s předloženým návrhem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikoliv.

Sněmovna národů schválila návrhy jednomyslně.

Předsednictvo Sněmovny lidu předkládá své sněmovně návrh na zvolení volební komise pro sčítání hlasů v tomto složení: poslanci Rudolf Chlad, Josef Kryll, František Kubeš, Jozef Škula, Mária Štrbová a Richard Tichý.

Má někdo z poslanců Sněmovny lidu připomínky nebo pozměňovací návrh na složení volební komise? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna lidu je schopna se usnášet.

Kdo z vás, soudružky a soudruzi, souhlasí s návrhem na složení volební komise? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Také Sněmovna lidu schválila návrh na složení své volební komise jednomyslně.

Prosím, aby si komise zvolily své předsedy.

Soudružky a soudruzi, tím jsme splnili všechny zákonem předepsané podmínky a můžeme hlasovat a návrhu na zvolení soudruha Gustáva Husáka prezidentem Československé socialistické republiky.

Ke zvolení prezidenta republiky je potřebný třípětinové většiny všech poslanců Sněmovny lidu a třípětinové většiny všech poslanců Sněmovny národů zvolených jak v České, tak ve Slovenské socialistické republice.

Prosím členy volebních komisí, aby se ujali svých funkcí a zjistili v souladu s ustanovením § 19 o jednacím řádu Federálního shromáždění nejdříve počet poslanců přítomných v zasedací síni.

(Zjišťuje se přítomnost, předsedové komisí sdělují výsledek.)

Podle zjištění je přítomno 196 poslanců Sněmovny lidu a ve Sněmovně národů 74 poslanci zvolení ve Slovenské a 74 poslanci zvolení v České republice.

Obě sněmovny jsou tedy usnášení schopné.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, zahajuji volbu prezidenta republiky.

Volební komise rozdají za pomoci pořadatelů hlasovací lístky. Prosím poslance, aby hlasovací lístky vkládali do příslušně označených uren.

Všechny ostatní hosty prosím, aby po dobu volby setrvali na svých místech.

(Probíhá volební akt.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, z podnětu předsedů volebních komisí se ptám: chce ještě někdo z poslanců volit? (Nikdo.) Nikdo se nehlásí.

Konstatuji, že hlasování skončilo.

Prosím volební komise, zvolené sněmovnami, by sečetly hlasy.

(Probíhá sčítání hlasů.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, vyhlašuji výsledek tajného hlasování.

Podle předloženého zápisu volebních komisí Sněmovny lidu a Sněmovny národů o volbě prezidenta Československé socialistické republiky bylo poslancům ve Sněmovně lidu vydáno 196 hlasovacích lístků, odevzdáno 196 platných hlasů, pro navrženého kandidáta 196 hlasů.

Ve Sněmovně národů byly poslancům zvolených v České socialistické republice 74 hlasovací lístky, odevzdány 74 platné hlasy, pro navrženého kandidáta 74 hlasy.

Poslancům zvolených ve Slovenské socialistické republice byly vydány 74 hlasovací lístky, odevzdány 74 platné hlasy, pro navrženého kandidáta 74 hlasy. (Potlesk.)

Konstatuji s radostí, že poslanci obou sněmoven tajnou volbou zvolili jednomyslně prezidentem Československé socialistické republiky na příští funkční obdobní generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa a předsedu ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky soudruha Gustáva Husáka. (Potlesk.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, nyní oznámím spolu s předsedou federální vlády soudruhu Husákovi, že byl zvolen prezidentem republiky, a požádám ho, aby vykonal ústavní slib.

Do příchodu zvoleného prezidenta republiky přerušuji schůzi sněmoven. Prosím však všechny přítomné, aby setrvali na svých místech.

(Jednání přerušeno v 10.52 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 11.00 hodin.)

(Za zvuku fanfár přichází prezident republiky v doprovodu předsedy Federálního shromáždění a předsedy federální vlády.)

(Shromáždění povstává.)

Předseda FS A. Indra: Vážený soudruhu Husáku, upřímně Vás vítám na dnešní schůzi Federálního shromáždění Československé socialistické republiky. Rád Vám oznamuji, že poslanci Sněmovny lidu a Sněmovny národů, v souladu s vůlí československého lidu, Vás na příští pětileté období tajnou volbou zvolili jednomyslně prezidentem Československé socialistické republiky.

Podle článku 62 ústavního zákona o československé federaci ujímáte se funkce po složení slibu.

II

Slib prezidenta Československé socialistické republiky.

Prosím Vás, soudruhu prezidente, abyste přistoupil k Ústavě Československé socialistické republiky a k ústavnímu zákonu o československé federaci, položil na ně pravou ruku a vykonal ústavní slib, který pak stvrdíte svým podpisem.

Prezident ČSSR G. Husák (čte slib):

Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Československej socialistickej republike a veci socializmu. Svoje povinnosti budem konať podľa vôle ľudu a v záujme ľudu, budem dbať o blaho Československej socialistickej republiky a zachovávať ústavu a ostatné zákony socialistického štátu. (Potlesk.)

(Prezident podepisuje slib. Sálem zní československá státní hymna.)

Předseda FS A. Indra: Vážený soudruhu prezidente, blahopřejí Vám jménem všech přítomných a všeho našeho lidu k opětnému zvolení do čela našeho státu. Přejeme Vám dlouhá léta života, pevné zdraví a radost z úspěchů naší společné práce pro rozkvět naší socialistické vlasti, pro trvalý a spravedlivý mír, pro nerozborné přátelství se Svazem sovětských socialistických republik a ostatními státy socialistického společenství.

* * *

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, děkuji vám všem za účast a končím 17. společnou schůzi IV. volebního období Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

(Schůze skončena v 11.06 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP