Úterý 13. listopadu 1984

V minulom roku na tieto dávky pre 4470 mil. detí sa vyplatilo viac ako 16,4 mld. Kčs.

V rámci komplexu opatrení v sociálnom zabezpečení vláda ČSSR, na základe príslušných vládnych zmocnení, zvyšuje nariadením prídavky na deti a výchovné, a to o 240 Kčs ročne na každé dieťa. Táto úprava, ktorá tiež kompenzuje zvýšenie výdavkov na nápoje pre deti, si vyžiada zvýšenie nákladov na spoločenskú pomoc rodinám s deťmi o 1,1 mld. Kčs.

Ďalšou významnou formou spoločenskej pomoci rodinám je poskytovane materského príspevku. Zavedenie tohto štátneho príspevku od roku 1970 sa osvedčilo a jeho poskytovanie priaznivo ovplyvňuje populačný vývoj a kvalitu starostlivosti o najmenšie deti. Skutočnosť, že materský príspevok využíva 80 až 85 % žien splňujúcich podmienky nároku na jeho poskytovanie, svedčí o tom, že hlavný účel tejto dávky, tzn. aby žena sa osobne starala o deti a bola pritom aj finančne zabezpečená, je plnený.

Podľa doteraz platných noriem náleží príspevok žene pri starostlivosti o dve deti. Ukazuje sa však, že už pri narodení prvého dieťaťa v rodine, časť rodín - pokiaľ žena nenastúpi ihneď do práce - sa dostáva po vyčerpaní peňažnej pomoci v materstve do nepriaznivej finančnej situácie. Aby ženy neboli nútené v týchto prípadoch z finančných dôvodov nastupovať do zamestnania, alebo pri starostlivosti o malé deti sa mladá rodina nedostala do nepriaznivej finančnej situácie, je odôvodnené poskytovať matersky príspevok už pri starostlivosti o prvé dieťa do jedného roku, tzn. v období, kedy osobná starostlivosť ženy z hľadiska budúceho zdravého vývoja dieťaťa je najviac žiadúca. Návrhom zmien v zákone o materskom príspevku dochádza preto k rozšíreniu nároku na materský príspevok už pri starostlivosti o prvé dieťa do jedného roku veku. Navrhovanou úpravou sa rozšíri počet žien s nárokom na materský príspevok asi o 90 000 a ročný náklad na toto opatrenie bude 360 mil. Kčs.

Popri opatreniach v oblasti sociálneho zabezpečenia, ktoré spočívajú predovšetkým vo zvýšení uvedených, ale i niektorých ďalších peňažných dávok, sa navrhuje predĺženie základnej výmery dovolenky na zotavenie z 2 na 3 kalendárne týždne. Toto významné sociálno-ekonomické opatrenie sa týka 560 tisíc prevažne mladých ľudí, ktorí po 18. roku veku nastupujú do zamestnania a doteraz majú nárok na 3 týždňovú dovolenku až po odpracovaní 5 rokov. Ide predovšetkým o mladú robotnícku smenu. Prijatie návrhu vytvorí lepšie podmienky pre rekreáciu a oddych tejto kategórie pracujúcich. Návrh vyváženejšie rieši nároky pracovníkov na dovolenku na zotavenie a zvyšuje základnú výmeru dovolenky o jeden týždeň pre pracujúcich vo všetkých odvetviach národného hospodárstva.

V súvislosti s novelizáciou Zákonníka práce, ktorou sa predlžuje základná výmera dovolenky na zotavenie, sa doplňuje ešte § 5 Zákonníka tak, aby bolo možné stanoviť zákonmi národných rád potrebné odchýlky v pracovnoprávnom postavení pre príslušníkov zborov požiarnej ochrany. Toto doplnenie je žiadúce vzhľadom na špecifické podmienky práce na úseku požiarnej ochrany a stále sa zvyšujúcej náročnosti pri ochrane materiálnych hodnôt.

Súdružky a súdruhovia, dovoľte mi, aby som sa v závere stručne zmienil ešte o opatreniach v mzdovej oblasti, na ktoré sa počínajúc budúcim rokom vyčlení takmer 1,3 mld. Kčs. V súhrne sa mzdové úpravy pre vybrané úseky výrobných a nevýrobných odvetví týkajú zhruba 450 tisíc pracovníkov. Vo výrobnej sfére ide o vytvorenie priaznivejších podmienok pre komplexné plnenie zámerov programu zvýšenia ekonomickej účinnosti mzdovej sústavy s cieľom posilniť hmotnú stimuláciu pri dôslednom plnení úloh plánu na úsekoch s vysokou náročnosťou úloh, popr. nižšou zárobkovou úrovňou. Ide predovšetkým o posilnenie pobádacej časti miezd - prémií a odmien - vo vybraných skupinách robotníkov a výkonných pracovníkov predvýrobných etáp v elektrotechnickom priemysle, ďalej u robotníkov a prevádzkových technikov, ktorí dlhodobo pracujú odlúčení od svojich rodín na rozhodujúcich stavbách a robotníkov pracujúcich vo vybraných odboroch potravinárskeho priemyslu. V nevýrobných odvetviach ide o posilnenie zárobkovej úrovne a zvýraznenie diferenciácie u vybraných skupín odborných pracovníkov v školstve a zdravotníctve. Mzdové opatrenia majú výrazný diferenciačný a stimulačný charakter. V súčasnej dobe sa zabezpečuje ich konkrétna politickoorganizačná a mzdová príprava.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, predložené návrhy zákonov predstavujú dôležitý komplex opatrení na zvýšenie príjmov zo sociálneho zabezpečenia u prevažnej väčšiny našich občanov. V mene vlády ČSSR vyjadrujem presvedčenie, že schválením návrhov zákonov Federálnym zhromaždením sa vytvoria predpoklady pre ďalšie posilnenie životných a sociálnych istôt našich občanov. Vo svojom súhrne sú ďalším krokom k naplňovaniu sociálneho programu strany tak, ako ho stanovil XVI. zjazd KSČ.

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem súdruhovi ministrovi Boďovi za výklad k prerokúvaným vládnym návrhom.

Uvedené vládne návrhy prerokovali výbory ústavnoprávne, pre plán a rozpočet a pre sociálnu politiku oboch snemovní.

Výbory Snemovny ľudu poverili funkciou spoločného spravodajcu členku pre sociálnu politiku poslankyňu Janu Pekařovú a výbory Snemovne národov člena ústavnoprávneho výboru poslanca Jana Tenciana.

Prosím poslankyňu Janu Pekařovú, aby predniesla spravodajskú správu.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně J. Pekařová: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté. Dnes máme na společné schůzi sněmoven Federálního shromáždění projednat vládní návrhy zákonů, které uvedl soudruh ministr ing. Boďa. Ty to návrhy byly na programu výborů pro sociální politiku, výborů ústavně právních a výborů pro plán a rozpočet obou sněmoven a všichni poslanci, kteří v rozpravě k těmto návrhům vystoupili, je vysoce ocenili a plně se s nimi ztotožňují.

Návrhy zákonů představují významná opatření v sociální oblasti, ovlivňují životní úroveň značné části občanů a jsou další částí realizace sociálního a ekonomického programu KSČ vytyčeného jejím XVI. sjezdem. Možnost provést tato opatření je dána vytvořením potřebných zdrojů v závislosti na dosažení ekonomických výsledků, a to zejména minulého roku. Bez těchto předpokladů by nebylo ani možné k dalším sociálním úpravám přistoupit. Vždyť už nyní vydává naše společnost na sociální zabezpečení, to je důchodové a nemocenské, a na společenskou pomoc rodinám s dětmi, téměř 78 miliard Kčs ročně, což ve srovnání jen s rokem 1980 je o 14 % více.

Jednou z nejvýznamnějších součástí sociálního zabezpečení tvoří důchodové zabezpečení, které hmotně zajišťuje občany v situacích, kdy zpravidla pro stáří nebo invaliditu nemohou, zcela nebo zčásti, zajistit své životní potřeby.

Navrhovaná úprava se dotýká zvýšení důchodů přiznaných před rokem 1971, jež jsou jediným zdrojem příjmů důchodce nebo, vedle důchodce, je jediným zdrojem příjmu také jeho rodinného příslušníka. Tato úprava se bude týkat z hlediska sociálního nejpotřebnějších občanů, zejména starých a nemocných, kteří se už nemohou zapojit do pracovního procesu a nemají ani jiný příjem, který by jim pomohl zajišťovat uspokojování základních životních potřeb. Často jde o osoby osamělé, vyžadující pomoc společnosti nejen z hlediska hmotného zabezpečení, ale i z hlediska poskytování dalších sociálních služeb. Je nezbytné soustředit stálou pozornost na řešení životní situace těchto občanů. Je správné, že se věnuje právě jim taková péče. Vždyť jde o ty občany, kteří většinu svého aktivního života a svých nejlepších tvůrčích sil věnovali budování naší socialistické společnosti.

Úprava dále umožňuje přiznat výchovné vdově pečující o malé děti, která právě z důvodu této péče není zaměstnána.

Předloženým návrhem zákona se upravují také důchody účastníků odboje a pozůstalých po nich. Je vysoce oceňováno, že právě v době 40. výročí osvobození naší republiky se dostává těmto občanům zlepšení jejich důchodu. Byli to právě oni, kdo aktivně vystoupili v době nesvobody na obranu republiky, obětovali své zdraví a životy pro naši vlast.

Důležitá je také další předpokládaná úprava týkající se nemocenského zabezpečení, jež je součástí sociálních jistot pracujících. Zvýšení maxima výplaty nemocenských dávek je naprosto správné a společensky prospěšné. Dosavadní limit do určité míry poškozoval pracovníky s vyššími výdělky, kteří za ně odvádějí svůj díl společensky prospěšné práce. Častým jevem se stávalo, že tito pracovníci si při onemocnění vybírali dovolenou místo pracovní neschopnosti, anebo na úkor svého zdraví nevyhledali lékaře a raději pracovali. Pak dopláceli na komplikace neléčené choroby a následná pracovní neschopnost pak byla delší.

Na druhé straně si uvědomujeme, že bude naléhavě vystupovat do popředí důležitý a důsledný boj proti biologicky neodůvodněné pracovní neschopnosti, jako významný ekonomický, společenský, ale i politický úkol. Vždyť v roce 1983 bylo nepřítomno v práci průměrně téměř 305 tisíc pracovníků denně. Mohli by se najít jednotlivci, kteří by chtěli této výhody využívat pro sebe na úkor společnosti. Důležitou úlohou bude důsledně zabezpečit správné rozmísťování lékařů, protože jsou okresy, kde lékaři stále chybějí. Intenzívněji než doposud bude třeba postupovat při stabilizaci závodních lékařů. Přes některé pozitivní výsledky nebylo doposud dosaženo výraznějších úspěchů. Musíme konstatovat, že jen 45 % závodních lékařů pracuje v závodech déle než pět roků. Bude nezbytné vytvářet v závodech systematicky podmínky k tomu, aby práce pro lékaře byla přitažlivá, aby se závodní lékař cítil platným členem kolektivu závodu.

Odpovědnost očekáváme od odborových orgánů všech stupňů, aby společně se zdravotníky a hospodářským vedením na základě zjišťování příčin pracovní neschopnosti navrhovali závěry a stanoviska zajišťující účinnou prevenci onemocnění a snížení nároků práce na zdraví pracujících. Značné jsou rezervy ze strany závodů v plnění opatření vlády ČSSR a ÚRO z prosince 1982 k provádění rozborů pracovní neschopnosti. Hospodářské vedení závodů je zatím nejslabším článkem zpracovávání a projednávání rozborů pracovní neschopnosti a zejména při stanovení konkrétních závěrů. Proto je žádoucí, aby ze strany závodů byly respektovány povinnosti stanovené tímto opatřením a neformálně plněny.

Pro zlepšení zejména prevence a v péči o zdraví pracujících se dále jeví nezbytným důsledněji realizovat závěry 9. všeodborového sjezdu a zřizovat útvary pracovního lékařství v okresech. Tato pracoviště by mohla účinně zabezpečovat metodickou pomoc závodním lékařům.

Současně ponesou svůj významný díl odpovědnosti i posudkoví lékaři, jejichž stabilizace je rovněž aktuální. V neposlední řadě bude zapotřebí rozšiřovat a prohlubovat odborný dozor nad dodržováním léčebného režimu.

Příznivé důsledky této úpravy, se budou dotýkat více než jedné třetiny pracujících.

Vedle změn v důchodovém a nemocenském zabezpečení má významné místo i další navrhovaná změna, týkající se nároku na mateřský příspěvek, který má své nezastupitelné místo. Umožňuje ženě pečovat o děti v době, která má pro jejich vývoj velký význam. Toto opatření znamená výrazné posílení sociálních jistot zejména mladých manželství. Je také významnou součástí realizace jednoho z celospolečenských programů zdravotnické politiky naší strany, to je - rozvoj péče o matku a dítě. Současně je oceněním přínosu žen-matek k rozvoji socialistické společnosti, vede k vytvoření ekonomických podmínek pro výchovu tehdy, kdy to dítě nejvíce potřebuje.

Naše ženy se s uznáním vyslovují o uvedeném návrhu, jež je součástí všeho, co socialismus přinesl a nepochybně vyzní k pevnému odhodlání žen přispět účinně k dalšímu rozvoji socialistické společnosti.

Významnou skutečností je možnost poskytnout mateřský příspěvek za určitých podmínek také muži. Půjde o případy, kdy z různých důvodů osamělý muž bude celodenně a řádně pečovat aspoň o jedno dítě do dvou let. Dosavadní řešení umístit v takovém případě dítě do kojeneckého ústavu nebylo z hlediska jeho duševního vývoje a možných psychických následků v dalších věkových obdobích vhodné.

Zde je třeba uvítat, že ve společenské pomoci rodinám s dětmi dochází ještě k další významné úpravě. Jde o zvýšení přídavků na děti, výchovného k důchodům, příspěvku na dítě v pěstounské péči a odměnu pěstouna.

Další předložený vládní návrh zákona o prodloužení základní výměry dovolené na zotavenou a o doplnění § 5 zákoníku práce prodlužuje základní výměru dovolené na zotavenou ze dvou týdnů na tři týdny u mladých lidí od 18 do 23 let. S ohledem na tyto skutečnosti je navrhovaná právní úprava v souladu se zájmy mladých pracovníků, především dělnické a rolnické mládeže, i s názory širokého aktivu odborových a družstevních funkcionářů. Očekáváme, že toto opatření přispěje mimo jiné i k rozvoji společensky angažované aktivity mladých lidí.

Soudružky a soudruzi poslanci, tak jako v celém národním hospodářství i v sociální oblasti je nutná hospodárnost při využívání prostředků určených na sociální účely a zabezpečovat řešení těch problémů, které si je prioritně vyžadují. Plně si uvědomujeme, že jenom poctivá práce nás všech vytvoří základnu, ze které se bude rozvíjet další sociální program a zůstane zachováno dosavadní tempo sociálního rozvoje. Proto musí být v popředí úsilí pracujících ve všech sférách národního hospodářství zabezpečovat tvorbu zdrojů a prostředků, které naše společnost potřebuje.

Dosažená úroveň sociálních vymožeností, kterých jsme v současné době dosáhli, nás všechny zavazuje k poctivé a kvalitní práci.

Stejně bude potřebné provádět intenzívní ideově výchovnou činnost. Máme jedno z nejlepších a nejrozsáhlejších sociálních zabezpečení na světě. Mnozí lidé je pojímají jako samozřejmost. Proto bude nezbytné působit na vědomí lidí a zejména mladé generace, aby si vážila sociálních hodnot, které jim naše společnost poskytuje.

Doporučuji jako společná zpravodajka výboru pro sociální politiku, výboru ústavně právního a výboru pro plán a rozpočet Sněmovny lidu, aby s předloženými návrhy zákonů byl vysloven souhlas.

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem spoločnej spravodajkyni výborov Snemovne ľudu poslankyni Pekařovej.

Teraz prosím poslanca Jana Tenciana o prednesenie spravodajskej správy.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP