Středa 21. března 1984

1. den - Středa 21. března 1984

(Začátek schůze v 10 hodin)
Přítomno: 184 poslanci Sněmovny lidu
66 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
71 poslanec Sněmovny národů zvolený ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci

Sněmovny lidu:

Bagín, Boroš, Cabalková, Dzúr, Gubová, Korčák, Lichner, Malejovský, Nedvěd, Obzina, Panster, Pirč, Salvová, Tenglerová, Zelenka, Zubík

Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice:

Auersperg, Fojtík, Haman, Kabrhelová, Kordiak, Krauskopf, Poledník, Švestka, Vedra

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice:

Jonáš, Muržic, Sabolčík, Železniková

Předseda FS A. Indra: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, všechny vás srdečně vítám a zahajuji 12. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů IV. volebního období Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Jménem všech přítomných co nejupřímněji vítám generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa, prezidenta Československé socialistické republiky soudruha Gustáva Husáka. (Potlesk.)

Upřímně vítám i další vedoucí představitele ústředního výboru Komunistické strany Československa, funkcionáře orgánů Národní fronty, společenských organizací, politických stran a členy federální vlády, vedené jejím předsedou soudruhem Lubomírem Štrougalem. (Potlesk.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, sděluji vám, že prezident republiky svým dopisem ze dne 28. února t. r. svolal podle článku 61 ústavního zákona o československé federaci Federální shromáždění k jarnímu zasedání dnem 1. března 1984. Předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů navrhla na svých schůzích dne 6. března t. r. konat společnou schůzi sněmoven s pořadem, který jste obdrželi na pozvánkách.

Z technických důvodů vám doporučuji, abychom bod č. VII vládní návrh zákona o státním dozoru nad jadernou bezpečností jaderných zařízení projednali až zítra jako první bod. Body č. IX a X z druhého dne projednáme dnes.

Má někdo z přítomných poslanců doplňující návrh nebo připomínku k tomuto návrhu? (Nikdo se nehlásil.)

V této chvíli je v zasedací síni přítomno 179 poslanců Sněmovny lidu a ve Sněmovně národů 63 poslanci zvolení v České socialistické republice a 70 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na konání společné schůze sněmoven s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Sněmovna lidu schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny národů na konání společné schůze sněmoven s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Sněmovna národů schválila návrh také jednomyslně.

Konstatuji tedy, že obě sněmovny se usnesly v souladu s článkem 34 odst. 2 ústavního zákona o československé federaci na konání společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů a schválily její pořad.

Nyní přistoupíme k projednání prvního bodu schváleného pořadu schůze, kterým je

I

Ověření platnosti volby ve volebním obvodu č. 122 pro volby do Sněmovny lidu Federálního shromáždění.

Zprávu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu přednese jeho předseda poslanec Jozef Fekete.

Předseda mandátového a imunitního výboru SL poslanec J. Fekete: Vážený súdruh generálny tajomník a prezident republiky, súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, vo volebnom obvode č. 122 - Orlové sa úmrtím poslanca Miroslava Čapku uvoľnil poslanecký mandát v Snemovni ľudu. Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia stanovilo doplňovaciu voľbu v tomto obvode na 10. februára 1984.

Ústredná volebná komisia Národného frontu Československej socialistickej republiky poslala o výsledku doplňovacej voľby Výboru mandátovému a imunitnému Snemovne ľudu príslušné volebné spisy.

Výbor mandátový a imunitný preskúmal podľa § 78 zákona č. 56 1969 Zb. o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia, či navrhnutý kandidát bol platnou voľbou zvolený v zmysle zákona č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia. Výbor ma súčasne poveril, aby som podal správu o výsledku rokovania.

Z predložených volebných spisov vyplýva, že vo volebnom obvode č 122 bolo do volebných zoznamov zapísaných 57 336 voličov, hlasovacie lístky boli vydané 56 456 voličom a platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných 56 446. Pre kandidáta Národného frontu ing. Oldřicha Blažka hlasovalo 56 434 voličov.

Navrhnutý kandidát teda bol zvolený vo volebnom obvode č. 122 nadpolovičnou väčšinou hlasov do Federálneho zhromaždenia.

Navrhujem preto, aby Snemovňa ľudu overila podľa článku 47 ústavného zákona o československej federácii platnosť jeho voľby.

Předseda FS A. Indra: Děkuji předsedovi mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu poslanci Feketemu.

Má někdo z poslanců Sněmovny lidu dotaz nebo připomínku ke zprávě mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu? (Nikdo se nehlásil.) Nikdo.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s přednesenou zprávou svého mandátového a imunitního výboru? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo). Nikdo.

Konstatuji, že Sněmovna lidu jednomyslně ověřila platnost volby poslance Oldřicha Blažka ve volebním obvodu č. 122.

Dalším bodem pořadu je

II

Ověření platnosti volby ve volebním obvodu č. 110 pro volby do Sněmovny národů Federálního shromáždění.

Zprávu mandátového a imunitního výboru Sněmovny národů přednese jeho předsedkyně poslankyně Božena Kocinová.

Prosím, aby se ujala slova.

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru SN poslankyně B. Kocinová: Vážený soudruhu generální tajemníku ústředního výboru Komunistické strany Československa a prezidente Československé socialistické republiky, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, ve volebním obvodu č. 110 - Kysucké Nové Mesto ve Středoslovenském kraji se úmrtím poslankyně Emílie Kubištové dne 9. prosince 1983 uvolnil poslanecký mandát ve Sněmovně národů.

Předsednictvo Federálního shromáždění vyhlásilo doplňovací volbu v tomto volebním obvodu na den 3. března 1984.

Ústřední volební komise Národní fronty Československé socialistické republiky zaslala mandátovému a imunitnímu výboru Sněmovny národů příslušné volební spisy o výsledku doplňovací volby.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny národů zkoumal podle § 78 zákona č. 56/1969 Sb., o jednacím řádu Federálního shromáždění Československé socialistické republiky, ve znění zákona č. 20/ 1971 Sb., zda navržená kandidátka soudružka Irena Prievozníková byla zvolena platnou volbou v souladu se zákonem č. 44/1971 Sb., o volbách do Federálního shromáždění. Současně mne mandátový a imunitní výbor jako předsedkyni výboru pověřil, abych podala zprávu o výsledku jednání.

Z předložených volebních spisů vyplývá, že ve volebním obvodu č. 110 - Kysucké Nové Mesto ve Středoslovenském kraji bylo do volebních seznamů zapsáno 37 082 voličů. Voličům bylo vydáno 37 034 hlasovacích lístků. Odevzdáno bylo 37 034 platných hlasovacích lístků a pro kandidátku Irenu Prievozníkovou hlasovalo 37 031 voličů.

Navržená kandidátka Národní fronty byla tedy zvolena nadpoloviční většinou platných hlasů; hlasování se zúčastnila nadpoloviční většina voličů zapsaných do seznamu voličů. Tím byl splněn požadavek § 45 odst. 1 zákona č. 44/1971 Sb., o volbách do Federálního shromáždění. Soudružka Irena Prievozníková byla ve volebním obvodu č. 110 - Kysucké Nové Mesto ve Středoslovenském kraji zvolena poslankyní Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Navrhuji, aby Sněmovna národů ověřila podle článku 47 ústavního zákona o československé federaci platnost její volby.

Předseda FS A. Indra: Děkuji předsedkyni mandátového a imunitního výboru Sněmovny národů poslankyni Kocinové.

Má někdo z poslanců Sněmovny národů dotaz nebo připomínku k přednesené zprávě? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna národů je usnášení schopná.

Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s přednesenou zprávou mandátového a imunitního výboru? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Ne.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Konstatuji, že Sněmovna národů ověřila platnost volby poslankyně Ireny Prievozníkové ve volebním obvodu č. 110.

Dále je na pořadu

III

Slib nově zvolených poslanců.

Podle článku 48 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci složí nově zvolení poslanci slib. Do rukou předsedy Sněmovny lidu soudruha Václava Davida poslanec Oldřich Blažek a do rukou předsedy Sněmovny národů soudruha Dalibora Hanese poslankyně Irena Prievozníková.

Prosím oba nově zvolené poslance, aby předstoupili před tribunu.

(Shromáždění povstává, předseda FS A. Indra čte slib.)

"Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život."

(Poslanec SL Oldřich Blažek přistupuje k předsedovi Sněmovny lidu a poslankyně SN Irena Prievozníková přistupuje k předsedovi Sněmovny národů a skládají poslanecký slib.)

Poslanec SL O. Blažek: Slibuji.

Poslankyně SN J. Prievozníková: Sľubujem.

(Shromáždění usedá.)

Dále je na pořadu

IV

Volba poslanců do výborů sněmoven.

Předsednictvo Sněmovny lidu navrhuje zvolit poslance Oldřicha Blažka členem výboru ústavně právního.

Jsou k tomuto návrhu dotazy nebo připomínky? (Ne.) Není tomu tak.

Prosím poslance Sněmovny lidu o hlasování.

Kdo z nich souhlasí s předloženým návrhem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Návrh na volbu poslance Oldřicha Blažka členem výboru ústavně právního Sněmovny lidu byl schválen jednomyslně.

Předsednictvo Sněmovny národů navrhuje zvolit poslankyni Irenu Prievozníkovou členkou zahraničního výboru Sněmovny národů.

Jsou k tomuto návrhu dotazy nebo připomínky? (Ne.) Není tomu tak.

Prosím tedy, aby se poslanci Sněmovny národů hlasováním vyjádřili k předloženému návrhu. Kdo souhlasí? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Poslankyně Irena Prievozníková byla zvolena členkou zahraničního výboru Sněmovny národů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP