Čtvrtek 27. října 1983

Soudružky a soudruzi, po projednání tohoto vládního návrhu, kterým se podle článku 19 odst. 5 písm. b) a odst. 6 písm. b) ústavy Mezinárodní organizace práce předkládají Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky texty úmluv a doporučení přijatých na 67. zasedání Mezinárodní konference práce v Ženevě v roce 1981 se stanoviskem vlády Československé socialistické republiky, navrhuji jako společný zpravodaj za výbory ústavně právní, zahraniční a výbor pro sociální politiku Sněmovny lidu, aby Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasilo se stanoviskem vlády Československé socialistické republiky k úmluvám a doporučením přijatým na 67. zasedání Mezinárodní konference práce v Ženevě v roce 1981, a to

za prvé, neratifikovat úmluvy č. 154 o podpoře kolektivního vyjednávání a č. 156 o rovnosti příležitostí a zacházení s pracovníky obou pohlaví a s povinnostmi k rodině,

za druhé, po zabezpečení úpravy poradenství pro zaměstnavatele, která by jim usnadnila plnit právní povinnosti v oblasti bezpečnosti při práci, ratifikovat úmluvu č. 155 o bezpečnosti a zdraví pracovníků a o pracovním prostředí,

za třetí, přijmout doporučení č. 164 o bezpečnosti a zdraví pracovníků a o pracovním prostředí a konečně

za čtvrté, nepřijímat doporučení č. 163 o podpoře kolektivního vyjednávání, a č. 165 o rovnosti příležitostí a zacházení s pracovníky obou pohlaví s povinnostmi k rodině.

Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny lidu poslanci Urbanovi. Nyní prosím poslankyni Vieru Gogovou o přednesení zpravodajské zprávy.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně V. Gogová: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, k predloženému vládnemu návrhu, ktorý je obsiahnutý v parlamentnej tlači č. 95, sa podrobne vyjadril spoločný spravodajca výborov Snemovne ľudu poslanec Urban. Ako spoločná spravodajkyňa Výborov zahraničného, ústavnoprávneho a Výboru pre sociálnu politiku Snemovne národov by som sa chcela k jeho vystúpeniu pripojiť. Pri prerokúvaní vládneho návrhu, v ktorom sú obsiahnuté texty dohovorov a odporučení prijatých na 67. zasadaní Medzinárodnej konferencie práce v Ženeve, ktorá sa konala v roku 1981, výbory konštatovali, že je správne neratifikovať Dohovor č. 154 o podpore kolektívneho vyjednávania. Odlišnosti dané spoločenským postavením pracujúcich v socialistickej spoločnosti, ktoré už v samotnej politickej podstate zaručujú našim pracujúcim také práva, aké v kapitalistickom zriadení nemôžu pracujúci nikdy dosiahnuť, sú dôvodom, pre ktorý by bolo celkom nepraktické tento Dohovor ratifikovať.

Výbory takisto vyjadrili súhlas neratifikovať Dohovor č. 156, ktorý sa týka rovnakých príležitostí a zaobchádzania s pracovníkmi oboch pohlaví. Dôvody sú predovšetkým v právnych predpisoch. Náš československý právny poriadok výrazným spôsobom preferuje predovšetkým ženy, ktoré sa starajú o neplnoleté deti.

Táto preferencia pre ženy vyplýva z ich úlohy matky, ale súčasne pritom prihliada na to, aby žena-matka mala vytvorené možnosti a podmienky k širokej spoločenskej angažovanosti tak na pracovisku, ako aj vo verejnom živote.

Výbory plne podporili stanovisko vlády Československej socialistickej republiky, aby pri riešení niektorých oblastí sociálnej politiky boli zohľadňované rovnaké právne postavenia oboch rodičov.

Výbory ocenili ako pokrokový Dohovor č. 155 o bezpečnosti a zdraví pracovníkov a o pracovnom prostredí. Naša socialistická spoločnosť rozsiahlymi právnymi úpravami podrobne zabezpečuje a chráni zdravie pracujúcich a na túto činnosť sú v praxi vynakladané nemalé finančné prostriedky. V tejto oblasti môžeme byť vzorom pre mnohé kapitalistické štáty, a preto výbory pokladajú za správne a politicky opodstatnené, aby sme po splnení niektorých skôr formálnych požiadaviek mohli pristúpiť k ratifikácii Dohovoru č. 155.

Podobné stanovisko ako k Dohovorom zaujali výbory aj k odporučeniam č. 163 a 165, a to neprijať tieto odporučenia, a naopak, prijať odporučenie č. 164.

V súlade s týmito stanoviskami výborov odporúčam ako spoločná spravodajkyňa Snemovne národov, aby Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky vyslovilo súhlas so stanoviskom vlády Československej socialistickej republiky k Dohovorom a odporučeniam prijatým na 67. Medzinárodnej konferencii práce v Ženeve tak, ako je formulované v návrhu schvaľovacieho uznesenia v parlamentnej tlači č. 95. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji společné zpravodajce výborů Sněmovny národů poslankyni Gogové za přednesení zpravodajské zprávy. Do rozpravy se k tomuto bodu písemně nikdo nepřihlásil. Ptám se proto, zda někdo z poslanců žádá o slovo. (Nikdo.) Nikdo.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování. V zasedacím sále jsou přítomni 163 poslanci Sněmovny lidu, 60 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice a 58 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice.

Obě sněmovny jsou podle ústavního zákona o československé federaci usnášení schopné.

V parlamentním tisku č. 95 se navrhuje usnesení, kterým se doporučuje souhlasit se stanoviskem vlády Československé socialistické republiky.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem usnesení podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna lidu souhlasí s návrhem jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s návrhem usnesení podle doporučení společné zpravodajky výborů Sněmovny národů? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Také poslanci Sněmovny národů schválili jednomyslně návrh usnesení.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí se stanoviskem vlády Československé socialistické republiky k úmluvám a doporučením přijatým na 67. zasedání Mezinárodní konference práce v Ženevě v roce 1981:

1. neratifikovat úmluvy č. 154 o podpoře kolektivního vyjednávání, 1981 a č. 156 o rovnosti příležitostí a zacházení s pracovníky obou pohlaví (pracovníci s povinnostmi k rodině), 1981.

2. po zabezpečení úpravy poradenství pro zaměstnavatele, která by jim usnadnila plnit právní povinnosti v oblasti bezpečnosti při práci, ratifikovat úmluvu č. 155 o bezpečnosti a zdraví pracovníků a o pracovním prostředí, 1981.

3. přijmout doporučení č. 164 o bezpečnosti a zdraví pracovníků a o pracovním prostředí, 1981.

4. nepřijímat doporučení č. 163 o podpoře kolektivního vyjednávání, 1983 a č. 165 o rovnosti příležitostí a zacházení s pracovníky obou pohlaví (pracovníci s povinnostmi k rodině), 1981.

Soudružky a soudruzi, nyní projednáme

XI

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudců Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky (tisk 110) a

XII

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudců z povolání vojenských soudů a na zproštění funkcí soudců z povolání vojenských soudů (tisk 111).

Žádám místopředsedu ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky poslance Tomáše Trávníčka, aby uvedené návrhy odůvodnil.

Místopředseda ÚV NF ČSSR T. Trávníček: Soudružky a soudruzi poslanci, dnes bude volba soudců Nejvyšího soudu a vojenských soudů poněkud složitější, protože budeme prodlužovat mandát tří soudců na dalších 10 let volbou. Budeme schvalovat volbu dvou vojenských soudců do nové funkce, která vyžaduje schválení Federálním shromážděním, budeme schvalovat 15 justičních čekatelů do funkce vojenských soudců a schvalovat zproštění funkcí dvou vojenských soudců v důsledku jejich odchodu do důchodu.

Všechny tyto návrhy velmi podrobně a odpovědně, tak jak to odpovídá politickému a společenskému významu soudce v naší socialistické společnosti, projednalo předsednictvo ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky a doporučuje vám tyto návrhy ke schválení podle parlamentních tisků č. 110 a 111.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji soudruhu Trávníčkovi za odůvodnění návrhů. Má někdo z poslanců dotaz? (Nikdo.) Nikdo. Žádá někdo z poslanců o slovo? (Nikdo.) Nikdo. Můžeme tedy o návrzích hlasovat. Hlasovat budeme o každém návrhu samostatně.

V zasedacím sále je nyní přítomen 161 poslanec Sněmovny lidu, 60 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice, 58 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice.

Obě sněmovny jsou podle ústavního zákona o československé federaci usnášení schopné.

Nejdříve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudců Nejvyšího soudu Československé socialistické republiky, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Poslanci Sněmovny lidu schválili návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s předloženým návrhem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Také poslanci Sněmovny národů s předloženým návrhem vyslovili souhlas.

Konstatuji, ze Federální shromáždění Československé socialistické republiky zvolilo JUDR. Drahomíru Brabencovou a JUDr. Zdeňka Bestu soudci Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky.. Nyní budeme hlasovat o návrhu, uvedeném v parlamentním tisku č. 111.

Nejdříve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů.

Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s návrhem předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudců z povolání vojenských soudů a na zproštění funkcí soudců z povolání vojenských soudů, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Poslanci Sněmovny národů schválili návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s předloženým návrhem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Také poslanci Sněmovny lidu předložený návrh schválili.

Konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky

zvolilo soudci z povolání vojenských soudů: vyššího vojenského soudu Příbram majora Antona Bucheňa, nadporučíka Vladimíra Lipovského, nadporučíka Josefa Millera, vyššího vojenského soudu Tábor kapitána Pavola Lukačejdu, nadporučíka Zdeňka Lukovského, vyššího vojenského soudu Trenčín majora JUDr. Lubomíra Meška, nadporučíka Milana Repáně, vojenského obvodového soudu Praha kapitána JUDr. Pavla Štrbíka, vojenského obvodového soudu Litoměřice nadporučíka JUDr. Jiřího Kadeřábka, nadporučíka Jiřího Rybáře, vojenského obvodového soudu Plzeň nadporučíka JUDr. Františka Hrabce, kapitána Přemysla Špicara, vojenského obvodového soudu Brno nadporučíka Vlastimila Černého, vojenského obvodového soudu České Budějovice nadporučíka Stanislava Potužníka, vojenského obvodového soudu Olomouc majora Bohuslava Konráda, kapitána JUDr. Jana Mrlíka, vojenského obvodového soudu Bratislava nadporučíka JUDr. Jindřicha Stoszeka, vojenského obvodového soudu Banská Bystrica nadporučíka JUDr. Oldřicha Kozlíka,

zprostilo funkcí soudců z povolání vojenských soudů: vyššího vojenského soudu Příbram plukovníka JUDr. Rudolfa Mlčáka, vojenského obvodového soudu Olomouc plukovníka JUDr. Rudolfa Seluckého.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP