Pondělí 13. června 1983

1. den

Pondělí 13. června 1983

(Začátek schůze ve 13. 30 hodin)
Přítomno: 186 poslanců Sněmovny lidu
71 poslanec Sněmovny národů zvolený v České socialistické republice
65 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci Sněmovny lidu:

Baran, Bibeň, Boroš, Čapka, Hajn, Jägerman, Jandová, Jirásek, Malina, Pirč, Sučková, Tesař, Žákovič

Sněmovny národů zvolení v Česká socialistické republice:

Čermáková, Hrabíková, Kantorová, Navrátil

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice:

Aulitisová, Hornáčková, Janík, Kožík, Lúčan, Oravecz, Petrová, Štanceľ.

Předseda FS A. Indra: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté! Srdečně vás vítám a zahajuji 9. společnou schůzi IV. volebního období Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Především mi dovolte, abych jménem všech přítomných uvítal generálního tajemníka Komunistické strany Československa, prezidenta Československé socialistické republiky soudruha Gustáva Husáka. (Potlesk)

Upřímně vítám i další představitele ústředního výboru Komunistické strany Československa, funkcionáře orgánů Národní fronty, společenských organizací, politických stran a členy federální vlády vedené jejím předsedou soudruhem Lubomírem Štrougalem. (Potlesk.)

(Jsem rád, soudruhu Štrougale, že jste již zdráv natolik, že ses přišel mezi nás podívat.)

Soudružky a soudruzi, 1. dubna letošního roku zemřel člen předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa, místopředseda federální vlády a poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění soudruh Václav Hůla.

Ve středu 8. června opustil naše řady člen sekretariátu ústředního výboru Komunistické strany Československa, šéfredaktor Rudého práva a poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění soudruh Oldřich Švestka.

Prosím vás, abychom památku soudruha Hůly a soudruha Švestky uctili povstáním. (Shromáždění povstává.) Děkuji vám. (Shromáždění usedá.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů navrhla na svých schůzích dne 31. května konat společnou schůzi sněmoven s pořadem, který jste obdrželi na pozvánkách.

Doporučuji vám, a prosím, abyste to posoudili, abychom dnes, po projednání bodů č. 1 - 3 projednali ještě hody č. 5 a 7. Zítra pak hody č. 4,6 a 8 s tím, že bychom zítra jednání začali v 8 hodin ráno. Jsou k návrhu předsednictev sněmoven a k návrhu na jednání dnešního a zítřejšího dne nějaké připomínky, dotazy? (Nebyly.) Není tomu tak.

V zasedací síni je v tuto chvíli přítomen 181 poslanec Sněmovny lidu. Ve Sněmovně národů 68 poslanců zvolených v České a 63 poslanci zvolení ve Slovenské socialistické republice. Podle účasti jsou obě sněmovny schopny se usnášet.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva své sněmovny na konání společné schůze sněmoven s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Také nikdo.

Sněmovna lidu schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny národů na konání společné schůze sněmoven s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

I Sněmovna národů schválila návrh jednomyslně.

Vzhledem k výsledku hlasování konstatuji, že obě sněmovny se usnesly podle čl. 34 odst. 2 ústavního zákona o čs. federaci na konání společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů a schválily její pořad. Nyní přistoupíme k projednání prvního hodu schváleného pořadu schůze, kterým je

I

Ověření platnosti volby ve volebním obvodu č. 65 pro volby do Sněmovny lidu Federálního shromáždění.

Zprávu mandátového a imunitního výhoru Sněmovny lidu přednese jeho předseda poslanec Jozef Fekete.

Předseda výboru mandátového a imunitního SL poslanec J. Fekete: Vážený súdruh generálny tajomník Komunistickej strany Československa a prezident Československej socialistickej republiky, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, vo volebnom obvode č. 65 v Mostě - Chomutově sa úmrtím poslanca Václava Hůlu uvoľnil poslanecký mandát v Snemovni ľudu.

Ústredná volebná komisia Národného frontu Československej socialistickej republiky poslala o výsledku doplňovacej voľby Výboru mandátovému a imunitnému Snemovne ľudu príslušné volebné spisy.

Výbor mandátový a imunitný preskúmal podľa § 76 zákona č. 56/ 1969 Zb. o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky v znení zákona č. 20/1971 Zb., či navrhnutý kandidát bol platnou voľbou zvolený v zmysle zákona č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky. Výbor mandátový a imunitný ma súčasne poveril, ako predsedu, aby som podal správu o výsledku rokovania.

Z predložených volebných spisov vyplýva, že vo volebnom obvode č65 bolo do volebných zoznamov zapísaných 39 126 voličov. Hlasovacie lístky boli vydané 38 385 voličom a platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných 38 382. Pre kandidáta Národného frontu Ing. Františka Šádka hlasovalo 38 354 voličov.

Navrhnutý kandidát Národného frontu bol zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov.

Súdruh Ing. František Šádek bol vo volebnom obvode č. 65 zvolený za poslanca Snemovne ľudu v súlade so zákonom č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky.

Navrhujem, aby Snemovňa ľudu overila podľa článku 47 ústavného zákona o československej federácii platnosť jeho voľby.

Předseda FS A. Indra: Děkuji předsedovi výboru mandátového a imunitního Sněmovny lidu poslanci Feketemu.

Má někdo z poslanců Sněmovny lidu otázku nebo připomínku ke zprávě mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu? (Nikdo.) Nikdo. Účast poslanců Sněmovny lidu je nezměněna.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s přednesenou zprávou svého mandátového a imunitního výboru? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Také nikdo.

Sněmovna lidu jednomyslně ověřila platnost volby poslance Františka Šádka ve volebním obvodu č. 65.

Nyní následuje

II

Slib nově zvoleného poslance a jeho volba do výboru Sněmovny lidu.

Podle článku 48 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci skládá poslanec na schůzi své sněmovny, které se poprvé účastní, zákonem předepsaný slib.

Prosím poslance Františka Šádka, aby předstoupil před předsednickou tribunu. (Shromáždění povstává.) (Předseda FS A. Indra čte slib:

"Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život."

Poslanec SL František Šádek přistupuje k předsedovi Sněmovny lidu a skládá poslanecký slib)

Poslanec SL F. Šádek: Slibuji.

Předseda FS A. Indra: Soudružky a soudruzi poslanci, předsednictvo Sněmovny lidu ve svém usnesení z 31. května t. r. navrhlo, aby poslanec František Šádek byl zvolen do výboru pro sociální politiku

Jsou k tomuto návrhu nějaké připomínky? Nejsou.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s předloženým návrhem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Poslanec SL František Šádek byl jednomyslně zvolen členem výboru pro sociální politiku Sněmovny lidu.

Nyní přistoupíme k projednání dalšího bodu pořadu, kterým je

III

Vládní návrh usnesení, kterým Federální shromáždění Československé socialistické republiky schvaluje státní závěrečný účet československé federace za rok 1962 (tisk 97).

Vládní návrh odůvodní ministr financí ČSSR s. Leopold Lér. Prosím, aby se ujal slova.

Ministr financí ČSSR L. Lér: Vážený soudruhu generální tajemníku a prezidente republiky, vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky a soudruzi poslanci, v souladu s ústavním zákonem o čs. federaci předkládá vláda ČSSR Federálnímu shromáždění návrh státního závěrečného účtu za rok 1982. Hodnocení výsledků dosažených při plnění úkolů státního rozpočtu a ve finančním vývoji navazuje na celkové hodnocení hospodářského vývoje v uplynulém roce, obsažené ve zprávě vlády ČSSR o plnění jejího programového prohlášení, kterou ve Federálním shromáždění v březnu t. r. přednesl předseda vlády soudruh Štrougal.

Realizace úkolů hospodářského a sociálního rozvoje, vytyčených X sjezdem Komunistické strany Československa, kladla v letech 1981 a 1982 vysoké nároky na činnost všech článků naší hospodářské soustavy, neboť ve srovnání s předchozím obdobím probíhala ve složitějších vnějších i vnitřních ekonomických podmínkách. V roce 1982 došlo ve větším rozsahu než jindy ke kumulaci problémů na několika úsecích ekonomiky současně. Novým prvkem byl především nižší objem zdrojů ušlechtilých paliv, včetně pohonných hmot, který měla ekonomika k dispozici. K omezení došlo i u některých dalších surovin a materiálů. Zejména z těchto důvodů bylo možno počítat jen s nízkým přírůstkem společenské výroby i národního důchodu. Možnosti uspokojování vnitřních potřeb ekonomiky na nevýrobní spotřebu a akumulaci byly omezeny též nutností přednostního řešení problémů vyrovnanosti našich vnějších ekonomických vztahů. Přitom ale podmínky, zejména na kapitalistických trzích, byly pro uskutečňování tohoto záměru obtížné. Krizová situace v kapitalistických státech nepříznivě ovlivňovala světový obchod, konkurence byla proto větší a odbytové podmínky ztíženější. K tomu přistoupilo i uplatňování diskriminačních opatření ve finanční i úvěrové oblasti vůči socialistickým zemím ze strany některých kapitalistických států.

V uplynulém roce bylo také nutno řešit vliv nižší úrody v zemědělství v roce 1981. Rozhodněji jsme řešili letitou nevyváženost rozvoje živočišné a rostlinné výroby, včetně usměrnění výroby masa je samozřejmé, že problémy, které jsme museli řešit v uvedených oblastech, s více či méně dotkly všech odvětví a koneckonců působily i na vnitřní trh a ve směru k obyvatelstvu. Proto lze říci, že z těchto hledisek byl rok 1982 v mnohém směru a více než kdy jindy prověrkou naší schopnosti vyrovnávat se se změnami podmínek v některých případech značně náhlými a výraznými. Nároky na organizátorskou a řídící prácí v důsledku toho značně stouply.

Výsledky dosažené ve vývoji ekonomiky v letech 1981 - 1982 lze v souhrnu hodnotit pozitivně. Soudruh Husák ve svém vystoupení na městské konferenci KSČ v Praze v této souvislosti uvedl. Cituji:

"V sociálně ekonomickém programu přijatém sjezdem jsme si stanovili dva základní úkoly - další rozvoj hospodářství, byť i skromnějšími tempy, a udržení dosažené vysoké životní úrovně, kterou bychom chtěli v závislosti na dosažených výsledcích i zkvalitňovat. Jak to dokazují zveřejněné údaje o plnění státního plánu v letech 1981 a 1982, tyto základní úkoly se v zásadě plní."

Učinili jsme významný krok k obnově rovnováhy vnějších ekonomických vztahů. Po řadě let, kdy naše ekonomika využívala zahraniční zdroje k financování svých potřeb, jsme snížili zadluženost ve volných měnách, a to ve větším předpokládaném rozsahu. Ve značné míře má na tom podíl snížení dovozu. Těžiště řešení tohoto problému však vidíme především v růstu vývozu.

Dosáhli jsme některých pozitivních výsledků v racionalizaci spotřeby paliv a energie a snížili energetickou náročnost rozvoje hospodářství, což nám umožnilo vcelku zvládnout snížení některých palivoenergetických zdrojů. Spolu s opatřeními přijatými vládou a s prosazováním státního cílového programu k tomu významně přispěl dosavadní průběh společenské prověrky hospodaření s palivy, energií a pohonnými hmotami prováděné z podnětu předsednictva ÚV KSČ pod vedením stranických orgánů a organizací za aktivní účasti odborových, mládežnických i dalších společenských organizací.

Existenci rezerv v této i dalších oblastech výrobní spotřeby potvrzují výsledky ve vývoji materiálových nákladů. Plánovaný úkol v jejich úsporách byl překročen a ve srovnání s rokem 1981 došlo k jejich relativnímu snížení o 1,5 %. Zainteresovanost na růstu upravených vlastních výkonů a zisku jako jedno z důležitých opatření Souboru opatření ke zdokonalení plánovitého řízení národního hospodářství, tedy přináší výsledky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP