Středa 15. prosince 1982

Rozhodnout se mohou sami, dobrovolně, jestli budou dále pracovat, nebo užívat zasloužený odpočinek.

Starším pracovníkům je poskytována také rozsáhlá zdravotní péče. I pro ně, tak jako pro ostatní pracovníky všech věkových kategorií, plně platí režim pravidelných lékařských preventivních prohlídek, i oni jsou zahrnuti do rozsáhlé péče podniků, přinášející pracujícím zlepšování podmínek práce a pracovního prostředí.

Obsah doporučení je ve svém celku zaměřen na podmínky života a práce v kapitalistických státech.

Zcela jiné společenské podmínky vzniklé nastolením socialistických výrobních vztahů vytvořily možnosti, že náměty obsažené v doporučení č. 162 jsou u nás již realizovány na podstatně vyšší úrovni než toto citované doporučení požaduje.

U nás si vážíme práce starších pracovníků, projevujeme jim úctu ne pouze proto, že se dožívají vyššího věku, ale proto, že přinesli k rozvoji naší socialistické společnosti svůj odpovídající díl, vážíme si jejich pracovní i společenské aktivity, která pomohla budovat základy pro další náš úspěšný společenský rozvoj.

Nebylo by proto pro nás účelné ani potřebné, abychom doporučení č. 162 v celém rozsahu přijali. Ovšem to by nemělo být překážkou, abychom se i my u nás nezamýšleli nad tím, zda bychom některé náměty, zejména pokud jde o rytmus práce, pracovní podmínky, pracovní prostředí apod. nemohli pro staré pracovníky postupně realizovat i v některých našich průmyslových závodech.

V souladu s výsledky jednání výborů pro sociální politiku, zahraničního a ústavně právního souhlasím s vládním návrhem obsaženým v parlamentním tisku č. 64 a doporučuji jako společný zpravodaj Sněmovně lidu, aby vyslovila souhlas zatím nepřijímat opatření k provedení doporučení č. 162 o starších pracovnících, jak je uvedeno v návrhu schvalovacího usnesení.

Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Srb: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny lidu poslanci Novému. Slovo má společná zpravodajka výborů Sněmovny národů poslankyně Elena Bónová.

Společná zpravodajka výborů Sněmovny národů poslankyně E. Bónová: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci. Predložený vládny návrh prerokovali takisto príslušné výbory Snemovne národov, t. j. výbor ústavnoprávny, zahraničný a výbor pro sociálnu politiku.

Vypočuli sme si výklad ministra súdruha Štanceľa a správu spoločného spravodajcu výborov Snemovne ľudu poslanca Jiřího Nového. Dovoľte mi, aby som sa ako spoločná spravodajkyňa výborov Snemovne národov pripojila k návrhu, ktorý tu predniesol poslanec Nový a ktorý plne vyjadruje aj výsledky prerokúvania tohto dokumentu vo výboroch Snemovne národov.

Odporúčam preto Snemovne národov, aby so stanoviskom vlády Československej socialistickej republiky k odporučeniu č. 162 o starších pracovníkoch, ktoré bolo prijaté na 66. zasadnutí Medzinárodnej konferencie práce v Ženeve, vyslovila súhlas.

Předsedající místopředseda FS J. Srb: Děkuji společné zpravodajce výborů Sněmovny národů poslankyni Bónové. Do rozpravy k tomuto bodu se nikdo písemně nepřihlásil.

Přeje si někdo z poslanců slovo? (Nikdo.) Nikdo.

Přeje si závěrečné slovo soudruh ministr Štanceľ? (Nepřeje.) Děkuji.

Můžeme přistoupit k hlasování.

V této chvíli je v zasedací síni přítomno 159 poslanců Sněmovny lidu, 64 poslanci Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice a 67 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny jsou v souladu s článkem 40 ústavního zákona o čs. federaci schopné se usnášet.

Nejdříve hlasují poslanci Sněmovny národů.

Kdo z poslanců této sněmovny souhlasí s návrhem usnesení uvedeným v parlamentním tisku č. 64 a doporučeným společnou zpravodajkou, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Také nikdo.

Sněmovna národů návrh usnesení schválila.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem usnesení uvedeným v parlamentním tisku č. 64 podle doporučení společného zpravodaje, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Také nikdo.

Také Sněmovna lidu schválila návrh usnesení.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí se stanoviskem vlády Československé socialistické republiky k doporučení č. 162 o starších pracovnících, přijatému na 67. zasedání Mezinárodní konference práce v Ženevě v roce 1980, zatím nepřijímat opatření k provedení doporučení č. 162 z roku 1980 o starších pracovnících.

Předposledním bodem schváleného pořadu je

IX

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudce a předsedy Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky (tisk 70).

Žádám místopředsedu ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky poslance Tomáše Trávníčka, aby návrh odůvodnil.

Místopředseda ÚV NF ČSSR T. Trávníček: Soudružky, soudruzi poslanci, podle schváleného pořadu jednání přistupujeme nyní k projednání velmi významného ústavního aktu - k volbě soudce a současně předsedy Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky.

Myslím, že při této příležitosti je vhodné podtrhnout význam a výjimečnost postavení soudců z povolání v politickém systému socialistické společnosti. Je dána tím, že všichni soudci z povolání v Československé socialistické republice jsou voleni zákonodárnými orgány - tj. Federálním shromážděním, Českou a Slovenskou národní radou, a že jejich funkční období trvá 10 let.

Z toho ovšem současně vyplývá vysoká celospolečenská odpovědnost soudců v Československu.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty odpovědně posuzovalo předloženou kandidaturu doc. JUDr. Josefa Ondřeje, CSc. na tuto významnou funkci.

Při této příležitosti mohlo konstatovat, že soudruh Ondřej při výkonu své funkce velmi přispívá k součinnosti všech orgánů účastnících se v trestním řízení s orgány a organizacemi sdruženými v Národní frontě, že splňuje všechny politické, odborné i morální předpoklady pro výkon tak vysoké odpovědné funkce.

Proto v souladu s ustanovením § 43 zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudů a o volbách soudců, navrhuji jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky opět zvolit soudruha Josefa Ondřeje soudcem a předsedou Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky.

Předsedající místopředseda FS J. Srb: Děkuji místopředsedovi ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky profesoru Trávníčkovi za odůvodnění návrhu.

Má někdo z poslanců dotaz? (Nikdo se nehlásil. ) Nemá.

Žádá někdo o slovo? (Nikdo.) Nikdo.

Proto můžeme přistoupit k hlasování.

Zdůrazňuji, že jde o dva návrhy, a to ve smyslu článku 101. odst. 1 a odst. 2 ústavy Československé socialistické republiky na volbu soudce Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky a na volbu předsedy Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky. Doporučuji o obou návrzích hlasovat současně.

Má někdo připomínku k navrženému způsobu hlasování? (Nemá.) Děkuji.

V zasedacím sále jsou přítomni 163 poslanci Sněmovny lidu, 67 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice, 66 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny jsou usnášení schopné.

Nejdříve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Sněmovna lidu s návrhem souhlasí.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů.

Kdo z poslanců této sněmovny souhlasí s návrhem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Také Sněmovna národů návrh schválila.

Konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky zvolilo doc. JUDr. Josefa Ondřeje, CSc. soudcem Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky a předsedou Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky.

Posledním bodem našeho pořadu je

X

Zpráva o činnosti předsednictva Federálního shromáždění, předsednictva a výborů Sněmovny lidi a předsednictva a výborů Sněmovny národů za dobu od 10. listopadu do 13. prosince 1982 (tisk 78).

V parlamentním tisku č. 78, který jste obdrželi, je uvedena činnost všech orgánů Federálního shromáždění od poslední společné schůze sněmoven.

Jsou, prosím, k této zprávě nějaké dotazy nebo připomínky? (Nebyly.) Nikoliv.

Konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky vzalo na vědomí zprávu o činnosti předsednictva Federálního shromáždění, předsednictva a výborů Sněmovny lidu a předsednictva a výborů Sněmovny národů za dobu od 10. listopadu do 13. prosince 1982.

Vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, tím jsme vyčerpali pořad 7. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Byla to naše poslední schůze v tomto roce, a proto mi dovolte, abych vám všem popřál do blížícího se nového roku 1983 především pevné zdraví, osobní spokojenost a mnoho pracovních úspěchů.

Děkuji vám za účast a končím 7. společnou schůzi sněmoven Federálního shromáždění Československé socialistické republiky. (Potlesk.)

(Schůze skončila ve 12.04 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP