Úterý 14. prosince 1982

Pomaly si, súdružky a súdruhovia, osvojujeme moderné metódy riadenia. Zdokonalená sústava riadenia ako aj súbor opatrení sa presadzuje dôsledne. Myslím, že prijaté zásady boli premyslené, experimentálne overené a znamenajú novú kvalitu v riadení ekonomiky.

Problém však je v tom, a to nie je chyba novej sústavy, že od prijatých opatrení sa reálna situácia podstatne zmenila a zmenili sa aj reálne východiská pre účinnejšiu realizáciu súboru opatrení.

Musíme preto kriticky prehodnotiť, čo má obecnú platnosť ako trvalé tendencie a to, čo by malo mať urýchlenú adaptáciu na nové podmienky.

Nástroje a stimuly musia zodpovedať súčasným ekonomickým podmienkam. Nesmieme však improvizovať. Často reagujeme na nové veci pomaly, v mnohých oblastiach dosiahnuté výsledky sú priemerné, pracujeme draho s nízkou rentabilitou a malým ziskom. Keď to trochu, súdružky a súdruhovia, preexponujeme, tak stručne možno povedať, že sa na niektorých úsekoch pracuje pomaly, draho, ale zato nekvalitne. Preto nie je možné platiť pracovníkov za nekvalitnú prácu - to nie je nehumánne, nesociálne ani nesocialistické. Predmetom trvalej kritiky je oblasť vedeckotechnického rozvoja. Aj keď by bolo nespravodlivé nevidieť rad pozitívnych výsledkov v tejto oblasti.

Pre rok 1983 sa očakáva zvýšenie realizačných výstupov o 7 % oproti roku 1982 a bude predstavovať výnosy 12 mld Kčs. Zlepšuje sa pre rok 1983 plánovanie, organizovanie a financovanie vedeckotechnického rozvoja vrátane výraznej diferenciácie hmotnej stimulácie.

Rast významu vedy a techniky pre rozvoj spoločnosti a jednotlivca uznávame v podstate všetci. Avšak praktické využívanie vedeckotechnického potenciálu, intelektuálneho bohatstva, ktoré v ČSSR máme, je stále malé. Urýchlenie vedeckotechnického rozvoja zákonite podmieňuje úspešné budovanie rozvinutého socializmu. Veda a technika je základný nástroj intenzifikácie spoločenskej výroby a rozšírenej socialistickej reprodukcie. Preto sa vedeckotechnický rozvoj dostáva do popredia aj v rámci krajín RVHP a kladie sa taký dôraz na prehĺbenie a rozšírenie integrácie vo vede a technike ako nevyhnutná podmienka úspechu socialistickej ekonomickej integrácie.

Československá ekonomika má charakter transformačnej ekonomiky s významným podielom spracovateľského priemyslu v podstate bez vlastných surovinových zdrojov. Okrem toho má ďalšie zvláštnosti v tom, že vysoký podiel národného dôchodku sa realizuje cez zahraničný obchod. Z hľadiska zahraničnej zmeny je naša ekonomika otvorená, z hľadiska priemyselnej výroby, výrobnej kooperácie je príliš uzavretá. Málo a nedostatočne sa využíva výrobná kooperácia hlavne so Sovietskym zväzom, ale i ostatnými socialistickými štátmi. Chýbajú závažné špecializačné a kooperačné dohody, zvýšenie zodpovednosti za plnenie dohôd a zmlúv, vrátane sankcií za hospodárske škody, ktoré vzniknú z ich neplnenia.

V rámci RVHP treba presadzovať spoločný a koordinovaný kurz za zvýšenie technickej nezávislosti na vyspelých kapitalistických štátoch. Ukazuje sa, že diskriminačné opatrenia rieši každá krajina RVHP individuálne, preferuje vývoz za voľné meny. Navzájom si robíme starosti a problémy.

Treba z defenzívnej politiky nastúpiť ofenzívny jednotný strategický postup za urýchlenie integračných tendencií a mobilizáciu všetkých potenciálnych zdrojov za vývoj špičkovej techniky, progresívnej technológie a vysokej kvality výrobkov, za vedecké metódy riadenia ekonomických, sociálnych a spoločenských procesov. To bude jediná účinná odpoveď na politiku konfrontácie a hospodárskej diskriminácie proti socialistickým štátom. Bez účinnej medzinárodnej spolupráce nebude možné úspešne riešiť tieto úlohy a problémy.

Rozhodujúce kritérium pre vedeckotechnickú spoluprácu musí byť nielen nový teoretický poznatok, ale jeho praktická hodnota, jeho využitie v spoločenskej praxi. V spolupráci je žiadúce preferovať také úlohy a problémy, ktoré podmieňujú rozvoj československého národného hospodárstva a prinesú najvyššie ekonomické efekty. Sú to napr. nekonvenčné konštrukčné materiály, mikroprocesorová technika, minipočítače, robototechnológia, optoelektronika, špeciálne chemické výrobky (tzv. malotonážna chémia), biotechnológia, mikrobiologická produkcia potravín, špičková prístrojová technika pre výskum, vývoj a spoločné poloprevádzky.

Tieto oblasti vedeckotechnickej spolupráce nemožno robiť na úrovni vzájomných informácií a konzultácií, ale na úrovni kooperatívneho výskumu a záväznej deľby práce, budovania spoločných výskumných centier, vrátane ich experimentálnej výrobnej základne. Riešitelia musia preberať zodpovednosť i za realizáciu výsledkov vedeckotechnickej spolupráce, ktorú, pochopiteľne, bude žiadúce ďalej výraznejšie morálne i hmotne stimulovať.

Myslím si, že je mnoho demokratizmu pri vstupe jednotlivých pracovísk do vedeckotechnickej spolupráce v rámci členských štátov. Pri vyšších formách spolupráce nestačí mat len záujem o spoluprácu. Dané pracovisko musí mat kádrové, prístrojové a priestorové podmienky a predpoklady, musí sa objektivizovať úroveň vedeckotechnického potenciálu, ktorým disponuje, inak pri kooperatívnom výskume je nebezpečie, že sa stane najslabším článkom v riešení úloh a znehodnotí celý efekt ostatných kooperujúcich pracovísk. Rovnako prínos pri riešení úlohy, podiel na výsledkoch sa musí kvantifikovať, technicky povedané vedieť prínosy merať a vážiť, aby sa objektivizovali ekonomické prínosy, resp. stupeň zásluhovosti jednotlivých pracovísk RVHP.

Už v roku 1983 sa začne pracovať na prvej variante 8. 5RP a posunie sa horizont prognóz ekonomického a sociálneho rozvoja do roku 2000. Z hľadiska medzinárodnej vedeckotechnickej spolupráce bude vhodné tématické oblasti spolupráce rozdeliť do dvoch kategórií:

Prvá kategória by mala reprezentovať úlohy a problémy, ktoré umožňujú investične úsporný typ vedeckotechnického rozvoja a prinášajú urýchlenie intenzifikačných procesov, hlavne v oblasti nových technológií, know-how a výrazné zlepšenie technických a úžitkových vlastností výrobkov.

Druhá kategória úloh a problémov sú úlohy, ktoré prispejú významnou mierou k urýchleniu štrukturálnych zmien nášho národného hospodárstva. Ich realizácia bude vyžadovať náročnejšie investície. Ekonomická interpretácia a ekonomické varianty riešenia musia byť súčasťou úloh vedeckotechnickej spolupráce.

Tretia kategória by mala reprezentovať strategické oblasti, ktoré prinesú inovácie najvyšších radov a budú znamenať kvalitatívne zmeny v kľúčových odvetviach národného hospodárstva na rozhraní roku 2000.

Bude žiadúce medzinárodnú vedeckotechnickú spoluprácu orientovať tak, aby sa už vo výskume zakladali perspektívne programy pre špecializáciu a kooperáciu vo výrobe. To však vyžaduje komplexnejšie a programovejšie pristupovať k vedeckotechnickej spolupráci a zabezpečiť jednotné celoštátne riadenie vedeckotechnického rozvoja v celej vertikálnej ose: základný výskum - technický rozvoj - spoločenská výroba a užitie produkcie. Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Blažejovi. Slovo má poslanec Exner, připraví se poslanec Čičmanec.

Poslanec SL F. Exner: Vážený soudruhu generální tajemníku a prezidente, vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi, zemědělské výbory, kromě dalších hlavních úkolů, soustavně sledují otázky spojené se zvyšováním výroby krmiv a jejich hospodárným využíváním. Při poslaneckých průzkumech k přípravě svých jednání věnují této problematice mimořádnou pozornost.

Pro jednání v zemědělských podnicích a na okresních zemědělských správách se poslanci důkladně seznámili s analýzou vývoje v živočišné výrobě v sedmdesátých letech a konkrétními úkoly, stanovenými XVI. sjezdem strany pro 7. pětiletku. Ty předpokládají dosáhnout zásadního obratu ve prospěch chovu skotu a výrobu jatečných prasat a drůbeže přizpůsobit zdrojům jadrných krmiv. Skupiny poslanců se při průzkumech v zemědělských podnicích přesvědčily, že bylo v duchu závěrů 4. zasedání ÚV KSČ přistoupeno s mimořádnou náročností k rozpracování a uskutečňování opatření, potřebných pro zvyšování výroby krmiv, snižování ztrát při sklizni, kvalitnější konzervaci a k lepšímu hospodaření s krmivy.

Jadrná krmiva jsou zkrmována téměř z 90 % ve formě komplexních krmných směsí vyráběných krmivářským průmyslem. Výhodnost této formy byla prokázána v uplynulých letech. Přinesla národnímu hospodářství lepší využití živin cca o 15 % a umožnila zprůmyslnění řadě odvětví živočišné výroby. Další zlepšení přináší rychlým zaváděním poznatků vědy a dostupných nových komponentů do krmivářské praxe na území celé republiky.

Úkolem tohoto odvětví je dále přispívat k lepšímu využívání živin z dostupných krmiv o 5 %, jak to uložilo IV. plenární zasedání ÚV KSČ. Krmivářský průmysl má k tomu rozpracovaná opatření. Vysoké objemy výroby krmných směsí při omezených a nerovnoměrně získávaných zdrojích surovin, zejména z dovozu, a při nízkých provozních zásobách v letních měsících, přinášejí řadu problémů, které řeší se svými partnery a řídícími resorty. Cílem je vyrábět a dodávat krmné směsi o vysoké účinnosti, maximálně vyrovnané v obsahu živin a při minimálních změnách komponentní skladby.

Tato činnost je pod soustavnou kontrolou všech ošetřovatelů hospodářských zvířat, zootechniků a dalších orgánů řízení a pod úřední kontrolou Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Na kvalitě dodávaných krmných směsí jsou pracovníci krmivářského průmyslu hmotně zainteresováni. Rezervy, které mobilizují, jsou v zesílení tlaku na dodávky potřebných komponentů, v naprosto přesném dodržování komponentní a živinové skladby, v kvalitě zpracování a včasnosti dodávek.

Zvyšování hospodárnosti a zhodnocování krmiv zajišťují v největším rozsahu zemědělské podniky řadou opatření. Na základě reálných zdrojů krmiv bylo v roce 1981 přistoupeno k omezování stavů prasat ve výkrmu, především v těch chovech, které dosahovaly nízké přírůstky při nadprůměrné spotřebě krmiv. Nižší spotřeba krmiv byla zakotvena do plánu, soustavně vyhodnocována a případy nehospodárnosti projednávány. Naproti tomu byly vyzdvihovány nejlepší výsledky. Sledování spotřeby jadrných krmiv a dosahované užitkovosti se promítlo do soutěžení, bylo vyhodnocováno na bleskovkách, v okresním, krajském i celostátním tisku a sdělovacích prostředcích - stálo pod veřejnou kontrolou.

Zásluhou přijatých opatření, široké iniciativy a dobré práce ošetřovatelů hospodářských zvířat a celospolečenského zájmu se za devět měsíců letošního roku podařilo snížit spotřebu jadrných krmiv proti stejnému období minulého roku o 783,300 tun, tj. 12,5 %. Na jednotku produkce došlo ke snížení spotřeby jadrných krmiv téměř u všech druhů a kategorií hospodářských zvířat.

Při celkově snížené spotřebě jadrných krmiv na jednotku produkce zůstává však stále největší rezerva v rozdílné spotřebě v jednotlivých chovech. Z rozboru za tři čtvrtletí vyplývá, že např. u prasat ve výkrmu je průměrná spotřeba v ČSR 3,53 kg na 1 kg živé hmotnosti, přičemž nejnižší spotřebu dosahuje Západočeský a Východočeský kraj 3,46 kg a nejvyšší Středočeský kraj 3,62 kg. U skotu ve výkrmu je průměrná spotřeba v SSR 1,82 kg, přičemž Západoslovenský kraj vykazuje spotřebu 1,71 kg a Východoslovenský 2,10 kg na 1 kg živé hmotnosti. U spotřeby na 1 litr mléka je průměrná spotřeba v ČSR 0,23 kg. Nejnižší vykazuje Jihočeský kraj 0,20 kg a nejvyšší Severomoravský a Východočeský kraj 0,24 kg na 1 litr.

Podstatně výraznější je diferenciace u zemědělských podniků, kde je u prasat v ČSR z 970 hodnocených chovů u 32 spotřeba nad 4 kg a naproti tomu u 355 pod 3,4 kg. Dobré výsledky vykazuje např. Společný zemědělský podnik Rychnov n. Kněžnou, kde u 13 700 prasat je průměrný přírůstek 637 g na kus a den při spotřebě 3,44 kg na jeden kilogram živé hmotnosti.

Cesty k dobrému hospodaření s jadrnými krmivy u dojnic ukazují nejen mnohé menší chovy, ale i velkokapacitní kravíny. Ze souboru 66 těchto objektů sledovaných krmivářským průmyslem patří mezi dobré například: JZD Šítbořice, kde při spotřebě 0,21 kg na 1 litr mléka dosahují průměrnou dojivost 11,29 litru na kus a den. Vyrovnávání rozdílu ve spotřebě krmiv na jednotku produkce je složitý proces zajišťovaný ve spolupráci plemenářů, krmivářů, chovatelů, odběratelů zvířat a veterinářů. Bude pokračovat pro naplnění úkolu, snížení spotřeby jadrných krmiv i v příštím období.

Zabezpečit maximální možné krytí potřeb krmiv z vlastních zdrojů vyžaduje souběžně s růstem produkce a dobrým hospodařením se zrninami podstatně rychleji zvyšovat výrobu a zhodnocovat objemná krmiva.

K realizaci tohoto úkolu je v každém zemědělském podniku zpracován samostatný program rozvoje krmivové základny. Nejvýznamněji musí přispět zvyšování ploch jetelů na 17-18 % na úkor pícnin jednoletých, zvyšování ploch meziplodin na 10 -12 % a zvyšování výnosů u všech trvalých travních porostů a pícnin. Nemalou úlohu musí sehrát snižování ztrát.

V průběhu letošního roku bylo přistoupeno k naplňování přijatých programů. Přes nepříznivé klimatické podmínky v řadě oblastí naší republiky se podařilo dosáhnout zlepšení výroby objemných krmiv a zabezpečit jejich vyšší kvalitu.

Pokud jde o změnu struktury ploch, nedaří se zabezpečit strategický cíl rozšíření víceletých pícnin zejména proto, že v minulých letech nebyla dobrá výroba osiv. Pěstování víceletých pícnin dosáhlo v roce 1982 14,63 %. Podstatně lepší letošní výroba osiv jetelovin vytváří hlavní předpoklad dosáhnout potřebné strukturální změny v příštím roce. Meziplodiny byly letos osety na 12,9 % ploch orné půdy. Vývoj porostu však v některých oblastech v důsledku sucha nesplnil očekávání. Přesto je splnění tohoto úkolu dobrým nástupem k rozvoji výroby objemných krmiv, k boji proti plevelům a k zvyšování úrodnosti půdy využitím zeleného hnojení.

Výroba sena probíhala v období přísušků, a to se odrazilo v rychlém průběhu prací a dobré kvalitě sena. Je však nižší a dosahuje cca 80 % loňské skutečnosti. Rychlé změně u technologie sušení pícnin neodpovídaly dodávky techniky. Rozšíření ploch k výrobě sena nebylo zajištěno zejména dostatkem obracečů, shrnovačů a pohrabovačů. Nedostatek nepřekonala ani iniciativa zemědělských podniků, které samy různé typy těchto zařízení vyráběly.

Výroba senáže a siláže proběhla vcelku lépe, než bylo v letošním období vzhledem k suchu očekáváno. Přispělo k tomu zejména překročení výroby silážní kukuřice na 130,4 %. Tím se podařilo snížit předpokládaný 6 % výpadek objemných krmiv a podle současných odhadů bude dosaženo téměř plánované výroby.

Pro snižování ztrát při konzervaci objemných krmiv přijaly jednotlivé kraje a okresy program výstavby seníků, silážních žlabů a dalších zařízení. Tyto programy přispívají ke snižování ztrát konzervovaných krmiv. V letošním roce probíhala konzervace za klimaticky příznivých podmínek a dařilo se zvyšovat odbornost při těchto pracech. To se projevuje ve vyšší kvalitě konzervovaných krmiv. Dalšímu snížení ztrát by významně pomohl dostatek kvalitních konzervačních prostředků. Letošní nedostatek byl mimořádně zabezpečen dovozem z kapitalistických států. Pro příští období je cílem zabezpečit konzervační prostředky v rámci dodávek našeho průmyslu.

Celková výroba objemných krmiv byla negativně ovlivněna srážkovým deficitem. Ten byl také hlavní příčinou velkých místních a oblastních rozdílů ve výrobě objemných krmiv, které jsou v současné době velmi draho a pracně vyrovnávány přesuny zvířat a krmiv tak, aby došlo ke zmírnění negativních dopadů v oblastech nejvíce postižených suchem.

Zemědělské podniky rozpočítaly svoji krmivovou základnu a dbají, aby byla zkrmována co nejhospodárněji. Provádějí úpravu a míchání objemných krmiv s cílem zabezpečit vyrovnanou výživu zvířat. Spolu s lepším zajištěním krmivové základny se to odráží v příznivém vývoji užitkovosti v současné době, jak o tom svědčí vývoj dojivosti, která je veřejností nejvíce sledována. V živočišné výrobě jde o to, udržet tento dobrý stav v celém zimním období a vytvořit tak podmínky pro splnění náročných úkolů v příštím roce.

Předseda FS A. lndra: Děkuji poslanci Exnerovi.

Jako poslední v dopolední části dnešní společné schůze vystoupí poslanec Čičmanec.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP