Středa 23. června 1982

Dohovor a tri pripojené Protokoly boli dohodnuté na diplomatickej konferencii konanej pod patronátom Organizácie spojených národov v rokoch 1979 a 1980. Socialistické štáty sa výrazne zaslúžili o pozitívnu výslednú podobu tohto dokumentu. Predovšetkým o to, že v nadväznosti na už platné medzinárodnoprávne pravidlá ďalej obmedzuje voľnosť výberu prostriedkov a metód vedenia vojenských operácii. A že ďalej posilňuje ochranu civilného obyvateľstva v ozbrojených konfliktoch. Socialistické štáty tak podporili aj odzbrojovacie dôsledky Dohovoru spojené so zákazom používa ť niektoré druhy konvenčných zbraní. Presadzovali pri tom požiadavky reálnosti prerokúvaných opatrení a zásadu nenarušenia bezpečnosti socialistických štátov a Varšavskej zmluvy. Ich aktivita prispela k tomu, že Dohovor je nielen významným dokumentom v procese kodifikácie a pokrokového rozvoja medzinárodnoprávnej úpravy postupu pri vojenských akciách, ale zároveň predstavuje prakticky jediný, opakujem jediný, konkrétny výsledok počas mnohostranných odzbrojovacích rokovaní za niekoľko posledných rokov vôbec. Teda za obdobie, kedy tieto rokovania v dôsledku obštrukcií západných štátov stagnovali. Nemožno podceniť ani kladný účinok uzavretia Dohovoru a jeho presadzovanie v medzinárodných vzťahoch, a to predovšetkým na prebiehajúce rokovania o odzbrojení. Predovšetkým pre tento aspekt je hodnotený ako významný medzinárodný dokument aj na spomínanom už 2. Osobitnom zasadaní Valného zhromaždenia OSN o odzbrojení.

Dohovor a pripojené Protokoly sa vzťahujú na všetky druh y ozbrojených konfliktov, ktoré vznikli medzi dvoma alebo viacerými stranami. Pokrývajú aj prípady ozbrojeného boja národov pri realizácii práva na sebaurčenie proti koloniálnej nadvláde, proti cudzej okupácii a proti rasistickým režimom. Významne obmedzujú možnosť použitia pozemných mín a zápalných prostriedkov a plne zakazujú bojové nasadenie všetkých druhov zbraní, ktorých základný účinok spočíva v pôsobení zranenia črepinami nezistiteľnými v ľudskom tele röntgenovými lúčmi. To znamená takých striel alebo takých granátov, ktoré sú konštruované výlučne alebo prevažne z plastických hmôt, skla, dreva a podobných materiálov, ktorých atómová skladba vylučuje röntgenovú detekciu črepín a má za následok ťažké, zdĺhavé a veľmi nebezpečné odstraňovanie z ľudského tela.

Pravda, uzavretý dokument sa neobmedzuje len na vyčíslenie konkrétnych zákazov a obmedzení. Ukladá zmluvným stranám takisto povinnosť šíriť poznanie Dohovoru a týchto Protokolov medzi obyvateľstvom toho či onoho štátu a hlavne v radoch ozbrojených síl toho či onoho štátu. Stanoví zároveň procedúru zvolávania revíznych a novelizačných konferencií a vytvára tak predpoklady pre dodržiavanie stanovených zákazov a obmedzení v praxi a pre ďalší pokrok pri postupnom obmedzovaní obzvlášť nehumánnych konvenčných zbraní.

Uzavretie tohto zmluvného dokumentu je v súlade s principiálnym a neochvejným úsilím socialistických štátov zameraných na obmedzenie zbrojenia a na odzbrojenie. Považujeme ho za užitočný, dobrý krok a podporujeme ho. Spolu s ďalšími socialistickými štátmi sme pristúpili k podpísaniu hneď v prvý deň po otvorení k podpisu. Po Sovietskom zväze, ktorý sa už stal zmluvnou stranou Dohovoru a pripojených Protokolov, pripravujeme aj my, spolu s ďalšími našimi spojencami, ratifikačné opatrenia, a to medzi prvými.

Uzavretie Dohovoru o obzvlášť nehumánnych konvenčných zbraniach podpísaného za ČSSR 10. apríla 1981 s výhradou ratifikácie a troch pripojených Protokolov je v súlade s cieľmi našej zahraničnej politiky a neodporuje našim ústavným a ďalším právnym predpisom. Ich obsah nadviaže na tie medzinárodnoprávne pravidlá upravujúce postup pri vedení vojenských operácií, ktoré sa stali súčasťou čs. právneho poriadku. Viazanosť ČSSR obsahom tohto zmluvného Dohovoru nebude mať za následok zmenu platných čs. právnych noriem. Bude mať však určité dôsledky na prípravu vykonávania bojovej činnosti a rozhodovanie veliteľov ČSĽA na všetkých operačných stupňoch. S ohľadom na význam Dohovoru a pripojených Protokolov preto odporúčam, aby Snemovňa ľudu a Snemovňa národov Federálneho zhromaždenia vyslovili s nimi súhlas.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji ministrovi soudruhovi Chňoupkovi. Úmluvu projednaly výbory zahraniční a branné a bezpečnostní obou sněmoven. Výbory Sněmovny národů schválily společným zpravodajem poslance Júliuse Slivenského a výbory Sněmovny lidu poslance Karla Vébra. Nejdříve uděluji slovo společnému zpravodaji výborů Sněmovny národů poslanci Slivenskému.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Slivenský: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, vládny návrh, ktorý dnes prerokúvame a s ktorým ste sa zoznámili, je jedným z dokumentov, ktorý zakazuje používanie určitých konvenčných zbraní v ozbrojenom konflikte.

Tak ako v iných, tak aj v tejto oblasti nejadrových zbraní pokračuje vývoj rýchlo dopredu a strháva tým ostatné krajiny do ďalších vojenských programov, do pretekov v konvenčnom zbrojení, čím porušuje rovnováhu v jednotlivých oblastiach.

Aj keď obmedzenie a zákaz jadrových zbraní vyžaduje vrcholnú prioritu v medzinárodnom úsilí o odzbrojení, dochádza v posledných rokoch k dôležitým faktorom, ktoré nútia svetovú verejnosť, aby si v rastúcej miere uvedomovala aj problém konvenčnej výzbroje. A to preto, že sú používané na celom svete, že sa na vojenských výdavkoch podieľajú vysokým percentom, že rýchlo pokračuje ich technické zdokonaľovanie, ich ničivá schopnosť a v tomto konkrétnom prípade, o ktorom rokujeme, môžeme otvorene povedať, aj zákerný charakter.

Okrem toho treba pripomenúť, že od konca 2. svetovej vojny bolo nejadrovými zbraňami v mnohých konfliktoch zabitých milióny ľudí. Ich výrobou sa zaoberá veľa krajín, čo nutne spomaľuje hospodársky rozvoj a šírenie nových nevojenských technológií predovšetkým v rozvojových krajinách.

Každé obmedzenie alebo zákaz používania rôznych druhov zbraní je krokom rozumným, je dôkazom toho, že vážne rokovania medzi štátmi sú naliehavo potrebné k tomu, aby krok za krokom mohla byť upravovaná cesta k obmedzovaniu a nakoniec k znižovaniu výzbroje, a to nielen globálne, ale aj v jednotlivých oblastiach.

K jednotlivým protokolom:

Protokol I. zakazuje používanie zbraní, kde črepiny nie sú v tele zistiteľné röntgenovými lúčmi. Je možné sa pýtať, čo je to za strelivo? Súčasná technika v oblasti umelých hmôt umožňuje vyrobiť strelivo z takej hmoty, ktorá má takmer tvrdosť ocele a odrazivosť röntgenových lúčov rovnakú ako ľudské tkanivo. Tým sú nezistiteľné a ich pohyb v ľudskom tele nie je možné sledovať. Takáto situácia zabraňuje, prípadne i vylučuje rýchlosť, komplexnosť a účinnosť liečenia zraneného. Zbrane tohto druhu sú zákerné, vrcholne nehumánne a ich zákaz je všestranne žiadúci.

Protokol II. zakazuje alebo obmedzuje použitie mín, nástražných mín a iných prostriedkov. Druhá svetová vojna ukázala, a to zvlášť v záverečných fázach pri ústupe vojsk fašistického Nemecka, že popri bežných mínových polí na frontoch, sa používalo mín a nástrahových mín v objektoch bežne používaných civilným obyvateľstvom. Protokol postihuje tieto okolnosti a príslušné ustanovenia majú zabrániť situáciám, kedy by bolo postihnuté obyvateľstvo nezúčastnené na vojnových akciách.

Protokol III. dotýka sa zákazu alebo obmedzenia použitia zápalných zbraní.

Uvedená definícia pre zápalné zbrane sa vzťahuje na ciele, ktorými by sa malo stať civilné obyvateľstvo, vojenský cieľ vo vnútri koncentrácie obyvateľstva, lesné a podobné priestory. Výnimky sú konkrétne uvedené.

Dokument, ktorý máme pred sebou, prerokovali výbory branné a bezpečnostné bez pripomienok.

Odporúčam preto, ako spoločný spravodajca výborov Snemovne národov, aby s Dohovorom o zákazoch alebo obmedzeniach použitia určitých konvenčných zbraní, ktoré môžu spôsobovať nadmerné utrpenie alebo mať nerozlišujúce účinky a s pripojenými tromi Protokolmi vyslovila Snemovňa národov súhlas.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny národů poslanci Slivenskému. Slovo má společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu poslanec Karel Vébr.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec K. Vébr: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, seznámili jsme se s obsahem Úmluvy o zákazech nebo omezeních použití určitých konvenčních zbraní, které mohou způsobovat nadměrné utrpení nebo mít nerozlišující účinky. Stanovisko vlády Československé socialistické republiky, která navrhuje tento dokument Federálnímu shromáždění ke schválení, podrobně zdůvodnil ministr zahraničních věcí s. Bohuslav Chňoupek.

Poslanci zahraničních výborů vycházejí z toho, že jde o Úmluvu, která plně odpovídá a přímo vyvěrá z mírové politiky našeho státu, celého socialistického společenství a všeho mírumilovného lidstva.

Zvláště jsme uvítali skutečnost, že se naše republika spolu s bratrskými zeměmi aktivně zúčastnila přípravy a plnou vahou podporovala uzavření tohoto dokumentu a spolu s nimi jako jedna z prvních ji ratifikuje.

Nic na tom nemění fakt, že jde o dílčí mezinárodní dokument z celého komplexu otázky odzbrojení. Naše zahraniční politika nejen neopomene, ale plně se zasazuje za každý pozitivní krok, který s mezinárodním dosahem zužuje okruh jakýchkoli zbraní použitelných k vojenským účelům. Protože každé opatření podobného charakteru, které je závažné pro všechny státy, je ku prospěchu všeho lidstva, je dalším krokem k hlavnímu cíli, tj. uvolňování napětí a upevnění světového míru.

Vyložením stanoviska zahraničních výborů se připojuji ke společnému zpravodaji výborů Sněmovny národů poslanci Slivenskému a doporučuji Sněmovně lidu, jako společný zpravodaj jejích výborů, aby s předloženým vládním návrhem vyslovila souhlas.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny lidu poslanci Vébrovi. Do rozpravy k tomuto bodu nedošla písemná přihláška. Ptám se, zda si někdo z poslanců přeje slovo. (Ne.) Není tomu tak.

Přeje si slovo soudruh ministr Chňoupek? (Ne.) Nepřeje.

Můžeme přistoupit k hlasování o návrhu.

V zasedací síni je v této chvíli přítomno 69 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice, 60 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice a 150 poslanců Sněmovny lidu. Obě sněmovny se tedy mohou usnášet.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, obsaženým ve sněmovním tisku č. 48, doporučeným společným zpravodajem výborů Sněmovny národů, prosím, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, obsaženým ve sněmovním tisku č. 48, doporučeným společným zpravodajem výborů Sněmovny lidu, prosím, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Konstatuji, že obě sněmovny hlasovaly shodně.

Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí s Úmluvou o zákazech nebo omezeních použití určitých konvenčních zbraní, které mohou způsobovat nadměrné utrpení nebo mít nerozlišující účinky, podepsanou v New Yorku dne 10. dubna 1981, a s Protokoly I, II a III k Úmluvě připojenými.

Dále je na pořadu

VI

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudců z povolání vojenských soudů a na zproštění funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu (tisk 41).

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSSR schválilo dne 21. dubna 1982 návrh na volbu soudců z povolání vojenských soudů a na zproštění funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu. Návrh je předložen v tisku č. 41.

V návrhu bylo schváleno 15 kandidátů do funkcí soudců vojenských obvodových soudů, z toho ve 14 případech se jedná o mladé důstojníky ČSLA, kteří byli vysláni k internímu studiu na právnickou fakultu v Brně a jejichž zvolení do funkcí soudců se příznivě projeví ve struktuře vojenských soudů. Z 14 navrhovaných justičních čekatelů je 71,4 % dělnického původu, 85,7 % je členů a kandidátů KSČ, 65 % je národnosti české a 35 % národnosti slovenské. Průměrný věk činí 29 let.

V souvislosti s potřebou obsadit funkci náčelníka vojenského obvodového soudu Praha navrhuje se plk. JUDr. Zdeněk Škopek k volbě soudce z povolání u tohoto soudu.

Všichni navrhovaní kandidáti splňují podmínky stanovené zákonem a se svou kandidaturou souhlasí.

V souladu s ustanovením § 43 zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudů a o volbách soudců, jehož úplné znění bylo vyhlášeno pod č. 19/1970 Sb., navrhuje předsednictvo Ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky uvedené soudce zvolit a dále podle § 52 citovaného zákona zprostit funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu Praha plk. JUDr. Libora Zlatníka v souvislosti se splněním nároku na starobní důchod.

Má někdo z poslanců dotaz nebo připomínku k návrhu na volbu soudců z povolání vojenských soudů a na zproštění funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu? (Ne.) Nemá.

Přistoupíme k hlasování.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu, která je schopna se usnášet, protože jsou přítomni 153 poslanci.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudců z povolání vojenských soudů a na zproštění funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu, prosím, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Sněmovna lidu návrh schválila. Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů, kterých je v této chvíli přítomných 60 zvolených v České socialistické republice a 64 zvolení ve Slovenské socialistické republice.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP