Úterý 30. března 1982

1. den - Úterý 30. března 1982

(Začátek schůze v 10.30 hodin)

Přítomno: 187 poslanců Sněmovny lidu
65 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
65 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci

Sněmovny lidu:

Dzúr, Jakeš, Kapek, J. Kučera, Malejovský, Nový, Paulechová, Rabas, Svěrčina, Švestka, Švihálková, Tenglerová, Žákovič

Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice:

Burger, Fojtík, Gerle, Havlín, Himl, Huml, Jurásková, Kempný, Kvasil, Samec

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice:

Beňo, Jonáš, Kubištová, Muržic, Petrová, Šalgovič, Šlapka, Tomášik, Zagiba, Železniková

Předseda FS A. Indra: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, zahajuji 4. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů IV. volebního období Federálního shromáždění Československé socialistické republiky a srdečně vás všechny vítám.

Jménem všech poslanců upřímně vítám generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa, prezidenta republiky soudruha Gustáva Husáka. (Potlesk.)

Vítám i další vedoucí představitele ústředního výboru komunistické strany, funkcionáře orgánů Národní fronty, společenských organizací, ostatních politických stran a členy federální vlády, vedené jejím předsedou soudruhem Lubomírem Štrougalem.

Soudružky a soudruzi poslanci, prezident republiky dopisem ze dne 12. března t. r. svolal podle článku 61 ústavního zákona o československé federaci Federální shromáždění k jarnímu zasedání dnem 15. března t. r.

Předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů navrhla na svých schůzích 16. března 1982 konat společnou schůzi sněmoven s pořadem, který jste obdrželi na pozvánkách.

V této chvíli jsou v zasedací síni přítomni 182 poslanci Sněmovny lidu a ve Sněmovně národů 58 poslanců zvolených v České socialistické republice a 65 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny jsou tedy usnášení schopné.

Prosím, aby se nejdříve vyjádřili poslanci Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze sněmoven s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna národů schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z vás, soudružky a soudruzi poslanci, souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze sněmoven s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Konstatuji, vzhledem k výsledku hlasování, že obě sněmovny v souladu s článkem 34 odst. 2 ústavního zákona o československé federaci se usnesly na konání společné schůze a schválily její pořad.

Nyní přistoupíme k projednání prvního bodu našeho pořadu, kterým je

I

Ověření platnosti volby ve volebním obvodu č. 101 pro volby do Sněmovny lidu.

Zprávu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu přednese jeho předseda poslanec Jozef Fekete.

Předseda mandátového a imunitního výboru SL poslanec J. Fekete: Vážený súdruh generálny tajomník Komunistickej strany Československa a prezident republiky, vážené súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, vo volebnom obvode č. 101 v Juhomoravskom kraji úmrtím poslanca Josefa Plojhara sa uvoľnil poslanecký mandát v Snemovni ľudu.

Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia vyhlásilo v tomto volebnom obvode doplňovaciu volbu na deň 23. januára 1982.

Ústredná volebná komisia Národného frontu Československej socialistickej republiky poslala o výsledku doplňovacej voľby Mandátovému a imunitnému výboru Snemovne ľudu príslušné volebné zápisy.

Mandátový a imunitný výbor preskúmal podľa § 78 zákona č. 56/1969 Zb. o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky v znení zákona č. 20/1971 Zb., či navrhnutý kandidát bol platnou voľbou zvolený v zmysle zákona č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky.

Mandátový a imunitný výbor ma súčasne poveril, ako predsedu výboru, aby som podal správu o výsledku rokovania.

Z predložených volebných spisov vyplýva, že vo volebnom obvode č. 101 v Juhomoravskom kraji bolo do volebných zoznamov zapísaných 48 898 voličov. Hlasovacie lístky boli vydané 48 122 voličom a platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných 48 111. Pre kandidáta Národného frontu Josefa Bartončíka hlasovalo 48 106 voličov.

Navrhnutý kandidát Národného frontu bol zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov.

Súdruh Josef Bartončík bol vo volebnom obvode č. 101 zvolený za poslanca Snemovne ľudu v súlade so zákonom č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky.

Navrhujem, aby Snemovňa ľudu podľa článku 47 ústavného zákona o československej federácii overila platnosť jeho voľby.

Předseda FS A. lndra: Děkuji poslanci Feketemu.

Má někdo z poslanců Sněmovny lidu dotaz nebo připomínku k přednesené zprávě mandátového a imunitního výboru? (Nemá.) Není tomu tak.

Stav přítomnosti poslanců Sněmovny lidu se nezměnil.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s přednesenou zprávou svého mandátového a imunitního výboru? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Konstatuji, že Sněmovna lidu jednomyslně ověřila platnost volby poslance Josefa Bartončíka ve volebním obvodu č. 101.

Dalším bodem pořadu je

II

Ověření platnosti volby ve volebním obvodu č. 77 pro volby do Sněmovny národů.

Zprávu mandátového a imunitního výboru Sněmovny národů přednese jeho předsedkyně poslankyně Božena Kocinová.

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru SN poslankyně B. Kocinová: Vážený soudruhu generální tajemníku ústředního výboru Komunistické strany Československa a prezidente Československé socialistické republiky, vážená Sněmovno národů, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci! Úmrtím poslance Imricha Mandliho dne 11. prosince 1981 se uvolnil poslanecký mandát ve volebním obvodu č. 77 - Ružinově v městském obvodu Bratislavy II.

Předsednictvo Federálního shromáždění schválilo doplňovací volbu v tomto volebním obvodu na dny 26. a 27. února 1982.

Ústřední volební komise Národní fronty Československé socialistické republiky zaslala mandátovému a imunitnímu výboru Sněmovny národů volební spisy o výsledku doplňovací volby.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny národů zkoumal podle § 78 zákona č. 56/1969 Sb., o jednacím řádu Federálního shromáždění Československé socialistické republiky, ve znění zákona č. 20/1971 Sb., zda navržený kandidát soudruh Zoltán Sidó, byl zvolen platnou volbou v souladu se zákonem č. 44/1971 Sb., o volbách do Federálního shromáždění. Současně mne mandátový a imunitní výbor pověřil jako předsedkyni výboru, abych podala zprávu o výsledku jednání.

Z předložených volebních spisů vyplývá, že ve volebním obvodu č. 77 - Ružinově v městském obvodu Bratislavy II bylo do volebních seznamů zapsáno 42 706 voličů. Voličům bylo vydáno 40 336 hlasovacích lístků. Odevzdáno bylo 40 325 platných hlasovacích lístků a pro kandidáta Zoltána Sidó hlasovalo 40 303 voličů.

Navržený kandidát Národní fronty byl tedy zvolen nadpoloviční většinou hlasů.

V souladu s ustanovením § 45 odst. 1 zákona č. 44/1971 Sb., o volbách do Federálního shromáždění byl soudruh Zoltán Sidó zvolen poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Navrhuji, aby Sněmovna národů ověřila podle článku 47 ústavního zákona o československé federaci platnost jeho volby.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Kocinové.

Má někdo z poslanců Sněmovny národů dotaz nebo připomínku k přednesené zprávě? (Nemá.) Není tomu tak.

Ve Sněmovně národů je v této chvíli přítomno 57 poslanců zvolených v České a 65 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice. Sněmovna národů je schopna se usnášet.

Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s přednesenou zprávou svého mandátového a imunitního výboru? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Není.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Konstatuji, že Sněmovna národů jednomyslně ověřila platnost volby poslance Zoltána Sidó ve volebním obvodu č. 77.

Dále je na pořadu

III

Slib nově zvolených poslanců.

Podle článku 48 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci složí nově zvolení poslanci slib do rukou předsedy Sněmovny lidu soudruha Václava Davida a předsedy Sněmovny národů soudruha Dalibora Hanese.

Po přečtení textu zákonem předepsaného slibu přistoupí nově zvolení poslanci k předsedům svých sněmoven, stiskem ruky a prohlášením "Slibuji" složí svůj slib.

Prosím poslance Bartončíka a Sidó, aby předstoupili před tribunu. (Shromáždění povstává.)

(Předseda Federálního shromáždění čte slib: "Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat pro to, aby byly uváděny v život.")

(Poslanci J. Bartončík a Z. Sidó skládají slib.)

(Shromáždění usedá.)

Dalším bodem pořadu je

IV

Volba poslanců do výborů sněmoven FS.

Předsednictvo Sněmovny lidu navrhuje zvolit poslance Bartončíka do ústavně právního výboru Sněmovny lidu.

Jsou k tomuto návrhu dotazy nebo připomínky? (Nejsou.) Nejsou.

Ve Sněmovně lidu jsou přítomni 184 poslanci.

Prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s předloženým návrhem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Není.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nezdržel.

Návrh na volbu poslance Josefa Bartončíka do ústavně právního výboru Sněmovny lidu byl schválen Sněmovnou lidu jednomyslně.

Také předsednictvo Sněmovny národů navrhuje zvolit poslance Zoltána Sidó do ústavně právního výboru Sněmovny národů a do mandátového a imunitního výboru Sněmovny národů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP