Středa 16. prosince 1981

Při projednávání úmluvy ve výborech byla věnována pozornost závazkům, které z ní pro Československou socialistickou republiku vyplývají. Je to spoluúčast na vytváření mezinárodního systému vzájemných informací, pomoci a spolupráce pro případ zneužití jaderného materiálu a závazek, utvořit vlastní ústřední orgán, který bude organizačně zabezpečovat fyzickou ochranu uvnitř státu a který bude ve styku s obdobnými zahraničními orgány.

Je navrhováno, aby v ČSSR byla takovým orgánem Československá komise pro atomovou energii. Úmluva také zavazuje československou stranu k vyvození důsledků při porušení ochrany jaderných materiálů, a to odpovídajícím trestním postihem. Jde v podstatě o analogická ustanovení, jako je to u ochrany mezinárodního civilního letectví podle haagské úmluvy, která vychází ze zásady - provinilce buď vydat státu, kterému vznikla škoda, nebo proti kterému byla trestná činnost zaměřena a nebo sami potrestat. Přesto, že platný československý trestní řád v zásadě vyhovuje požadavkům úmluvy na trestní postih, zůstává ještě potřeba dopracovat do trestního práva přiměřenost trestních postihů vzhledem na zvýšenou společenskou nebezpečnost takovýchto činů. V důvodové zprávě je uvedeno, že tato otázka bude zvlášť posuzována v průběhu prací na rekodifikaci trestního práva, které v současnosti probíhají.

Výbory ve svých usneseních jednoznačně s úmluvou, včetně výhrady k odstavci 2 čl. 17, souhlasí.

Jako společný zpravodaj výborů Sněmovny národů pro průmysl, dopravu a obchod, ústavně právního a zahraničního v souladu se závěry těchto výborů doporučuji sněmovně vyslovit souhlas, aby Československá socialistická republika se stala smluvní stranou mnohostranné úmluvy o fyzické ochraně jaderných materiálů, podepsané ve Vídni dne 14. září 1981 s výhradou k odstavci 2 čl. 17 úmluvy. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji zpravodaji poslanci Kukrálovi. Uděluji slovo zpravodajce poslankyni Šimůnkové.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně J. Šimůnková: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi, vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění k souhlasu mnohostranná úmluva o fyzické ochraně jaderných materiálů, podepsaná ve Vídni dne 14. září 1981 s výhradou k odstavci 2 čl. 17 úmluvy, byla projednávána na společných schůzích příslušných výborů obou sněmoven. Dovolte mi proto, abych navázala na zprávu společného zpravodaje výborů Sněmovny národů a seznámila vás s některými názory, připomínkami a stanovisky přednesenými při jednání výborů.

Výbory se zajímaly, kolik a které země se na úmluvě podílejí. Úmluvu podepsaly celkem 32 státy. Je to Sovětský svaz, Československo, Německá demokratická republika, Polsko a další socialistické státy. Z nesocialistických států jsou to USA, Velká Británie, Francie, Německá spolková republika, Švédsko, ale i Brazílie, Kanada, stejně jako Quatemala, Panama, Dominikánská republika, Filipíny a další. Zahraniční výbory se zajímaly, která ze zemí, vlastnících atomové zbraně, úmluvu doposud nepodepsala. Bylo konstatováno, že na pracích na úmluvě se nezúčastnila, ani úmluvu nepodepsala Čínská lidová republika. Podle podmínek úmluvy má ovšem možnost se i v budoucnu stát smluvní stranou úmluvy. To byla tedy otázka podpisu úmluvy. Protože v řadě zemí je ještě třeba úmluvu ratifikovat - tak jako například i v Československu - je důležité, a poslanci se o to také zajímali, které státy už úmluvu ratifikovaly. Tady bych chtěla připomenout, že úmluva byla podepsána teprve 14. září letošního roku a ratifikace v parlamentech si zpravidla vyžaduje delší dobu. To je zřejmě také důvod, proč úmluvu doposud ratifikovaly jen 3 země, tj. NDR, Švédsko a Filipíny a pokud dnes bude vysloven souhlas obou sněmoven, bylo by Československo pravděpodobně čtvrtou zemí.

Ve výborech bylo také vyjádřeno přesvědčení, že je správné, aby byla učiněna výhrada k odstavci 2 článku 17 tak, jak to navrhuje vláda Československé socialistické republiky. Tím bude pro nás zajištěna svoboda volby nejvýhodnějšího prostředku pro řešení každého sporu, který by mohl z výkladu vzejít.

Výbory také vzaly s uspokojením na vědomí ujištění, že finanční náklady na zabezpečení fyzické ochrany jaderných materiálů vyplývají především z jejich vlastností a z nebezpečí jejich možného zneužití proti společnosti, budou jako dosud hrazeny z běžných rozpočtů zúčastněných resortů. Přijetím úmluvy tedy nedojde v podstatě k nárůstu nákladů z titulu jejího plnění.

Při jednání výborů byly plně zodpovězeny všechny dotazy a objasněny všechny připomínky.

Proto jako společná zpravodajka výborů Sněmovny lidu ústavně právního, zahraničního a výboru pro průmysl, dopravu a obchod doporučuji sněmovně vyslovit souhlas, aby Československá socialistická republika se stala smluvní stranou mnohostranné úmluvy o fyzické ochraně jaderných materiálů, podepsané ve Vídni dne 14. září 1981 s výhradou k odstavci 2 čl. 17 úmluvy. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji zpravodajce poslankyni Šimůnkové.

Protože do rozpravy se nikdo písemně nepřihlásil, ptám se, zda si někdo z poslanců přeje slovo. (Nepřeje.) Nikdo.

Přeje si slovo ministr soudruh Šupka? (Ne.) Nepřeje.

Prosím tedy poslance obou sněmoven o hlasování k předloženému návrhu usnesení.

Ze Sněmovny lidu je přítomno 166 poslanců, 57 poslanců ze Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice a 61 poslanec zvolený ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny jsou usnášení schopné.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, obsaženým ve sněmovním tisku č. 20, doporučeným společnou zpravodajkou výborů Sněmovny lidu, prosím, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Také nikdo.

Sněmovna lidu schválila usnesení.

Prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, obsaženým ve sněmovním tisku č. 20, doporučeným společným zpravodajem výborů Sněmovny národů, prosím, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Rovněž Sněmovna národů s usnesením souhlasí.

Konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí s tím, aby se Československá socialistická republika stala smluvní stranou mnohostranné úmluvy o fyzické ochraně jaderných materiálů, podepsané ve Vídni dne 14. září 1981 s výhradou k odstavci 2 článku 17 úmluvy.

Dále je na pořadu

XVI

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudce Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky (tisk 26).

Návrh na volbu soudce odůvodní místopředseda ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky poslanec Tomáš Trávníček. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda ÚV NF ČSSR T. Trávníček: Soudružky a soudruzi poslanci, předsednictvo ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky schválilo 1. prosince t. r. návrh na soudce Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky. Podrobné zdůvodnění máte v tisku č. 26. Navrhovaný dr. Karel Hasch, vykonávající dosud funkci soudce Nejvyššího soudu České socialistické republiky, splňuje všechny náročné předpoklady morální, politické a odborné pro výkon tak společensky náročné funkce soudce Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky. Navrhovaný s kandidaturou souhlasí. Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSSR mne pověřilo doporučit vám zvolení dr. Karla Hasche soudcem Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslanci Trávníčkovi za odůvodnění návrhu.

Dále máme na pořadu

XVII

Návrh na zproštění na vlastní žádost funkce soudce z povolání vyššího vojenského soudu (tisk 21).

Soudružky a soudruzi poslanci, projednáme žádost soudce z povolání vyššího vojenského soudu podplukovníka Rudolfa Sedláka o zproštění funkce soudce z povolání vyššího vojenského soudu Příbram ze zdravotních důvodů a pro splnění podmínek nároku na starobní důchod. Jeho žádost je předložena poslancům jako sněmovní tisk č. 21.

Má někdo z poslanců dotaz nebo připomínku k návrhu na volbu soudce Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky a k žádosti o zproštění funkce soudce z povolání vyššího vojenského soudu? (Nemá.)

Protože se nikdo nehlásí, navrhuji, aby sněmovny hlasovaly o návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudce Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky a o žádosti podplukovníka Rudolfa Sedláka jako o celku a veřejně.

Má někdo z poslanců Sněmovny lidu a Sněmovny národů připomínku k navrhovanému postupu a způsobu hlasování? (Ne.) Nemá.

Přistoupíme k hlasování. Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny národů, která je schopná se usnášet, protože je přítomno 60 poslanců zvolených v České socialistické republice a 63 poslanci zvolení ve Slovenské socialistické republice.

Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s návrhem předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudce Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky a se žádostí podplukovníka Rudolfa Sedláka o zproštění funkce soudce z povolání vyššího vojenského soudu Příbram, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Sněmovna národů oba návrhy schválila.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu, kterých je v této chvíli přítomných 174 a mohou se usnášet.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudce Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky a se žádostí podplukovníka Rudolfa Sedláka o zproštění funkce soudce z povolání vyššího vojenského soudu Příbram, ať, prosím, zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Také Sněmovna lidu s oběma návrhy souhlasí.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky zvolilo JUDr. Karla Hasche soudcem Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky a zprostilo podplukovníka Rudolfa Sedláka ze zdravotních důvodů a pro splnění podmínek nároků na starobní důchod funkce soudce z povolání vyššího vojenského soudu Příbram.

Soudružky a soudruzi poslanci, posledním bodem pořadu je

XVIII

Zpráva o činnosti předsednictva Federálního shromáždění, předsednictva a výborů Sněmovny lidu a předsednictva a výborů Sněmovny národů za dobu od 2. července do 14. prosince 1981 (tisk 25).

Ve sněmovním tisku č. 25 je uvedena činnost všech orgánů Federálního shromáždění od poslední společné schůze sněmoven.

Jsou k této zprávě nějaké dotazy nebo připomínky? (Ne.) Nejsou.

Konstatuj i, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky vzalo zprávu o činnosti předsednictva Federálního shromáždění, předsednictva a výborů Sněmovny lidu a předsednictva a výborů Sněmovny národů za dobu od 2. července do 14. prosince 1981 na vědomí.

Vážené soudružky poslankyně a vážení soudruzi poslanci, tím byl vyčerpán pořad 3. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Na závěr vám všem přeji příjemné prožití vánočních svátků, zasloužený odpočinek a především dobré zdraví, osobní spokojenost a pracovní úspěchy v roce 1982.

Členy předsednictva Federálního shromáždění upozorňuji, že za 15 minut se koná ve 2. poschodí v místnosti č. 214 schůze předsednictva Federálního shromáždění.

Končím 3. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Schůze skončila ve 13. 07 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP