Středa 16. prosince 1981

Stalo se jeho nejreprezentativnějším představitelem, vystupujícím z celonárodních pozic, které sjednocovalo ve svých řadách všechny pokrokové síly země.

Bylo to Lidové hnutí za osvobození Angoly, které dovedlo zemi k nezávislosti a které po vítězství nad portugalským kolonialismem převzalo před šesti lety odpovědnost za další osudy země a záruku jeho dalšího vývoje.

Světový imperialismus v něm vždy viděl a i dnes vidí hlavní překážku v prosazování svých neokolonialistických snah. Vždy a všemi prostředky usiloval o to, aby Lidové hnutí za osvobození Angoly zbavil vlivu na lid této země.

Prostřednictvím JAR oddaluje řešení Namibijské otázky a nechce připustit vznik nového pokrokového státu na hranicích Angoly, která je trvale právě z těchto míst ohrožována.

Stupňováním podvratné činnosti proti Angole se snaží zabránit jejímu přitažlivému vlivu na národy ostatních zemí Afriky a v konečném důsledku znovu získat kontrolu nad nerostným, průmyslovým i zemědělským bohatstvím této země.

l dnes, kdy jsme svědky otevřené agrese JAR, podporované USA, v níž bandy UNlTA hrají úlohu přisluhovače, chtějí jihoafričtí agresoři život v Angole dezorganizovat a mezi lid této země vnést strach a nedůvěru v budoucnost.

Šestimiliónový hrdinský národ Angoly je tak nucen znovu bojovat. Bojovat proti zaostalosti po čtyřistaleté portugalské vykořisťovatelské nadvládě i proti jihoafrické agresi. Musí znovu bránit se zbraní v ruce svou nezávislost a agresorovi znovu dokazovat, že těžce vybojovanou svobodu a svá práva je odhodlán bránit.

Od dobytí nezávislosti Angoly uběhlo, soudružky a soudruzi, šest let. Je to velmi krátká doba pro překonání vážných hospodářských problémů, které zanechal portugalský kolonialismus této zemi jako těžké dědictví. Své problémy angolští představitelé neskrývají. Přiznávají je se stejnou otevřeností, s jakou vyslovují své odhodlání tyto překážky překonat.

Na ustavujícím sjezdu před 4 lety vznikla na základech Lidového hnutí za osvobození Angoly avantgardní politická strana řídící se principy marxismu - leninismu a k dosavadnímu názvu MPLA přibylo - Strana práce.

Jejími zásadami se řídí také zahraniční politika Angolské lidové republiky, která je charakteristická velmi těsnými vztahy přátelství se zeměmi socialistického společenství téměř ve všech oblastech života.

Toto její zaměření je v plném souladu s principy zahraniční politiky našeho státu zdůrazněné znovu XVI. sjezdem Komunistické strany Československa.

Je proto ve společném zájmu jak Československé socialistické republiky, tak Angolské lidové republiky tyto vztahy dále rozvíjet a upevňovat. Angolský lid má v našem lidu spojence a přítele, který podporuje a bude i nadále společně se všemi pokrokovými silami světa podporovat jeho spravedlivý zápas o budoucnost.

Setkání nejvyšších představitelů obou našich zemí - soudruha Gustáva Husáka a Josého Eduarda dos Santose u nás v Československu a uzavření Smlouvy o přátelství a spolupráci je toho nejvýznamnějším důkazem. Jako společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu proto, vážené soudružky a soudruzi poslanci, doporučuji, aby s předloženou Smlouvou mezi Československou socialistickou republikou a Angolskou lidovou republikou vyslovila Sněmovna lidu souhlas. Děkuji za pozornost.

Předsedají předseda SL V. David: Děkuji zpravodaji poslanci Požárovi.

Výbory Sněmovny národů pověřily přednesením zpravodajské zprávy členku ústavně právního výboru poslankyni Kantorovou.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně H. Kantorová: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, ministr zahraničních věcí Československé socialistické republiky s. Bohuslav Chňoupek odůvodnil vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění k souhlasu Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Angolskou lidovou republikou.

Jde o významnou smlouvu, která vyjadřuje ideově politickou jednotu našich stran, rozvoj oboustranně výhodné hospodářské spolupráce, prohloubení spolupráce v oblasti vědy a kultury a upevňování vzájemné spolupráce v oblasti zahraniční politiky.

Jako zpravodajka výborů ústavně právního a zahraničního Sněmovny národů bych chtěla poznamenat, že vzájemné československo-angolské vztahy rozvíjejí se v souladu s potřebami angolské společnosti při budování materiálně technické základny lidově demokratického pořádku. Jejich vývoj má vzestupnou tendenci. Nesou zatím pečeť určité nerovnoměrnosti, která plyne z toho, že Angola se nachází v období tzv. druhého osvobození, tj. zápasu za dosažení ekonomické nezávislosti a je neustále ve vojenském stavu. Trpělivý a seriózní přístup a snaha pochopit angolskou stranu a její těžkosti a získat si její důvěru, která našla svůj odraz ve stycích mezi Komunistickou stranou Československa a stranou Lidového hnutí za osvobození Angoly - Strany práce, začala hrát svoji pozitivní a stimulující úlohu i v mezistátních stycích.

Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, uzavření Smlouvy o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Angolskou lidovou republikou vymezuje hlavní směry dalšího rozvoje dvoustranné spolupráce, jakož i zásad aktivní součinnosti obou zemí při řešení klíčových problémů mezinárodního života.

Připojuji se proto k návrhu společného zpravodaje výborů Sněmovny lidu a doporučuji, aby Sněmovna národů vyslovila s předloženým návrhem souhlas.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji zpravodajce poslankyni Kantorové.

Do rozpravy se k tomuto návrhu přihlásil poslanec Svěrčina. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec SL O. Svěrčina: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, na dnešní společné schůzi obou sněmoven projednáváme významný dokument - Smlouvu o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Angolskou lidovou republikou. Angola je sice země od nás geograficky hodně vzdálená, ale současně je nám velmi blízká. Spojuje nás internacionální solidarita, nenávist vůči agresorům a reakci, ale též úsilí za sociální spravedlnost a společný boj, za spravedlivý mír na celém světě. Lid naší země sám dobře mnohokrát poznal cenu a význam internacionální pomoci.

Proto jsme hrdi na to, že naše internacionální pomoc Angolské lidové republice v době národně osvobozeneckého boje přispěla k vítězství angolských vlastenců a k likvidaci koloniálního vykořisťování angolského lidu.

Při dnešním projednávání Smlouvy o přátelství a spolupráci mezi našimi zeměmi si připomínáme, že již 20 let existuje internacionální solidarita československého a angolského lidu. Dobré vztahy, jež existují mezi Komunistickou stranou Československa a Lidovým hnutím za osvobození Angoly Stranou práce, dobré vztahy mezi pracujícím lidem obou našich zemí, jakož i dosavadní spolupráce ve smyslu dříve uzavřených dohod - to vše tvoří dobrý základ pro další kvalitativní růst úrovně vzájemných vztahů a široké efektivní spolupráce mezi našimi zeměmi.

Předložený smluvní dokument není bez významu též pro vývoj vnitropolitické situace v Angolské lidové republice, situace, která je složitá a komplikovaná. Strana práce vynakládá velké úsilí o upevnění jednoty strany i těsnějšího svazku se širokými masami obyvatelstva.

Mnoho sil a energie vynakládá angolský lid na obnovu národního hospodářství, zejména zemědělské výroby. Toto budovatelské úsilí probíhá v době, kdy v zemi je sváděn ostrý boj s kontrarevolucí. Angolský lid si zvolil cestu socialistického vývoje. To vyvolalo nenávist mezinárodního imperialismu, který za pomoci otevřené agrese jihoafrického režimu hrubě porušuje suverenitu Angolské lidové republiky a neomaleně se vměšuje do jejích vnitřních záležitostí. Barbarské útoky rasistů neustávají. Není dne, aby na jihu Angoly nedocházelo ke krvavým srážkám s intervencí, která brzdí a zpustošuje zemi, a to vše jedině proto, že Angolská lidová republika bojuje za definitivní likvidaci kolonialismu, neokolonialismu, rasismu a apartheidu na africkém kontinentu.

My dobře víme, že pravda je na straně našich angolských přátel, a proto náš lid vždy stál a bude i nadále stát na straně angolského lidu, proto budeme angolskému lidu poskytovat plnou podporu v jeho spravedlivém boji.

Takovou podporu a pomoc představuje i Smlouva o přátelství a spolupráci, která předpokládá rozvoj spolupráce ve všech oblastech. Mnoho již bylo vykonáno, a tak máme na co navazovat.

Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, dostalo se mi velké cti, že u příležitosti letošní návštěvy nejvyššího stranického a státního představitele Angolské lidové republiky v Československu jsem mohl podepsat Dohodu o spolupráci mezi Československou tiskovou kanceláří a angolskou tiskovou agenturou Angok. Obdobnou dohodu podepsal za Československou televizi i soudruh poslanec Zelenka. Obě tyto dohody mezi československými a angolskými sdělovacími prostředky jsou novou významnou etapou v rozvoji výměny zpravodajství a televizních programů. Tím chceme přispět k lepšímu vzájemnému poznání národů obou našich zemí.

Soudružky a soudruzi poslanci, Smlouva o přátelství a spolupráci, která byla předložena ke schválení, představuje svým obsahem nový vztah - vztah přátelství a soudružství mezi našimi národy. Je to významný dokument posilující mezinárodní autoritu Československé socialistické republiky a Angolské lidové republiky, je to dokument, který přispívá k posílení fronty pokroku a míru na celém světě.

Připojuji se proto k výkladu ministra zahraničních věcí Československé socialistické republiky a k vystoupení společných zpravodajů výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů a doporučuji vám, soudružky a soudruzi poslanci, s tímto smluvním dokumentem vyslovit souhlas. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslanci Svěrčinovi.

Soudružky a soudruzi poslanci, hlásí se ještě někdo do rozpravy? (Nikdo.) Vyhlašuji tedy rozpravu za skončenou. Žádá soudruh ministr Chňoupek závěrečné slovo? (Ne.) Děkuji.

Ptám se společných zpravodajů, zda žádají o závěrečné slovo. (Ne.) Nikoliv. Můžeme tedy přistoupit k hlasování o návrhu usnesení ke smlouvě.

V zasedací síni je přítomno 159 poslanců Sněmovny lidu, 55 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice a 54 poslanci zvolení ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny jsou tedy usnášení schopné.

Nejdříve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců souhlasí s vládním návrhem podle doporučení společného zpravodaje, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Sněmovna lidu s návrhem souhlasí.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů.

Kdo souhlasí s vládním návrhem doporučeným společnou zpravodajkou, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Také Sněmovna národů návrh schválila.

Konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí se Smlouvou o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Angolskou lidovou republikou, podepsanou v Praze dne 12. října 1981.

Dovolte mi, soudružky a soudruzi poslanci, abych mezi našimi hosty přivítal mimořádného a zplnomocněného velvyslance Socialistické Etiopie majora Berhana Jembere a zplnomocněného velvyslance Jemenské lidové demokratické republiky Ahmeda Ibrahima Abhara, kteří se zúčastnili projednávání návrhů, týkajících se jejich zemí. (Potlesk.)

Nejdříve projednáme

X

Vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Socialistickou Etiopií, podepsaná v Addis Abebě

dne 13. září 1981 (tisk 16)

a

XI

Vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Konzulární úmluva mezi Československou socialistickou republikou a Socialistickou Etiopií, podepsaná v Addis Abebě dne 13. září 1981 (tisk 17).

Předsednictva obou sněmoven doporučují projednat tyto dva návrhy společně tak, že výklad vlády a zpravodajské zprávy výborů obou sněmoven se přednesou najednou.

Ptám se, zda jsou k tomuto návrhu připomínky. (Nejsou.) Prosím, aby za vládu Československé socialistické republiky odůvodnil návrhy ministr zahraničních věcí soudruh Bohuslav Chňoupek.

Uděluji mu slovo.

Ministr zahraničních věcí ČSSR B. Chňoupek: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, v priebehu návštevy československej straníckej a štátnej delegácie vedenej generálnym tajomníkom ÚV KSČ a prezidentom republiky súdruhom Gustávom Husákom v socialistickej Etiópii v septembri t. r. bol podpísaný významný dokument - Zmluva o priateľstve a spolupráci medzi Československou socialistickou republikou a Socialistickou Etiópiou.

Tento základný politicko-právny nástroj, ktorý predstavuje skutočne historický medzník ďalšieho rozvoja vzájomnosti a spolupráce medzi našimi spriatelenými krajinami, dovršuje dôležitú etapu vývoja československo-etiópskych vzťahov.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP