Středa 16. prosince 1981

Pouze takový přístup a cesta umožňují schůdné řešení, týkající se i možného odchodu omezeného kontingentu sovětských vojsk z Afghánistánu za bezpodmínečného předpokladu, že budou zastaveny všechny formy i projevy vnější agrese, které jsou doposud hlavní příčinou dílčí sovětské vojenské přítomnosti v Afghánistánu a že budou poskytnuty spolehlivé mezinárodní záruky, že nedojde v jakékoliv podobě k obnovení vnější intervence proti zákonné lidové moci v Afghánské demokratické republice.

Nikoho však neoklamou špatně maskované protiafghánské manévry, z nichž čiší nenávistný záměr zardousit dubnovou revoluci, nebo které se kryjí za rádoby "konstruktivní" návrhy na uspořádání jakési mezinárodní konference o afghánské otázce, svolané za zády, bez účasti a k poškození zákonných státních a vládních orgánů ADR a vypočítané na jejich vyšachování a politické zlikvidování.

Podobné snahy jsou marné a bezperspektivní! Revoluční proces v Afghánistánu, zahájený v dubnu 1978, a který nabral nový dech ve své druhé etapě po 28. prosinci 1979, je objektivní nezvratitelnou politickou realitou. Bude-li tato pravda vzata alespoň na vědomí u afghánských sousedů a na Západě vůbec, může to jenom a jedině prospět mírové normalizaci mezinárodních vztahů.

Ty však, kdož zaslepeně odmítají uznat sociální revoluční změnu v Afghánistánu jako objektivní dějinnou zákonitost, nečeká nic jiného než blamáž a trpké zklamání. Hrozny, které chtějí utrhnout, visí vysoko a objektivní pravda je nesmlouvavá. Žádná revoluce, která si sebe váží, neobchoduje se svými principy ani nevyprodává své hodnoty, nýbrž důsledně sama sebe hájí, opírá se o své třídní a internacionální spojence a za hlavní frontu obrany revoluce považuje její rozvoj a naplňování jejích programových záměrů konkrétními činy, a tak je tomu v nynějším lidově demokratickém Afghánistánu.

Komunistickou stranu Československa a všechen náš lid spojují svazky bratrské internacionální solidarity s novým Afghánistánem, který se zrodil z dubnové revoluce a prošel nelehkými zkouškami při hájení i rozvíjení jejího programu. Tyto internacionální vztahy kvalitativně vyššího typu našly všestranný výraz v průběhu červnové návštěvy soudruha Babraka Karmala v naší zemi a zakotvuje je dnes projednávaná Smlouva o přátelství a spolupráci mezi oběma našimi zeměmi.

S uspokojením můžeme konstatovat, že vzájemná československo-afghánská spolupráce může v duchu podepsané smlouvy navazovat na široce rozvětvené vztahy, které se po dubnu 1978 rozvíjely s mimořádnou intenzitou a dynamikou. Jenom za loňský rok dosáhl obrat vzájemné výměny zboží sumy 40 miliónů dolarů, tedy nejvyšší roční objem za celou historii našich vzájemných vztahů s Afghánistánem a také letošní trend vykazuje uspokojivou úroveň. Po linii sedmi klíčových ministerstev se již rozvinuly v duchu smlouvy četné pracovní kontakty a dělná spolupráce. Podstatně se zvýšil počet afghánských studentů, kteří se učí na různých typech našich škol, plodně se rozvíjí spolupráce mezi zdravotnickými orgány, pokračuje přímá součinnost mezi televizemi, rozhlasy, novinářskými organizacemi, tiskovými agenturami obou našich zemí. Na vysoké úrovni se uskutečnily pracovní styky mezi odborovými, mládežnickými i ženskými organizacemi obou našich zemí, významné podněty k navázání a rozvoji přímých styků se rozvinuly i po linii naší Národní fronty.

Poselství československé internacionální solidarity, které na adresu lidu a revolučních sil Afghánistánu zaznělo z tribuny XVI. sjezdu KSČ, naplňuje se tak činy vskutku bratrské a soudružské spolupráce. Spolu s principiální podporou spravedlivé věci afghánského lidu, kterou ČSSR projevuje na mezinárodním fóru, přeměňuje v život Smlouvu o přátelství a spolupráci, podepsanou v červnu letošního roku soudruhem Gustávem Husákem a Babrakem Karmalem.

Připojuji se k návrhu obou zpravodajů, aby Federální shromáždění vyslovilo jednomyslný souhlas s předloženou Smlouvou o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Afghánskou demokratickou republikou a oběma dalšími smluvními akty, které jsou na pořadu dnešního jednání. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem poslancovi Auerspergovi. Hlási sa ešte niekto do rozpravy k týmto návrhom? (Ne.) Nehlási. Rozprava je ukončená.

Pýtam sa ministra Chňoupka, či chce ešte niečo dodať? (Ne.) Nechce. Môžeme pristúpiť k hlasovaniu. Je treba, aby snemovne hlasovali o každom návrhu zvlášť.

Prítomných je 169 poslancov Snemovne ľudu a 58 poslancov Snemovne národov z Českej socialistickej republiky a 63 poslancov Snemovne národov zo Slovenskej socialistickej republiky. Obe snemovne sa môžu uznášať.

Najskôr budeme hlasovať o Zmluve o priateľstve a spolupráci.

Prosím najprv o hlasovanie poslancov Snemovne národov.

Kto z nich súhlasí s návrhom uznesenia obsiahnutým v tlači č. 13, ako ho odporučil spoločný spravodajca, nech zdvihne ruku. (Hlasuje sa.) Ďakujem.

je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Snemovňa národov uznesenie schválila.

Teraz hudú hlasovať poslanci Snemovne ľudu.

Kto z nich súhlasí s predloženým návrhom uznesenia, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Takisto všetci prítomní poslanci Snemovne ľudu schválili uznesenie.

Vzhľadom na súhlasné uznesenie oboch snemovní môžem konštatovať, že Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky súhlasí so Zmluvou o priateľstve a spolupráci medzi Československou socialistickou republikou a Afganskou demokratickou republikou, podpísanou v Prahe dňa 24. júna 1981.

Ďalej budeme hlasovať o Konzulárnom dohovore. Prosím najprv o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu.

Kto z nich súhlasí s návrhom, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.)

Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Snemovňa ľudu návrh uznesenia schválila.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov.

Kto z nich súhlasí s návrhom, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Aj Snemovňa národov uznesenia schválila.

Môžem konštatovať, že Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky súhlasí s Konzulárnym dohovorom medzi Československou socialistickou republikou a Afganskou demokratickou republikou, podpísaným v Prahe dňa 22. apríla 1981.

Zostáva nám ešte hlasovať o Zmluve o právnej pomoci.

Prosím poslancov Snemovne národov, kto súhlasí s návrhom uznesenia, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Snemovňa národov návrh uznesenia schválila.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu.

Kto z nich s návrhom súhlasí, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Aj Snemovňa ľudu návrh uznesenia schválila.

Vzhľadom na súhlasné uznesenie obidvoch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky súhlasí aj so Zmluvou medzi Československou socialistickou republikou a Afganskou demokratickou republikou o právnej pomoci vo veciach občianskych a trestných, podpísanou v Prahe dňa 24. júla 1981. (Potlesk.)

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, navrhujem teraz urobiť prestávku na 15 minút. Pokračovať budeme presne o 11. hodine. Schôdzu po prestávke bude viesť podpredseda Federálneho zhromaždenia, predseda Snemovne ľudu súdruh Václav David.

(Jednání přerušeno v 10. 43 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 11. 02 hodin.)

(Řízení schůze převzal místopředseda Federálního shromáždění a předseda Sněmovny lidu V. David.)

Předsedající předseda SL V. David: Soudružky a soudruzi poslanci, budeme pokračovat v přerušeném jednání. Doporučuji projednat další body programu bez polední přestávky. Pak bude zajištěn oběd. Máte námitky k tomuto doporučení? (Nebyly.) Souhlas. Je někdo proti? (Nikdo.) Ne.

Podle schváleného pořadu projednáme nyní další mezinárodní smlouvu

IX

Vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Angolskou lidovou republikou, podepsaná v Praze dne 12. října 1961 (tisk 22).

Výklad k vládnímu návrhu podá ministr zahraničních věcí ČSSR s. Bohuslav Chňoupek.

Ministr zahraničních věcí ČSSR B. Chňoupek: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, ďalším významným dokumentom v rade medzinárodných zmlúv, ktoré boli predložené dnešnej schôdzi obidvoch snemovní Federálneho zhromaždenia na schválenie je Zmluva o priateľstve a spolupráci medzi Československou socialistickou republikou a Angolskou ľudovou republikou, ktorá bola podpísaná dňa 12. októbra 1981 počas návštevy predsedu Ľudového hnutia za oslobodenie Angoly - Strany práce a prezidenta Angolskej ľudovej republiky José Eduarda dos Santosa v Československej socialistickej republike.

Pri príprave podpisu tohto významného dokumentu sme vychádzali zo skutočnosti, že od rozpadu portugalského koloniálneho panstva v Afrike, kedy Angolský ľud dosiahol pod vedením Ľudového hnutia za oslobodenie Angoly víťazstvo vo svojom dlhoročnom boji, angolský ľud zaznamenal nielen rad významných úspechov, ale v tomto relatívne krátkom období sa z revolučného Ľudového hnutia za oslobodenie Angoly zrodila revolučná strana, budovaná na zásadách marxismu leninizmu, ktorá si upevnila pozície, prehĺbila spojenie so širokými masami obyvateľstva a vytvorila orgány ľudovej moci. Tým sa posilnilo jej medzinárodné postavenie. Napriek svojim vnútorným problémom poskytuje angolský ľud rozsiahlu internacionálnu pomoc a podporu národnooslobodzovaciemu hnutiu, najmä na juhu afrického kontinentu a platí za to často tým najcennejším čo má: životami a krvou svojich občanov.

V kontexte súčasnej medzinárodnej politickej situácie sa Angolská ľudová republika radí medzi kľúčové krajiny juhoafrickej a juhoatlantickej oblasti ako krajina výrazného protiimperialistického, protikolonialistického a pokrokového zamerania. Preto je tiež terčom neustálych útokov svetového imperializmu a jeho prisluhovačov, ktorí sa nerozpakujú použiť vojenskú silu a otvorenú agresiu v snahe zmariť výsledky budovateľského úsilia a nestabilizovať pokrokovú vládu.

Krajiny socialistického spoločenstva - a významné miesto v tom náleží tiež Československej socialistickej republike - poskytovali a poskytujú Angole rozsiahlu pomoc.

Bratská, internacionálna solidarita a priateľstvo medzi Komunistickou stranou Československa a Ľudovým hnutím za oslobodenie Angoly - Stranou práce, prirodzene našla svoj odraz aj v rozvoji medzištátnych stykov, ktoré sú stále širšie, aktívnejšie a bohatšie. A pokiaľ ide o blízku perspektívu, naša krajina sa bude podieľať najmä na výstavbe investičných celkov a dodávkami technického zariadenia bude zabezpečovať rozhodujúcim spôsobom elektrifikáciu angolského vidieka.

Uzatvorená zmluva tiež zakotvuje záväzky obidvoch strán prispievať k boji za mier a medzinárodnú bezpečnosť, a vyvinúť úsilie k prehĺbeniu procesu medzinárodného uvoľňovania. Taktiež stanoví, že obidve strany budú naďalej aktívne prispievať k boju za konečnú likvidáciu kolonializmu, neokolonializmu a rasizmu vo všetkých ich formách a vo všetkých ich prejavoch. To všetko robí z tejto zmluvy významný dokument prispievajúci k posilneniu pokrokových a mierových síl vo svete a k rozvoju medzinárodnej mierovej spolupráce. Vzhľadom na tieto skutočnosti odporúčam, aby Federálne zhromaždenie vyslovilo so Zmluvou o priateľstve a spolupráci medzi Československou socialistickou republikou a Angolskou ľudovou republikou súhlas.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji ministru soudruhu Chňoupkovi. Návrh by přikázán k projednání ústavně právním a zahraničním výborům obou sněmoven. Výbory Sněmovny lidu pověřily přednesením zpravodajské zprávy člena zahraničního výboru poslance Norberta Požára. Prosím, aby se ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec N. Požár: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, máme předložen vládní návrh Smlouvy o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Angolskou lidovou republikou.

Při jeho projednávání v zahraničních výborech jsme si plně uvědomovali, že jde o zemi, která získala svou nezávislost po těžkém, téměř dvacetiletém národně osvobozeneckém boji a která se jako jedna z posledních zbavila koloniálního útlaku.

Národně osvobozovací boj angolského lidu je nerozlučně spjat s dnes již legendárními představiteli národně osvobozovacího zápasu afrických národů, jakými jsou Agostinho Neto, Amilcar Cabral, Mario Andrade a celá řada dalších, kteří stáli před čtvrtstoletím u vzniku MPLA - Lidového hnutí za osvobození Angoly, které se postavilo do čela tohoto zápasu vyjadřujíce tužby angolského lidu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP