Úterý 30. června 1981

Úterý 30. června 1981

(Začátek schůze ve 14 hodin)
Přítomno:186 poslanců Sněmovny lidu
71 poslanec Sněmovny národů zvolený v České socialistické republice
71 poslanec Sněmovny národů zvolený ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci

Sněmovny lidu:

Bušíková, Čapka, Fialová, Hoffmann, Jandová, Komárek, Koranda, Mamula, Paruza, Pástorová, Plojhar, Toman, Vooková, Zamazal

Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice:

Kabrhelová, Kukrál, Plíšková, Procházka

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice:

Csémi, Janík, Kožík, Turzo

Předseda FS A. Indra: Vážené Federální shromáždění, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 2. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů IV. volebního období Federálního shromáždění Československé socialistické republiky a srdečně vás vítám.

Jménem všech poslanců upřímně vítám především generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa a prezidenta Československé socialistické republiky soudruha Gustáva Husáka. (Potlesk.)

Dovolte mi, při této příležitosti poděkovat soudruhu Husákovi za povzbudivá slova, kterými ve zprávě ústředního výboru XVI. sjezdu Komunistické strany Československa ocenil práci zákonodárných orgánů. Naší pozornosti, pochopitelně, neunikl ani požadavek na další zkvalitnění naší činnosti, zvláště pak kontrolní funkce Federálního shromáždění. Ujišťuji soudruha Husáka a jeho prostřednictvím ústřední výbor Komunistické strany Československa, že my, poslanci, jsme připraveni důsledně zabezpečovat závěry XVI. sjezdu komunistické strany, které se staly programem celé Národní fronty a které pak manifestačně schválili naši občané v nedávných všeobecných volbách.

Upřímně vítám i další vedoucí představitele ústředního výboru Komunistické strany Československa, funkcionáře orgánů Národní fronty, společenských organizací, ostatních politických stran a členy federální vlády, vedené jejím předsedou soudruhem Lubomírem Štrougalem. (Potlesk.)

Vítám též přítomné členy diplomatického sboru a další hosty našeho jednání.

Soudružky a soudruzi poslanci, 24. června mi sovětský velvyslanec v Československu soudruh Alexandr Botvin odevzdal výzvu Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik k parlamentům a národům světa, která byla u nás široce publikována. Výzvu předložil na společné schůzi obou komor nejvyššího sovětského zastupitelského sboru generální tajemník ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu a předseda prezídia Nejvyššího sovětu SSSR s. Leonid Iljič Brežněv.

Je příznačné, že tento naléhavý hlas zazněl z Moskvy právě v den 40. výročí barbarského napadení první země socialismu hitlerovskou válečnou mašinérií. Sovětský lid a jeho armáda nesly hlavní tíhu bojů ve II. světové válce, jim patří dík všeho lidstva za záchranu světa před nacistickým morem. Sovětský svaz, který vykoupil vítězství dvaceti milióny mrtvých a nezměrnými materiálními škodami, má nepochybně morální právo upozornit národy všech kontinentů na vážnost současné mezinárodní situace. Výzva Nejvyššího sovětu SSSR odpovídá svým obsahem i tónem tradiční sovětské mírové politice, logicky navazuje na XXVI. sjezd Komunistické strany Sovětského svazu, shrnuje návrhy, které byly v posledních měsících nejednou vysloveny v projevech s. Brežněva. Výzva burcuje parlamenty a národy světa, aby překazily další stupňování horečného zbrojení, aby co nejrozhodněji zabránily vzniku další světové - a tentokrát jaderné - války.

Výzva Nejvyššího sovětu se setkala s příznivou odezvou a aktivní podporou československé veřejnosti. Naše odpovědnost nám přikazuje, abychom i my - poslanci Federálního shromáždění - pozvedli svůj hlas a připojili jej k dokumentu Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik.

Dovolte mi, soudružky a soudruzi poslanci, abych vás nyní seznámil s návrhem prohlášení Federálního shromáždění Československé socialistické republiky k výzvě Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik, který předložily zahraniční výbory obou sněmoven:

"Prohlášení

Federálního shromáždění Československé socialistické republiky k výzvě Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik ze dne 23. června 1981 k parlamentům a národům světa.

My, poslanci Federálního shromáždění Československé socialistické republiky, jsme se seznámili s výzvou Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik k parlamentům a národům světa, předloženou L. I. Brežněvem. Plně se ztotožňujeme s jejími ušlechtilými myšlenkami a vřele ji podporujeme, oceňujeme ji jako další přesvědčivý důkaz důsledné mírové politiky Sovětského svazu.

Výzva Nejvyššího sovětu vyjadřuje nejvlastnější životní zájmy našeho lidu a je v souladu s jeho historickými zkušenostmi. Odpovídá československé mírové zahraniční politice potvrzené znovu XVI. sjezdem Komunistické strany Československa. Proto se setkává s tak širokou, jednoznačnou podporou celé naší veřejnosti. Vážnost této mírové deklarace vyžaduje, aby pronikla do vědomí všeho lidstva.

Je přímo symbolické, že tento naléhavý hlas k obraně míru přichází ze Sovětského svazu, který byl právě před čtyřiceti lety zločinně napaden hitlerovským nacismem. Spolu s veškerým mírumilovným a pokrokovým lidstvem se při této příležitosti skláníme s úctou a obdivem před nezměrným hrdinstvím a obětmi sovětského lidu. Vyslovujeme mu náš vděk za rozhodující podíl při porážce nacistického Německa, za zásluhy o osvobození ujařmených národů, na záchranu lidské civilizace. Československý lid poznal hrůzy války a nacistické okupace. Jeho jménem pozvedáme svůj hlas, aby se podobné tragédie už nikdy neopakovaly, aby se zabránilo vzniku nové - tentokrát jaderné - světové války.

Se znepokojením sledujeme nebezpečné záměry nejagresívnějších imperialistických kruhů zostřovat mezinárodní situaci, stupňovat horečné zbrojení ve snaze získat vojenskou převahu, vážně ohrozit světový mír a bezpečnost národů.

Ve výzvě Nejvyššího sovětu, stejně jako v návrzích XXVI. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu je obsažena upřímná starost o mírový vývoj naší planety. Na poměru k sovětským mírovým návrhům lze měřit skutečný vztah k osudům lidstva. Podporujeme sovětský požadavek na bezodkladné, čestné a rovnoprávné jednání bez jakýchkoliv předběžných podmínek. Výsledek takového jednání musí zabránit dalšímu raketovému a nukleárnímu zbrojení, které by nebezpečně zvýšilo riziko jaderné války. Takové jednání by také plně odpovídalo Deklaraci o mezinárodní spolupráci pro dosažení cílů odzbrojení, kterou v roce 1979 z iniciativy Československé socialistické republiky schválilo 34. Valné shromáždění OSN.

Souhlasíme se stanoviskem Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik, že čas nečeká. Dnes neexistuje žádný jiný rozumný způsob řešení sporných otázek kromě konstruktivního dialogu. Sovětský svaz mnohokrát jasně a upřímně projevil svou připravenost k jednání. Chybí však stejně upřímný přístup druhé strany, především USA, tak jak to očekávají všechny národy, celý svět.

Poslanci Federálního shromáždění apelují na parlamenty a poslance všech zemí světa, aby si plně uvědomili svou odpovědnost za naplnění nejzákladnějšího lidského práva - práva na život v míru. Od poslanců, jako reprezentantů vůle lidu se očekává, že najdou pro myšlenky výzvy Nejvyššího sovětu nejhlubší porozumění, že pochopí vážnost situace a budou všestranně působit k tomu, aby především jejich vlády zaujaly k této výzvě pozitivní postoj.

Vítáme výzvu Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik a prohlašujeme, že budeme v jejím duchu aktivně působit. Zdravý rozum musí zvítězit. Naše planeta musí být zachována pro dnešní i všechna budoucí pokolení.

V Praze dne 30. června 1981.

Federální shromáždění Československé socialistické republiky." (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi poslanci, má někdo k obsahu nebo k formulacím prohlášení připomínky? (Nebyly.)

Prosím, aby se hlasováním nejdříve vyjádřili poslanci Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem prohlášení? (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Sněmovna národů schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem prohlášení? (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

I Sněmovna lidu hlasovala jednomyslně.

Konstatuji, že Federální shromáždění přijalo jednomyslně prohlášení k výzvě Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik k parlamentům a národům světa. (Potlesk.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, prezident Československé socialistické republiky oznámil předsednictvu Federálního shromáždění dne 17. června t. r., že přijal demisi vlády Československé socialistické republiky a téhož dne sdělil, že podle článku 61 ústavního zákona o československé federaci jmenoval

dr. Lubomíra Štrougala předsedou vlády Československé socialistické republiky

Josefa Korčáka místopředsedou vlády ČSSR

prof. dr. Petra Colotku, CSc. místopředsedou vlády ČSSR

ing. Václava Hůlu místopředsedou vlády ČSSR,

ing. Ladislava Gerleho místopředsedou vlády ČSSR

akademika prof. dr. Karola Laca, DrSc. místopředsedou vlády ČSSR

dr. Mateje Lúčana místopředsedou vlády ČSSR

ing. Svatopluka Potáče místopředsedou vlády ČSSR a předsedou Státní plánovací komise,

doc. ing. Rudolfa Rohlíčka, DrSc. místopředsedou vlády ČSSR

ing. Bohuslava Chňoupka ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva zahraničních věcí

arm. gen. ing. Martina Dzúra ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva národní obrany

doc. dr. Jaromíra Obzinu, CSc. ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva vnitra

ing. Leopolda Léra, CSc. ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva financí

ing. Bohumila Urbana, CSc. ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva zahraničního obchodu

Michala Štancľa ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva práce a sociálních věcí

ing. Ladislava Šupku ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva pro technický a investiční rozvoj

ing. Vlastimila Ehrenbergera, CSc. ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva paliv a energetiky

ing. Eduarda Saula ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva hutnictví a těžkého strojírenství

ing. Pavola Bahyla ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva všeobecného strojírenství

prof. ing. Milana Kubáta, CSc. ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva elektrotechnického průmyslu

ing. Josefa Nágra ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva zemědělství a výživy

ing. Vladimíra Blažka ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva dopravy

ing. Vlastimila Chalupu ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením federálního ministerstva spojů

dr. Františka Ondřicha ministrem vlády ČSSR a předsedou Výboru lidové kontroly ČSSR

doc. Michala Sabolčíka, CSc. ministrem vlády ČSSR a pověřil ho řízením Federálního cenového úřadu

ing. Vladimíra Janzu ministrem vlády ČSSR a místopředsedou Státní plánovací komise

Dovolte mi, abych jménem všech poslanců nově jmenovaným členům vlády upřímně blahopřál, přál jim mnoho úspěchů v jejich odpovědné práci. (Potlesk.)

Prosím, soudružky a soudruzi poslanci, abyste vyslechli informaci o činnosti orgánů Federálního shromáždění od první schůze sněmoven.

Předsednictvo Federálního shromáždění se sešlo na první schůzi 17. června, na které zvolilo ověřovatele předsednictva. Dále rozhodlo o zastupování předsedy Federálního shromáždění a o uvolnění funkcionářů Federálního shromáždění a jeho sněmoven k výkonu funkce. Projednalo návrh na svolání 2. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění a její politickoorganizační zabezpečení. Stanovilo i náležitosti poslanců a funkcionářů Federálního shromáždění ve IV. volebním období.

Předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů na schůzích dne 17. června zvolila své ověřovatele, vyslechla informaci o přípravě 2. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů a zmocnila své předsedy k přikazování návrhů zákonů, mezinárodních smluv a jiných návrhů k projednání výborům sněmovny.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP