Úterý 23. října 1984

- využití všech rezerv, které v národním hospodářství na všech stupních jsou.

Mezi nimi není dělící čára, vzájemně se prolínají a je třeba se všemi pracovat a plně je využívat. K čemu je potřebujeme? Potřebujeme vytvářet nové a vyšší zdroje. Pozitivní vývoj v současné době ukazuje, že skutečně československá ekonomika na to má. Na co potřebujeme tyto zdroje? Potřebujeme je k tomu, abychom uspokojovali potřeby národního hospodářství, společnosti a obyvatelstva. Ty jsou stále náročnější., jsou stále všestrannější. Chtěl bych říci, že i ekonomika je složitější a v současných podmínkách velmi náročná. Proto musíme sledovat každý zdroj, který nám pomáhá řešit to, co před námi stojí. V osmé pětiletce potřebujeme mnoho nových zdrojů na řešení jaderně energetického programu, na modernizaci zpracovatelského průmyslu, na osobní spotřebu a na zvyšování společenské spotřeby. Potřebujeme splatit poslední dluhy, které máme vůči nesocialistickým státům. Musíme a chceme je splatit, abychom se stali na kapitalistických státech naprosto nezávislými.

Potřebujeme zdroje v souvislosti s ohrožováním imperialistickými státy a v ekonomicky únosné výši posílit obranu a bezpečnost státu.

Proto si myslím, že dnešní diskuse směřovala k tomu, abychom v oblasti zásob a omezování ztrát v národním hospodářství tyto zdroje v dostatečné a potřebné výši pomáhali vytvářet. V tom je podstatný význam naší dnešní schůze.

Chtěl bych jménem vlády ubezpečit poslance, že připomínky, stanoviska, upozornění, náměty a podněty, které ve všech diskusních příspěvcích byly bohaté, konkrétní, využijeme ve své hospodářské činnosti k tomu, o čem jsem hovořil - ke koncepci takového plánu hospodářského a sociálního rozvoje, aby byl v souladu se záměry a potřebami společnosti. Všem, kteří vystoupili a kteří připravovali tuto schůzi bych chtěl upřímně a od srdce poděkovat, a ujistit je, že všechno to, co zde bylo řečeno, se budeme snažit prosadit v celé hospodářské praxi. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda SL V. David: Děkuji místopředsedovi vlády ČSSR a předsedovi Státní plánovací komise soudruhu Potáčovi za závěrečné slovo. O slovo se přihlásil společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu poslanec Belko. Dávám mu slovo.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Belko: Vážené súdružky a súdruhovia, dnešné naše rokovanie o hospodárnom využívaní zásob a znižovaní strát v národnom hospodárstve ukázalo na potrebu riešiť zložité, ale pritom náročné úlohy súčasnej etapy budovania našej rozvinutej socialistickej spoločnosti.

Správa podpredsedu vlády ČSSR a predsedu Štátnej plánovacej komisie s. Potáča to presvedčivo potvrdila. Uvedomujeme si, že na ceste k intenzifikácii nášho národného hospodárstva, ako to aj zdôraznilo 10. a 11. zasadanie ÚV KSČ, nemôžeme zaostávať. Musíme vo všetkých oblastiach našej činnosti zdokonaľovať riadiacu prácu a vyzdvihnúť vedomie spoločnosti na úroveň pre plnenie vysoko náročných úloh.

Obsah rokovania mi dovoľuje vysloviť presvedčenie, že všetci svojou aktívnou prácou prispejeme k splneniu veľmi významných úloh predovšetkým tým, že vo volebných obvodoch budeme pôsobiť, aby podniky a organizácie čo najefektívnejšie využívali zásoby a znižovali straty. Týmto i my, poslanci Federálneho zhromaždenia, prispejeme k riešeniu tohoto - pre zvyšovanie efektívnosti národného hospodárstva veľmi významného problému.

Předseda SL V. David: Děkuji společnému zpravodaji poslanci Belkovi. Prosím nyní předsedu návrhové komise, místopředsedu Sněmovny lidu soudruha Nejezchleba, aby odůvodnil návrh usnesení Sněmovny lidu.

Předseda návrhové komise poslanec R. Nejezchleb: Súdružky a súdruhovia, návrhová komisia, ktorú ste zvolili, dostala niekoľko pripomienok. Po ich zvážení odporúčame úpravu návrhu uznesenia, a to v tomto smere:

Na str. 2 - text v prvom odseku, ktorý je uvedený: ". . v poslední době došlo ve vývoji zásob," atď., zaradiť do ďalšieho odseku, do vety, ktorá začína v 9. riadku, a to nasledovne: "Tuto úlohu zatím zásoby v potřebné míře neplní" a doplniť "i když v poslední době došlo ve vývoji zásob k dílčímu zlepšení, především ke zrychlení doby jejího obratu." Má to lepší kontext a je to plynulejšie, než v predchádzajúcom návrhu.

Pokiaľ ide o ďalší odsek, odporúčame prvú vetu, ktorá začína: "Opatření dosud přijatá - vsunúť - vládou Československé socialistické republiky a příslušnými ústředními orgány - a ďalej v texte pokračovať.

Na str. 3 pod arabskou 3, druhá zarážka, ktorá začína - ". . zkrátit lhůtu" - dať pred tento text - ". . přijmout opatření, která umožní zkrátit lhůtu," atď.

Na str. 4 k druhej zarážke, posledná veta, ktorá znie: "Systematicky využívať zkušeností Sovětského svazu a dalších zemí socialistického společenství při využívání" - a toto posledné slovo nahradiť slovom "zpracování druhotných surovin".

A na str. 5, kde je uvedené: "Sněmovna lidu obrací so", má byť "se obrací".

To sú všetky odporúčania na úpravu predloženého návrhu na uznesenie, ktoré návrhová komisia odporúča prijať z dnešného nášho zasadnutia.

Předseda SL V. David: Děkuji místopředsedovi Sněmovny lidu s. Nejezchlebovi, předsedovi návrhové komise. Návrhová komise doporučuje, abychom hlasovali o návrhu usnesení tak, jak byl právě předložen předsedou návrhové komise. Má k tomuto někdo připomínky? (Nikdo.) Nemá. Přistoupíme k hlasování.

V zasedací síni je přítomno 150 poslanců. Sněmovna lidu je tedy schopna se usnášet.

Kdo souhlasí s předloženým návrhem usnesení jak byl předložen, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování. (Nikdo.) Nikdo.

Konstatuji, že Sněmovna lidu schválila jednomyslně návrh usnesení ke zprávě o hospodárném využívání zásob a snižování ztrát v národním hospodářství.

Soudružky a soudruzi poslanci, průběh dnešní schůze umožňuje konstatovat, že cílevědomá práce poslanců i výborů Sněmovny lidu i dnešní naše jednání přineslo podnětná doporučení, která přispějí k řešení problémů hospodárnějšího využívání zásob a snižování ztrát, k vyšší efektivnosti a hospodárnosti, v duchu závěrů XVI. sjezdu Komunistické strany Československa a zasedání jejího ústředního výboru.

Je nezbytné, abychom i nadále věnovali těmto otázkám zvýšenou pozornost, abychom ve své práci důsledně prosazovali hospodářskou politiku strany, ve svých volebních obvodech správně vysvětlovali politický a ekonomický význam nutnosti obratu v efektivním využívání zásob, snižování a likvidace ztrát a škod tak, aby se tyto otázky skutečně staly záležitostí celé společnosti.

Na každém pracovišti, zejména ve výrobní sféře, je nutné rozvinout důsledný zápas za maximální efektivnost a hospodárnost, rozvíjet v tomto duchu pracovní iniciativu, hledat cesty a možnosti jak co nejlépe a nejrychleji využívat všech rezerv pro zvýšení společenského efektu výroby, abychom z vynaložených prostředků vytvářeli co nejvíce užitných hodnot a vyloučili plýtvání společenskými prostředky.

Soudružky a soudruzi, dovolte, abych i vaším jménem poděkoval místopředsedovi vlády ČSSR a předsedovi Státní plánovací komise i jeho spolupracovníkům za pomoc, kterou poskytli našim výborům a poslancům při projednávání otázek hospodárného využívání zásob a snižování ztrát. Děkuji rovněž vedoucím pracovníkům oddělení ÚV KSČ za účinnou pomoc a cenné připomínky, které nám v průběhu přípravy schůze sněmovny poskytli.

Program naší schůze je vyčerpán.

Dovolte mi, abych vám ještě jednou poděkoval za odpovědný přístup k projednávaným otázkám, za poctivou práci, kterou jste v tomto směru vykonali.

Děkuji i všem hostům za účast na naší schůzi.

Přeji vám hodně úspěchů a schůzi sněmovny končím. (Potlesk.)

(Schůze skončila v 16. 10 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP