Úterý 11. října 1983

Tolik stručně k otázce.

Na závěr chci říci poznámku k rozpravě: Chci ubezpečit poslance, že využijeme kritiky při řešení problémů, o nichž zde dnes byla rozprava. Zobecníme návrhy k úpravě směrnice a pokynů pro vypracování plánu technického rozvoje na rok 1984 a v řadě případů i ke zpracování osmého pětiletého plánu, nebo řešení koncepčních programových úkolů vědeckotechnického rozvoje na nejbližší desetiletí. Vážíme si zájmů a pomoci, kterou nám poskytly poslanci a poslankyně již při průzkumech v souvislosti s přípravou 3. schůze Sněmovny lidu, i při dnešní rozpravě. Vysoce ceníme skutečnost jednotného přístupu k řešení tohoto úkolu a podporu, které se nám dostalo ve vašich vystoupeních. Chápeme ji jako jednoznačnou podporu zvýšení náročnosti, o kterou usilujeme a budeme i nadále usilovat.

Dovolte, abych vám upřímně za tuto pomoc poděkoval a současně, abych vás ujistil, že učiníme vše, aby byly zde diskutované úkoly úspěšně realizovány. Protože rozporných názorů v rozpravě nebylo, nemám další připomínky.

Předseda SL V. David: Děkuji soudruhu Obzinovi za závěrečné slovo a za odpověď na otázku poslance Malého. Ptám se poslance Malého, zda souhlasí s odpovědí.

Poslanec F. Malý: Ano.

Předseda SL V. David: Souhlasí. O slovo se nyní přihlásil společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu, místopředseda Sněmovny lidu poslanec Hůla. Dávám mu slovo.

Společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu poslanec A. Hůla: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, vážení hosté, v rozpravě k dnešnímu projednávanému bodu vystoupilo celkem 15 poslanců. Všechna jejich vystoupení se zaměřovala na pomoc při realizaci závěrů XVI. sjezdu Komunistické strany Československa v oblasti vědeckotechnického rozvoje a všechna vystoupení podpořila požadavky spojené se zvyšováním jeho úlohy tak, jak ji výrazně vyzdvihlo 8. zasedání ÚV KSČ v červnu tohoto roku.

Rozprava zejména zdůraznila, že je nutno usilovat o komplexnost rozpracování a zabezpečování realizace závěrů 8. pléna ÚV KSČ na všech úrovních a požadovat výrazné zvýšení odpovědnosti všech řídících pracovníků za urychlené uplatňování vědeckotechnického rozvoje v materiální výrobě.

Vědeckotechnický pokrok zaujímá ústřední místo v procesu hospodářského růstu a podstatným způsobem ovlivňuje další stránky společenského života. Jeho řízení a uplatňování se musí stát rozhodujícím úsekem k celkovému přístupu rozvoje národního hospodářství - musí se proto stát předmětem trvalého a mimořádného úsilí celé naší společnosti. V tom je i úloha nás, poslanců. Svou konkrétní politicko-organizátorskou činností zejména ve svých volebních obvodech můžeme účinně pomoci při naplňování závěrů 8. pléna ústředního výboru Komunistické strany Československa k urychlenému uplatňování vědeckotechnického rozvoje. Děkuji.

Předseda SL V. David: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny lidu poslanci Hůlovi.

Soudružky a soudruzi, prosím nyní předsedu návrhové komise, místopředsedu Sněmovny lidu poslance Nejezchleba, aby stručně odůvodnil návrh usnesení Sněmovny lidu.

Předseda návrhové komise poslanec R. Nejezchleb: Veľmi stručne, súdružky a súdruhovia. Návrhová komisia nedostala ani jednu pripomienku, preto odporúča, aby ste predložený text schválili v tom znení, ako ho máte v laviciach.

Předseda SL V. David: Děkuji předsedovi návrhové komise poslanci Nejezchlebovi. Návrhová komise doporučuje, abychom o návrhu usnesení hlasovali ve znění, jaké bylo poslancům předloženo.

Má někdo k tomuto návrhu připomínku? (Nikdo.) Nikdo.

Přistoupíme tedy k hlasování. V zasedací síni jsou přítomni 132 poslanci. Sněmovna lidu je tedy schopna se usnášet.

Kdo souhlasí s předloženým návrhem usnesení, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Konstatuji, že Sněmovna lidu schválila jednomyslně návrh usnesení ke zprávě o účinnějším využívání vědy a techniky a mezinárodní vědeckotechnické spolupráce.

Soudružky a soudruzi, průběh dnešní schůze umožňuje konstatovat, že dlouhodobá, cílevědomá činnost a vynaložené úsilí poslanců i výborů přinesly cenné náměty a doporučení, které přispějí k řešení problému vědeckotechnického rozvoje, k vyšší efektivnosti, hospodárnosti a kvalitě veškeré práce v duchu závěrů XVI. sjezdu Komunistické strany Československa a 8. zasedání jejího ústředního výboru. Je nezbytné, abychom i nadále věnovali těmto otázkám zvýšenou pozornost, abychom pomáhali seznamovat nejširší veřejnost s všestranným významem k urychlování vědeckotechnického rozvoje tak, aby se tyto otázky skutečně staly záležitostí celé společnosti.

Chtěl bych popřát velkému kolektivu vědeckovýzkumných pracovníků, vynálezcům, zlepšovatelům, členům brigád socialistické práce a ostatním pracujícím hodně nových úspěchů v odpovědné práci pro naši socialistickou společnost.

Soudružky a soudruzi, dovolte, abych i vaším jménem poděkoval místopředsedovi vlády ČSSR soudruhu Obzinovi a jeho spolupracovníkům za pomoc, kterou poskytli našim výborům i poslancům při projednávání otázek vědeckotechnického rozvoje. Chtěl bych poděkovat za předložení kvalitních podkladových materiálů, které nám umožnily hlouběji proniknout do problematiky vědeckotechnického rozvoje, i za uspořádání výstižné výstavky.

Program naší schůze je vyčerpán.

Dovolte mi, abych vám ještě jednou poděkoval za odpovědný přístup k projednávaným otázkám, za poctivou práci, kterou jste v tomto směru vykonali.

Děkuji i našim hostům.

Přeji vám hodně úspěchů v odpovědné činnosti a schůzi Sněmovny lidu končím.

(Schůze ukončena v 16. 17 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP