Úterý 11. října 1983

Vážené soudružky a soudruzi, průzkum provedený poslanci Federálního shromáždění potvrdil, že zákon č. 84/1972 Sb., o objevech, vynálezech, zlepšovacích návrzích a průmyslových vzorech vytváří prostor k provádění jednotné státní technické politiky, plně zabezpečuje zájmy socialistického státu, autorů a organizací. Je základem pořádku a umožňuje provádět konkrétní věcná opatření v technické, ekonomické, organizační a kádrové oblasti k rozvoji technické tvůrčí práce a rychlého využití jejich výsledků v národním hospodářství.

Na základě aktivního využívání zákona v souladu s Programem rozvoje vynálezectví a zlepšovatelství očekáváme, že ústřední orgány, orgány středního článku řízení a organizace v součinnosti s ROH a ve spolupráci se SSM a VTS budou rozvíjet vynálezectví a zlepšovatelství v těsné vazbě na úkoly plánu. Nyní jde hlavně o to, splnit Program, který si bere za cíl dosáhnout nejméně 45 mld Kčs společenského prospěchu z využití vynálezů a zlepšovacích návrhů v národním hospodářství v 7. pětiletce. Ke splnění Programu, odstranění přežívajících nedostatků a k zavedení pořádku napomůže i realizace doporučení ústavně právních výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů, přijatá na 9. společné schůzi sněmoven v červnu letošního roku. Uvedená doporučení zdůrazňují v souladu se závěry 8. zasedání ÚV KSČ nutnost vytvářet v předstihu podmínky pro zkvalitnění řízení vynálezectví a zlepšovatelství, odpovídající novým nárokům a potřebám intenzívního rozvoje československé ekonomiky.

Předseda SL V. David: Děkuji poslanci Pátkovi. Slovo má poslanec Baruš, připraví se poslankyně Babilonská.

Poslanec V. Baruš: Vážený soudruhu předsedo Sněmovny lidu, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovolte, abych se věnoval jednomu z důležitých aktivně působících faktorů na urychlení procesu uplatňování vědy a techniky v praxi, kterým je účinná motivace. Její význam byl na 8. zasedání ústředního výboru strany v mnoha souvislostech zdůrazněn a posouzen.

Základním předpokladem pro úspěšné využití faktoru motivace je v současném období důsledná realizace "Souboru opatření", který je ve své podstatě orientován na zlepšení systému vnášení prvků vědeckotechnického rozvoje do výrobního procesu. Soubor opatření by měl ještě výrazněji působit především v oblasti řízení a organizace. Zkušenosti potvrzují, že všude tam, v resortech, hospodářských jednotkách a podnicích, kde věnovali přípravě na zavedení nových pravidel dostatek péče a zejména položili důraz na získání lidí pro nový způsob hospodaření, jsou výsledky působení Souboru příznivé. Je to také proto, že uplatnění a realizace Souboru opatření je především ve sféře podnikové a nadpodnikové, tj. na těch úrovních, kde se s konečnou platností rozhoduje o využití poznatků vědeckotechnického rozvoje ve výrobě, kde se odehrává skutečný boj starého s novým, kde se překonává rutina, setrvačnost a resortismus.

V této souvislosti považuji za důležité zdůraznit, že působení hmotných stimulů k zainteresovanosti na urychlení vědeckotechnického rozvoje ve výrobě, je třeba vždy posuzovat zodpovědně v proporcích se stimuly morálními. Tuto důležitou zásadu komplexní motivace opětovně zdůraznil na XVI. sjezdu strany generální tajemník a prezident republiky s. Gustáv Husák. Aby se vědeckotechnický rozvoj stal osou veškeré řídící a plánovací činnosti, musí být nedílnou součástí tohoto proudu také komplexní soustava hmotné zainteresovanosti, účinně působící již ve fázi náročných, ale reálných plánů výroby, investic, nákladů a dalších částí plánů, v zájmu nepřetržitého růstu technickoekonomické úrovně výroby, zásadních inovací výrobků i výrobních technologií. Přitom však musíme si vždy uvědomit, že i zodpovědně sestaveným plánem i jeho důslednou realizací lze zabezpečit jen podstatné stránky národohospodářského plánu. Plán proto musí nezbytně počítat a vytvářet prostor pro nové tvůrčí objemy a jejich efektivní aplikace v optimálním časovém limitu. Plán také musí počítat s tvořivostí, iniciativou a vzestupem pracovní výkonnosti lidí. Této složité skutečnosti by proto měla odpovídat i soustava hmotné zainteresovanosti, která při respektování významu a úlohy řídící a organizátorské práce by ještě více prohloubila své působení ve všech předvýrobních etapách.

Za nedílnou součást předvýrobních etap považuji také základní výzkum, který je zdrojem inovací pro celé národní hospodářství. Některé výsledky a úspěšná řešení zde konkrétně dokumentoval ve svém vystoupení předseda Slovenské akademie věd soudruh akademik Hajko. Chci v této souvislosti uvést příklad odpovědného přístupu k plnění úkolů XVI. sjezdu strany v oblasti vědy, kterým je soustředění řešitelských kapacit na vybrané uzlové body státních cílových programů. Československá a Slovenská akademie věd s tímto záměrem koncipovala cílové projekty jako systémové opatření k propojení základního výzkumu a úkoly vědeckotechnického rozvoje. Řešení těchto projektů vede k výsledkům, které mají formu realizačních výstupů a Akademie je v rámci možností přednostně materiálně a technicky zabezpečují. Urychlení a kvalitu řešení stimuluje prezídium cílovými odměnami. Je to jistě jeden z mnoha kladných případů účinné motivace v jedné z předvýrobních etap.

V našem základním výzkumu, při jeho vysoké kvalifikační struktuře, je však kromě vlastního morálního a hmotného ocenění důležitým motivačním faktorem také úroveň přístrojového vybavení. Ve své podstatě jde také o stimul hmotný, který umožňuje pracovnímu kolektivu či jednotlivci dosáhnout nejen výsledků vysoké vědecké hodnoty, ale také vysoké praktické využitelnosti, což přináší pracovníkům plné uspokojení z práce a tvůrčí seberealizace. A tak postupné zlepšování situace v materiálně technickém vybavení pracovišť základního i aplikovaného výzkumu je proto nejen předpokladem, ale současně důležitým stimulem pro kvalitnější práci a zasluhuje si plnou podporu a pozornost. Nejde však jen o zvyšování přístrojové vybavenosti, ale také o ještě vyšší využitelnost stávajících přístrojů a zvyšování efektivity tvůrčí práce vůbec.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, při projednávání závěrů a úkolů 8. zasedání ÚV KSČ ve výborech pro sociální politiku Sněmovny lidu a Sněmovny národů jsme si s plnou odpovědností uvědomili linii přímé závislosti mezi uplatněním vědy a techniky ve výrobě a konečným výsledkem, kterým je další zkvalitňování životní úrovně.

Proto také poslanci, členové obou výborů, provedli individuální průzkumy k problematice hmotné stimulace na snižování energetické náročnosti výroby, zavádění nové techniky a technologií, kvality výrobků a rozvoje zlepšovatelského hnutí ve 24 podnicích a výrobních organizacích. Podle výsledků průzkumů se zdá, že je dostatečný počet forem a zřejmě i prostředků na hmotnou stimulaci tohoto procesu, současně však bylo zjištěno, že při jejich rozdělování přetrvává řada problémů.

Jedním z nich je působení cenového zvýhodnění podniků za výrobky, jimž bylo uděleno označení technicky pokrokové nebo 1. stupně jakosti. Názory vedoucích hospodářských pracovníků z podniku Agrozet a Železárny Prostějov, které však mají podle názoru poslanců obecnější platnost, vedou k tomu závěru, že tento stimul na jedné straně velmi tvrdě nutí podnik k udržování stálého podílu nových výrobků, na druhé straně se však stává bariérou pro zkracování přirozeného inovačního cyklu, neboť působí na jeho zrovnoměrnění, což téměř vždy znamená také prodloužení.

Při našich průzkumech získané poznatky o vlivech hmotné motivace na kvalitu práce a inovaci výroby také prokazují, že si podniky uvědomují důležitost osobní hmotné zainteresovanosti pracovníků. Zatím se však u pracovníků výzkumu a vývoje jen velmi málo uplatňuje výraznější diferenciace v odměňování. Jsou malé anebo nepatrné rozdíly v odměňování výkonných, produktivních a tvůrčích pracovníků oproti pracovníkům, kteří jen rutinně vykonávají své povolání. Také v tomto případě uvedu příklad z Jihomoravského kraje. Soudruzi z Technoplastu Chropyně a Závodů strojírenské techniky v Hulíně konstatovali, že stávající zařazení profesí, např. konstruktér nebo projektant, podle platných směrnic umožňuje jen malou diferenciaci v jejich ocenění. Přitom, a to znovu zdůrazňuji, je právě v této oblasti nutné zvýšit tlak na výraznější oceňování těch výsledků práce, které přinášejí vyšší ekonomický efekt.

Odměňování podle reálného společenského přínosu také vyžaduje, aby při hmotném oceňování byly vyjádřeny skutečné rozdíly, např. mezi konstruktéry a projektanty v různých odvětvích. Zařazení pracovníků téže profese ve stejné platové třídě nemusí být totiž vždy provázeno stejným společenským užitkem a ekonomickým efektem jejich práce a tyto rozdíly by měla hmotná zainteresovanost také respektovat.

Realizace mzdové politiky s vysokou náročností však současně vyžaduje, aby bylo vytvářeno potřebné klima, umožňující, aby iniciativa a kvalita práce byly vždy po zásluze oceněny. Není ale vzácným jevem, že se připouštějí názory lidí, kteří jak se u nás říká, mají obě ruce levé, a vznikají přitom na pracovištích situace, jako by několikatisícová odměna vědci, vynálezci, konstruktérovi nebo zlepšovateli byla div ne protispolečenským jevem. Přitom nejde o nic jiného než o hmotné ocenění pracovníků, kteří využívají svých schopností a věnují více času než určuje zákoník práce, tj. také svůj volný čas, na práci, která vede k všeobecnému prospěchu. Jistě by mohli tento čas věnovat různým osobním koníčkům a zálibám, ovšem s menším nebo žádným společenským užitkem.

Výraznější uplatňování diferenciace ve všech formách oceňování iniciativy a výsledků práce je důležitým faktorem další intenzifikace naší ekonomiky. Nejde totiž jen o předvýrobní etapy, ale je nutno celkově výrazně zvýšit stávající společenskou produktivitu práce, neboť v porovnání s vyspělými kapitalistickými zeměmi pracuje přibližně jen 10 % pracovníků v našem průmyslu s úrovní produktivity práce, která představuje světovou úroveň. Tato skutečnost je v rozporu s vysokou kvalifikační úrovní pracovních sil v naší ekonomice. Motivace, jakož i vytváření dalších podmínek ke zlepšení v této oblasti jsou proto nezbytností, a jsem velmi rád, že místopředseda vlády ČSSR s. Obzina věnoval řešení těchto problémů ve svém vystoupení náročnou pozornost. Připravená opatření zasluhují, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, naši plnou podporu.

Přes všechny klady účinné hmotné zainteresovanosti považuji za nutné opětovně zdůraznit nenahraditelný význam morálního ocenění pracovníků. V souvislosti s uplatněním vědeckotechnického rozvoje také pracovníků vědy a výzkumu. Často je vyslovován požadavek na zvýšení společenské autority pracovníků předvýrobních etap. Je to jistě správný požadavek, který však musí být podložen poctivou prací tvůrčích kolektivů a jednotlivců, využíváním talentu a pracovních možností k všeobecnému prospěchu. Je potřebné také odstraňovat anonymitu práce vědeckých pracovníků, konstruktérů, zlepšovatelů a vynálezců, zveřejňovat jejich výsledky a zkušenosti, a to nejen pro rozšíření vědeckotechnických poznatků a zkušeností, ale i s cílem motivačním.

Je trvale platné, že hlavním faktorem rozvoje socialistické společnosti vždy byla a bude iniciativa pracujících, plynoucí z jejich uvědomění. Zásadní hmotnou i morální motivací pro všechny naše pracující se musí stát vědomí, že tvorba prostředků, které naše společnost pro udržení a zkvalitnění životní úrovně potřebuje, je přímo závislá na urychleném uplatňování vědeckotechnického pokroku ve výrobě. Proto je také aktivní činnost poslanců našeho zákonodárného sboru při prosazování závěrů 8. zasedání ÚV KSČ ve volebních obvodech jedním z důležitých přístupů k naplnění tohoto revolučního úkolu současnosti.

Předseda SL V. David: Děkuji poslanci Barušovi. Slovo má poslankyně Babilonská, připraví se poslanec Malý.

Poslankyně Z. Babilonská: Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, v úvodnom vystúpení podpredsedu vlády súdruha Obzinu a v spravodajskej správe i v diskusných vystúpeniach bola objasnená nevyhnutnosť urýchleného uplatňovania vedeckotechnického rozvoja v praxi i konkrétne úlohy na splnenie tohto cieľa, stanovené 8. zasadaním ÚV KSČ.

Nezastupiteľnú úlohu pri plnení tohto národného programu má aktivita pracujúcich a mobilizácia celých pracovných kolektívov, cieľavedome orientovaná na jednotlivé úlohy a programy. Tu musia svoju funkciu splniť organizácie združené v Národnom fronte, Revolučné odborové hnutie, ako najmasovejšia organizácia pracujúcich, SZM, Československá vedeckotechnická spoločnosť a ďalšie. Je veľmi správne, že vláda ČSSR spolu s Ústrednou radou odborov prijíma spoločné dokumenty o zabezpečení plánovaných úloh, ktoré zhodnocujú úsilie hospodárskeho vedenia a pracovnú aktivitu najširších vrstiev pracujúcich na plnenie a prekračovanie plánovaných úloh a na zvyšovanie efektívnosti pri ich plnení.

Je už všeobecne známa záslužná práca brigád socialistickej práce, v ktorých kolektívy pracujúcich hľadajú spoločnú cestu na zabezpečenie pracovných úloh na pracoviskách, kde nám vyrastajú noví uvedomelí budovatelia socializmu. Na riešenie technických problémov vznikajú komplexné racionalizačné brigády, ktoré združujú kvalifikovaných robotníkov, technikov, konštruktérov a projektantov na spoločnú prácu.

Zručnosť, elán, vynaliezavosť, iniciatíva a tvorivosť, to sú vlastnosti, ktoré sú prirodzené mladým ľuďom. Preto sa začiatočné písmená týchto vlastností stali symbolom celoštátneho hnutia Socialistického zväzu mládeže "ZENIT". Súťaž je pre mládež stále príťažlivá a preto je stále živá. Dôležité miesto v tomto hnutí majú rady mladých odborníkov, ktorí sa zapodievajú otázkami účasti mládeže na vedeckotechnickom rozvoji a priamo organizujú jednotlivé časti hnutia. Mladí ľudia si ich ustanovujú z najschopnejších chlapcov a dievčat, ktorí majú predpoklady obsahové aj organizačne aktivizovať členov i nečlenov SZM na riešenie problémov technického rozvoja.

Významnú funkciu plní aj Československá vedeckotechnická spoločnosť. Pri poslaneckom prieskume sme sa presvedčili, že svoju činnosť teraz zameriava predovšetkým na desať komplexných cieľavedomých programov. Jeden program je napríklad zameraný na pomoc pri prieskume, vývoji a využití mikroelektroniky a elektroniky. Podľa neho Čs. vedeckotechnická spoločnosť spolu s Federálnym ministerstvom pre technický a investičný rozvoj a Federálnym ministerstvom elektrotechnického priemyslu vyškolia v 38 školiacich strediskách a v základných organizáciách desaťtisíce špecialistov pre tento dôležitý odbor. Na to nadväzuje ďalší program na podporu rozvoja a využívania robotov, manipulátorov a ďalších technických prostriedkov pre automatizované systémy riadenia.

Táto organizácia sa stará aj o rozvoj vynálezeckého a zlepšovateľského hnutia. V brigádach socialistickej práce a komplexných racionalizačných brigádach je úspešne zapojených 225 tis. členov Čs. vedeckotechnickej spoločnosti. Významná je aj pomoc ČSVTS pri práci s mládežou. 700 jej členov pôsobí ako vedúci odborných záujmových krúžkov v pionierskych organizáciách a na staniciach mladých technikov pri Domoch pionierov.

Vážené súdružky a súdruhovia, je dobré, že všetky tieto organizácie spolupracujú a navzájom sa dopĺňajú a tak sa aj spoločne podieľajú na dosahovaných výsledkoch. Konkrétne výsledky mobilizácie pracovných kolektívov by som chcela ukázať na príkladoch z môjho volebného obvodu z okresu Liptovský Mikuláš.

Predmetom nedávnej i súčasnej pozornosti nášho hospodárstva bola výstavba celulózopapierenského kombinátu. Táto nielen v slovenskom okruhu, ale aj celoštátne predstavovala jednu z našich najväčších investícií v závere šiestej a na začiatku siedmej päťročnice. Cieľom výstavby bolo riešiť zásadovo modernizáciu a rekonštrukciu zastaralých a už aj havarijných stavov materiálnovýrobnej základne, vytvoriť novú základňu nielen z technického hľadiska, ale vytvoriť aj nové výborné pracovné prostredie. Zabezpečiť teda vzrast výroby, produktivity, efektívnosti a tiež lepšie podmienky práce pre ľudí.

Novovybudovaná sulfátová celulózka CPK je realizačným výstupom štátnej výskumnej úlohy na využitie menejhodnotných drevín. Všetci pracujúci sa snažia čo najskôr a čo najlepšie si osvojiť novú technológiu výroby; v tejto celulózke sa spracováva drevná hmota v dĺžkach a priemeroch, aké sa doteraz v ČSSR nespracovávali.

Necelý rok po dokončení tejto stavby sa riešia a realizujú zlepšenia a úpravy technologického procesu s cieľom racionalizovať spotrebu palív a energií, zníženie materiálových nákladov a spotreby surovín, ako aj ďalšie využitie druhotných surovín.

Treba najmä spomenúť riešenie využitia tepla z odchádzajúcich odpadových vôd, možnosti využitia kalov z čistenia odpadových vôd, priemyselné využitie kôry a ďalšie.

Výsledkom realizácie československého vynálezu je výroba nového výrobku papiera pre sterilné balenie zdravotníckej techniky, ktorý sa doteraz musel dovážať z nesocialistických štátov.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP