Úterý 11. října 1983

Úterý 11. října 1983

(Začátek schůze v 9 hodin)

Přítomno: 178 poslanců Sněmovny lidu

Omluveni poslanci:

Boroš, Brabec, Čapka, Fialová, Flösslerová, Chňoupek, Jirásek, Kapek, Klčovská, Korčák, Malina, Mamula, Mičinová, Nový, Panster, Petřík, Pirč, Riško, Sagová, Svěrčina, Štrbová, Tichavský

Předseda SL V. David: Vážená Sněmovno lidu, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 3. schůzi Sněmovny lidu a srdečně vás všechny vítám.

Zvlášť vítám člena předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa a předsedu vlády Československé socialistické republiky s. Lubomíra Štrougala (potlesk), člena předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa a předsedu Federálního shromáždění s. Aloise Indru (potlesk) a další členy předsednictva ústředního výboru, kandidáty předsednictva a tajemníky ústředního výboru Komunistické strany Československa (potlesk). Vítám rovněž místopředsedy federální vlády a další členy federální vlády.

Vítám také předsedu Sněmovny národů s. Dalibora Hanese, místopředsedu Sněmovny národů s. Vladimíra Vedru a další poslance Sněmovny národů, poslance České a Slovenské národní rady.

Vítám též hrdiny socialistické práce, vedoucí pracovníky předsednictva vlády ČSSR, federálního ministerstva pro technický a investiční rozvoj a dalších ústředních orgánů, členy brigád socialistické práce, členy komplexních racionalizačních brigád, představitele společenských organizací Národní fronty a další hosty.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, podle zjištění je v zasedací síni přítomno 165 poslanců Sněmovny lidu, takže podle článku 40 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci je Sněmovna lidu schopna se usnášet.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, oznamuji vám, že prezident Československé socialistické republiky dopisem ze dne 12. září 1983 svolal podle článku 61 ústavního zákona o československé federaci dnem 15. září 1983 Federální shromáždění Československé socialistické republiky k podzimnímu zasedání.

Předsednictvo Sněmovny lidu navrhlo dnešní schůzi Sněmovny lidu tento pořad:

1. Ověření platnosti volby ve volebním obvodu č. 66 pro volby do Sněmovny lidu

2. Slib nově zvoleného poslance

3. Zpráva o účinnějším využívání vědy a techniky a mezinárodní vědeckotechnické spolupráce - jednom z rozhodujících faktorů intenzifikace československé ekonomiky (tisk 88).

Soudružky a soudruzi, navrhuje někdo z poslanců změnu nebo doplnění pořadu? (Nikdo.) Nikdo.

Přistoupíme k hlasování. V zasedací síni je přítomno 165 poslanců Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva. Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Návrh pořadu schůze Sněmovny lidu je jednomyslně schválen.

Nyní přistoupíme k projednání prvního bodu schváleného pořadu schůze, kterým je

I

Ověření platnosti volby ve volebním obvodu č. 66 pro volby do Sněmovny lidu.

Zprávu výboru mandátového a imunitního Sněmovny lidu přednese jeho předseda, poslanec Jozef Fekete. Dávám mu slovo.

Předseda výboru mandátového a imunitního SL poslanec J. Fekete: Vážený súdruh predseda, súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, vo volebnom obvode č. 66 Teplice - mesto sa úmrtím poslanca Oldřicha Švestku uvoľnil poslanecký mandát v Snemovni ľudu. Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia stanovilo doplňovaciu voľbu v tomto obvode na 2. septembra 1983.

Ústredná volebná komisia Národného frontu Československej socialistickej republiky poslala o výsledku doplňovacej voľby Výboru mandátovému a imunitnému Snemovne ľudu príslušné volebné spisy.

Výbor mandátový a imunitný preskúmal podľa § 78 zákona č. 56/1969 Zb. o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia, či navrhnutý kandidát hol platnou voľbou zvolený v zmysle zákona č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia. Výbor ma súčasne poveril, aby som podal správu o výsledku rokovania.

Z predložených volebných spisov vyplýva, že vo volebnom obvode č. 66 bolo do volebných zoznamov zapísaných 47 645 voličov. Hlasovacie lístky boli vydané 45 155 voličom a platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných 44 971. Pre kandidáta Národného frontu JUDr. Vratislava Vajnara hlasovalo 44 955 voličov.

Navrhnutý kandidát bol zvolený vo volebnom obvode č. 66 nadpolovičnou väčšinou hlasov v súlade so zákonom č. 44/1971 - Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia.

Navrhujem preto, aby Snemovňa ľudu overila podľa článku ústavného zákona o československej federácii platnosť jeho voľby.

Předseda SL V. David: Děkuji předsedovi výboru mandátového a imunitního poslanci Feketemu.

Má někdo z poslanců Sněmovny lidu otázku nebo připomínku ke zprávě výhoru mandátového a imunitního? (Nikdo.) Nikdo.

Účast poslanců Sněmovny lidu v zasedací síni je nezměněna.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s přednesenou zprávou výboru mandátového a imunitního nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Sněmovna lidu jednomyslně ověřila platnost volby poslance doktora Vratislava Vajnara ve volebním obvodu č. 66.

Nyní následuje

II

Slib nově zvoleného poslance.

Podle článku 48 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci skládá poslanec na schůzi své sněmovny, které se poprvé zúčastní, ústavním zákonem předepsaný poslanecký slib.

Prosím poslance Vratislava Vajnara, aby předstoupil před předsednickou tribunu a místopředsedu Sněmovny lidu soudruha Richarda Nejezchleba, aby přečetl poslanecký slib. (Shromáždění povstává a místopředseda SL R. Nejezchleb čte poslanecký slib.)

"Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem verný Československej socialistickej republike a veci socializmu. Budem dbať na vôľu a záujem ľudu, riadiť sa ústavou a ostatnými zákonmi a pracovať tak, aby boli uvádzané do života."

(Poslanec Vajnar přistupuje k předsedovi Sněmovny lidu a skládá poslanecký slib.)

Poslanec V. Vajnar: Slibuji.

(Shromáždění usedá.)

Předseda SL V. David: Nyní přistoupíme k projednání dalšího bodu pořadu, kterým je

III

Zpráva o účinnějším využívání vědy a techniky a mezinárodní vědeckotechnické spolupráce - jednom z rozhodujících faktorů intenzifikace československé ekonomiky (tisk 88).

Soudružky a soudruzi, problematikou účinnějšího uplatňování vědeckotechnického rozvoje se zabýváme ve Sněmovně lidu prakticky od počátku letošního roku.

Komunistická strana Československa věnuje rozvoji vědy a techniky a otázkám aktivnějšího zapojení naší ekonomiky do mezinárodní vědeckotechnické spolupráce a socialistické ekonomické integrace, zejména se Sovětským svazem od svého XIV. sjezdu neustálou pozornost. XVI. sjezd strany v souvislosti s intenzifikací ekonomiky vyzvedl uskutečňování vědeckotechnického rozvoje na revoluční úkol celé naší společnosti.

Díky talentu, schopnostem a tvořivé aktivitě a iniciativě našich pracujících, díky spolupráci se zeměmi socialistického společenství, především díky soustavné bratrské pomoci a spolupráci se Sovětským svazem, dosáhli jsme ve vědeckotechnickém rozvoji v řadě výrobních oborů dobrých výsledků. Z analýzy, provedené na 8. zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa vyplývá, že stále existují nevyužité rezervy a možnosti i nejrůznější nedostatky v práci vědeckovýzkumné základny i ve výrobě. Klíčovým problémem a otázkou životní naléhavosti pro další rozvoj vyspělé socialistické společnosti je urychlené uplatňování výsledků vědy a techniky v praxi.

K plnění tohoto úkolu je nezbytné, aby se boj za vědeckotechnický rozvoj stal nedílnou a podstatnou součástí veškeré řídící, plánovací a organizátorské práce od vlády až po podniky, aby úsilí o využití všech možností vědeckotechnického pokroku se stalo základní metodou zabezpečování úkolů národohospodářských plánů.

Úspěch vědeckotechnické revoluce a její blahodárný vliv na ekonomiku a na všechny stránky života společnosti nemůže zajistit pouze úsilí vědeckých pracovníků. Do tohoto historicky významného procesu je mimořádně důležité zapojovat všechny účastníky společenské výroby a všechny články hospodářského mechanismu.

Revoluce ve vědě a technice - jak to zdůraznilo 8. zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa - vyžaduje pronikavé změny ve stylu a metodách hospodářské činnosti, rozhodný boj proti zkostnatělosti a rutinérství, proti různým projevům nekázně a nešvarům, které se zahnízdily na mnohých pracovištích. Tato revoluce vyžaduje zdokonalit plánování a hospodářské stimulování, upevňovat kázeň a pořádek, vytvářet podmínky, jež by plnou měrou přispívaly k tomu, aby nové myšlenky co nejrychleji pronikaly do celého cyklu od výzkumu až po užití, od vynálezu až po sériovou výrobu a aby vytvářely spolehlivou ekonomickou hráz proti výrobě zastaralých výrobků. V celé řídící práci je nezbytné aktivně prosazovat využití všech možností k prohlubování široké hospodářské a vědeckotechnické spolupráce se Sovětským svazem a dalšími socialistickými zeměmi, v širším měřítku uplatňovat vyšší formy této spolupráce, zejména specializaci a kooperaci.

Jen v podmínkách socialismu může věda v plné míře projevit své humanistické poslání. Naším cílem při vytváření materiálního bohatství je uspokojování potřeb, umožňujících rozvoj člověka i celé společnosti.

Z těchto základních politických aspektů jsme přistupovali k přípravě schůze sněmovny. Přípravou i vlastním jednáním sněmovny, kontrolou realizace závěrů, které dnes přijmeme, chceme účinně napomáhat k plnění úkolů v oblasti vědeckotechnického rozvoje, vytyčených 8. zasedáním ústředního výboru Komunistické strany Československa.

Soudružky a soudruzi, úvodní výklad k předložené písemné zprávě a k dodatku této zprávy přednese místopředseda vlády ČSSR, pověřený řízením federálního ministerstva pro technický a investiční rozvoj, soudruh Jaromír Obzina, kterému dávám slovo.

Místopředseda vlády ČSSR J. Obzina: Vážený soudruhu předsedo, milé soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, drazí hosté, ústřední výhor Komunistické strany Československa na svém 8. zasedání ve dnech 15. a 16. června 1983 zevrubně projednal zprávu svého předsednictva k urychlenému uplatňování vědeckotechnického rozvoje v praxi. Rozvoj vědy a techniky a jeho uplatnění ve společenské praxi vůbec a ve výrobě zvláště je programovou linií politiky Komunistické strany Československa, zabezpečující splnění nejbližšího strategického cíle - vybudování rozvinuté vyspělé socialistické společnosti v naší vlasti.

V politice je z hlediska vědeckotechnického rozvoje v současné konkrétní situaci nejdůležitější především vztah vládnoucí dělnické třídy a Komunistické strany Československa k inteligenci vůbec a vědeckotechnické inteligenci zvláště. Dále takový vývoj, který by cílevědomě směřoval k dosažení vyšší produktivity práce a vyššímu typu společenské organizace práce než v nejvyspělejších kapitalistických zemích. A nakonec dosažení intenzívního rozvoje a vysoké efektivnosti čs. národního hospodářství. Mohli bychom to vyjádřit stručně takto: řídit hospodářství leninsky, znamená opírat se o vědu, neboť socialismus oceňujeme - řečeno Leninovými slovy - "jen tehdy, je-li podložen ekonomicky".

I když bylo v tomto směru dosaženo v období socialistické výstavby v Československu důstojných výsledků, nemůžeme říci, že jsme svého nejbližšího strategického cíle dosáhli. I když je objektivní skutečností, že disponujeme mohutným ekonomickým a vědeckotechnickým potenciálem, a spolu se Sovětským svazem a dalšími socialistickými zeměmi máme všechny předpoklady pro úspěšné řešení složitých sociálních a ekonomických úkolů dneška, i když je nesporným historickým faktem, že jako pravidlo je rok co rok tempo ekonomického rozvoje Československé socialistické republiky rychlejší než v nejvyspělejších kapitalistických zemích, dosahujeme v Československé socialistické republice při cca 1 % objemu světové průmyslové výroby 45 - 70% úrovně společenské produktivity práce 7 nejvyspělejších zemí světa podle toho, se kterou z nich se srovnáváme. Nemůžeme též přehlédnout fakt, že až dosud naše skutečnost neodpovídá v plné míře úkolu, který již v roce 1971 na XIV. sjezdu Komunistické strany Československa vyjádřil soudruh Gustáv Husák slovy: "Rozvoj socialistické společnosti je nerozlučně spjat s rozvojem vědy a techniky. Stojí před námi úkol, organicky spojit vymoženosti vědeckotechnické revoluce s přednostmi socialistické společnosti. Urychlení vědeckotechnického rozvoje v socialistických podmínkách musí mít podobu jednotné státní technické politiky konkretizující hospodářskou strategii strany. " Příčiny daného stavu jsou v zásadě tyto: jednak nedostatky a slabiny v řízení, ve vlastní výrobě, jednak neřešené problémy ve vědě samé, v celém systému vědeckovýzkumné činnosti a zejména v nedostatečně rozvinuté integraci vědy a výroby.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP