Úterý 15. dubna 1980

Místopředseda ČNR František Toman: Děkuji poslanci Pospíšilovi za jeho diskusní vystoupení.

Přerušuji naše jednání na 10 minut, tj. do 16.00 hod.

/Schůze byla přerušena v 15.55 hod. a znovu zahájena v 16.05 hod./

/Po přestávce převzala řízení schůze místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová./

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Soudružky a soudruzi poslanci, pořadí řečníků přihlášených do rozpravy je vyčerpáno. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? /Nikdo se nehlásí./ Do rozpravy se již nikdo nehlásí, je tedy skončena.

Prosím zpravodaje a předsedu návrhové komise posl. dr. Jana Jiráska o závěrečné slovo a odůvodnění návrhu usnesení.

Poslanec RSDr. Jan Jirásek: Vážené soudružky, vážení soudruzi poslanci, vzhledem k tomu, že nebylo rozporných názorů na základní problémy k ochraně a využívání zemědělského a lesního půdního fondu, považuji za možné v závěrečném slově přejít přímo k návrhu na usnesení. Návrh na usnesení po tak obsáhlé diskusi není třeba zdůvodňovat. Zvolená komise nedostala k němu připomínky, a proto doporučuji schválit jej tak, jak byl předložen.

Rada připomínek k námětům obsaženým v příloze tohoto usnesení svědčí o tom, že poslanci o nich přemýšleli a návrhová komise na základě těchto připomínek doporučuje, aby některé odstavce v příloze k usnesení byly formulovány takto:  

Odstavec 1 na straně 1: - přehodnotit předpisy, které ovlivňují zábor a využívání zemědělské a lesní půdy, zejména předpisy stavební, požární, vodohospodářské, veterinární, hygienické a další včetně ochranných pásem a chráněných oblastí, jakož i technické normy a technickohospodářské ukazatele.

Na téže straně, odstavec 2: - zvážit zákaz demolic malých a nehodnotných objektů zvláště v intravilánech obcí v případech, kdy jeho striktní dodržení má za následek zábor další zemědělské půdy.

Dále za odstavec 5 vložit další odstavec: - přepracovat územní zastavovací plány schválené před účinností nového zákona.

Odstavec 6 na 1. straně: - trvat na povinnosti investorů provádět skrývku kulturních vrstev půdy a opatření k jejímu hospodárnému využití; investorům uložit povinnost přemístit ornici přímo na lokality, které mají být skrývkami zúrodněny.

Na straně 2, odstavec 7: - prosazovat v investiční výstavbě plošně nenáročné vícepodlažní a vysokopodlažní stavby.

Na 3. straně, odstavec 4: - zainteresovat agrochemické a další podniky služeb zemědělství na výnosech zemědělské produkce v souladu s racionální výživou a integrovanou ochranou rostlin a nikoliv pouze na provedených výkonech.

Na straně 4, odstavec 3: - uskutečňovat arondace zemědělské a lesní půdy ve prospěch zemědělské půdy a jejího optimálního využívání.

Na téže straně, odstavec 5: - zabezpečit rekultivaci devastovaných ploch včetně skládek popílků a odpadků a zajistit jejich rychlé ozeleňování.

Dále odstavec 8: - zabezpečovat výrobu průmyslových hnojiv vhodných pro zemědělskou výrobu v ochranných pásmech vodních nádrží.

Na 5. straně, odstavec 6 bude znít: - zabezpečit využívání lesů k rekreaci včetně vyhrazených vhodných odstavných ploch pro motorová vozidla. 

A odstavec 8: - zabránit vytváření divokých skládek na zemědělské a lesní půdě a současně zabezpečit moderní způsoby likvidace a využití městských odpadů.

To jsou všechny návrhy na úpravu a doplňky přílohy k usnesení.

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Děkuji soudruhu Jiráskovi a návrhové komisi.

Máte k celému návrhu usnesení nějaké připomínky?

/Nikdo se nehlásí./ Přistoupíme tedy k hlasování.

Zjišťuji, že podle prezenční listiny je ve schůzi přítomno 181 poslanců a že Česká národní rada je schopna se usnášet.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení ke zprávě vlády České socialistické republiky o ochraně a využívání zemědělského a lesního půdního fondu a o zkušenostech s uplatňováním jejich nové právní úpravy, včetně přílohy s úpravami, jak je přednesl zpravodaj, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím jsme projednali první bod pořadu dnešní schůze.

Dalším bodem pořadu je

II

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce

Zpravodajem je poslanec Karel Svoboda. Dávám mu slovo.

Zpravodaj poslanec Karel Svoboda: Vážená Česká národní rado, vážení hosté, v období od poslední schůze České národní rady požádalo podle zákona o organizaci soudů a o volbách soudců 20 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce.

Z uvedeného počtu je 13 soudců znovu kandidováno k jinému soudu, z toho 1 soudce k Nejvyššímu soudu České socialistické republiky a 1 soudce k Nejvyššímu soudu Československé socialistické republiky. Mimo justici odcházejí 4 soudci a 3 soudkyně odcházejí z důvodů péče o dítě. Ke všem žádostem došlo zákonem požadované vyjádření ministra spravedlnosti České socialistické republiky.

Ústavně právní výbor České národní rady projednal došlé žádosti o zproštění funkce soudce z povolání ve své schůzi 19. března 1980 a jeho jménem doporučuji, aby plénum České národní rady zprostilo funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 85.

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Děkuji zpravodaji poslanci Svobodovi za odůvodnění návrhu. Jsou nějaké připomínky nebo dotazy k návrhu ústavně právního výboru? /Nebyly./

Nejsou. Můžeme tedy hlasovat. Navrhuji, abychom hlasovali najednou o celém předloženém návrhu usnesení ústavně právního výboru.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Nikdo se nehlásí./ Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s písemným návrhem ústavně právního výboru, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím jsme projednali druhý bod pořadu dnešní schůze.

Dalšími body pořadu jsou

 

III

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky

IV

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu náměstků předsedy Nejvyššího soudu České socialistické republiky

Doporučuji, aby projednání těchto bodů pořadu bylo podle § 24 odst. 2 jednacího řádu České národní rady sloučeno. O návrzích však budeme hlasovat odděleně.

Jsou nějaké námitky proti sloučení třetího a čtvrtého bodu pořadu? Nejsou.

Prosím tedy místopředsedu ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky poslance dr. Miloslava Vacíka, aby odůvodnil oba předložené návrhy.

Místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR poslanec RSDr. Miloslav Vacík: Vážená Česká národní rado, vážení hosté, dovolte mi, abych jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty předložil vám, poslancům České národní rady, návrh na doplňující volbu soudců z povolání k Nejvyššímu soudu České socialistické republiky, ke krajským a okresním soudům v České socialistické republice.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty na základě platných zákonných norem projednalo návrhy doporučené ministrem spravedlnosti a předsedou Nejvyššího soudu na svém zasedání 9. dubna 1980 a vyslovilo souhlas se všemi navrženými kandidáty.

Dnešnímu plenárnímu zasedání České národní rady je navrhováno ke zvolení 244 kandidátů na soudce z povolání. Jednotlivé návrhy vám byly předloženy písemně a jsou obsaženy v tisku č. 86.

Z tohoto počtu je 213 soudců předloženo k nové volbě po uplynutí desetiletého funkčního období. Návrhy jsou předloženy po provedeném komplexním hodnocení, po vyslovení souhlasu příslušných orgánů Komunistické strany Československa a Národní fronty a vyústilo v závěr, že splňují politické i odborné předpoklady pro výkon funkce i v dalším funkčním období.

Řada kandidátů má bohaté životní zkušenosti a pracuje v odpovědných funkcích v organizaci soudnictví v ČSR. Někteří kandidáti jsou i starší šedesáti let a jsou navrhováni přesto, že získali nárok na důchod, nebo jsou již důchodci. Na soudech pracují v krátkodobém pracovním poměru především za 110 soudkyň, které jsou na mateřské dovolené. Tito navržení soudci jsou všestranně způsobilí k výkonu funkce a současně mají i významný podíl na výchově mladých soudců.

Dále je vám, poslancům ČNR, předložen návrh na volbu soudců z řad justičních čekatelů a dosavadních soudců, navržených ke zvolení pro jiné soudy. Všichni justiční čekatelé složili úspěšně předepsanou odbornou zkoušku.

Mezi navrženými kandidáty je 163 mužů a 81 žen. Je mezi nimi 141 členů KSČ, 4 kandidáti KSČ a 1 člen Československé strany lidové. 118 soudců pochází z řad dělnické třídy. Jsou rovněž zapojeni do různých funkcí v organizacích sdružených v Národní frontě.

Výběru soudců k opětovné volbě byla věnována maximální pozornost. Všichni navrhovaní kandidáti byli řádně projednáni a schváleni v příslušných okresních a krajských orgánech KSČ a NF. V případě soudců z povolání k Nejvyššímu soudu ČSR byl návrh projednán oddělením státní administrativy ÚV KSČ. Všichni navržení souhlasí se svojí kandidaturou k uvedeným soudům.

Navrhovaní kandidáti splňují pro soudcovskou funkci politické a odborné předpoklady, stanovené v § 39 odst. 1 a 2 zákona o organizaci soudů a o volbách soudců, ve znění vyhlášeném pod č. 19/1970 Sb.

Jménem předsednictva ÚV NF navrhuji, aby Česká národní rada zvolila navržené kandidáty do funkcí soudců z povolání k uvedeným soudům v České socialistické republice.  

Na stejné schůzi projednalo předsednictvo ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky také návrh předsedy Nejvyššího soudu České socialistické republiky na volbu náměstků předsedy Nejvyššího soudu České socialistické republiky, kterým také skončilo volební období. Vzhledem k tomu, že ve smyslu § 44 odst. 3 zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudů a o volbách soudců, jehož úplné znění bylo vyhlášeno pod č. 19/1970 Sb., volí Česká národní rada náměstky z řad zvolených soudců, navrhuje předsednictvo ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky, aby Česká národní rada zvolila do funkce náměstků soudruhy dr. Vlastimila Handla, CSc., a dr. Miloše Jestřába, CSc. Jejich návrhy byly politicky projednány.

Jak jste se mohli přesvědčit v tisku č. 88, jedná se o soudruhy s velmi dobrými politickými a odbornými znalostmi. Jsou ve funkci náměstků od roku 1970 a plně se osvědčili. Oba obětavě a důsledně i iniciativně plní úkoly, zabezpečují realizaci právní politiky KSČ a socialistické zákonnosti. Odpovědně a s promyšlenou koncepcí řídí svěřené úseky a aktivně se podílejí na výchově justičního dorostu. Jsou rovněž zapojeni do různých funkcí ve společenských organizacích. Proto jménem předsednictva navrhuji, aby ČNR zvolila do funkce náměstků předsedy Nejvyššího soudu ČSR jmenované soudruhy dr. Vlastimila Handla a dr. Miloše Jestřába.

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Děkuji soudruhu Vacíkovi za odůvodnění návrhů. Má někdo připomínky nebo dotazy k předloženým návrhům?

Nejsou. Přistoupíme k hlasování. Navrhuji, abychom o volbě soudců k soudům České socialistické republiky hlasovali podle návrhu obsazeného v tisku č. 86, a to najednou. Jsou proti tomuto způsobu hlasování námitky? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s volbou soudců z povolání k soudům České socialistické republiky podle písemného návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada jednomyslně zvolila navržené soudce do jejich funkcí a projednala tak třetí bod pořadu.

Nyní budeme hlasovat o volbě náměstků předsedy Nejvyššího soudu České socialistické republiky podle návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky obsaženého v tisku č. 87.

Kdo souhlasí, aby do funkcí náměstků předsedy Nejvyššího soudu České socialistické republiky byli zvoleni JUDr. Vlastimil Handl, CSc. a JUDr. Miloš Jestřáb, CSc., nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím jsme projednali čtvrtý bod pořadu dnešní schůze.

Posledním bodem pořadu je

V

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 18. prosince 1979 do 15. dubna 1980

Tato zpráva vám byla rozdána před schůzí. Máte k ní nějaké dotazy nebo připomínky?

Nejsou. Navrhuji, aby Česká národní rada vzala předloženou písemnou zprávu se souhlasem na vědomí.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo. Děkuji.  

Vážené soudružky a soudruzi, před závěrem naší schůze doporučuji, abychom pověřili místopředsedu České národní rady soudruha Oldřicha Voleníka, aby vyřídil předsedovi České národní rady Evženu Erbanovi naše srdečné pozdravy s přáním brzkého uzdravení. /Potlesk./

Pořad dnešní schůze je projednán. Děkuji našim hostům za účast při našem jednání.

Končím schůzi České národní rady.

/Schůze skončena v 16.25 hod./

 

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP