Úterý 26. června 1979

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji poslanci Smolovi.

Zjišťuji, soudružky a soudruzi, že ve schůzi je přítomno 183 poslanců České národní rady a že Česká národní rada je schopna se usnášet.

Přistoupíme k hlasování. Navrhuji, aby Česká národní rada hlasovala najednou o celém návrhu usnesení obsaženém v písemné zprávě výboru pro plán a rozpočet. Toto usnesení je shodné s předloženým vládním návrhem.

Jsou proti tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? /Nebyly./ Není tomu tak.

Kdo tedy souhlasí s tím, aby ČNR schválila státní závěrečný účet ČSR a závěrečné účty státních fondů ČSR za rok 1978 ve znění předložené písemné zprávy výboru České národní rady pro plán a rozpočet, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? Nikdo.

Česká národní rada podle čl. 107, odst. 1, písm. a/ ústavního zákona o čs. federaci schválila státní závěrečný účet naší republiky za rok 1978.

Tím jsme projednali první bod pořadu schůze.

Jsem přesvědčen, že budete souhlasit s tím, abychom pokračovali v dalším jednání a projednali další body, tak jak byly schváleny v úvodu. /Vysloven všeobecný souhlas./

II.

Návrh skupiny poslanců České národní rady na uvolnění poslance České národní rady z funkcí člena předsednictva České národní rady a předsedy České národní rady pro průmysl a stavebnictví

O přestávce vám byl, soudružky a soudruzi, rozdán tisk č. 69, kterým skupina poslanců ČNR v souladu s § 35 a § 50 zákona České národní rady o jednacím řádu ČNR navrhuje, aby poslanec ČNR ing. Jaroslav Horák byl uvolněn z funkcí člena předsednictva ČNR a předsedy výboru ČNR pro průmysl a stavebnictví.

Návrh na uvolnění poslance ing. Jaroslava Horáka z obou uvedených funkcí je podáván na základě jeho komplexního hodnocení, při kterém bylo doporučeno, aby soudruh ing. Jaroslav Horák byl vzhledem k značnému pracovnímu zatížení v podniku uvolněn z funkcí člena předsednictva ČNR a předsedy výboru ČNR pro průmysl a stavebnictví, aby se mohl plně věnovat úkolům výroby a zabezpečení kvality výrobků v AZNP Mladá Boleslav, kde ve funkci prvního náměstka podnikového ředitele odpovídá za řízení výroby.

Poslanec ing. Jaroslav Horák zůstává nadále členem výboru ČNR pro průmysl a stavebnictví a členem vedení Klubu komunistických poslanců. S řešením, které je navrhováno, soudruh Jaroslav Horák souhlasí.

Máte k tomuto návrhu dotazy? /Nebyly./ Není tomu tak.

Kdo tedy s tímto návrhem souhlasí? Prosím, abyste vyjádřili souhlas zvednutím ruky. /Hlasuje se - vysloven jednomyslný souhlas./ Děkuji vám.

Myslím, že i s vaším souhlasem mohu s. Jaroslavu Horákovi poděkovat za úspěšnou práci ve funkci předsedy výboru pro průmysl a stavebnictví a popřát mu, aby se mu dařilo i plnění úkolů, které ho čekají v Automobilových závodech, n. p., Mladá Boleslav. Děkujeme srdečně, Jaroslave.

Tím jsme projednali druhý bod pořadu.

Třetím bodem pořadu je

III.

Návrh skupiny poslanců České národní rady na doplňovací volbu člena předsednictva ČNR a předsedy výboru ČNR pro průmysl a stavebnictví

Soudružky a soudruzi, dostali jste také o přestávce návrh - tisk č. 70 - skupiny poslanců ČNR na doplňovací volbu člena předsednictva a předsedy výboru pro průmysl a stavebnictví. Skupina podle ustanovení § 35 a § 50 zákona České národní rady o jednacím řádu České národní rady navrhuje, aby do funkcí člena předsednictva České národní rady a současně předsedy výboru České národní rady pro průmysl a stavebnictví byl v doplňovací volbě zvolen poslanec prof. ing. Ladislav Kubíček, DrSc., člen korespondent Československé akademie věd, člen výboru ČNR pro průmysl a stavebnictví, člen středočeského KV KSČ a předseda KV SČSP.

Poslanec ČNR s. Ladislav Kubíček je ředitelem Výzkumného ústavu kovů v Panenských Břežanech. Je naším předním odborníkem v oblasti výzkumu kovů a aktivně pracuje v komisi RVHP. Své znalosti uplatňuje nejen na svém pracovišti, ale i v pedagogické a teoretické činnosti. Má bohaté zkušenosti ze stranické a veřejné práce. Ve funkci poslance České národní rady a člena výboru ČNR pro průmysl a stavebnictví se plně osvědčil, svěřené úkoly plnil vždy odpovědně. Má proto všechny předpoklady k úspěšnému vykonávání funkcí člena předsednictva ČNR a předsedy výboru ČNR pro průmysl a stavebnictví, do nichž je navrhován.

Poslanec prof. ing. Ladislav Kubíček, DrSc. se svou kandidaturou do funkcí člena předsednictva ČNR i předsedy výboru České národní rady pro průmysl a stavebnictví souhlasí.

Jsou k tomuto návrhu námitky nebo připomínky? /Nebyly/. Nejsou.

Přistoupíme k hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby poslanec prof. ing. Ladislav Kubíček, DrSc. byl podle předloženého písemného návrhu zvolen členem předsednictva ČNR a předsedou výboru České národní rady pro průmysl a stavebnictví, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Tím Česká národní rada jednomyslně schválila tuto volbu. Blahopřeji soudruhu Kubíčkovi.

Projednali jsme třetí bod pořadu.

Dalším bodem schváleného poradu je

IV

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce

Prosím zpravodaje poslance Karla Svobodu, aby odůvodnil návrh výboru.

Zpravodaj poslanec Karel Svoboda: Vážená Česká národní rado, vážení hosté, v období od poslední schůze ČNR požádalo podle zákona o organizaci soudů a o volbách soudců 24 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce. Z uvedeného počtu je 14 soudců znovu kandidováno k jinému soudu, z toho 2 soudci k Nejvyššímu soudu ČSR. Mimo justici odchází 7 soudců a 3 soudkyně odcházejí z důvodů péče o dítě.

Ke všem žádostem došlo zákonem požadované vyjádření ministra spravedlnosti ČSR. Ústavně právní výbor ČNR projednal došlé žádosti o zproštění funkce soudce z povolání ve své schůzi 24. května 1979 a jeho jménem doporučuji, aby plénum ČNR zprostilo funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 66.

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji zpravodaji soudruhu Svobodovi. Jsou nějaké připomínky nebo dotazy k návrhu ústavně právního výboru? /Nebyly./ Není tomu tak.

Přistoupíme k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali najednou o celém návrhu usnesení. Jsou připomínky ke způsobu hlasování? /Nebyly./ Nejsou.

Kdo souhlasí s písemným návrhem ústavně právního výboru, aby ČNR zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Tím jsme projednali čtvrtý bod pořadu schůze.

Pátým bodem pořadu je

V

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky

Návrh uvede místopředseda ÚV NF ČSR poslanec dr. Miloslav Vacík. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda ÚV NF ČSR poslanec RSDr. Miloslav Vacík: Vážené soudružky a soudruzi, dovolte mi, abych vám, poslancům ČNR, jménem předsednictva ÚV NF předložil návrh na doplňující volbu soudců z povolání pro Nejvyšší soud ČSR, ke krajským, okresním a obvodním soudům v ČSR.

Předsednictvo ÚV NF projednalo tento návrh 30. května 1979 a dnešnímu plenárnímu zasedání ČNR předkládá a navrhuje ke zvolení 50 kandidátů na soudce z povolání. Přípravě návrhu byla věnována potřebná pozornost. Navržení kandidáti byli vybráni po zhodnocení jejich politické i odborné připravenosti. Z navrhovaných kandidátů je 14 dosavadních soudců, kteří mají být zvoleni pro jiné soudy, a 36 justičních čekatelů. Všichni justiční čekatelé složili úspěšně předepsanou zkoušku.

Navrhovaní kandidáti splňují pro soudcovskou funkci politické a odborné předpoklady stanovené § 39 odst. 1 a 2 zákona o organizaci soudů a o volbách soudců ve znění vyhlášeném v č. 19/1970 Sb. Všichni s navrhovanou kandidaturou souhlasí.

Jak jste měli možnost se seznámit z předložených materiálů, jedná se převážně o mladé kandidáty. 19 kandidátů je do 25 let, 24 kandidátů do 35 let a 7 starších 35 let. Mezi kandidáty je 23 mužů a 27 žen.

Dovolte, vážené soudružky a soudruzi, abych navrhl jménem předsednictva ÚV NF, aby ČNR zvolila navržené kandidáty do funkcí soudců z povolání k uvedeným soudům v České socialistické republice.

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji za odůvodnění návrhu.

Má někdo připomínky nebo dotazy k předloženému návrhu? /Nebyly./ Nemá.

Navrhuji, abychom hlasovali o celém návrhu usnesení najednou. Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Nebyly./ Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsaženo v písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada jednomyslně zvolila navržené soudce do jejich funkcí a projednala tak pátý bod programu schůze.

Posledním bodem pořadu je

VI

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 3. dubna do 26. června 1979

Tato zpráva vám byla před schůzí rozdána.

Máte k ní nějaké připomínky nebo dotazy? /Nebyly./

Nejsou. Navrhuji, aby Česká národní rada vzala písemnou zprávu se souhlasem na vědomí.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Tím jsme projednali pořad dnešní schůze.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, přeji vám všem hodně dobré pohody v nastávajícím období dovolené, hodně úspěchů ve vaší politické práci ve volebních obvodech při zajišťování náročných úkolů v letním období, abyste načerpali hodně sil pro řešení úkolů, které nás v druhém pololetí t. r. čekají.

Upozorňuji, že za 10 minut po skončení schůze se sejde pracovní skupina určená předsednictvem ČNR pro přípravu 13. plenárního zasedání České národní rady v místnosti č. 46 ve II. patře.

Končím schůzi České národní rady.

/Schůze skončena v 15.47 hodin./

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP