Pondělí 26. června 1978

Zpravodaj poslanec Karel Svoboda: Vážená Česká národní rado, vážení hosté, v období od poslední schůze České národní rady požádalo 23 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce. Ke všem žádostem došlo i zákonem požadované vyjádření ministra spravedlnosti ČSR.

Z uvedeného počtu je 11 soudců znovu kandidováno k jinému soudu, osm soudců hodlá nastoupit jiné zaměstnání, tři soudkyně odcházejí z důvodů péče o dítě a jeden soudce ze zdravotních důvodů.

Ústavně právní výbor ČNR projednal uvedené žádosti soudců ve své schůzi 31. května 1978 a jeho jménem doporučuji, aby Česká národní rada zprostila soudce funkce soudce z povolání, kteří o to požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 42.

Místopředseda ČNR JUDr. Čestmír Adam: Děkuji zpravodajovi poslanci Svobodovi. Jsou nějaké připomínky nebo dotazy k návrhu ústavně právního výboru ČNR? /Nebyly./ Můžeme tedy hlasovat.

Navrhuji, abychom hlasovali najednou o celém návrhu usnesení.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Nebyly./

Kdo souhlasí s písemným návrhem ústavně právního výboru ČNR, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v předloženém návrhu soudcovské funkce.

Devátým bodem pořadu schůze je

IX

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky

Návrh odůvodní místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR poslanec dr. Vacík. Prosím ho, aby se ujal slova.  

Místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR poslanec RSDr. Miloslav Vacík: Vážené soudružky a soudruzi, dovolte mi, abych vám, poslancům České národní rady jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR předložil návrh na doplňující volbu soudců z povolání pro Městský soud v Praze a pro některé krajské a okresní soudy České socialistické republiky. Jak jste měli možnost se seznámit z písemně předložených materiálů. jde o 32 justičních čekatelů, kteří přípravnou justiční praxi zakončili složením justiční zkoušky, dále o 11 dosavadních soudců, kteří mají být zvoleni pro jiné soudy a tři právníky získané ve volném výběru.

Přípravě návrhů byla věnována náležitá pozornost. Navrhovaní splňují pro soudcovskou funkci politické i odborné předpoklady. Při výběru bylo přihlédnuto k souhlasným stanoviskům příslušných okresních a krajských výborů KSČ a Národní fronty. Mezi kandidáty je 13 členů a jeden kandidát členství v KSČ. Celkem 29 z nich je členy SSM. Většina kandidátů zastává různé veřejné funkce v organizacích sdružených v Národní frontě ČSR.

Všechno, co jsem doposud uvedl, svědčí o odpovědném přístupu k výběru kandidátů na soudce z povolání. Zapojení do prospěšné práce ve společenských organizacích Národní fronty, ale i ve veřejné činnosti přispěje nesporně ke spravedlivému rozhodování, získání životních zkušeností především u těch kandidátů, kteří nedávno skončili své studium na vysoké škole. Všichni kandidáti souhlasí s navrhovanou kandidaturou k uvedeným soudům.

/Řízení schůze převzal předseda ČNR Evžen Erban./

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR vyslovilo 17. května 1978 názor, že navržení kandidáti mají všechny předpoklady vykonávat odpovědnou funkci soudce z povolání. Jménem předsednictva navrhuji, aby Česká národní rada zvolila navržené kandidáty do funkcí soudců z povolání v České socialistické republice.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji poslanci dr. Vacíkovi. Má někdo připomínky nebo dotazy k předloženému návrhu? Nemá.  

Přistoupíme tedy k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali o předloženém návrhu usnesení najednou.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsaženo v předloženém písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada jednomyslně zvolila navržené soudce do jejich funkcí a projednala devátý bod pořadu své schůze.

Posledním bodem je

X

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 31. března do 26. června 1978

Tato zpráva vám byla před schůzí rozdána.

Máte k ní nějaké připomínky nebo dotazy? /Nikdo se nehlásí./ Není tomu tak.

Navrhuji tedy, aby Česká národní rada vzala předloženou zprávu se souhlasem na vědomí.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování! Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala pořad své 8. schůze.

Připomínám, že pro ty poslance, kteří mají zájem shlédnout skutečně jedinečnou výstavu, která byla dnes otevřena projevem předsedy federální vlády za přítomnosti generálního tajemníka ÚV KSČ a prezidenta naší republiky, mají k dispozici vstupenku a na Malostranském náměstí dopravní prostředky. S vaší návštěvou tam počítají.

Soudružky a soudruzi, dříve než se rozejdeme, dovolte mi, abych všem poslancům České národní rady i členům vlády České socialistické republiky popřál klidný oddech po celoroční práci, abychom se všichni po dovolené s upevněným zdravím vrátili k plnění našich dalších náročných úkolů.

Prosím členy předsednictva ČNR, aby se hned po skončení schůze dostavili do zasedací místnosti předsednictva ke krátkému jednání.

Končím schůzi České národní rady. /Potlesk./

/Schůze skončila v 18.04 hodin./

 

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP