Úterý 26. dubna 1977

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji soudruhu ministrovi Hamerníkovi. Slovo má ministr průmyslu Svačina.

Ministr průmyslu ČSR ing. Oldřich Svačina: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, k dotazu poslance Nepraše.

Dodávky nábytku pro jesle a mateřské školy jsou převážně zajišťovány prostřednictvím n. p. Prodejny nábytkářského průmyslu. Jedná se o dodávky nábytku z produkce podniků VHJ Nábytkářský průmysl Brno, výrobních družstev a komunálních podniků. Dále je část požadavků výstavby předškolních zařízení kryta dodávkami ze sféry státního obchodu z dodávek určených k přímé spotřebě obyvatelstva a distribuovaným mimotržním odběratelům v rámci maloobchodního obratu a přímo z produkce výrobních družstev a komunálních podniků. Jen pro úplnost, pokud se týká zaměření výroby v našem resortu, vyrábějí se dětské stolky, dětské židle a křesla, pokud se týká družstevní výroby, vyrábějí se dětské stolky kovové, dětské židle kovové, skříňky na hračky, a místní hospodářství vyrábí celý sortiment skříňového a výchovného nábytku, jídelní a hrací stoly, lehátka dřevěná, lehátka kovová a výchovné postýlky.

Pokud se týká zásadního řešení dodávek pro jesle a pro školky.

Ke školkám: tam máme vyjasněno co a v jakém rozsahu je třeba dodávat, protože jsme s ministerstvem školství důkladně projednali sumář požadavků do roku 1980 a již 7. července loňského roku jsme bezezbytku tyto požadavky do roku 1980 potvrdili a jsou zajišťovány. Tyto požadavky zahrnují výstavbu mateřských škol v rámci plánovaných investičních limitů šestého pětiletého plánu, a týkají se výstavby účelové, komplexní bytové a výstavby v rámci akce "Z".

Dokončit jednání musíme na úseku jeslí. Vzhledem k vysoké decentralizaci výstavby jeslí nebylo možné dát dohromady všechny podklady a proto jsme provedli kvantifikaci odhadem do roku 1980.

Jak je zajištěna výroba v našem nábytkářském průmyslu: pokud jde o dětské stolky je zajištěna výroba trojnásobná proti roku 1975, pokud jde o dětské židle a křesla je větší o 73 %. Tím by měly být pokryty požadavky, které se vyskytují. Bude třeba jen dbát na to, aby tam, kde se všude tento nábytek vyrábí, se nepřipustilo, že by se přecházelo na jiné lukrativnější výrobky a zapomnělo, že si musí pomoci dodávkou nábytku. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji soudruhu ministrovi.

Soudružky a soudruzi, vzhledem k tomu, že přihlášení ministři ve svých vystoupeních vyčerpali své odpovědi a soudruh Horník, místopředseda vlády ČSR nežádá závěrečné slovo, dávám závěrečné slovo místopředsedkyni ČNR s. Marii Jarošové, aby jako předsedkyně návrhové komise odůvodnila návrh usnesení k projednávané zprávě vlády.

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Soudružky a soudruzi poslanci, vyslechli jsme výklad místopředsedy vlády ČSR soudruha Štěpána Horníka ke zprávě vlády České socialistické republiky o spolupráci národních výborů a hospodářských organizací při vytváření podmínek pro efektivní využívání všech dostupných zdrojů pracovních sila tvůrčích schopností lidí, vystoupení poslanců, členů jednotlivých výborů a stálé pracovní skupiny předsednictva ČNR pro otázky mládeže, jakož i odpovědi soudruhů ministrů na dotazy poslanců, které jim byly v průběhu rozpravy položeny.

Naše dnešní jednání ukázalo, jak závažný, složitý a na řešení náročný problém se v důsledku vysokého stupně zaměstnanosti stává racionální hospodaření pracovními silami. Oceňujeme otevřený a odpovědný přístup vlády České socialistické republiky k projednávání této problematiky i pečlivost, jakou přípravě jednání věnovaly jednotlivé orgány České národní rady. Průběh jednání potvrdil nezbytnost dalšího rozvíjení vzájemné spolupráce národních výborů a hospodářských organizací, byla vyslovena řada podnětů a doporučení, které budou jistě vládou ČSR i jejími členy využity při řešení všech otázek, které se problematiky pracovních sil, jejich využití a racionálního hospodaření dotýkají.

Soudružky a soudruzi poslanci, návrhová komise doporučuje České národní radě přijmout k tomuto bodu jednání usnesení, jehož návrh vám byl rozdán.

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji místopředsedkyni ČNR soudružce Jarošové za její zprávu.

Máte k návrhu usnesení nějaké připomínky nebo otázky? /Nikdo se nehlásí./ Nejsou.

Můžeme tedy hlasovat.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení ke zprávě vlády České socialistické republiky o spolupráci národních výborů a hospodářských organizací při vytváření podmínek pro efektivní využívání všech zdrojů pracovních sil a tvůrčích schopností lidí, jak jej předkládá návrhová komise, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo. Děkuji.

Tím Česká národní rada projednala druhý bod pořadu.

Třetím bodem pořadu je

III

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce a na odvolání soudce z povolání ze soudcovské funkce

Prosím zpravodaje poslance Karla Svobodu, aby se ujal slova.

Zpravodaj poslanec Karel Svoboda: Vážená Česká národní rado, vážení hosté, v období od poslední schůze České národní rady došlo České národní radě 14 žádostí soudců z povolání, kteří požádali o zproštění soudcovské funkce. K žádostem došlo též zákonem o organizaci soudů a o volbách soudců požadované vyjádření ministra spravedlnosti ČSR.

Ústavně právní výbor ve své schůzi dne 29. března 1977 posoudil uvedené žádosti a zjistil, že z celkového počtu uvedených soudců 4 odcházejí do starobního nebo invalidního důchodu, 9 soudců odchází z justice z rodinných, zdravotních a jiných důvodů a jeden soudce je navrhován do funkce soudce Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky.

Současně se žádostmi o zproštění některých soudců funkce soudce z povolání předložil ministr spravedlnosti dr. Jan Němec České národní radě návrh na odvolání dr. Ladislava Pátka z funkce soudce okresního soudu v Teplicích. Dr. Pátek již v justici nepracuje. Protože sám odmítl podat žádost o zproštění soudcovské funkce, použil ministr svého práva a v souladu s ustanoveními citovaného zákona požádal Českou národní radu, aby dr. Pátka z funkce soudce odvolala. Žádostí ministra se ústavně právní výbor zabýval v téže schůzi a s návrhem se ztotožnil.  

Jménem ústavně právního výboru České národní rady navrhuji, aby Česká národní rada

1. zprostila soudcovské funkce soudce, kteří jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 13,

2. odvolala ze soudcovské funkce dr. Ladislava Pátka, jak se rovněž v uvedeném tisku navrhuje.

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji poslanci Svobodovi.

Jsou nějaké připomínky k předloženému návrhu ústavně právního výboru ČNR? Nejsou. Navrhuji, abychom hlasovali o návrzích ústavně právního výboru na zproštění soudců z povolání jejich soudcovské funkce a na odvolání soudce z povolání ze soudcovské funkce najednou.

Jsou k tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? Nejsou. Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada zprostila soudcovské funkce soudce z povolání uvedené v části I písemného návrhu a aby odvolala ze soudcovské funkce soudce z povolání uvedeného v části II písemného návrhu ústavně právního výboru ČNR, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo. Děkuji.

Tím jsme projednali třetí bod denního pořadu.

Posledním bodem pořadu je

IV

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 17. prosince 1976 do 26. dubna 1977.

Tato zpráva vám byla před schůzí rozdána. Máte k ní nějaké dotazy nebo připomínky?  

Nejsou. Navrhuji tedy, aby Česká národní rada vzala zprávu svého předsedy o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od poslední, to je od prosincové schůze, se souhlasem na vědomí.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo. Děkuji.

Tím jsme projednali pořad dnešní schůze.

Prosím členy předsednictva, aby se v 15.15 hodin dostavili do zasedací místnosti předsednictva.

Končím schůzi.

/Schůze skončila ve 14.57 hod./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP