Úterý 30. září 1975

Úterý 30. září 1975

(Začátek schůze v 9.30 hod.)

Přítomno: 177 poslanců

Omluveni poslanci:

Axman, Beňo, Biľak, Cyprich, Fekete, Hoffmann, Hruškovič, Hůla A., Chňoupek, Jirák, Lichner, Lovětínský, Löbl, Madarász, Mrázik, Nový, Pennigerová, Pirč, Svačina, Štrougal, Švestka, Zelenka, Zupka

Předseda SL V. David: Vážená Sněmovno lidu, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 5. samostatnou schůzi Sněmovny lidu.

Dovolte mi, abych přivítal člena předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa a předsedu Federálního shromáždění Aloise Indru a další členy a kandidáty předsednictva ÚV KSČ, členy sekretariátu ÚV KSČ, místopředsedy a další členy federální vlády.

Vítám také předsedu Sněmovny národů s. Dalibora Hanese a další poslance Sněmovny národů a národních rad, kteří se zúčastní našeho jednání.

Vítám dále pracovníky ústředního výboru Komunistické strany Československa.

Vítám rovněž vedoucí pracovníky resortu paliv a energetiky, hrdiny socialistické práce, členy brigád socialistické práce, členy komplexních racionalizačních brigád a další hosty.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vzhledem k oficiální návštěvě předsedy vlády Íránského císařství pana Amíra Abbáse Hovejdy omlouvám neúčast předsedy vlády ČSSR s. Lubomíra Štrougala. Dále omlouvám pro první část zasedání I. místopředsedu Federálního shromáždění Jána Marka a některé členy federální vlády, kteří se v této chvíli účastní přivítání íránského hosta.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, podle zjištění je v zasedací síni přítomno 162 poslanců Sněmovny lidu, takže podle článku 40 odst. 1 ústavního zákona o čs. federaci je Sněmovna lidu schopna se usnášet.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, oznamuji vám, že prezident Československé socialistické republiky dopisem ze dne 12. září 1975 svolal podle článku 61 ústavního zákona o čs. federaci dnem 15. září 1975 Federální shromáždění ČSSR k podzimnímu zasedání.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, předsednictvo Sněmovny lidu navrhlo dnešní schůzi tento pořad:

1. Ověření platnosti volby poslanců ve volebních obvodech č. 41 a č. 13 pro volby do Sněmovny lidu

2. Slib nově zvolených poslanců a jejich zařazení do výborů Sněmovny lidu

3. Volba volební komise

4. Volba člena předsednictva Federálního shromáždění

5. Návrh předsednictva Sněmovny lidu na pořizování zápisů ze schůzí předsednictva a výborů Sněmovny lidu

6. Zpráva ministra paliv a energetiky ČSSR o plnění politicko-hospodářských úkolů při zajišťování paliv a energie a jejich hospodárném využívání jako nezbytného předpokladu pro další rozvoj socialistické společnosti.

Soudružky a soudruzi, navrhuje někdo z poslanců změnu nebo doplnění návrhu pořadu? (Nikdo.)

Přistoupíme k hlasování. V zasedací síni je přítomno 162 poslanců. Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na pořad schůze Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Návrh pořadu schůze Sněmovny lidu byl jednomyslně schválen.

Soudružky a soudruzi, než přistoupíme k projednávání schváleného pořadu, dovolte mi, abych vás stručně informoval o činnosti předsednictva a výborů sněmovny.

Předsednictvo sněmovny se zabývalo přípravou dnešní schůze. Dále posoudilo dosažené výsledky při zajišťování závěrů červencového zasedání ÚV KSČ z roku 1973 k výchově mladé generace v orgánech sněmovny. Konstatovalo, že poslanci i výbory věnují těmto otázkám zvýšenou pozornost a že se celkem úspěšně realizují stanovené úkoly sněmovny i poslanců při výchově mladé generace.

Předsednictvo kladně zhodnotilo též různé formy spolupráce v zákonodárné i kontrolní činnosti mezi výbory sněmoven Federálního shromáždění a obou národních rad, které se prohloubily zejména v posledním období v zájmu posilování socialistických vztahů mezi našimi národy a národnostmi a rozvíjení jednotících prvků čs. federace.

Předsednictvo dále posoudilo odpovědi příslušných ministrů na podněty poslanců, které uplatnili v poslední schůzi sněmoven. Odpovědi máte k dispozici.

Přípravou dnešní schůze se zabývaly všechny výbory sněmovny. Výbory projednaly též zprávu generálního prokurátora a Nejvyššího soudu ČSSR o stavu socialistické zákonnosti a připravily stanovisko pro předsednictvo Federálního shromáždění. Ekonomické výbory měly na programu rovněž zprávu o plnění státního plánu a rozpočtu ČSSR v letošním roce. Závěry výborů k těmto otázkám projedná též předsednictvo Federálního shromáždění. Výbory projednaly i některé kontrolní zprávy. Např. výbor pro průmysl, dopravu a obchod projednal zprávu o stavu a zabezpečování zemědělské techniky, výbory ústavně právní a pro sociální politiku se zabývaly rozborem absence z důvodů nemocnosti a úrazovosti pracovníků apod. Výbory projednaly rovněž některé mezinárodní smlouvy, které budou na pořadu společné schůze sněmoven v listopadu t. r.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, jsou k informaci o činnosti výborů a předsednictva sněmovny dotazy nebo připomínky? Není tomu tak.

Přistoupíme k projednání prvního bodu pořadu, kterým je

I

Ověření platnosti volby poslanců ve volebních obvodech č. 41 a č. 13 pro volby do Sněmovny lidu

Úmrtím poslance Eduarda Diviše se uvolnilo místo ve volebním obvodu č. 41.

Předsednictvo FS vyhlásilo doplňovací volby, které se konaly dne 14. června 1975.

Zvolením s. Gustáva Husáka do funkce prezidenta Československé socialistické republiky se uvolnil poslanecký mandát ve volebním obvodu č. 13.

Předsednictvo Federálního shromáždění vyhlásilo doplňovací volby, které se konaly ve dnech 29. a 30. srpna 1975.

Prosím předsedu mandátového a imunitního výboru poslance Lörincze, aby v souladu s článkem 47 ústavního zákona o československé federaci přednesl zprávu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu k tomuto bodu.

Předseda mandátového a imunitního výboru SL J. Lörinz: Vážená Snemovňa ľudu, vážené súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci!

Vo volebnom obvode č. 41 v Snemovni ľudu sa úmrtím poslanca Eduarda Diviša uvoľnil poslanecký mandát.

Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia vyhlásilo v tomto volebnom obvode doplňovacie voľby na 14. júna 1975.

Vo volebnom obvode č. 13 sa zvolením dr. Gustáva Husáka, CSc. do funkcie prezidenta Československej socialistickej republiky uvoľnil poslanecký mandát.

Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia vyhlásilo v tomto volebnom obvode doplňovacie voľby na 29. a 30. augusta 1975. Ústredná volebná komisia Národného frontu ČSSR zaslala Mandátovému a imunitnému výboru Snemovne ľudu príslušné volebné spisy o výsledku doplňovacích volieb.

Mandátový a imunitný výbor Snemovne ľudu preskúmal podľa § 78 zákona č. 56/1960 Zb. o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia v znení zákona č. 20/1971 Zb., či kandidáti Národného frontu boli platnou voľbou zvolení v zmysle zákona č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia. Mandátový a imunitný výbor ma súčasne poveril ako predsedu výboru, aby som podal o výsledku rokovania na dnešnej schôdzke Snemovni ľudu správu.

Z predložených volebných spisov vyplýva, že vo volebnom obvode č. 41 bolo vo volebných zoznamoch zapísaných dovedna 53 704 voličov. Hlasovacích lístkov bolo vydaných dovedna 53 558 a rovnaký počet voličov odovzdal platné hlasovacie lístky.

Za kandidáta Národného frontu Ladislava Švehlu hlasovalo 53 556 voličov. Navrhnutý kandidát bol zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov.

Vo volebnom obvode č. 13 bolo vo volebných zoznamoch zapísaných dovedna 57 826 voličov, vydaných bolo dovedna 55 443 hlasovacích lístkov. Platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných dovedna 55 433.

Na kandidáta Národného frontu Františka Kubeša odovzdalo svoje hlasy 55 388 voličov.

Navrhnutý kandidát bol zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov.

Ladislav Švehla a František Kubeš boli zvolení do funkcie poslancov Snemovne ľudu v súlade so zákonom č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia.

Navrhujem, aby Snemovňa ľudu overila podľa článku 47 ústavného zákona o československej federácii platnosť voľby poslancov Ladislava Švehlu a Františka Kubeša.

Předseda SL V. David: Děkuji poslanci Lörinczovi za podanou zprávu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, ptám se, zda jsou k přednesené zprávě dotazy nebo připomínky. Nejsou.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování. V této chvíli je v zasedací síni Sněmovny lidu přítomno 166 poslanců Sněmovny lidu. Sněmovna lidu je tedy schopna se usnášet.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí se zprávou a s návrhem usnesení mandátového a imunitního výboru, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se).

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Konstatuji, že Sněmovna lidu jednomyslně ověřila podle článku 47 ústavního zákona o čs. federaci platnost volby nově zvolených poslanců Ladislava Švehly a Františka Kubeše.

Nyní přistoupíme k druhému bodu pořadu, kterým je

II

Slib nově zvolených poslanců a jejich zařazení do výborů Sněmovny lidu

Podle článku 48 odst. 1 ústavního zákona o čs. federaci složí poslanec Ladislav Švehla a poslanec František Kubeš slib do rukou předsedy Sněmovny lidu. Slib bude proveden tak, že po přečtení textu slibu přistoupí poslanci Švehla a Kubeš k předsedovi sněmovny a stiskem ruky a prohlášením "Slibuji" složí slib.

Prosím poslance Švehlu a poslance Kubeše, aby se dostavili na předsednickou tribunu. Prosím místopředsedu Sněmovny lidu soudruha Exnera, aby přečetl text slibu. (Shromáždění povstává.)

Místopředseda SL ing. F. Exner (čte text slibu): Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život.

(Poslanec Švehla a poslanec Kubeš skládají slib do rukou předsedy Sněmovny lidu.)

(Shromáždění usedá.)

Předseda SL V. David: Soudružky a soudruzi, předsednictvo Sněmovny lidu navrhuje zvolit poslance Ladislava Švehlu členem výboru branného a bezpečnostního a poslance Františka Kubeše členem výboru pro průmysl, dopravu a obchod Sněmovny lidu.

Jsou k tomuto návrhu dotazy nebo připomínky? Nejsou.

Kdo souhlasí s návrhem na volbu poslance Ladislava Švehly členem výboru branného a bezpečnostního a poslance Františka Kubeše členem výboru pro průmysl, dopravu a obchod Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Konstatuji, že Sněmovna lidu zvolila poslance Ladislava Švehlu členem výboru branného a bezpečnostního a poslance Františka Kubeše členem výboru pro průmysl, dopravu a obchod Sněmovny lidu.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, nyní projednáme další bod pořadu, kterým je

III

Volba volební komise

K provedení volby člena předsednictva Federálního shromáždění je třeba zvolit šestičlennou volební komisi.

Předsednictvo Sněmovny lidu navrhuje zvolit volební komisi v tomto složení: poslanci Anna Blisková, Josef Černý, Josef Kryll, Augustin Kvasnica, Rudolf Rejhon a Jozef Škula.

Má někdo dotaz nebo pozměňovací návrh na složení volební komise? Nemá.

Žádný návrh na změnu složení volební komise nebyl podán.

Navrhuji, aby volební komise byla zvolena aklamací.

Má někdo připomínky ke způsobu provedení volby? (Připomínky nebyly.) Nemá.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP