Čtvrtek 30. ledna 1969

Předseda ÚV NF Erban: Vážené Federální shromáždění, je mým úkolem, abych vám předložil návrhy Národní fronty ČSSR na volbu předsedy, l. místopředsedy a dalších místopředsedů Federálního shromáždění.

Podle čl. 56 odst. 5 ústavního zákona o čs. federaci volí předsedu a místopředsedy Federálního shromáždění Sněmovna lidu a Sněmovna národů z členů předsednictva Federálního shromáždění. Přitom platí zásada, že stane-li se předsedou FS poslanec, který je občanem České socialistické republiky, zvolí se prvním místopředsedou poslanec, který je občanem Slovenské socialistické republiky, a naopak. Podle čl. 34 odst. 2 ústavního zákona o čs. federaci koná se volba předsedy a místopředsedů FS na společné schůzi obou sněmoven.

Jednání o návrzích na obsazení zmíněných vedoucích funkcí FS probíhala ve smyslu statutu NF nejdříve mezi politickými stranami, které společné stanovisko vyjádřily v dohodě. Tuto dohodu po projednání předložilo předsednictvo ÚV NF ústřednímu výboru, jehož jednomyslné stanovisko mám čest tu předložit jako návrh. Přitom příslušné orgány NF respektovaly jak hledisko osobní kvalifikace, tak hlediska národní i stranicko-politická.

Z pověření ÚV NF ČSSR, k jehož doporučení se připojují poslanci jednotlivých stranických klubů i poslanci bez stranické příslušnosti, předkládám vám návrh, abyste za předsedu FS zvolili prof.dr. Petera Colotku, kandidáta věd. Posl. Colotka vykonával dosud funkci místopředsedy vlády. Po vystudování gymnasia s maturitou absolvoval studium práv na Komenského universitě v Bratislavě, kde potom pracoval jako asistent a od r.1957 jako docent. Později se stal vedoucím katedry občanského a rodinného práva a zastával funkci děkana právnické fakulty. V dalších letech byl jmenován prorektorem university v Bratislavě a jejím profesorem. V letech 1963 - 1968 zastával funkci pověřence SNR pro spravedlnost. Loňského roku byl jmenován místopředsedou vlády ČSSR.

Prof. Colotka je představitelem mladé politické generace Slovenska, vyrostlé v socialistické éře naší země; je to vynikající příslušník naší socialistické inteligence. V případě zvolení bude to první Slovák v čele našeho nejvyššího státního orgánu za celou dobu trvání Československé republiky. Patří však k těm našim vědcům a politikům, jejichž charakter, vzdělání, pracovní elán i politická progresívnost jim dávají popularitu v obyvatelstvu bez ohledu na národnost, politickou či generační příslušnost.

S. Colotka má tedy pro výkon funkce předsedy FS všechny odborné, politické i osobní předpoklady a také zkušenosti z vědeckých, státních a stranických funkcí, ve kterých se plně osvědčil.

Za prvního místopředsedu FS navrhuje NF poslance Josefa Smrkovského, dosavadního předsedu NS. Na včerejší ustavující schůzi zvolila ho Sněmovna lidu za svého předsedu. S. Josef Smrkovský je znám dobře nejen vám, ale celé naší veřejnosti. Jeho jméno je významně spojeno s polednovým vývojem v naší zemi. Starší generace jej zná jako představitele protifašistického odboje a českého povstání a jednoho z organizátorů únorového vítězství pracujícího lidu v r. 1948. Je dlouholetým stranickým a státním funkcionářem, který si v posledním období získal značné zkušenosti z řízení a organizace NS, kterých bude moci plně využít i v nových zákonodárných funkcích.

Jako dalšího místopředsedu FS vám ÚV NF navrhuje prof. dr. Dalibora Hanese. Je vedoucím katedry hospodářského práva VŠE v Bratislavě, získal si po osvobození advokátní, hospodářskou a vědeckou praxi. Jeho včerejší zvolení do funkce předsedy Sněmovny národů je nesporným důkazem jeho vysokých odborných i osobních kvalit k zastávání navržené funkce.

Národní fronta vám dále do funkcí místopředsedů FS navrhuje tyto poslance:

Karla Neuberta, dosavadního předsedu Jihomoravského KNV a člena předsednictva ÚV KSČ a zároveň předsedu Klubu komunistických poslanců FS.

Jozefa Gabrišku, předsedu Východoslovenského KNV a dřívějšího předsedu výboru pro investiční výstavbu a stavebnictví NS, člena předsednictva KV KSS.

Lubomíra Dohnala, dosavadního místopředsedu NS, člena předsednictva ÚV ČSS a předsedu jejího poslaneckého klubu.

Josefa Zedníka, dosavadního místopředsedu NS, člena ÚV ČSL a předsedu poslaneckého klubu této strany.

Ľudovíta Hanúska, býv. předsedu výboru pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje NS, ústředního tajemníka Strany slobody a předsedu poslaneckého klubu.

Vážení poslanci, všichni navržení poslanci poskytují předpoklady pro úspěšné rozvinutí funkcí nejvyššího zastupitelského sboru federace a Národní fronta je přesvědčena, že se s úspěchem zhostí svých úkolů při organizaci a řízení prací FS.

Ústřední výbor Národní fronty předkládá vám, vážené Federální shromáždění, tyto své návrhy jako projev důvěry a uznání dosavadní práce navržených kandidátů a doporučuje vám, abyste se svým hlasem ztotožnili se stanoviskem NF.

Předsedající posl. prof. Žiak: Ďakujem poslancovi Evženovi Erbanovi.

Vypočuli ste odôvodnenie návrhu skupiny poslancov. Tento návrh vychádza z doporučenia ÚV KSČS i ÚV NF a bol prerokovaný vo všetkých straníckych skupinách poslancov i v skupine poslancov bez straníckej príslušnosti.

Skupina poslancov navrhuje, aby do funkcie FZ bol zvolený poslanec Snemovne národov a člen Predsedníctva FZ prof. dr. Peter Colotka. Ďalej, aby do funkcie I. podpredsedu FZ bol zvolený člen Predsedníctva a predseda Snemovne ľudu Josef Smrkovský.

Želá si niekto z prítomných poslancov pohovoriť k prednesenému návrhu? - Nikto si nepraje slovo, nikto sa nehlási do rozpravy.

Pýtam sa, či podľa zásad volebného poriadku chce niekto predložiť ďalší návrh? Upozorňujem, že kandidátov možno navrhovať len zo 40 zvolených členov Predsedníctva FZ. /Nikto sa nehlási./

Ak nie sú predložené žiadne ďalšie návrhy, môžeme pristúpiť k voľbe predsedu a I. podpredsedu FZ tak, ako to určuje volebný poriadok. Voliť sa bude tajným hlasovaním rôznymi hlasovacími lístkami, ako to zodpovedá volebnému poriadku, ale budeme to robiť pri jednom volebnom akte.

Vzhľadom na to, že k voľbe pristúpi viac ako 400 poslancov FZ, prosím, aby v záujme hladkého priebehu a časovej ekonómie bol dodržaný tento postup:

Hlasovacie lístky, ktorých kontrolu previedli volebné komisie, sú vytlačené v odlišnej farbe pre Snemovňu ľudu a Snemovňu národov. Pod dohľadom členov volebnej komisie budú rozdané prítomným poslancom podľa zasadacieho poriadku. Poslanci, ktorí obdržia hlasovacie lístky, majú možnosť upraviť ich v miestnosti za predsedníckou tribúnou. Druhými dverami sa budú vracať do sály, kde sú pred tribúnou umiestnené dve urny. Vzhľadom na to, že hlasovacie lístky sa líšia farbou, je možno vložiť hlasovacie lístky v obálke do ktorejkoľvek z týchto urien. Roztriedenie podľa snemovní provedú volebné komisie pri sčítaní hlasov. Aby sme zachovali určitý postup a poriadok, voľbu vykonajú najprv poslanci zo Snemovne ľudu a potom poslanci zo Snemovne národov.

Prosím všetkých prítomných poslancov, aby sa riadili prípadnými pokynmi pracovníkov Kancelárie Federálneho zhromaždenia, ktorí podľa direktív volebných komisií pomáhajú pri organizácii volebného aktu.

Žiadam teraz obe volebné komisie, zo Snemovne ľudu a Snemovne národov, aby sa ujali svojich funkcií a zahajujem volebný akt.

/Probíhá volba předsedy FS a prvého místopředsedy FS./

Predsedajúci posl. prof. Žiak /zvoní/:

Dovolím sa opýtať prítomných poslancov Federálneho zhromaždenia, či všetkým boli vydané hlasovacie lístky a či snáď ešte niekto kto neodvolil, chce vykonať svoje právo voľby. /Nikto sa nehlásil./

Neni tomu tak. Prehlasujem teda voľbu za skončenú a prosím, aby obidve volebné komisie previedli sčítanie hlasov. Po dobu sčítania hlasov bude prestávka a na túto dobu prerušujem schôdzu.

/Schůze přerušena v 10.50 hod./

/Schůze po přestávce zahájena v 11.19./

Předsedající mpř. SL Miková: Vážené Federální shromáždění, vážení hosté, budeme pokračovat v přerušené schůzi. Sděluji, že předsedové obou volebních komisí odevzdali zápisy o výsledku volby v jednotlivých sněmovnách. Oba zápisy jsou podepsány všemi členy příslušné volební komise. Zápis volební komise Sněmovny lidu zní takto:

"Zápis o volbě předsedy Federálního shromáždění dne 30. ledna 1969. Komise poslanců Sněmovny lidu ve složení: František Bubník, Josef Čáp, Jan Červinka, Rudolf Géryk, Emil Holáň, Magdalena Lapárová, dr. Jozef Lukačovič, dr. Antónia Petrusová, Jan Šubrt, Ferdinand Tomášik, kterou ustavila Sněmovna lidu k volbě sněmovních orgánů, sděluje, že bylo poslancům k volbě předsedy FS vydáno 27O hlasovacích lístků. Po skončení hlasování komise zjistila, že bylo odevzdáno celkem 265 platných hlasů. Z toho bylo odevzdáno pro kandidáta prof. dr. Petra Colotku 251 hlasů. Hlasování se zdrželo ve Sněmovně lidu 5 poslanců. Neplatných hlasovacích lístků nebylo. Pro navrženého kandidáta bylo odevzdáno více než 50 % hlasů z počtu přítomných poslanců Sněmovny lidu.

Komise zjišťuje, že navržený kandidát prof. dr. Colotka byl zvolen předsedou Federálního shromáždění. /Potlesk./

Zápis o volbě prvního místopředsedy Federálního shromáždění 30. ledna 1969. Komise poslanců Sněmovny lidu, kterou ustavila Sněmovna lidu k volbě sněmovních orgánů, sděluje, že bylo poslancům k volbě prvního místopředsedy Federálního shromáždění vydáno 27O hlasovacích lístků. Po skončeném hlasování komise zjistila, že bylo odevzdáno celkem 265 platných hlasů. Z toho bylo odevzdáno pro kandidáta Josefa Smrkovského 178 hlasů. Hlasování se zdrželo ve Sněmovně lidu 5 poslanců, neplatných hlasovacích lístků nebylo. Pro navrženého kandidáta bylo odevzdáno více než 50 % hlasů z počtu přítomných poslanců Sněmovny lidu.

Komise zjišťuje, že navržený kandidát Josef Smrkovský byl zvolen prvním místopředsedou Federálního shromáždění."

Konstatuji, že poslanci Sněmovny lidu zvolili prof. dr. Colotku nadpoloviční většinou do funkce předsedy Federálního shromáždění.

Potřebnou nadpoloviční většinou hlasů přítomných poslanců byl do funkce prvního místopředsedy Federálního shromáždění zvolen předseda Sněmovny lidu Josef Smrkovský.

Přečtu nyní zápis volební komise Sněmovny národů.

"Zápis o volbě předsedy Federálního shromáždění dne 30. Ledna 1969.

Komise poslanců ve složení ing. Ernest Bielik, Božena Hašplová, Jaroslav Kučera, Elena Pastorková, ing. Emil Píš, ing. Milan Ptáček, kterou ustavila Sněmovna národů k volbě sněmovních orgánů, sděluje, že bylo poslancům k volbě předsedy Federálního shromáždění vydáno 136 hlasovacích lístků. Po skončeném hlasování komise zjistila, že bylo odevzdáno celkem 135 platných hlasů. Pro předsedu prof. dr. Petra Colotku, CSc. bylo odevzdáno ve Sněmovně národů 131 hlasů. Hlasování se zdržel jeden poslanec, neplatných hlasovacích lístků nebylo.

Pro navrženého kandidáta bylo odevzdáno více než 50 % hlasů z počtu přítomných poslanců Sněmovny národů. Komise zjišťuje, že navržený kandidát byl zvolen.

Podepsáni všichni členové komise." /Potlesk./

"Zápis o volbě prvního místopředsedy Federálního shromáždění dne 30. ledna 1969.

Komise poslanců, kterou ustavila Sněmovna národů k volbě sněmovních orgánů, sděluje, že bylo poslancům k volbě prvního místopředsedy Federálního shromáždění vydáno 136 hlasovacích lístků. Po skončeném hlasování komise zjistila, že bylo odevzdáno celkem 135 platných hlasů. Pro prvního místopředsedu Josefa Smrkovského bylo odevzdáno ve Sněmovně národů 124 hlasů. Hlasování se zdržel jeden poslanec, neplatných hlasovacích lístků nebylo. Pro navrženého kandidáta bylo odevzdáno více než 50 % hlasů z počtu přítomných poslanců Sněmovny národů. Komise zjišťuje, že navržený kandidát byl zvolen.

Podepsáni všichni členové volební komise." /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP