Středa 13. října 1971

Při přezkoumávání pravomocných rozhodnutí soudů a státních notářství bude prokuratura dbát jak na ochranu celospolečenských zájmů, tak i na ochranu práv a právem uznávaných zájmů občanů. Doporučujeme, aby také se všemi těmito úkoly z úseku všeobecného a civilně soudního dozoru vyslovila ČNR souhlas.

Před orgány prokuratury stojí ještě další významný úkol: totiž přistoupit k systematické právní výchově občanů a vykonávat činnost propagační a informační.

Cílem je tu zvyšovat znalost práva, utvářet a rozvíjet právní vědomí občanů a zajišťovat si jejich podporu pro opatření, která jsou podnikána k omezování protispolečenské činnosti, upevňováním veřejného pořádku a v zajišťování ochrany majetku, života a zdraví nás všech. Je jasné, že např. soustava lidové kontroly, o níž jsme jednali včera, takovouto výchovu občanů přímo předpokládá a zmínil se o tom ostatně už dnes soudruh posl. Češka. Také na tomto úseku, o němž mluvíme jako o právní propagandě si prokuratura klade konkrétní úkoly, s nimiž se v části III. návrhu usnesení vyslovuje souhlas. Máme za to, že realizace záměrů, na které je v návrhu usnesení položen důraz, bude cenným přínosem v plnění Rezoluce XIV. sjezdu KSČ, kde se vyzvedá význam socialistické zákonnosti pro další ekonomický, politický i kulturní rozvoj naší socialistické společnosti.

Skutečnost, že také v dnešní bohaté debatě, byly řadou poslanců zdůrazněny tytéž základní hodnoty, ukazuje, že v těchto otázkách panuje mezi námi jednomyslnost, pramenící z téhož základního socialistického zaměření nás všech.

Doporučuji proto jménem ústavně právního výboru, aby ČNR předložený návrh usnesení ke zprávě generálního prokurátora ke stavu socialistické zákonnosti za rok 1970 přijala.

Místopředseda ČNR F. Toman: Děkuji. Tím je pořadí přihlášených řečníků vyčerpáno. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? /Nikdo se nehlásí./ Do rozpravy se nikdo nehlásí, je tedy skončena. Zjišťuji, že je přítomno 125 poslanců a že je tedy ČNR schopna se usnášet.

Můžeme proto přistoupit k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali o usnesení, jak je připravil a písemně předložil ústavně právní výbor a jak je odůvodnil poslanec prof. dr. Václav Vaněček.

Má někdo nějaké připomínky k tomuto návrhu usnesení? /Nikdo se nehlásí./ Nemá.

Kdo tedy souhlasí s tím, aby ČNR schválila usnesení ke zprávě generálního prokurátora České socialistické republiky o stavu socialistické zákonnosti ve znění předloženém písemně ústavně právním výborem, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala další bod denního pořadu.

Pátým bodem pořadu je

V

Návrh ústavně právního výboru na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce

Zpravodajem je poslanec dr. Jaroslav Srb. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Jaroslav Srb: Vážená Česká národní rado, soudruzi poslanci, soudružky poslankyně! Pro dnešní 13. schůzi České národní rady jste obdrželi jako podklad pro jednání tisk 140. Je to návrh ústavně právního výboru ČNR na zproštění 19 soudců z povolání soudcovské funkce. Žádosti těchto soudců o zproštění z funkce došly v době od poslední schůze České národní rady.

Z celkového počtu 19 soudců požádalo o zproštění soudcovské funkce 8 soudců z důvodů přiznání starobního důchodu, 2 soudci odchází ze zdravotních důvodů na jiné pracoviště, 1 přechází do funkce ministerstva spravedlnosti, 7 soudců požádalo o zproštění soudcovské funkce v důsledku kandidatury k jinému soudu, 1 soudce z toho důvodu, že z politických a pracovních důvodů nemůže zastávat soudcovskou funkci.

Zákon o organizaci soudů a o volbách soudců stanoví, aby žádost podaná soudcem byla doplněna vyjádřením ústředního orgánu pověřeného správou soudů, kterým je ministerstvo spravedlnosti.

Konstatuji, že ke všem předloženým 19 žádostem dal ministr spravedlnosti kladné stanovisko. Doporučuji proto, aby Česká národní rada přijala návrh ústavně právního výboru, jak je uveden v tisku 140 a zprostila jmenovitě v něm uvedené soudce z povolání soudcovské funkce. Navrhuji dále, aby ČNR vyhověla žádosti dr. Emila Motúze, soudce Nejvyššího soudu ČSR, o zproštění této soudcovské funkce. Jeho žádost je podle příslušného zákonného ustanovení doplněna vyjádřením předsedy Nejvyššího soudu České socialistické republiky a ministra spravedlnosti. Soudruh dr. Motúz je současně navrhován jako soudce z povolání pro okresní soud v Jablonci n. N. /tisk 141/. Děkuji.

/Řízení schůze převzal předseda ČNR E. Erban./

Předseda ČNR E. Erban: Má někdo k přednesené zprávě a předloženému návrhu nějaké připomínky? /Nikdo se nehlásí./ Nemá. Můžeme tedy přistoupit k hlasování, a to tak, že budeme hlasovat najednou o celém návrhu usnesení, jak jej předložil ústavně právní výbor a doplnil zpravodaj.

Jsou nějaké připomínky k tomuto způsobu hlasování? /Nebyly./ Nejsou.

Kdo tedy souhlasí, aby ČNR zprostila soudce z povolání soudcovské funkce a to podle návrhu ústavně právního výboru doplněného ve zpravodajské zprávě nechť zvedne ruku. /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Tím je projednán pátý bod pořadu schůze.

Šestým bodem pořadu je

VI

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR na volbu soudců z povolání obvodních soudů v Praze, okresních a krajských soudů v České socialistické republice

Z pověření předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR odůvodní tento návrh soudruh poslanec Rostislav Petera. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Rostislav Petera: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych vám jménem předsednictva ÚV NF ČSR předložil návrh na doplňující volbu soudců z povolání pro některé obvodní soudy v Praze, a dále pro okresní a krajské soudu v ČSR, aby stav soudců byl doplněn na patřičný počet.

Volební období soudců z povolání, které volí Česká národní rada je desetileté.

Návrh připravilo předsednictvo ÚV NF ČSR v dohodě s ministrem spravedlnosti ČSR soudruhem dr. J. Němcem.

Přípravě předkládaných návrhů na volbu dalších soudců z povolání byla věnována náležitá pozornost, takže byli vybráni kandidáti, jejichž odborná připravenost a zkušenosti ze soudcovské praxe jsou dobré. Předmětem hodnocení byly v neposlední řadě u všech navrhovaných kandidátů jejich politické postoje v uplynulých letech a současně jejich angažovanost pro politiku nového vedení KSČ. Soudy mohou plnit dané úkoly jen tehdy, když zvolení soudci budou důsledně uplatňovat a prosazovat třídní hlediska, když budou vycházet ze zásad marxismu-leninismu a proletářského internacionalismu a takto budou plnit svou odpovědnou funkci v duchu soudcovského slibu.

Pokud jde o jednotlivé návrhy na soudce z povolání a jejich odborně politickou charakteristiku upozorňuji na písemné podklady, které byly všem poslancům ČNR předloženy. Kandidatura byla s každým navrhovaným soudcem projednávána a všichni kandidáti se svou kandidaturou souhlasí.

Všichni navržení kandidáti zaručují, že budou používat právní předpisy ve shodě se zájmy našeho socialistického státu i s oprávněnými zájmy občanů, že svým správným rozhodováním přispějí k upevnění naší socialistické zákonnosti, jejímu třídními smyslu a funkci. Nejvyšší hodnotou, k jejichž ochraně jsou soudy povolány, je a zůstane náš socialistický stát, jeho společenské zřízení a vztahy ke světové socialistické soustavě.

Jménem předsednictva ÚV NF ČSR navrhuji, aby Česká národní rada navrhované kandidáty zvolila do funkce soudců z povolání.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji. Má někdo k projednávanému návrhu na volbu soudců z povolání nějaké připomínky? /Nemá./

Přistoupíme tedy k hlasování, a to tak, že budeme hlasovat o předloženém písemném návrhu předsednictva ÚV NF ČSR najednou. Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Nejsou./

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání obvodních soudů v Praze, okresních a krajských soudů v České socialistické republice, jak je obsažen v předloženém písemném návrhu, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím byli uvedení soudci zvoleni do soudcovských funkcí a současně projednán tento bod pořadu schůze.

Posledním bodem pořadu schůze je

VII

Zpráva předsedy ČNR o činnosti předsednictva ČNR podle § 60 zákona ČNR o jednacím řádu ČNR za dobu od 8. 7. do 12. 10. 1971

Tato zpráva vám byla, soudružky a soudruzi poslanci, jako obvykle rozdána. Má někdo k předložené písemné zprávě nějaké připomínky nebo otázky? /Nemá./

Protože předložená písemná zpráva neobsahuje nic, o čem jednací řád ČNR přikazuje hlasování, bere ČNR tuto zprávu o činnosti předsednictva na vědomí.

Dovolte mi, soudružky a soudruzi, drazí přátelé, několik slov na závěr tohoto našeho zasedání.

Blíží se volby do všech zastupitelských sborů ČSSR, které v souvislosti s naším vnitropolitickým vývojem i mezinárodní situací jsou zvláště významnou událostí.

Tyto volby, jak věříme, ovlivní v souladu se zájmy naší země a jejího lidu výrazně náš další politický život, posílí politiku KSČ v jejím úsilí o upevnění třídního uvědomění a jednoty všech pracujících na jejich cestě dalšího rozvoje materiálního bohatství, prohlubování socialistické demokracie a zvyš ování blaha občanů, jak k tomu dal směr XIV. sjezd KSČ.

Náš vrcholný zastupitelský orgán ČSR má za sebou první období své existence, období zvláště složité a závažné. ČNR vznikla v souladu s novou etapou státoprávního federativního uspořádání ČSSR. V něm se realizují základní leninské principy soužití národů a národností ve společném socialistickém státě. Buďme, soudružky a soudruzi, hrdi na to, že jsme měli možnost podílet se na řešení tohoto významného úkolu, který patří k nezávažnějším při kladení základů socialistické společnosti a jejího rozvíjení.

ČNR má za sebou náročné vývojové období. Vy všichni, kteří tvoříte tento orgán, máte politické i pracovní zásluhy na tom, že potíže v procesu konsolidace naší socialistické společnosti byly překonány. ČNR po období krize opřená o upevňující se vedoucí úlohu KSČ se stala skutečně konsolidačním a kvalifikovaným orgánem našeho socialistického zřízení, který postupně po nástupu nového vedení komunistické strany v čele se soudruhem Husákem přispěl v duchu linie vedoucí síly naší společnosti svou funkcí zákonodárnou, iniciativní a kontrolní. Je na místě připomenout, že tento orgán rozvíjel takovouto svou činnost bez tradic, při nedostatku vlastních zkušeností, po značnou část tohoto prvního období své existence v podmínkách hluboké politické krize. Právě v této souvislosti je třeba dnes vyzvednout naše nesporné zásluhy, které jste všichni, komunisté, jinostraníci i poslanci bez stranické příslušnosti projevili ve složitém procesu socialistické konsolidace našeho nejvyššího zastupitelského orgánu ČSR a při rozvíjení jeho aktivity v duchu politiky KSČ a Národní fronty.

Pro další vývoj tohoto orgánu je zvlášť důležité, že se takto podařilo vytvořit základní předpoklady jeho úspěšné činnosti. V oblasti vztahů v systému zastupitelských orgánů naší země možno vyzvednout, jak úspěšně se rozvíjely naše styky a spolupráce s FS, se SNR a postupně v duchu zákonem stanovených pravomocí České národní rady také s národními výbory. Plnění našich úkolů bylo usnadněno velmi dobrými vztahy mezi ČNR resp. jejími orgány a vládou ČSR a jejími ministry.

Využívám této příležitosti, abych jménem vás všech poděkoval vládě a všem jejím členům, zvláště jejímu předsedovi soudruhu Josefu Korčákovi za dobrou spolupráci naplněnou duchem otevřenosti, vzájemné úcty a skutečně soudružských vztahů. /Potlesk./

Všechny výbory i předsednictvo ČNR vždy vysoce hodnotily hluboký zájem vlády o spolupráci se zastupitelským orgánem a aktivní účast členů vlády při plnění úkolů všech orgánů ČNR. I v tomto směru byla myslím založena skutečně dobrá socialistická tradice, která jistě v budoucnu bude dále prohlubována. Je třeba vidět, že přes všechny počáteční obtíže se podařilo ČNR vytvořit postupně podmínky pro další rozvoj činnosti jejích orgánů a poslanců především v závislosti na upevňující se vedoucí úloze KSČ v naší společnosti a posilování socialistického charakteru Národní fronty. Právě v těchto podmínkách bylo umožněno Klubu poslanců KSČ v ČNR plnit vzhledem k vedoucí úloze strany úspěšně své závažné poslání, a přispět tak významným podílem k úspěšné práci ČNR.

Je třeba ocenit také postoje a politickou práci poslaneckých klubů dalších politických stran, stejně jako aktivitu poslanců bez stranické příslušnosti. Podařilo se nám takto uvnitř naší národní rady vytvořit základní politické předpoklady k upevňování spolupráce a jednoty mezi všemi poslanci a rozvíjet aktivitu orgánů ČNR v duchu soudružské spolupráce a napomáhat současně ve smyslu usnesení ÚV KSČ k plnění úkolů poslanců mezi občany příslušných pracovních obvodů.

Chtěl bych konečně připomenout, že jsme považovali za svou povinnost - a tu jsme také splnili - učinit vše co je v našich silách, aby ČNR, která vzejde z voleb, mohla navázat na zkušenosti a výsledky práce prvního období.

Proto byla zpracována analýza celého dosavadního vývoje ČNR a ve všech otázkách, kterými jsme se dosud zabývali, ale které zůstávají dále otevřeny, jsou připraveny potřebné materiály i dosavadní stanoviska orgánů ČNR.

Jak nám všem je známo, Národní fronta v linii stanovené komunistickou stranou usiluje při přípravě kandidátek do všech zastupitelských sborů o žádoucí změnu v sociální a věkové struktuře těchto orgánů, a tedy také České národní rady. Můžeme jistě na základě vlastních zkušeností vyslovit přesvědčení, že tyto změny budou ku prospěchu dalšího rozvoje naší socialistické společnosti.

V této souvislosti je na místě připomenout, jak aktivně a odpovědně se projevovaly ženy ve všech orgánech ČNR, včetně jejího předsednictva.

Všichni jsme byli také svědky toho, jak nadějně si počínali mladí poslanci. A konečně vzhledem k třídnímu charakteru naší společnosti a jejím úkolům je zvlášť závažná zkušenost, že při řešení všech otázek se osvědčili dělníci a rolníci a jejich spolupráce s příslušníky inteligence, zvláště při řešení ekonomických, kulturních a sociálně zdravotních problémů.

Soudružky a soudruzi, měli jsme v prvním období činnosti ČNR velmi závažné úkoly. Poznávali jsme se vzájemně při rozvíjení spolupráce, učili jsme se vzájemné úctě jeden k druhému, k jeho zkušenostem, a tak se mezi námi vytvářela pouta přátelství. Rád bych, abychom takto ve svých myslích se vraceli k našemu společnému dílu a uchovávali a rozvíjeli v sobě všechno to cenné, co nám přinesla naše spolupráce a naše přátelství.

Drazí přátelé, předstupuji před vás na závěr tohoto posledního plenárního zasedání před volbami nového orgánu s pocitem vážnosti i radosti, abych vám předal projevy úcty a uznání ÚV KSČ a ÚV Národní fronty ČSR. /Potlesk./ Strana i NF zná dobře vaši práci a hodnotí ji jako cenný vklad do dalšího rozvoje naší socialistické společnosti. Myslím, že vaše práce i politické postoje mě opravňují ujistit ÚV Komunistické strany Československa i Národní fronty vaší pevnou vůlí dát všechny své síly, schopnosti a zkušenosti do služeb velkých ideálů socialismu pro blaho všeho lidu. /Potlesk./

Tomuto našemu lidu, soudružky a soudruzi, drazí přátelé, projevme dnes jako poslanci ČNR úctu a vděk za jeho práci, společenskou aktivitu a socialistické uvědomění. Díky tomu všemu bylo nám možno se zdarem pracovat při realizaci úkolů vyplývajících z politiky komunistické strany a Národní fronty na všech úsecích společenského života.

Síla a bezpečnost naší socialistické vlasti, jednota a blaho všeho československého lidu, to je a zůstane hlavním cílem České národní rady, ale i každého z nás bez rozdílu. /Potlesk./

Dovolte mi, soudružky a soudruzi poslanci, abych při ukončení tohoto zasedání pozval co nejsrdečněji jménem předsednictva ČNR členy vlády České socialistické republiky a vás všechny k přátelskému setkání, které se bude konat nyní po skončení schůze ve sněmovních kuloárech.

Končím schůzi. /Potlesk./

/Schůze České národní rady skončena v 11.06 hod./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP