Středa 17. března 1971

Předseda E. Erban: Děkuji zpravodaji poslanci prof. dr. Vaněčkovi za jeho zprávu. Hlásí se někdo o slovo k projednávanému bodu? /Nikdo./ Nikdo se nehlásí.

Přistoupíme proto k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali o celém návrhu zákona najednou, a to ve znění, jak je obsaženo v rozdaném tisku č. 111. Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Nebyly./

Kdo souhlasí s předloženým návrhem ústavně právního výboru ČNR na vydání zákona České národní rady, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 1/1969 Sb., o jednacím řádu České národní rady, nechť zvedne ruku. /Děje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji, tím Česká národní rada schválila návrh zákona, kterým se mění a doplňuje jednací řád a projednala tak IV. bod pořadu.

Pátým bodem schváleného pořadu je

V

Návrh poslanců dr. Vladimíra Ambruze, Věroslava Jedličky, Františka Tomana a druhů na změny v orgánech České národní rady a jejich doplnění

Zpravodajem je první místopředseda ČNR dr. Vladimír Ambruz, kterému dávám slovo.

I. místopředseda ČNR dr. Ambruz: Vážené soudružky a soudruzi, dovolte mi, abych přednesl návrh na změny v orgánech České národní rady a jejich doplnění.

Vzhledem k tomu, že v průběhu roku 1970 došlo k dalším resignacím poslanců ČNR, je třeba, aby Česká národní rada podle § 35, 50 a 62 zákona ČNR č. 1/1969 Sb. o jednacím řádu České národní rady ve znění zákona České národní rady, kterým se tento jednací řád mění a doplňuje:

1. zvolila v doplňovací volbě další ověřovatele České národní rady,

2. doplnila počet členů předsednictva České národní rady a zvolila jeho ověřovatele,

3. provedla úpravy v soustavě výborů České národní rady,

4. vykonala doplňovací volby do výborů České národní rady.

K doplňovací volbě ověřovatelů České národní rady. Česká národní rada zvolila 5 ověřovatelů, z nichž postupně resignovali ing. V. Černovský, prof. V. Chytil a M. Icha, takže v současné době má Česká národní rada pouze dva ověřovatele, a to posl. Holatovou a posl. V. Kůrku. Navrhovatelé proto navrhují, aby Česká národní rada doplnila počet ověřovatelů celkem na pět a zvolila svými dalšími ověřovateli tyto poslance: F. Židlického, J. Losseovou a K. Pařízka.

K doplňovací volbě členů předsednictva České národní rady a volbě jeho ověřovatelů: Navrhovatelé navrhují, aby Česká národní rada doplnila volbou počet členů svého předsednictva na 21 a zvolila za členy předsednictva posl. R. Chlada a posl. B. Sluku, a to náhradou za posl. dr. B. Pátkovou a ing. Jiřího Kabelku, kteří resignovali.

Výkonem funkce ověřovatele předsednictva ČNR byl předsednictvem prozatímně pověřen posl. V. Koutný. Tuto funkci dříve vykonával až do své resignace posl. ing. J. Kabelka. Bylo by účelné, aby ověřovatelé předsednictva ČNR byli aspoň dva. Navrhovatelé proto navrhují, aby Česká národní rada zvolila z členů předsednictva do funkce ověřovatelů předsednictva ČNR posl. V. Koutného a posl. B. Sluku.

K úpravě v soustavě výborů ČNR: podle novely zákona o jednacím řádu ČNR má nyní Česká národní rada volnost svým usnesením přizpůsobovat daným potřebám soustavu stálých výborů. Česká národní rada toho využívá v případě spojení výboru pro právní ochranu občanů s výborem ústavně právním. V souvislosti se změnami v čs. federaci se též navrhuje upravit název výboru pro obchod, dopravu, pošty a telekomunikace. Z uvedených důvodů navrhovatelé navrhují, aby Česká národní rada se usnesla:

1. spojit dosavadní výbor pro právní ochranu občanů s výborem ústavně právním pod názvem ústavně právní výbor. Členy spojeného výboru budou poslanci obou dosavadních výborů a jeho předsedou zůstává posl. prof. dr. Vaněček, DrSc.;

2. upravit název dosavadního výboru pro obchod, dopravu, pošty a telekomunikace na "výbor pro obchod a dopravu".

A nyní k doplňovací volbě do výborů České národní rady: Vzhledem k tomu, že někteří poslanci ČNR v průběhu roku 1970 resignovali a někteří noví poslanci nebyli dosud zařazeni ve výborech, je třeba provést doplňovací volby do výborů České národní rady.

Navrhovatelé proto navrhují, aby se Česká národní rada usnesla:

1. Pokud jde o ústavně právní výbor, odvolat z tohoto výboru posl. Emanuela Černého, který je navrhován do průmyslového výboru, posl. Františka Tomana, který je navrhován do výboru pro obchod a dopravu, posl. Elišku Kaplanovou a Annu Skácelovou, které jsou navrhovány do výboru zdravotního a sociálního. Dosavadní ústavně právní výbor měl po resignaci 11 členů. Původní stav byl 15. Rozšiřuje se tedy o 5 členů výboru pro právní ochranu občanů, jehož původní stav byl 15 členů. Rekonstruovaný ústavně právní výbor bude mít celkem 16 členů.

Původní návrh podle rozdaných materiálů zněl na odvolání posl. Vlasty Škodové z ústavně právního výboru. Tato věc byla se soudružkou posl. Škodovou upřesňována, s. Škodová nehodlá pracovat v ústavně právním výboru, dochází tedy ke změně a s. Škodová zůstává ve výboru pro plán a rozpočet. Tím je vysvětlen rozpor mezi materiálem, který vám byl písemně předložen a mým návrhem.

2. Zvolit do výboru pro národní výbory a národnosti posl. dr. Zusku. Výbor pro národní výbory a národnosti má v současné době 25 členů. Tento stav se odchodem posl. Jelínka a příchodem posl. dr. Zusky nemění.

3. Zvolit do zdravotního a sociálního výboru tyto další poslance: dr. Vladislava Vlčka a Josefa Hlavičku. V obou případech jde o poslance, kteří dosud nebyli zařazeni ve výborech. Dále zvolit do tohoto výboru posl. Elišku Kaplanovou a Annu Skácelovou, které byly dosud členkami výboru pro právní ochranu občanů. Zdravotní a sociální výbor bude podle toho mít 19 členů.

4. Zvolit do výboru pro plán a rozpočet posl. prof. ing. Antonína Červinku, který dosud nebyl zařazen do žádného výboru. Výbor pro plán a rozpočet měl by po zvolení tohoto poslance 18 členů.

5. Zvolit do průmyslového výboru posl. Karla Nováka a posl. Emanuela Černého, Posl. Novák nebyl dosud zařazen v žádném výboru, posl. Černý byl v ústavně právním výboru a projevil přání přejít do průmyslového výboru. Touto doplňovací volbou se upraví stav členů průmyslového výboru na 26.

6. Zvolit do kulturního a školského výboru: posl. Rostislava Peteru a odvolat z tohoto výboru posl. ing. Janu Bardoňovou, která je dosud členkou výboru pro plán a rozpočet. Posl. ing. Bardoňová požádala o uvolnění z kulturního a školského výboru a o ponechání ve výboru pro plán a rozpočet. Posl. Rostislav Petera nebyl dosud zařazen v žádném výboru. Počet členů kulturního a školského výboru bude 21 členů.

7. Zvolit do výboru pro obchod a dopravu tyto další poslance: F. Tomana jako předsedu výboru, dále posl. J. Grössera, J. Housku a F. Šeberu. Posl. J. Grösser nebyl dosud zařazen v žádném výboru. Posl. J. Houska pracuje v průmyslovém výboru a posl. F. Šebera ve výboru pro národní výbory a národnosti. Oba poslanci projevili přání pracovat ještě ve výboru pro obchod a dopravu. Tolik ke změnám.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji zpravodaji dr. Ambruzovi za jeho zprávu. Hlásí se někdo k přednesené zprávě o slovo? /Nikdo./

O slovo se nikdo nehlásí, můžeme přistoupit k hlasování. Navrhuji, abychom při hlasování postupovali tím způsobem, že o předloženém návrhu budeme hlasovat podle jednotlivých částí.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Nejsou./

Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada doplnila počet svých ověřovatelů celkem na 5 a zvolila proto svými dalšími ověřovateli poslance Františka Židlického, Jarmilu Losseovou a Karla Pařízka, nechť zvedne ruku. /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji, tím Česká národní rada doplnila počet svých ověřovatelů.

Kdo dále souhlasí s tím, aby Česká národní rada doplnila počet členů svého předsednictva na počet 21 a zvolila proto za členy předsednictva České národní rady poslance Rudolfa Chlada a Bohumila Sluku, nechť zvedne ruku!

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím bylo doplněno předsednictvo České národní rady.

Kdo dále souhlasí s tím, aby Česká národní rada zvolila z členů svého předsednictva do funkce ověřovatelů předsednictva České národní rady poslance Václava Koutného a Bohumila Sluku, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji, tím byli zvoleni ověřovatelé předsednictva České národní rady.

Přistoupíme k hlasování o úpravách v soustavě výborů České národní rady.

Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada

1. spojila dosavadní výbor pro právní ochranu občanů s ústavně právním výborem pod názvem "ústavně právní výbor", přičemž členy společného výboru jsou poslanci obou dosavadních výborů a jeho předsedou zůstává posl. prof. dr. Václav Vaněček, DrSc., a

2. upravila název dosavadního výboru pro obchod, dopravu, pošty a telekomunikace na název "výbor pro obchod a dopravu", nechť zvedne ruku!

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji, tím Česká národní rada schválila navrhované úpravy v soustavě výborů České národní rady.

Nyní přistoupíme k doplňovacím volbám do výborů České národní rady.

Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada odvolala z ústavně právního výboru posl. E. Černého, který je navrhován do výboru průmyslového, posl. E. Kaplanovou a posl. A. Skácelovou, které jsou navrhovány do zdravotního a sociálního výboru, a posl. F. Tomana, který je navrhován do výboru pro obchod a dopravu, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada upravila počet členů ústavně právního výboru.

Kdo dále souhlasí s tím, aby Česká národní rada zvolila do výboru pro národní výbory a národnosti posl. dr. Z. Zusku, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji, tím Česká národní rada upravila počet členů tohoto výboru.

Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada zvolila do zdravotního a sociálního výboru poslance Josefa Hlavičku, Elišku Kaplanovou, Annu Skácelovou a dr. Vladislava Vlčka, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada upravila počet poslanců tohoto výboru.

Kdo dále souhlasí s tím, aby Česká národní rada zvolila do výboru pro plán a rozpočet poslance prof. ing. Antonína Červinku, CSc., nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada upravila počet členů výboru pro plán a rozpočet.

Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada zvolila do průmyslového výboru poslance Karla Nováka a Emanuela Černého, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada upravila počet členů tohoto výboru.

Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada zvolila do kulturního a školského výboru poslance Rostislava Peteru a odvolala z tohoto výboru poslankyni ing. Janu Bardoňovou, která je současně členkou výboru pro plán a rozpočet, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada upravila počet členů tohoto výboru.

Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada zvolila do výboru pro obchod a dopravu poslance Františka Tomana a současně ho zvolila předsedou tohoto výboru místo dosavadní předsedkyně posl. Hedy Kolaříkové, kterou předsednictvo České národní rady dne 16. března 1971 zvolilo předsedkyní stálé pracovní skupiny předsednictva České národní rady pro zahraniční vztahy. A kdo dále souhlasí s tím, aby do výboru pro obchod a dopravu byli zvoleni poslanci Josef Grösser, Jindřich Houska a František Šebera, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./ Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Je někdo proti? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada upravila počet členů tohoto výboru a zvolila jeho předsedu.

Tím také Česká národní rada schválila všechny navržené změny v orgánech České národní rady a jejich doplnění.

Nyní přistoupíme k dalšímu bodu programu, kterým je

VI

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR na doplňovací volbu delegace České národní rady do Sněmovny národů Federálního shromáždění

Návrh odůvodní představitel ústředního výboru Národní fronty ČSR ministr prof. ing. Karel Löbl, DrSc. Prosím ho, aby se ujal slova.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP