Čtvrtek 16. dubna 1970

/Začátek schůze v 10.04 hod./

Přítomni:

Předseda České národní rady Evžen Erban a místopředsedové dr. Ambruz, Jedlička a Toman

Členové vlády České socialistické republiky: předseda vlády Josef Korčák, místopředseda vlády prof. ing. Antonín Červinka, CSc., místopředseda vlády pověřený řízením ministerstva plánování ing. Stanislav Rázl, ministr financí ing. Leopold Lér, CSc., ministr práce a sociálních věcí dr. Emilian Hamerník, ministr školství prof. MUDr. Jaromír Hrbek, DrSc., ministr zdravotnictví RNDr. PhMr. Vladislav Vlček, ministr spravedlnosti JUDr. Jan Němec, ministr vnitra Josef Grösser, ministr stavebnictví František Toman, ministr lesního a vodního hospodářství ing. Ladislav Hruzík, ministryně pošt a telekomunikací Růžena Urbánková, ministr obchodu Štěpán Horník.

172 poslanců České národní rady podle prezenční listiny
Z Kanceláře České národní rady: sekretář ČNR dr. Zdeněk Vácha

Předseda ČNR E. Erban /zvoní/: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, zahajuji 7. schůzi České národní rady.

Vítám mezi námi soudruha Josefa Korčáka, který se poprvé dostavil do schůze České národní rady ve své funkci předsedy vlády České socialistické republiky.

Z poslanců České národní rady, kteří byli zvoleni v doplňovací volbě v 5. schůzi, nesložil dosud poslanecký slib posl. dr. Jiří Hájek.

Podle čl. 114 ústavního zákona o čs. federaci skládá poslanec svůj poslanecký slib ve schůzi České národní rady, které se poprvé zúčastní. Protože posl. dr. Jiří Hájek se dostavil do dnešní schůze, přistoupíme ke složení jeho poslaneckého slibu. Slib bude složen tím způsobem, že bude přečtena předepsaná formule poslaneckého slibu, soudruh poslanec ke mně přistoupí a složí slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám nyní o přečtení formule poslaneckého slibu a poslance dr. Hájka žádám, aby ke mně přistoupil vykonat slib. /Shromáždění povstává./

Sekretář ČNR dr. Vácha /čte/: "Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice, České socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmu lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony Československé socialistické republiky i České socialistické republiky a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život."

Posl. dr. Hájek /podávaje předsedovi ruku/: Slibuji. /Shromáždění usedá./

Předseda E. Erban: Tím poslanec dr. Jiří Hájek složil svůj poslanecký slib.

Předsednictvo České národní rady se ve své schůzi dne 2. dubna 1970 usneslo navrhnout České národní radě k projednání pořad schůze, který je uveden na rozeslané pozvánce. Tento návrh pořadu se doplňuje o další bod, a to návrh ústavně právního výboru na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce.

Pořad, který je vám předkládán ke schválení, tedy zní:

I. Společná zpráva výboru pro národní výbory a národnosti, výboru pro plán a rozpočet a ústavně právního výboru k vládnímu návrhu zákona ČNR o finančních správách;

zpravodaj posl. Václav Koutný

II. Společná zpráva kulturního a školského výboru a ústavně právního výboru k vládnímu návrhu zákona ČNR o zrušení ministerstva pro mládež a tělesnou výchovu České socialistické republiky;

zpravodaj posl. ing. Petr Víšek.

III. Zpráva výboru ústavně právního k vládnímu návrhu zákona ČNR o volbách soudců z lidu;

zpravodaj posl. doc. dr. Zdeněk Češka. CSc.

IV. Návrh ministra spravedlnosti České socialistické republiky na odvolání některých soudců z povolání ze soudcovské funkce;

návrh přednese ministr spravedlnosti ČSR dr. Jan Němec.

V. Návrh ústavně právního výboru na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce;

zpravodaj posl. prof. dr. Václav Vaněček, DrSc.

VI. Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu soudců Nejvyššího soudu České socialistické republiky.

VII. Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu soudců z povolání Městského soudu v Praze a krajských soudů v České socialistické republice.

VIII. Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu soudců z povolání obvodních soudů v Praze a okresních soudů v České socialistické republice.

IX. Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu předsedy a náměstků předsedy Nejvyššího soudu České socialistické republiky. Volební návrhy přednese úřadující místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR posl. Jan Pelnář.

X. Interpelace posl. Věroslava Jedličky a druhů na ministra dopravy České socialistické republiky prof. dr. Starého, ve věci znečišťování ovzduší ve velkých městech výfukovými plyny.

XI. Návrh skupiny poslanců České národní rady na doplňovací volbu do výborů České národní rady.

XII. Zpráva předsedy České národní rady podle § 60 zákona ČNR o jednacím řádu České národní rady o činnosti jejího předsednictva za dobu od 22. prosince 1969 do 15. dubna 1970.

Slyšeli jste návrh denního pořadu 7. schůze České národní rady. Písemné podklady k této schůzi byly rozeslány s výjimkou návrhu ústavně právního výboru na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce /tisk 74/ a zprávy předsedy České národní rady /tisk 73/ podle § 60, které byly rozdány před schůzí.

Má někdo, soudružky a soudruzi, k přednesenému návrhu pořadu dnešní schůze nějaké připomínky nebo námitky? /Nikdo se nehlásí./

Konstatuji, že je přítomno 146 poslanců České národní rady, omluveno 11, Česká národní rada je tedy schopna se usnášet.

Přistoupíme ke schválení denního pořadu. Kdo s navrženým pořadem dnešní schůze souhlasí, nechť zvedne ruku! /Děje se./ Děkuji. Je někdo proti? /Nikdo./ Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji, tím Česká národní rada schválila svůj denní pořad.

Můžeme přistoupit k projednávání schváleného pořadu. Předtím se však přihlásil o slovo podle § 20 jednacího řádu ČNR předseda vlády České socialistické republiky soudruh Josef Korčák. Prosím soudruha předsedu vlády, aby se ujal slova.

Předseda vlády ČSR Josef Korčák: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci České národní rady, na pátém plenárním zasedání České národní rady dne 26. listopadu 1969 předložila vám vláda České socialistické republiky své programové prohlášení, které jste po rozpravě přijali.

S odstupem více než čtyř měsíců, které od té doby uplynuly, chtěl bych vás dnes informovat, jak jsme přistoupili k realizaci našich záměrů, co jsme již vykonali a jaké problémy v současné době řešíme.

Hlavní pozornost v současné době věnuje vláda v souladu s usnesením lednového plenárního zasedání ÚV KSČ realizaci státního plánu pro rok 1970, přípravě plánu na rok 1971 a včasné a kvalitní přípravě pětiletého plánu rozvoje národního hospodářství na léta 1971 - 1975. Dále se zabývá vláda řadou dalších úkolů zaměřených k upevňování socialistického státu a posilování jeho vlivu v hospodářské i společenské sféře.

Jak bylo již při jiných příležitostech konstatováno, projevily se důsledky politických událostí z roku 1968 a na začátku roku 1969 velmi citelně i v národním hospodářství. Soustava řízení byla vážně rozrušena. Nerovnováha v rozhodujících oblastech ekonomiky se dále prohloubila.

Proto již v programovém prohlášení vlády České socialistické republiky považujeme konsolidaci národního hospodářství za rozhodující předpoklad definitivní konsolidace ve společnosti. Toto úsilí se ještě dále zvýšilo po lednovém plenárním zasedání ÚV KSČ k hlavním otázkám hospodářské politiky. Nejbližším krokem na cestě k hospodářské konsolidaci je realizace plánu na r. 1970.

Jeho základní úkoly vycházejí z usnesení lednového pléna ÚV KSČ. V zásadě je plán orientován především na potlačení inflačních tendencí. Přijatá opatření povedou ke zpomalení tempa růstu důchodů obyvatelstva, ke zpřísnění podmínek pro hospodaření s pracovními silami, k omezování spotřebního úvěru apod. Dočasně jsme zmrazili ceny a zpřísnili jsme subvenční a dotační politiku. Omezili jsme devizové příjmy změnou podmínek devizové regulace. Dále usilujeme o mobilizaci hmotných zdrojů pro uklidnění trhu, zvýšení efektivnosti, využívání živé a zhmotnělé práce, dosažení rovnováhy v zahraničních platebních vztazích, především se socialistickými zeměmi a o zastavení růstu krátkodobé zadluženosti ve volných měnách.

V současné době byl podle výsledků roku 1969 zpřesněn státní plán na rok 1970. Finální dodávky se celkem zvyšují o 2,7 mld. Kčs, dodávky pro výrobní spotřebu se snižují o 2,4 mld. Kčs, vývoz do socialistických zemí stoupá o 1,3 mld. Kčs a do kapitalistických států o 0,8 mld. Kčs. Ve zpřesněném plánu investic na rok 1970 počítáme také s výrazným snížením rozestavěnosti. Z celospolečenských potřeb zajišťujeme především palivoenergetickou základnu, materiální základnu stavební výroby a bytovou výstavbu.

Dalším z vážných kroků vlády jsou opatření k nápravě stavu v oblasti investiční výstavby. Ve stabilizaci míry investic hledáme cestu k dosažení souladu mezi investičním programem a jeho hmotným zajištěním. Schválením jednotného systému udělování souhlasu k zahajování staveb zajišťujeme zahájení jen těch staveb, u nichž bylo ověřeno, že splňují podmínky, za jakých byly zařazovány do plánu. A konečně zavedli jsme dále i povinnost pro investory zdůvodnit více než desetiprocentní překročení rozpočtových nákladů u staveb nad 3 milióny Kčs. O jejich dalším financování je potom rozhodováno až po vyjádření ministerstva výstavby a techniky.

V komplexní bytové výstavbě počítá plán roku 1970 s dokončením 72 800 bytových jednotek /ve všech formách výstavby/. To je o 20 000 bytových jednotek více než loni. Je to úkol značně náročný.

Na úseku vnitřního trhu zabezpečuje plán na rok 1970 rovnováhu mezi velikostí kupního fondu obyvatelstva a tržními fondy zboží. Navíc počítáme s posílením zásob zboží v maloobchodě asi o 700 mil. Kčs.

Zvýšení dodávek průmyslového zboží povede i k normalizaci ve struktuře osobní spotřeby. Mám tu na mysli zejména abnormální spotřebu potravin v minulých dvou letech. Plán předpokládá zvýšení tempa růstu nominálních příjmů obyvatelstva o 5,2 %. Plných 5 % z tohoto přírůstku by mělo být realizováno v maloobchodě. Podle plánu by se měla zvýšit osobní spotřeba o 2,9 %, průměrné reálné mzdy o 1,5 %.

V letošním roce nebude však možno odstranit některé nedostatky ve struktuře tržních fondů. Jsou to např. stavební hmoty, obuv, textil, osobní automobily a byty. Vážnou situaci v palivech lze řešit jen zvýšením těžby v mimořádných směnách a důslednými úspornými opatřeními ve spotřebě. Příznivější situace proti loňskému roku bude u nábytku a elektrospotřebičů.

Jako důležitý nástroj k prosazení záměrů státního plánu letošního roku osvědčují se zatím protokoly uzavírané mezi resorty a podnikovou sférou. Až na některé výjimky zajišťují plánem stanovené úkoly a mnohde dokonce přesahují rámec státního plánu, jako např. v průmyslové výrobě, v dodávkách do tržních fondů apod.

Nástup do letošního roku však podstatně narušil mimořádně nepříznivý průběh zimy. Nadměrné sněhové srážky ochromily těžbu uhlí, především na povrchových dolech. Došlo k výpadkům v dodávkách elektřiny a plynu. Narušení železniční i silniční přepravy způsobilo nemalé obtíže v chodu našeho národního hospodářství. Důsledky pocítili i občané ve svých domácnostech.

K operativnímu řešení situace v zásobování národního hospodářství a obyvatelstva uhlím ustavila vláda zvláštní skupinu ze svých členů vedenou ministrem průmyslu, která řídila rozdělování uhlí podle nejnaléhavějších potřeb a řešila i další úkoly s tím spojené. K překonání tíživé situace podstatně přispěli zvláště sami horníci, kteří i v těžkých podmínkách plnili a překračovali plánované těžební úkoly a pracovali o sobotách a nedělích.

Stejnou pozornost vláda věnovala zásobování elektrickou energií a plynem, jejich spotřeba v důsledku nedostatku tuhých paliv mimořádně vzrostla. Podařilo se maximálně mobilizovat vlastní zdroje a až na rozpad energetického systému zabezpečit - i když v omezeném rozsahu - dodávky energie a plynu.

Můžeme tedy dnes konstatovat, že díky úsilí stranických, státních i hospodářských orgánů, pochopení a pracovní obětavosti našich pracujících jsme situaci v letošní zimě zvládli. Havířům, energetikům, dopravákům, ale také pracovníkům v potravinářském průmyslu a dalším, kteří mnohdy za velmi obtížných podmínek zajišťovali v zimním období základní potřeby výroby i obyvatelstva, chci dnes za jejich obětavost ještě jednou poděkovat.

Škody, které letošní zima způsobila našemu národnímu hospodářství jsou značné. Došlo např. k poškození silnic, jejichž obnovení si vyžádá nákladu přes 2 mld. Kčs. Napjatá situace v zásobování jednotlivými druhy energie zavinila velké výpadky průmyslové výroby. Dlouhotrvající zima zasáhla nepříznivě i do zemědělské výroby. Podle dosavadních odhadů je značně poškozeno asi 100 tis. ha porostů pšenice a 30 tis. ha porostů žita, které bude nutno pravděpodobně zaorat a nahradit jařinami. Sněhová kalamita postihla i lesní hospodářství a způsobila značné polomy a škody na provozních zařízeních. K odstranění jejích důsledků bude třeba mimořádných opatření.

Značné těžkosti jsme měli a ještě máme v zásobování obyvatelstva potravinami, zejména masem. Vláda přijala rázná opatření k nápravě. Ustavila komisi pod vedením místopředsedy vlády, na jejíž doporučení se přistoupilo k direktivnímu rozpisu výkupních úkolů včetně jejich rozdělení na jednotlivé kraje. Současně byl veden energický boj proti těm nepoctivcům, kteří chtěli z nedostatku masa i jiného zboží těžit prodejem pod pultem. Nedostatek některých druhů zboží na vnitřním trhu se nám podařilo překlenout dovozem a současně jsme usilovali o zabezpečení dodávek z vlastní výroby.

Vláda přijala energická opatření proti zneužívání tak zvané přidružené výroby jednotných zemědělských družstev, kde se rozmohlo kupčení s pracovními silami a neoprávněné obohacování některých jednotlivců.

Výsledky plnění plánu za první čtvrtletí tohoto roku, tak jak jsou zatím k dispozici, ukazují, že opatření vlády se začínají kladně projevovat. Podařilo se částečně zmírnit ztráty ve výrobě, zejména z prvních dvou měsíců, Došlo k určitému uklidnění na vnitřním trhu v důsledku pomalejšího růstu příjmů obyvatelstva a zlepšeného zásobování některými výrobky. Úspory obyvatelstva uložené u Státní spořitelny se zvýšily o téměř 11 % oproti stejnému období roku 1969. To svědčí mimo jiné i o vzrůstající důvěře občanů v naši měnu. Zlepšilo se využívání pracovní doby, své výsledky přineslo i organizování práce ve volných dnech apod. Relativně příznivé jsou i výsledky v zahraničním obchodě.

Ukazuje se tedy, že soustředěným úsilím jsme vyřešili řadu obtížných a skutečně mimořádných problémů. Víme, že v průběhu roku nás plnění plánu postaví ještě před nejedno úskalí. Jsme však přesvědčeni, že je překonáme a že opatření, která budeme přijímat, budou správně pochopena a na všech stupních řízení důsledně zajišťována.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP