Čtvrtek 27. listopadu 1969

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji soudruhu předsedovi vlády za vystoupení na závěr rozpravy k přednesenému programu vlády. Má snad ještě někdo nějakou poznámku? /Nikdo./ Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Konstatuji, soudružky a soudruzi poslanci, že podle prezence je přítomno 160 poslanců.

Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada schválila program vlády a vyslovila tak podle čl. 127 ústavního zákona č. 143/68 Sb., o čs. federaci, vládě České socialistické republiky svou důvěru, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji, tím Česká národní rada vyslovila důvěru nové vládě ČSR. /Potlesk./

Tím je také projednán II. bod schváleného pořadu schůze.

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu schváleného pořadu, kterým je

III

Návrh ministra spravedlnosti ČSR na odvolání některých soudců z povolání ze soudcovské funkce

Návrh zdůvodní ministr spravedlnosti dr. Jan Němec, prosím ho, aby se ujal slova.

Ministr spravedlnosti ČSR dr. Němec: Soudružky a soudruzi poslanci, obdrželi jste tisk ČNR č. 40, který obsahuje můj návrh, aby podle příslušných paragrafů zákonů č. 36/1964 Sb. a 81/1968 Sb. a ústavního zákona č. 57/1964 Sb. byli odvolání ze soudcovské funkce soudců z povolání dr. Alois Grepl pro hrubé kádrové provinění, prom. práv. Pavla Gabrielová, dr. Hana Šebková a dr. Miroslav Štěrba pro spáchání trestného činu nezákonného opuštění republiky podle § 109 trestního zákona. Důvody, které jsou v písemném návrhu uvedeny, svědčí o tom, že jsou splněny podmínky pro jejich odvolání ze soudcovské funkce podle § 51 odst. 1 zákona č. 36/1964 Sb., a proto navrhuji přijmout usnesení tak, jak je navrženo v písemném návrhu.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji soudruhu ministrovi za jeho projev. Hlásí se někdo o slovo k tomuto bodu pořadu? /Nikdo./

Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Doporučuji, abychom o odvolání soudců uvedených v předloženém písemném návrhu ministra spravedlnosti hlasovali zdvižením ruky, a to odděleně o každém jednotlivém návrhu.

Souhlasíte s tímto postupem? Není námitek? /Nebyly./ Konstatuji, že námitky nejsou.

Kdo tedy souhlasí, aby Česká národní rada odvolala dr. Aloise Grepla z funkce soudce z povolání krajského soudu v Ostravě, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Tím je dr. Alois Grepl odvolán z funkce soudce z povolání krajského soudu v Ostravě.

Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada odvolala Pavlu Gabrielovou, promovanou právničku, z funkce soudkyně z povolání okresního soudu ve Vsetíně, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji, tím je Pavla Gabrielová odvolána z funkce soudkyně z povolání okresního soudu ve Vsetíně.

Můžeme pokračovat. Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada odvolala dr. Hanu Šebkovou z funkce soudkyně z povolání okresního soudu v Děčíně, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím je dr. Hana Šebková odvolána z funkce soudkyně z povolání okresního soudu v Děčíně.

Zbývá ještě vyjádřit se k poslednímu návrhu na odvolání. Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada odvolala dr. Miroslava Štěrbu z funkce soudce z povolání okresního soudu v Kladně, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím je dr. Miroslav Štěrba odvolán z funkce soudce z povolání okresního soudu v Kladně.

Česká národní rada schválila návrh usnesení, jak jej předložil ministr spravedlnosti.

Tím jsme projednali třetí bod pořadu schůze.

Čtvrtým bodem schváleného pořadu je

IV

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR na doplňovací volbu soudců z povolání ke krajským a okresním soudům v ČSR

Prosím předsedu ústředního výboru Národní fronty ČSR soudruha Josefa Korčáka, aby návrh odůvodnil.

Předseda ústředního výboru Národní fronty ČSR J. Korčák: Soudružky a soudruzi poslanci, ministr spravedlnosti ČSR požádal předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR o projednání návrhů na volbu soudců z povolání a jejich předložení České národní radě.

K doplňující volbě soudců z povolání je nutno přistoupit v důsledku nezbytného přesunu soudců mezi jednotlivými soudy v zájmu jejich účelnějšího rozmístění a také proto, aby někteří dosavadní právní čekatelé mohli být zvoleni do funkce soudců z povolání.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR předkládá vám podle paragrafu 2 ústavního zákona č. 57 z roku 1969 návrhy kandidátů do funkce soudců z povolání k provedení jejich volby.

Seznam kandidátů vám byl předložen písemně. Všichni navržení kandidáti splňují požadované politické i kvalifikační předpoklady. Kandidáti byli doporučeni předsedy okresních soudů a návrhy na jejich zvolení projednaly příslušné orgány Národní fronty.

Prosím, soudružky a soudruzi poslanci, abyste volbou projevili svůj souhlas s návrhem, který vám předložilo předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji soudruhu Korčákovi za jeho vystoupení.

Hlásí se někdo o slovo? /Nikdo./

O slovo se nikdo nehlásí, můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Doporučuji, soudružky a soudruzi poslanci, abychom postupovali tím způsobem, že budeme hlasovat zdvižením ruky o celém návrhu na doplňovací volbu soudců z povolání podle předloženého písemného návrhu.

Jsou námitky proti tomuto způsobu hlasování /Nebyly./ Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s tím, aby v doplňovací volbě byli zvoleni soudci z povolání ke krajským a okresním soudům v ČSR podle předloženého písemného návrhu, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada vykonala doplňovací volbu soudců z povolání ke krajským a okresním soudům v ČSR.

Tím jsme projednali 4. bod pořadu schůze.

Dalším bodem pořadu je

V

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR na doplňovací volbu soudců, kteří vykonávají svoji funkci vedle svého zaměstnání, ke krajským a okresním soudům v ČSR

Prosím opět předsedu ústředního výboru Národní fronty soudruha Josefa Korčáka, aby návrh odůvodnil.

Předseda ústředního výboru Národní fronty ČSR J. Korčák: Soudružky a soudruzi poslanci, správná funkce soudů, důležitých orgánů socialistické státní moci, vyžaduje, aby vedle soudců z povolání jednotlivé soudy měly potřebný sbor soudců, kteří funkci soudců vykonávají mimo své zaměstnání.

Od poslední volby soudců, kteří funkci soudců vykonávají vedle svého zaměstnání, už uplynulo pět let. Jejich počet se značně snížil přirozeným úbytkem, úmrtím, nemocí, přestěhováním apod. K dalšímu snížení počtu soudců, kteří vykonávají funkci soudce vedle svého zaměstnání, dochází také proto, že někteří soudci nechtějí funkci v prodlouženém volebním období dále vykonávat.

V důsledku snížení početních stavů soudců vykonávajících funkci vedle svého zaměstnání dochází u jednotlivých soudů k narušování plynulého chodu činnosti, zejména ke zpožďování jejich práce.

Proto po dohodě s ministrem spravedlnosti ČSR předsednictvo ústředního výboru Národní fronty rozhodlo předložit vám ke zvolení návrhy kandidátů pro doplnění stavu soudců na potřebný stav. Z pověření předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR předkládám proto podle článku 2 ústavního zákona čís. 81 z roku 1968 ve znění paragrafu 2 ústavního zákona čís. 57 z roku 1969 Sb. návrhy na zvolení kandidátů na soudce vykonávající funkci soudců vedle svého zaměstnání.

Jmenný seznam kandidátů vám byl předložen písemně. Všechny návrhy kandidátů byly řádně projednány v příslušných orgánech Národní fronty a na jejich výběru se podílely stranické i odborové organizace. Všichni navržení kandidáti vyslovili s kandidaturou souhlas.

Prosím proto, abyste o návrhu, který vám jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR předkládám, svou volbou rozhodli.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji soudruhu Korčákovi za jeho zdůvodnění předloženého návrhu.

Hlásí se někdo o slovo? /Nikdo./

O slovo se nikdo nehlásí, můžeme přistoupit k hlasování.

Navrhuji, abychom stejně jako u předchozího bodu pořadu hlasovali o celém návrhu na doplňovací volbu těchto soudců najednou tak, jak je uvedeno v předloženém písemném návrhu.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Nebyly./ Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s tím, aby v doplňovací volbě byli zvoleni soudci, kteří vykonávají svoji funkci vedle svého zaměstnání, ke krajským a okresním soudům v ČSR, a to podle předloženého písemného návrhu, nechť zvedne ruku. /Děje se./

Děkuji. Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada provedla i tuto doplňovací volbu.

Tím je projednán 5. bod pořadu schůze.

Posledním bodem schváleného pořadu schůze je

VI

Zpráva předsedy ČNR podle § 60 jednacího řádu ČNR o činnosti předsednictva za dobu od 8. července do 20. listopadu 1969

Podklady k této zprávě byly všem poslancům České národní rady rozdány. Je to jednak samotná zpráva, tj. tisk č. 46, a dále zprávy předsedy o jednotlivých zákonných opatřeních předsednictva České národní rady, které předsednictvo v uplynulém období schválilo. Jde o tisky č. 43, 44 a 45.

Hlásí se někdo o slovo k těmto rozdaným sněmovním tiskům? /Nikdo./

Do rozpravy se nikdo nehlásí, můžeme přistoupit k hlasování.

Doporučuji, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, abychom ve smyslu jednacího řádu České národní rady nejprve odděleným hlasováním schválili jednotlivá zákonná opatření, která předsednictvo v uplynulém období přijalo, a pak abychom hlasovali o celkové zprávě o činnosti předsednictva.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Nebyly./ Nejsou.

Kdo tedy souhlasí se zákonným opatřením předsednictva ČNR č. 29/1969 Sb., o dodatkovém odvodu, závazných limitech a o změnách důchodové daně a zdanění motorových vozidel, a to ve znění předložené zprávy předsedy, tisk č. 43, nechť zvedne ruku. /Děje se./

Děkuji. Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada schválila toto zákonné opatření.

Kdo dále souhlasí se zákonným opatřením předsednictva ČNR č. 35/1969 Sb., kterým se ministr spravedlnosti zmocňuje k přechodnému přemisťování soudců, a to ve znění předložené zprávy předsedy, tisk č. 44, nechť zvedne ruku. /Děje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada schválila i toto zákonné opatření.

Posledním zákonným opatřením předsednictva České národní rady je zákonné opatření ČNR č. 41/1969 Sb., kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 39/1969 Sb., o nabývání a pozbývání státního občanství České socialistické republiky.

Kdo s tímto zákonným opatřením, a to ve znění zprávy předsedy, tisk č. 45, souhlasí, nechť zvedne ruku. /Děje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování?/Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada schválila i toto zákonné opatření.

Zbývá ještě, abychom se hlasováním vyjádřili k celkové zprávě předsedy České národní rady o činnosti předsednictva za uplynulé období, tisk č. 46.

Kdo souhlasí s touto zprávou, a to ve znění, jak vám bylo písemně předloženo v tisku č. 46, nechť zvedne ruku. /Děje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím byla zpráva o činnosti předsednictva schválena. Tím je také projednán pořad dnešní schůze.

Mám ještě, soudružky a soudruzi poslanci, krátké sdělení, týkající se výborů.

Samozřejmě je potřebí, aby orgány České národní rady dále plynule pokračovaly ve své práci, zejména výbory budou neodkladně pokračovat ve své činnosti. Během schůze vám byly předány pozvánky na některé tyto schůze. Prosím, abyste se těchto jednání v plném počtu zúčastnili.

Jde o společnou schůzi výboru pro plán a rozpočet a výboru ústavně právního v pondělí 1. prosince, o schůzi průmyslového výboru v pondělí 1. prosince a v úterý 2. prosince, o schůzi výboru pro zemědělství a výživu rovněž v pondělí 1. 12. a v úterý 2. 12., o schůzi kulturního a školského výboru v úterý 2. 12. a ve středu 3. 12., o schůzi výboru pro obchod, dopravu, pošty a telekomunikace v úterý 2. a ve středu 3. 12. a konečně o schůzi ústavně právního výboru ve čtvrtek 4. 12.

Soudružky a soudruzi, oznamuji, že bezprostředně po skončení naší schůze koná se v tomto sále schůze Klubu poslanců KSČ. Proto prosím poslance, členy KSČ, aby setrvali na svých místech. Děkuji vám ještě jednou, soudružky a soudruzi, a končím naši schůzi.

/Jednání ukončeno ve 12.45 hod./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP