Pátek 24. ledna 1969

My tyto požadavky chápeme nikoliv jako tlak - a prosím, aby i vláda to tak chápala - na zhoršení nebo zkomplikování současné hospodářské situace. Naopak! Přesně víme, že možnosti řešení nahromaděných hospodářských a sociálních problémů nejsou neomezené. Právě v souvislosti s nutným prohloubením nové soustavy řízení je chápeme zároveň jako motor rozvoje výroby v závodech a podnicích a potřebný tlak na zvýšení hospodárnosti na všech místech. Víme, že jen touto cestou můžeme rychleji vytvářet potřebné zdroje.

Myslím, že oprávněně žádáme, aby i česká vláda přistupovala k těmto, podle našeho názoru vesměs oprávněným požadavkům pracujícím tak, aby jejich řešení nebylo stlačováno jen na úroveň dnešních omezených možností, ale mělo i určitou perspektivu.

Že není možné dát dnes více než máme zdrojů, to je přece logické. Jde však o to, aby tyto požadavky nebyly předem odmítány, ale aby byly chápány jako zdravý a potřebný tlak na nutnost dalšího rychlejšího rozvoje našeho národního hospodářství, abychom mohli postupně, ale důsledně, krok za krokem tyto požadavky uspokojovat.

Proto se stavíme za všechna opatření vlády, která nastolují a sledují úkol ekonomické problémy co nejdříve a účinně řešit.

Proto také považujeme za potřebné, aby zákon o podniku, který zároveň zakotví postavení a pravomoc rad pracujících, byl skutečně k 1. dubnu 1969 vydán. Přispěje především k uklidnění obav naší veřejnosti a zejména pracujících v závodech, zda neustupujeme od zásad nové soustavy řízení. Víme, že tento zákon není a nebude všelékem na složité neduhy naší ekonomiky. Přinese však zároveň potřebnou relativní samostatnost, ale i spoluodpovědnost podnikových kolektivů za vytváření zdrojů pro další rozvoj našeho národního hospodářství.

Na druhé straně stejně tak bude třeba urychleně změnit i některá ustanovení zákoníku práce tak, aby odpovídala současným podmínkám, poněvadž jsou již vývojem překonána. Jde zejména o to, aby v souladu se zásadou rozšířené účasti pracujících na řízení byla upravena působnost odborových orgánů vůči vedení podniku, aby byl uvolněn pohyb pracovních sil, jak to předpokládá ekonomická reforma.

Novelizace těchto, jakož i některých dalších ustanovení zákoníku práce, je nutno provést ještě během letošního roku. Je proto třeba, aby vláda České socialistické republiky projednala co nejdříve návrh na novelizaci zákoníku práce, který připravilo federální ministerstvo práce a sociálních věcí na základě námětů ÚRO. S ministerstvem práce a sociálních věcí jsme se dohodli, že tento návrh předložíme delegátům VII. všeodborového sjezdu. Pak by měl být projednán národními vládami a do konce června předložen federální vládě a Federálnímu shromáždění.

Kromě tohoto naléhavého úkolu považujeme za správné uvažovat i o tom, zda nebude vhodné provést některé další změny zákoníku práce koncepčního charakteru. Příprava takovéhoto materiálu však vyžaduje delší doby.

Dohoda vlády a ÚRO i program ROH obsahuje řadu dalších závažných problémů a potřeb našich pracujících, které dnes nechci podrobně rozebírat. Jde hlavně o to, aby v duchu předneseného prohlášení vlády byly společně s Českou radou odborových svazů rozpracovány a zajišťovány.

Na závěr mi dovolte, abych znovu vyslovil přesvědčení, že vláda České socialistické republiky bude mít v nově zvolených reprezentantech českého odborového hnutí významného partnera, u kterého najde plnou podporu při realizaci všech pokrokových myšlenek. /Potlesk./

Předseda ČNR dr. Císař: Před krátkou chvílí se dostavila za předsednictvem našeho zasedání delegace kladenských ocelářů, v níž byl také člen a poslanec České národní rady Miroslav Suchopárek. Přihlásil se ke krátkému sdělení. Prosím, aby se ujal slova.

Posl. Suchopárek: "České národní radě, Praha. Vážení soudruzi! Podnikový výbor KSČ ve Spojených ocelárnách v Kladně se rozhodl na svém zasedání vás informovat o postoji stranické organizace v našem podniku k současné politické a hospodářské situaci v naší zemi.

Stavíme se plně za polednovou politiku, vyjádřenou akčním programem strany a listopadovou rezoluci ÚV KSČ z roku 1968. Jsme přesvědčeni, že od této cesty nikdy neustoupíme. Plně vás - jako představitele našeho státu - budeme podporovat a můžete se na nás vždy spolehnout.

Důkazem oddanosti a důvěry k vám - našim vedoucím představitelům - je celá řada stanovisek a rezolucí základních organizací a pracujících, které jsou základem našeho prohlášení.

S tímto prohlášením jsme seznámili všechny pracující v závodním rozhlase, v závodním časopise a mimo to jej zveřejňujeme na všech pracovištích našeho podniku. Znění prohlášení podnikového výboru KSČ přikládáme.

Se soudružským pozdravem. Podnikový výbor KSČ Spojené ocelárny, Kladno."

Vlastní Prohlášení pracujících SONP:

"Vážení soudruzi a vážené soudružky! Podnikový výbor KSČ SONP Kladno cítí v současné chvíli velkou morální povinnost se obrátit ke všem komunistům a ke všem pracujícím podniku.

Vede nás k tomu vysoká odpovědnost za další vývoj nejen v podniku, ale i celé zemi. Odpovědnost za naplnění cílů vytyčených po lednu 1968, za akční program ÚV KSČ z dubna 1968 a za to, aby vývoj v této zemi byl oproštěn živelnosti a snad i nežádoucích společenských střetů.

Chceme vás všechny vyzvat, abychom v této době dali plnou podporu těm, jejichž jména jsme tolikrát vyjadřovali a ke kterým má všechen lid této země plnou důvěru. Abychom podpořili presidenta soudruha Ludvíka Svobodu, ÚV KSČ, vládu republiky, Federální shromáždění a naše české národní orgány.

Jsme přesvědčeni, že za hlavní politickou směrnici dneška je nutno považovat poslední projev soudruha presidenta Svobody a předsedy federální vlády soudruha ing. Černíka na I. všesvazovém sjezdu ROH českých zemí.

I my, stejně tak jako oni, jsme přesvědčeni, že ze všeho nejvíce potřebuje v současné době naše země klid, rozvahu, poctivou práci a vysokou politickou uvědomělost.

Je beze sporu správné, aby se všichni lidé této země aktivně podíleli na tvorbě politiky, vyjadřovali své názory a požadavky. Je však také třeba, aby naši představitelé měli dostatek prostoru a času pro svoji práci. Neustálé nastolování nových problémů, ovzduší neklidu a nálad, jim postupnou realizaci vytyčených cílů neumožňuje.

Odsuzujeme jakékoli šíření nálad proti našemu tolik uznávanému presidentu Svobodovi a ostatním vedoucím politickým a státním představitelům.

Vyzýváme vás, soudružky a soudruzi, abyste v této složité době zachovali rozum, rozvahu a velkou politickou moudrost. Tato země nepotřebuje konflikty, ale poctivou cílevědomou práci.

Chceme vás ujistit, že podnikový výbor KSČ v tomto podniku je rozhodnut realizovat a uvést do života to, co pro nás je platné z obsahu polednové politiky. Chceme dělat politiku s vámi se všemi, z vaší vůle a s vaší důvěrou. V této době však žádáme o projevy kázně, rozumu a uvědomělý přístup.

Nedomníváme se naprosto, že by převážná část našich pracujících myslela jinak. Věřte však, že někdy stačí, zvláště dnes je to platné, nerozvážný postup, ze kterého by mohl vzniknout velký konflikt. Nemáme na mysli jen konflikt společenský, ale i další možné prohloubení ekonomických problémů státu, možný hospodářský rozvrat s nesmírnými důsledky na životní úrovni pracujících. Otevřeně říkáme, že jen poctivou prací bez rušivých momentů můžeme splnit námi vytyčené závěry v roce 1968, především v předpokládaném nárůstu mezd a ostatních již dohodnutých cílů. Ekonomická pravidla jsou v tomto směru neúprosná a jakýkoli výpadek ve výrobě by se jen těžko nahrazoval.

Plně stojíme za závěry listopadové rezoluce ÚV KSČ, za závěry pléna ÚV KSČ z prosince a za prohlášením předsednictva ÚV z 3. 1. t. r., které bylo znovu potvrzeno lednovým plénem ÚV KSČ! To je náš program, ve který věříme a který může dovést náš lid k vytyčeným cílům.

Toto naše prohlášení není jen názorem orgánu, ale již vychází ze stanovisek mnoha základních organizací, celozávodních výborů a kolektivů dílen. Proto tedy právem vyjadřujeme mínění většiny našeho velkého pracovního kolektivu.

Věříme ve vysokou vyspělost pracujících našeho podniku."

Předseda ČNR dr. Císař: Děkuji.

Chtěl bych oznámit, že v rozpravě promluvilo celkem 34 řečníků.

Předseda vlády soudruh ing. Stanislav Rázl prosí, abychom udělali před jeho vystoupením 10 minut přestávku.

Přerušuji proto jednání na 10 minut.

/Zahájení po přestávce./

Předseda ČNR dr. Císař: Zahajuji přerušenou schůzi. Ještě jednou omlouvám soudruha předsedu vlády, který skutečně ještě potřeboval čas na dopracování svého vystoupení. Jak jsem byl informován, přes celou polední přestávku byl nucen přijímat delegace, ačkoliv se měl připravovat na své vystoupení. Prosím soudruha Rázla, aby se ujal slova.

Předseda vlády ing. Rázl: Vážená Česká národní rado, soudružky a soudruzi! Dovolte mi, abych v závěru projednávání vládního prohlášení reagoval stručně na vaši diskusi a vaše náměty. Všichni členové vlády a vláda jako celek oceňují bohatost a šíři diskuse a hlubokou pozornost, kterou tak programovému prohlášení vlády věnujete. Chci Českou národní radu ubezpečit, že vláda považuje pro následující období za pevný rámec své činnosti za předpokladu vaší důvěry nejen vládní program, ale klíčové náměty, které byly předneseny v diskusi. Za nejcennější závěr včerejší a dnešní diskuse považujeme jistotu, kterou vládě dala tím, že vyjádřila podporu pojetí vládního prohlášení.

Jsme si plně vědomi, že bez podpory a pochopení poslanců, bez podpory a pochopení rozhodujících složek naší společnosti v čele s komunistickou stranou těžko může vláda dostát úkolům, které před ní v nastávajícím obtížném období stojí. Budeme přitom také vycházet ze závěrů, vyjádřených v usnesení listopadového a prosincového pléna ÚV KSČ. Úkoly jsou o to těžší, že v rozhodujících sférách činnosti musíme počítat i s nepopulárními kroky, máme-li nastoupit skutečně důsledně na cestu konsolidace a rozvoje.

Vládě nejde ovšem jen o získání důvěry. V celé své činnosti, od počátku, nám půjde o to důvěru udržet. Myslíme, že bude nutno praktickými kroky přesvědčit naši občanskou veřejnost, že jsme skutečně s to v průběhu budoucích měsíců poznat zdroje nejistot a nerovnováhy, analyzovat je a na základě poznání také odstraňovat. Ve své práci se chceme a potřebujeme soustředit na základní otázky a eliminovat nervozitu, jitření neklidu a soustavné předkládání požadavků. Tato situace brání uplatňování cesty dohod a cesty postupného řešení. Jsme rozhodnuti jít cestou aktivního programu, který by odstranil chaotické situace.

Naše prohlášení považujeme, a to bych chtěl znovu zdůraznit, za otevřené. Jeho jednotlivé kapitoly chceme postupně konkretizovat, stanovit pořadí důležitosti řešení, hledat alternativní řešení a předkládat vám je k rozhodnutí.

Zvláště nám záleží na tom, aby naše veřejnost pochopila, že jsme ani nechtěli, aby každý podnik, každá obec a každé odvětví bylo uvedeno výčtem problémů a příslibem opatření již ve vládním prohlášení. To by odporovalo jednomu z hlavních principů ekonomické reformy a změnám systému a metodám řízení. Chceme řešit příčiny našich potíží a nikoli jen důsledky. Chceme opravdu a upřímně najít kořeny našich nedostatků, jejich jednotlivé faktory a teprve potom provést syntézu v konsolidačním programu. To ovšem neznamená, že nedoceňujeme nebo snad podceňujeme práci, výsledky nebo potíže, které dnes postihují prakticky každého občana buď jako výrobce nebo jako spotřebitele.

Pro počátek jsme i my přesvědčeni, že je nutné rázněji odstranit nejbolestivější nedostatky. Prosíme proto, aby naše prohlášení bylo pochopeno vcelku jako koncepce nástupu k obnovení prosperity naší společnosti. V tomto smyslu diskuse potvrdila, že náš přístup byl správný. Zvláště si ceníme podpory pro náš záměr provádět diferencovanou politiku vůči jednotlivým vrstvám. Ve smyslu diskuse připraví vláda v průběhu příštího měsíce konkrétní program svých nejbližších opatření. V tomto programu vyjdeme jednak z koncepce našeho prohlášení, které zde dostalo podporu, jednak z diskuse při jeho projednávání.

Ve své práci bude vláda pečlivě vážit všechny náměty a konkrétní doporučení. Zejména přistoupíme urychleně k propracování zemědělského programu a k programu rozvoje vesnice. První kroky budeme též směřovat k odstranění nejtíživější situace, ale jen v některých školách. Tato situace doléhá na vládu stejně citlivě jako na vás, na poslance.

Ve smyslu diskuse bude vláda věnovat maximální pozornost našemu pohraničí. Na řešení těchto problémů příslušní ministři už začínají pracovat. Vláda podrobně zváží i všechny další náměty jako náměty k otázkám systému a metod řízení a podle jejich charakteru je zařadí do pracovních plánů příslušných ministerstev i ministrů osobně.

Plně chápeme váš přístup. Přitom však musíme také vycházet z toho, že vládní program tvoří určitý harmonický a snad i vyvážený celek. Musíme mít stále na paměti, že možnosti řešení dalších požadavků jsou přímo úměrné tvorbě zdrojů, a posuzovat řešení ve všech návaznostech. Na tvorbu zdrojů musíme obrátit svou pozornost. Jinak zůstávají všechny požadavky, zde i jinde vyslovené, jen ve sféře nesplnitelných přání.

Chceme, aby se konsolidačním programem, který vypracujeme, každý cítil inspirován k aktivní, pozitivní a svobodné účasti na procesu změn k lepšímu. I za stavu hluboké nerovnováhy hospodářství se chce skutečně vláda dopracovat k situaci, kdy se každý bude moci opřít o podmínky objektivního tlaku a šance.

Jde nám o vytvoření stejných ekonomických i jiných podmínek pro všechny občany, obory i oblasti, aby se mohlo bezprostředně přímo na výsledcích ukázat, kde jsou schopní a kde neschopní, kde vláda může perspektivně podporovat nebo podněcovat rozvoj a kde raději napomáhat při hledání rentabilnějšího řešení.

Ve všeobecném tlaku výzev a připomínek je vláda přesvědčena, že cesta, jak se dostat z dnešních potíží, musí začít ekonomickým i politickým investováním do budoucnosti a nikoli do minulosti. Přitom si každý musí být vědom, že výsledky se dostaví později a že praxe ověří správnost dnešních našich koncepcí.

Jsme svázáni se svou zemí původem, tradicí, vůlí i srdcem. Vidíme nejen přednosti, ale i nedostatky našeho systému i našich občanů. V naší veřejnosti přežívá požadavek koncipovat velkoryse projekty, kde by již každý našel očekávanou konkrétní odpověď. Z mnoha projektů, vypracovaných z minulosti, je však nutné vybrat pouze ty, které jsou schopny realizace, které odpovídají našim možnostem a zdrojům a které přinesou nejlepší výsledky. K tomu chceme nastolit režim pružnosti celé společnosti, který je předpokladem dynamické rovnováhy.

I socialistická demokracie je systémem vlády a nová vláda je rozhodnuta vládnout, předvídat vývoj a řešit problémy s předstihem, nikoli dodatečně. Postupovat jinak bylo by již luxusem, a to pro celý národ. Stanovením obecných cílů i prostředků naše činnost nekončí, ale začíná. Z minulosti víme, že obtížnější než vyhledat na mapě společenského života cíl, je především umění najít k němu optimální cestu. Budete jistě se mnou souhlasit, že nemusí být nejlepší cestou přímka spojující výchozí bod s cílem. Jsme rozhodnuti překonat hory problémů, jak již výstižně řekl soudruh profesor Veltruský. K cíli však nesmíme dorazit vyčerpáni, znechuceni a bez prostředků. Vláda se bude při plnění programu sjednocovat stejně, jako bude sjednocovat všechny pozitivní síly našeho národa. Nelze propadat beznaději, zoufalství a bezvýchodnosti, ze kterých vzniká ideologie podléhání emoci a předkládání ultimat. Obracíme se přitom k celé naší veřejnosti s upozorněním, že nebylo snadné v současném ovzduší, které je charakterizováno dvěma vlnami jak vyhrocujících se rozporných politických názorů, tak emotivního přístupu k hodnocení skutečností - vytvářet pozitivní program. Tím méně pak by bylo možné jej za tohoto ovzduší realizovat. Považujeme však za klad, že právě vy s námi, kteří známe hloubku našich ekonomických a politických problémů, jsme dospěli ke společnému názoru, že existují cesty řešení a že toto řešení je v silách naší generace. Vláda je tedy rozhodnuta přistoupit důrazně a důsledně v rámci všech svých možností k plnění svého programu. Uvědomuje si přitom, že v přímé souvislosti s velikostí úkolů, které před ní stojí, si musí vytvořit vedle těsné spolupráce s volenými orgány i široké zázemí odborných a vědeckých pracovníků. Prvním výsledkem této metody práce bylo právě zapojení kruhu expertů do přípravy vládního prohlášení. V souladu s diskusí znovu připomínáme, že se neobejdeme bez určitého časového úvěru. Počítáme s těsnými vztahy s Českou národní radou, počítáme s tím, že budeme s orgány ČNR konzultovat a projednávat všechny otázky, i s tím, že budeme Českou národní radou a jejím prostřednictvím celým národem kontrolováni. Souhlas vyjádřený ve vašich diskusních příspěvcích považujeme za příslib oživení všenárodní aktivity, nejlepších sil a umu našeho národa, k níž právě vy můžete nejúčinněji přispět.

Věříme, že se nám společná a správná věc podaří. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP