Čtvrtek 23. ledna 1969

/Začátek schůze 23. 1. 1969 v 10.02 hod./

Přítomní:

Předseda České národní rady dr. Císař a místopředsedové dr. Jičínský, Jedlička, Válek a Lochner

Členové vlády České socialistické republiky předseda vlády ing. Rázl, místopředsedové vlády dr. Adamec a prof. ing. Červinka, ministři Dvořák, ing. Lér, Toman, doc. ing. Löbl, prof. ing. dr. Bezdíček, Galuška, doc. dr. Bosák, RNDr. PhMr. Vlček, JUDr. Hrabal, Grösser, ing. Čihák, Toman, Černý, ing. Hruzík, prof. dr. Starý, Urbánková, Kohoutek, JUDr. Jaška

188 poslanců České národní rady podle prezenční listiny.

Z Kanceláře České národní rady: sekretář České národní rady dr. Vácha

Předseda ČNR dr. Císař /zvoní/: Zahajuji 2. schůzi České národní rady.

Vítám členy vlády České socialistické republiky, kteří se ve své funkci poprvé zúčastňují naší schůze.

V těchto dnech byla naše veřejnost vzrušena tragickým činem a smrtí studenta Jana Palacha, který sebeobětováním chtěl připomenout všem českým vlastencům, aby znásobili své úsilí chránit a rozvíjet svobodu vlasti a štěstí jejího lidu. Jeho ušlechtilé úmysly zavazují nejen mladou generaci, ale i nás všechny. Osud Jana Palacha vyvrcholil ve chvíli, kdy svitla naděje na postupné uskutečňování cílů současné politiky komunistické strany, Národní fronty a státu, ve chvíli, kdy učinila první kroky naše Česká socialistická republika a kdy se chystala vystoupit se svým programem první česká vláda. Tím větší pohnutí pociťujeme nad nejvyšší obětí, kterou přinesl Jan Palach. Předsednictvo ČNR se včera usneslo vyslat na jeho pohřeb delegaci v čele s poslancem a členem předsednictva prof. Veltruským. Žádám vás, abychom památku Jana Palacha uctili povstáním. /Všichni přítomní povstávají./ Děkuji vám.

Podle prezenční listiny se do dnešní schůze dostavili poslanci České národní rady, kteří dosud nesložili poslanecký slib předepsaný ústavním zákonem o československé federaci. Jsou to poslanci: Eduard Goldstücker, Heda Kolaříková, Richard Setínský, Ota Šik a Jiří Šimsa. Je snad přítomen některý další poslanec, který nesložil slib? Není.

Ke slibu přistoupíme tím způsobem, že bude přečtena ústavním zákonem předepsaná formule slibu, jmenovaní poslanci ke mně přistoupí a složí slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám sekretáře České národní rady, aby přečetl formuli slibu a příslušné poslance, aby pak ke mně přistoupili vykonat slib.

Sekretář ČNR dr. Vácha: "Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věrný Československé socialistické republice, České socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony Československé socialistické republiky i České socialistické republiky a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život." /Poslanci Goldstücker, Kolaříková, Setínský, Šik a Šimsa přistupují k dr. Císařovi a skládají slib./

Předseda ČNR dr. Císař: Tím poslanci dr. Eduard Goldstücker, Heda Kolaříková, ing. Richard Setínský, akad. Otta Šik a dr. Jiří Šimsa složili předepsaný slib.

Předsednictvo České národní rady se ve své včerejší schůzi usneslo předložit vám tento návrh denního pořadu, který je proti návrhu obsaženém v rozeslané pozvánce o jeden bod rozšířen:

1. Volba 75 poslanců Sněmovny národů

2. Program vlády České socialistické republiky

3. Společný návrh ústavně právního výboru a výboru pro plán a rozpočet na vydání zákona České národní rady o Nejvyšším kontrolním úřadě České socialistické republiky. Zpravodajem je poslanec dr. Grospič.

4. Volba generálního kontrolora

5. Návrh ústavně právního výboru na vydání zákona České národní rady o nabývání a pozbývání státního občanství České socialistické republiky. Zpravodajkou je poslankyně dr. Pátková.

6. Zpráva o činnosti předsednictva ČNR.

Jsou nějaké námitky proti tomuto pořadu schůze? Nejsou.

Zjišťuji, že je přítomno v této chvíli 148 poslanců ČNR a tedy jsme schopni se usnášet.

Můžeme přistoupit k hlasování o návrhu pořadu schůze. Kdo souhlasí s návrhem pořadu schůze tak, jak jsem jej přednesl, nechť zvedne ruku. /Děje se./ Děkuji. Je někdo proti? /Nikdo./ Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Pořad naší schůze byl schválen.

Přistoupíme k projednávání prvního bodu pořadu schůze, kterým je

I

Volba 75 poslanců České národní rady do Sněmovny národů

Jednací řád České národní rady, který jsme schválili na minulé schůzi, předepisuje ve svém § 100, že volba 75 poslanců Sněmovny národů se koná tajným hlasováním. Kandidovat mohou ti poslanci ČNR, kteří nejsou současně poslanci Sněmovny lidu, tedy dřívějšího Národního shromáždění.

Podle § 35 jednacího řádu se vyžaduje, aby návrhy na volby byly podány písemně a byly opatřeny podpisy alespoň 20 poslanců. Zjišťuji, že byl podán pouze jeden návrh, který je opatřen požadovaným počtem podpisů poslanců Národní fronty. Tento návrh byl také všem poslancům ČNR rozeslán a byl předmětem jednání poslaneckých klubů.

Poněvadž nebyl podán žádný jiný návrh, přistoupíme k volbě podle § 37 odst. 4 jednacího řádu tím způsobem, že poslancům bude vydána kandidátní listina obsahující jména všech navržených kandidátů. Poslanci mohou v odděleném prostoru kandidátní listinu popř. upravit, jestliže chtějí, a to tak, že škrtnou jméno toho kandidáta, kterého nechtějí volit. Takto upravenou kandidátní listinu vloží do volební schránky.

Zvolen je každý kandidát, pro něhož se vysloví nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Žádám ověřovatele České národní rady, aby dohlíželi na pořádek při vydávání kandidátních listin a po volbě sečetli hlasy a oznámili výsledek hlasování.

Poslance České národní rady prosím, aby si v předsálí vyzvedli kandidátní listinu a vykonali volbu.

Do skončení volby, tj. asi na 1 hodinu, přerušuji schůzi České národní rady.

/Schůze přerušena v 10.15 hod./

/Zahájení po přestávce/

Předseda ČNR dr. Císař: Zahajuji přerušenou schůzi. Poněvadž ověřovatelé skončili svou práci, prosím poslance dr. Chytila, aby oznámil výsledek voleb delegace České národní rady do Sněmovny národů.

Posl. dr. Chytil: Vážená Česká národní rado, dovolte, abych vám sdělil znění protokolu o výsledku voleb delegace České národní rady do Sněmovny národů Federálního shromáždění podle čl. 147 písm. b/ ústavního zákona 143/68 Sb., o československé federaci. Podle prezenční listiny bylo na schůzi České národní rady v době volby přítomno 182 poslanců České národní rady. Poslancům bylo vydáno 182 hlasovacích lístků. Bylo odevzdáno 182 hlasovacích lístků, všechny byly platné. Hlasování se nezdržel nikdo. Podle § 32 odst. 1 a § 35 odst. 1 zákona ČNR čís. 1/1969 Sb., o jednacím řádu České národní rady, je pro zvolení kandidáta zapotřebí nadpoloviční většiny hlasů přítomných při volbě - to je 92 hlasů.

Přítomní ověřovatelé sečetli odevzdané hlasy s tímto výsledkem: /Nebudu číst tituly./

Poslanci:

Brada Stanislav 1 hlas proti

Císař Čestmír 4 hlasy proti

Černý Jaroslav 2 hlasy proti

Černý Ludvík 2 hlasy proti

Červenka František 5 hlasů proti

Červinka Antonín 2 hlasy proti

Erban Evžen 5 hlasů proti

Fischerová Miluše 1 hlas proti

Fořt Josef 2 hlasy proti

Frank Eduard 1 hlas proti

Frank Vítězslav 2 hlasy proti

Grospič Jiří 1 hlas proti

Hašplová Božena 1 hlas proti

Hübl Milan 3 hlasy proti

Jičínský Zdeněk 3 hlasy proti

Kácl Karel 2 hlasy proti

Kaňková Anna 1 hlas proti

Kašpar Vladimír 2 hlasy proti

Kempný Josef 4 hlasy proti

Kolaříková Heda 2 hlasy proti

Kouba Jindřich 18 hlasů proti

Losseová Jarmila 1 hlas proti

Machač Jaromír 2 hlasy proti

Mikeska Jan 1 hlas proti

Motlík Václav 1 hlas proti

Neubert Karel 5 hlasů proti

Onderek Zdeněk i 3 hlasy proti

Pacovský Rudolf 1 hlas proti

Pelnář Jan 4 hlasy proti

Poláček Karel 3 hlasy proti

Ptáček Milan 1 hlas proti

Rázl Stanislav 1 hlas proti

Rusek Antonín 2 hlasy proti

Rychtrmoc Zdeněk 4 hlasy proti

Sobotníková Olga 1 hlas proti

Šikolová Jarmila 1 hlas proti

Špaček Josef 3 hlasy proti

Toman Josef 2 hlasy proti

Ungrád Bohuslav 1 hlas proti

Vobořilová Helena 2 hlasy proti

Vokrouhlický Zbyněk 3 hlasy proti

Vybral Vladimír 2 hlasy proti

Wichterle Otto 5 hlasů proti.

Ostatní nečtení dostali všechny hlasy.

Plyne z toho tedy, že všichni navržení kandidáti obdrželi nadpoloviční většinu hlasů přítomných při volbě a byli podle § 32 odstavce 1 a § 35 odstavce 1 citovaného zákona ČNR zvoleni za poslance Sněmovny národů Federálního shromáždění.

Děkuji.

Předseda ČNR dr. Císař: Děkuji poslanci dr. Chytilovi za přednesení zprávy ověřovatelů.

Konstatuji ještě jednou, že podle předneseného sdělení výsledků voleb bylo všech 75 navržených poslanců České národní rady zvoleno poslanci Sněmovny národů Federálního shromáždění. Prosím zvolené poslance Sněmovny národů, aby si v přestávce vyzvedli u prezence materiál z Federálního shromáždění, který mají vyplnit.

Tím jsme projednali první bod denního pořadu.

Dovolte několik sdělení:

Předseda ústavně právního výboru doc. dr. Jičínský svolává ústavně právní výbor ke krátké schůzi do zasedací síně předsednictva na 14.15 hod. Prosím členy ústavně právního výboru, aby to vzali na vědomí.

Ve 14.30 hod. bude v kanceláři sekretáře České národní rady krátká schůze výboru pro právní ochranu občanů, kterou svolává předseda výboru František Válek. Prosím členy výboru pro právní ochranu občanů, aby to vzali na vědomí.

Nyní přerušíme schůzi a budeme pokračovat přesně v 15 hod. Prosím, abyste zaujali místa včas před 15. hodinou, protože odpolední program bude vysílán přímým přenosem Čs. rozhlasu. Bude projednáno prohlášení vlády. Očekávám, že zaujmete svá místa do 15 hodin, abychom posluchače nenechali čekat.

Děkuji.

/Schůze přerušena v 11.52 hod./

/Odpolední jednání zahájeno v 15.00 hod./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP