Pátek 18. října 1968

V předsednictvu NS jsem tuto věc vážili a říkali jsme si, že určitě nebude našim lidem známo tolik, kolik je známo nám. Vždyť my jsme již včera a dnes smlouvu projednávali, dvakrát nám ji vyložil předseda i místopředseda vlády a ještě jsme měli mnoho otazníků, ještě bylo mnoho dotazů a připomínek.

Zpočátku jsem měla návrh, se kterým jsem chtěla vystoupit, abychom v souladu s těmito lidmi, kteří nám píší a kteří nás žádali, abychom nedělali kabinetní politiku, ale politiku, kterou jsme nastoupili po lednu, abychom se šli nejdříve s nimi poradit a obsah smlouvy více vysvětlit. To jsem chtěla navrhnout, abychom udělali. Ne že půjdeme mezi naše lidi a budeme jim říkat, aby šli proti této smlouvě, proti těmto dohodám. To ne! Ale abychom jim to, co víme a známe, řekli, aby to znali i oni. Aby sami pochopili, že nejednáme proti jejich zájmům, že nejednáme proti jejich vůli, ale právě na základě toho, co víme, jak má smlouva zabezpečit zejména naše území proti vnějšímu nepříteli, prostě otázky, které zde projednáváme už dva dny.

Myslela jsem si, že by celá naše veřejnost se mohla vyjádřit k otázkám, které nejsou jen pro nás, pro poslance Národního shromáždění, důležité, ale pro každého občana, které se dotýkají každého. Všichni jsme se však v předsednictvu jednomyslně dohodli, že nebudeme žádat žádný odklad, že si vezmeme na sebe tu odpovědnost, že odhlasujeme tuto smlouvu, potvrdíme, ale že půjdeme mezi lidi, budeme s nimi mluvit a budeme jim význam této smlouvy vysvětlovat, aby pochopili, že chceme skutečně volit to, co je v této současné situaci pro naši republiku nejvýhodnější a nejpřijatelnější.

Pokládala jsem za nutné těchto několik slov říci, abychom opravdu neurazili ty lidi zdola, že jsou to nějací nepřátelé republiky. Vždyť oni jsou solí této země, oni jsou strůjci toho socialismu, abychom jejich připomínky brali vážně. (Potlesk.)

Předseda NS Smrkovský: Děkuji posl. Mikové.

Znovu konstatuji, že už se nikdo nehlásí.

Proto se ptám předsedy vlády, zda si přeje ještě slovo.

Předseda vlády Ing. Černík: Soudružky a soudruzi poslanci, všichni lidé naší země dnes jsou ve velikém očekávání a vzhlížejí k jednání Národního shromáždění. Každý z nás cítí velikou odpovědnost před svým lidem za jeho osudy, za další socialistický vývoj u nás v Československu. Jsem hluboce přesvědčen, že i připomínky soudruhů a soudružek, kteří zde vystoupili při jednání o tomto závažném politickém dokumentu, jsou vedeny právě z této posice, z posice veliké odpovědnosti před svým lidem, před svými voliči za akt, který máme nyní provést. Nehodlám se proto vracet k jednotlivým vystoupením.

Jako předseda vlády, který jsem vedl delegaci naší vlády při jednání v Moskvě, pokusil jsem se vám ve svém vystoupení, v projevu vyjádřit, že zajisté mohou být různé teoretické návrhy na řešení vzniklé situace. Při jednání naše delegace z pověření čs. vlády vyčerpala všechny možnosti k tomu, aby byl připraven dokument pro Národní shromáždění, který podle mého názoru je východiskem k řešení této složité situace. Dokument, který je předložen, neuzavírá možnost dalšího jednání s vládou Sovětského svazu. Považuji však za ne dost příhodné akceptovat návrh posl. s. Čakrtové, aby už dnešní jednání NS uložila vládě, aby zahájila další jednání o úplném odchodu vojsk. Považuji za správné, aby Národní shromáždění v termínu, který ono si samo určí, zařadilo na pořad jednání k plnění dohody, kterou dneska schválíme, a na základě rozboru plnění dohody, na základě rozboru situace doma i ve světě aby stanovilo další postup, případně uložilo vládě další kroky. Kdybychom to udělali zrovna dnes, myslím, že bychom zbytečně vyvolávali iluze u našich spoluobčanů, že hned zítra nebo řekněme za měsíc nebo za dva měsíce budeme moci přistoupit k dalšímu jednání a dosáhnout nějakých výrazných výsledků. To by jenom zvyšovalo napětí, zvyšovalo ohniska napětí a myslím, že by to nepřispělo ke konsolidaci naší situace. Doporučuji tedy Národnímu shromáždění jako poslanec NS, aby o tomto návrhu dnes nehlasovalo a předsednictvo NS bylo pověřeno za určitou dobu předložit Národnímu shromáždění na pořad jednání bod o plnění této dohody.

Předseda NS Smrkovský: Zpravodaj má slovo.

Zpravodaj posl. Jan Němec: Soudružky a soudruzi, v diskusi s. Sachsová vyslovila pochybnost o tom, co jsem řekl, že jsou u nás protisocialistické síly, které nemají zájem na konsolidaci našich poměrů. Řekla, že na rozdíl od mého vyjádření je přesvědčena, že všichni lidé budou tuto smlouvu, jestliže ji přijme Národní shromáždění, bezvýhradně plnit.

Já jsem si žádné protisocialistické síly nevymyslel. Vycházím z rezoluce Ústředního výboru KSČ z 31. srpna, kde tento fakt je konstatován a vyjádřen se souhlasem celého pléna.

Velmi pečlivě sleduji projevy soudruhů lépe informovaných, než jsem já. Mám na mysli konkrétně vynikající projev s. Dubčeka nedávno ve Vysočanech a opírám se o fakta tímto způsobem sdělená celé naší veřejnosti. To je jedna poznámka.

Za druhé, soudružky a soudruzi, nám přece jde o to, opravdu pokračovat v polednovém kursu naší politiky bez těch negativních průvodních jevů. My tady přece můžeme odhlasovat nedůvěru s. Černíkovi. A čemu tím pomůžeme? Tím, že někdo vstoupí slavně do dějin jako Herostratos, když zapálil chrám? Přece je lepší, když místo X počtu vojsk tady bude jedna třetina vojsk nebo jedna pětina vojsk. To je přece početnice, které rozumí každé dítě v první třídě. A to je myslím právě ten úspěch jednání vlády o smlouvě o dočasném pobytu, aby mohla být určitým předpokladem pro pozdější smlouvu o úplném odchodu.

Právě proto si myslím, že by bylo třeba opravdu vytvářet podmínky pro širší prostor. Já tedy nevím, zda našim vedoucím soudruhům, jichž si velmi vážím a kteří mají na svých bedrech dnes velmi složité otázky, soudruhu Svobodovi, soudruhu Dubčekovi, soudruhu Černíkovi, zda jim prospívá taková podpora plnění moskevského protokolu, jako jsou třeba některá čísla časopisu Politika, Dikobraz, Roháč, a mohl bych citovat další. Opravdu bych prosil představitele tisku, rozhlasu a televize, kteří ukázali, jak pozitivně dovedou působit na myšlení lidu, aby se zamysleli, zda by nebylo účelné, aby se objevilo více pozitivních článků k otázkám našeho rozvoje a k plnění moskevských dohod alespoň v takových proporcích, jako byly protisocialistické a protisovětské články, s nimiž jsme se setkávali od května po další a pozdější dobu.

Jsem pro to, abychom postoj k presidentu republiky, ústřednímu výboru strany a jejímu vedení neprojevovali slovy, poněvadž tím nikomu nepomůžeme, ale abychom jej projevovali činy. A myslím, že schválení smlouvy, která nám dnes byla předložena, je jeden takový čin, kterým můžeme udělat pozitivní, konkrétní krok pro normalizaci poměrů v naší zemi.

A proto mi nezbývá než opakovat návrh schvalovacího usnesení, a požádat, aby o něm bylo dáno hlasovat v tomto znění: Národní shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí se smlouvou mezi vládou Československé socialistické republiky a vládou Sovětských socialistických republik o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk na území Československé socialistické republiky, podepsanou v Praze dne 16. října 1968.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji.

Soudružky a soudruzi poslanci, projevy jsou vyčerpány. Podle jednacího řádu dám hlasovat o návrhu zpravodaje, aby Národní shromáždění, respektujíc nezbytnost vzniklé situace, podle čl. 42 ústavy Československé socialistické republiky vyslovilo souhlas se smlouvou mezi vládou Československé socialistické republiky a vládou Svazu sovětských socialistických republik o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk na území Československé socialistické republiky.

Text schvalovacího usnesení vám byl předložen. Máte jej v rukou a prosím sčitatele, aby se ujali své funkce.

Dám hlasovat. Kdo souhlasí s předloženým návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Děkuji. Kdo je proti, nechť zvedne ruku. (4 hlasy.)

Konstatuji, že čtyři hlasy jsou proti.

Ptám se, kdo se zdržel hlasování, aby zvedl ruku? (10 hlasů se zdrželo hlasování.)

Z přítomných 242 poslanců hlasovali 4 proti, 10 se zdrželo hlasování. Konstatuji, že Národní shromáždění vyslovilo souhlas se smlouvou mezi vládou Československé socialistické republiky a vládou Svazu sovětských socialistických republik o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk na území Československé socialistické republiky.

Soudružky a soudruzi, ve své funkci jsem povinen obrátit vaši pozornost k návrhu, který podala posl. s. dr. Čakrtová-Sekaninová.

Musím se jí zeptat, zda by souhlasila, aby její návrh byl přikázán příslušným výborům Národního shromáždění ve smyslu návrhu předsedy vlády s. Černíka. Je to můj dotaz na soudružku Sekaninovou, zda s tím souhlasí.

Posl. dr. Sekaninová-Čakrtová: Byla bych ráda, kdyby se dalo o tomto návrhu hlasovat. Smím jej přečíst?

Předseda NS Smrkovský: Soudružka Sekaninová-Čakrtová podala návrh, podle něhož Národní shromáždění žádá vládu, aby v brzké době zahájila jednání o úplném odchodu sovětských vojsk z československého území. Byl podán protinávrh poslance a předsedy vlády inž. Černíka, podle něhož Národní shromáždění ukládá předsednictvu Národního shromáždění, aby ve vhodnou dobu zařadilo na pořad schůze Národního shromáždění projednání plnění smlouvy. Návrh posl. dr. Sekaninové-Čakrtové je první, protinávrh poslance a předsedy vlády inž. Černíka je návrh druhý.

Soudružka dr. Sekaninová-Čakrtová se může vyjádřit.

Posl. dr. Sekaninová-Čakrtová: Děkuji.

Musím dát hlasovat o protinávrhu. Tak zní jednací řád. Kdo souhlasí s tím, aby předsednictvo Národního shromáždění ve vhodnou dobu zařadilo na pořad schůze Národního shromáždění projednání plnění smlouvy, kterou jsme dnes přijali? Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji. Kdo je proti? (4 hlasy.) Kdo se zdržel hlasování? (1 hlas.)

Konstatuji, že protinávrh poslance a předsedy vlády inž. Černíka byl přijat.

Soudružky a soudruzi, pořad jednání dnešní schůze byl vyčerpán. Jménem Národního shromáždění děkuji soudruhu presidentu Svobodovi za jeho účast. Sděluji, že příští schůze Národního shromáždění se sejde podle usnesení předsednictva Národního shromáždění v neděli dne 27. října na Pražském Hradě. Končím schůzi.

(Schůze Národního shromáždění ukončena v 17,13 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP