Středa 28. srpna 1968

[B.] Laštovička: Hlediska lze spojit a jde o to, že jsou lidé velmi citliví a víme, jak dovedou vyhledávat diference. Dalo by se říci, že v dané chvíli je třeba podpořit to, co vyhlásil s. Dubček.

[J.] Valo: Já budu hlasovat proti, když to tam dáme.

[J.] Macek: Členům delegace jsme dali důvěru a vyzýváme ke klidu. Na včerejší projev s. Dubčeka byly takové ohlasy, že je třeba a lepší méně říci než lhát. My jsme prohlásili, že si budeme hájit naši republiku a nemůžeme říci, že okupace je zákonná, nemůžeme stáhnout naše požadavky na úplný odchod okupačních jednotek z naší republiky. Naše požadavky nejsou v rozporu s tím, co říkají naši političtí činitelé.

[Z.] Fierlinger: My si rezervujeme právo seznámit se s podrobnými ustanoveními moskevských dohod. Musíme ale odmítnout nařčení ze zrady. Jestli to připustíme, nebude žádná jednota, jsou vzrušené nálady, které dají všechno do velmi nežádoucího pohybu.

[J.] Valo: Předsednictví se ujímá s. předseda Smrkovský. Chtěl bych ho informovat, že projednáváme komuniké, které připravujeme pro naši plenární schůzi, která měla začít v 10 hodin. V podstatě jsme se dohodli na obsahu komuniké, které zpřesní ještě soudruzi, kteří jsou redaktory této zprávy, a to Macek, Rapoš a Skála [Celý odstavec zatržen po straně tužkou.].

[J.] Smrkovský: Chtěl bych pokračovat, aniž bych věděl, co bylo předtím. Jde o prohlášení k národu. K tomu bych měl dvě poznámky. Škrtl bych 7. odstavec a místo toho bych doporučoval nový odstavec: "Národní shromáždění vyzývá všechen lid, aby zabránil provokacím, které by poskytly záminku k novým zákrokům proti zájmům našeho lidu a našeho státu. Jen rozumem a rozvahou můžeme vyjít ze situace, kterou jsme nezavinili, a vrátit se k normálntmu životu, byť za těžkých podmínek, a pokračovat v budování Československé socialistické republiky podle tužeb a představ jejího lidu."

Co mne k tomu vede? Byli dovezeni specialisté na provokace a toho se bojíme nejvíce. Jde o organizované zkušené specialisty, kteří budou chtít vyvolat záminku k zákrokům. Zákroky by byly strašlivé.

Jsme si plně vědomi toho, že odchod tanků z Prahy, který pokračuje, by nemusel být trvalý, mohlo by dojít k opačné situaci, že by přijeli opět zpět se všemi důsledky. Potom by tyto zákonné instituce byly nahrazeny jinými.

[J.] Macek: Soudruhu předsedo, přesně toto jsme přijali. Proto myslím, že můžeme říci, že souhlasíme, pouze dovol, abychom navíc uvedli, aby "udržel pevnou jednotu". To doporučovalo několik poslanců.

[J.] Smrkovský: Ano, souhlasím, jenom ještě nevím, zda v prvním odstavci je vhodná formulace. Termín ["]okupace["] bychom snad mohli nahradit slovem ["obsazení"].

[J.] Macek: Dosud jsme ve všech našich dokumentech zcela záměrně a promyšleně uváděli slovo [ "]okupace["], protože termíny ["]okupace["] a ["]obsazení["] se od sebe odlišují tím, že slovo [ "]okupace["] označuje, že jde o nespravedlivé zasahování a že nesouhlasíme, že to je protiprávní. Obsazení může být legální. Stále nás znepokojuje, že moskevské prohlášení se ani slovem nedotklo toho, že oddíly byly pozvány. Myslím, že na tom je třeba se dohodnout. Tento termín jsme dali do všech dokumentů.

(Předseda s. Smrkovský odešel k telefonickému hovoru.)

[B.] Lomský: [Tužkou zatržen začátek diskusního příspěvku B. Lomského.] Ještě k termínu ["]okupace["]. Je třeba říci, že jde o okupaci. Snad je možné diferencovat, že jde o vojenskou okupaci, protože normální okupace vyjadřuje ještě oblast právní. Jakmile se nasadí v dobytém území okupační vojska, znamená to, že okupační správa rozhoduje s konečnou platností o všech otázkách vnitřního pořádku v zemi. Jestliže přidáme ke slovu okupace slovo "vojenská" říkáme, že nejde o tu správní část.

Dále bych doporučoval tam, kde říkáme, že naše armáda je schopna zabezpečit západní hranice, abychom to nerozšiřovali na celé hranice republiky.

Pokud jde o formulaci, týkající se vlády, kde je uvedeno "důsledně", doporučoval bych uvést ještě "rozhodně".

[J.] Valo: Myslím, že jsme se dohodli na podstatě obsahu této rezoluce a že bychom mohli nyní přerušit jednání předsednictva NS a odebrat se na plénum Národního shromáždění [Zatržení tužkou po straně přeškrtáno.].

[J.] Lacina: Odhlasovat usnesení.

[J.] Valo: Odhlasovávat to bude plénum. Ještě ani nemáme přesnou formulaci. Projevili jsme svůj názor, že v tomto duchu má být usnesení formulováno.

[J.] Pelikán: [Jméno podtrženo červenou tužkou; začátek zatržen tužkou.] Jako interní informaci bych vám chtěl sdělit, že jsme byli v noci spolu se s. Hejzlarem voláni na Hrad k s. Černíkovi, kde byl přítomen i s. Císař, Galuška i další. Jde o to, že zatím okupační vojska odmítají vyklidit rozhlas a televizi a soudruzi se domnívají, že jedním z důvodů je naše fungování ve vedoucích funkcích v těchto institucích. Vláda přichází s návrhem do rozhlasu a televize jmenovat na určitou dobu vládní zmocněnce. My jsme sice vyjádřili zásadní nesouhlas s tímto řešením, jako řádně jmenovaní ústřední ředitelé, ovšem s ohledem na to, že je třeba, aby byly uvolněny budovy rozhlasu a televize souhlasíme s tím, aby byli v dohodě s námi jmenováni tito zmocněnci s tím, že my zůstáváme ústředními řediteli nadále a že eventuálně se budeme věnovat výkonu svých poslaneckých a jiných funkcí po určitou dobu. Chápeme to v tom smyslu, že to je přechodné opatření a upozorňujeme na to, že kdyby někdo ho chtěl vydávat za opatření trvalé, bude se tím muset zabývat Národní shromáždění, protože jsme upozornili, že dochází k porušení zákona, protože takovíto vládní zmocněnci, jejichž úkolem bude kontrolovat, co se smí nebo nesmí vysílat, nikde neexistují.

Kromě toho se nám zdá, že i zde projevují vojenské orgány proti duchu prohlášení jasné vměšování do našich politických a kádrových záležitostí. V dané situaci nechceme komplikovat život vládě a vedoucím soudruhům, a proto jsme toto jako dočasná řešení přijali. Kdyby se ovšem mělo stát trvalým, nemůžeme s tím souhlasit. Tolik pro vaši informaci.

[J.] Valo: Nevím, proč vláda nežádá od Národního shromáždění mimořádné zákonné opatření, ve kterém by sdělila, že se to zavádí např. na 3 měsíce.

[A.] Poledňák: Dobře že to nedělá. Ať to vypadá jako nezákonné.

[J.] Smrkovský: Je to tak, jak říká s. Pelikán. Budovy nevydají, i když v moskevských jednáních je jednoznačně řečeno, že se nebudou vměšovat do našich vnitřních záležitostí. Stejně tak nám ovšem řekli, že pokud jde o některé činitele včetně s. Pelikána, jsou pro ně nepřijatelní. Taková je skutečnost.

[J.] Macek: Tak se vměšují nebo nevměšují?

[J.] Smrkovský: Vměšují, ale přitom to řekli otevřeně. Stojíme před otázkou, zda v některých věcech můžeme nebo nemůžeme setrvat na principiálním stanovisku nebo udělat určité ústupky. Vzhledem k tomu, že potřebujeme rozhlas a televizi, jsme po jednáních, o kterých hovořil s. Pelikán, dospěli k tomuto řešení. Soudruzi to sami uznávají. Nám to jedno není, ale co máme dělat? [Závěr odstavce zatržen tužkou.]

[L.] Dohnal: Tady je nebezpečí, že postupně budou vedle stávajících legálně zvolených a jmenovaných orgánů dosazováni druzí, kteří budou mít výkonnou moc a všichni stávající budou postaveni na vedlejší kolej. To bude pokračovat i ve vládě. Vedle ministra může stát potom ministr druhý.

[J.] Smrkovský: Je zde nebezpečí, že se o to budou snažit. Nyní jde o to, kam až můžeme jít. Nám jde o to rychle normalizovat poměry, aby odtud vojska vypadla.

[L.] Hofman: Jsou tyto věci v dohodě nebo nejsou?

[J.] Smrkovský: Zapsané není nic. Zapsané je, že se nebudou vměšovat do našich vnitřních záležitostí. Přitom ale bylo řečeno, že některé osoby jsou pro ně nepřijatelné.

[B.] Laštovička: Byl konkrétně vyjmenován počet?

[J.] Smrkovský: Několik jich bylo jmenováno. Např. Pelikán, oni už neříkali ani továryš, dále byla řeč o Pavlovi. My jsme to ale odmítli a vynutili jsme si obecnou formulaci v tom směru, že to jsou záležitosti československých ústavních orgánů. Vláda a strana posoudí tyto problémy a podle nich se bude zařizovat. Nyní jde konkrétně o rozhlas a televizi. Když se nestane to, co říkal s. Poledňák, nevydají nám je, ale my je nutně potřebujeme.

[A.] Poledňáky: Doporučuji, aby NS nebralo na vědomí tuto informaci, aby zůstala záležitostí vlády. Vzít ji na vědomí znamená z naší strany porušení zákona, který jsme přijali. S vědomím, že máme možnost kdykoli v případě potřeby se proti tomu ozvat. Pochybuji, že se u nás takoví zmocněnci, kvalifikovaní lidé, pro rozhlas a televizi najdou. Jestliže to povede k tomu, že budou budovy rozhlasu a televize uvolněny, pak je možno s tím souhlasit jako s dočasným opatřením, o jehož praxi se budeme sami přesvědčovat.

Naproti tomu doporučuji, aby předsednictvo NS učinilo proti krok a navrhlo vládě odvolání Karla Hoffmanna z funkce ředitele ÚSS a Sulka z funkce generálního ředitele ČTK. Máme k dispozici dokumenty o velice aktivním vměšování Hoffmanna do všech záležitostí týkajících se spojů, rozhlasu a televize, stažení vysílacích stanic v okamžiku, kdy mělo být vysíláno usnesení předsednictva ÚV z půlnoci 21. srpna a některých dalších dokumentů, které můžeme předložit během dneška předsednictvu NS, stejně tak pokud jde o činnost Sulka. [Celé vyjádření A. Poledňáka zatrženo po straně tužkou.]

[J.] Smrkovský: Činnost Hoffmanna, stejně tak jako Šalgoviče, který nás nechal zatýkat. Byli jsme již zatčeni na jiném místě, kdy on poslal naše mládence do našich bytů, kdy poslal 4 chlapy, aby zatkli předsedu NS a další.

Doporučuji přijmout usnesení, které bychom nezveřejňovali, které by bylo dáno vládě jako dokumenty ústavního orgánu, že je to v rozporu se zákony republiky atd. Takové usnesení připravte. [Oba odstavce zatrženy po straně tužkou.]

[O.] Kučera: Diplomaticky je to možno vzít na vědomí s tím, aby se tím zabýval ústavně právní výbor, který se tím může zabývat půl roku.

[J.] Lacina: Doporučuji vůbec nebrat tuto skutečnost v současné době na vědomí.

[J.] Pelikán: Podporuji to. Poslanci se o tom dovědí z rozhlasu. Říkám to proto, aby na to nebyla oficiální reagence. Zatím je to dočasné. Kdyby to mělo být jako trvalé řešení - to nedoporučuji.

[A.] Žiak: Je třeba velmi dbát na dodržování principů. Jakmile uděláme jeden ústupek, budou následovat další.

[J.] Smrkovský: Doporučuji, aby soudruzi zformulovali usnesení, že to bereme na vědomí pod tlakem situace, ať je to v rozporu s ujednáním.

[O.] Kučera: Vzít to na vědomí a uložit ústavně právnímu výboru, aby zkoumal právní otázky. Ústavně právní výbor se tím může zabývat tři čtyři městce a nemusí dojít k závěru.

[J.] Valo: Doporučuji nepřijímat k tomu žádné stanovisko, jako by nám to nebylo sděleno.

[A.] Poledňák: Doporučuji, abychom to takticky přešli. Nechme to na vládě a nezatahujme do toho parlament. Musíme zaujmout stanovisko, že zákon o rozhlasu a televizi je narušený. Nemůžeme říkat lidu, že to necháme zkoumat ústavně právnímu výboru. Je jasné, že podle textu zákona se o žádných zmocněncích nehovoří.

[Z.] Gudrich: Jakmile tato věc bude známa veřejnosti, budeme muset k tomu zaujmout stanovisko. Doporučuji přijmout stanovisko, že budeme protestovat. Bylo by daleko lepší, kdybychom to přijali po protestu.

[J.] Pelikán: Není třeba k tomu zaujímat stanovisko. Mluvil jsem o tom se s. Černíkem. [Věta podtržena červenou tužkou.] Nechejme takovou formu, aby i lidem bylo jasno, že je to s naším souhlasem. Říkal jsem to již ráno našim pracovníkům, kteří chtěli stávkovat. Odmítal jsem to, protože nadále zůstáváme ve funkcích. Řada takových věcí bude přechodně přijímána a NS by mělo být informováno, ale nesankcionovat je nějakým usnesením předsednictva nebo pléna. Řada jiných věcí byla také dělána bez našeho souhlasu. Musíme si udržet v tomto směru čisté ruce. Nechat to nyní jako informaci a stáhnout to z pořadu dne.

[J.] Macek: Naše silná a veliká zbraň je legalita. Maximálně se snažit, abychom se nevměšovali vládě do činnosti, abychom setrvávali na těchto principech, které hájíme od 21. srpna.

Ukončeme diskusi, souhlasme s názory s. Pelikána. Šlo o informaci, k níž nebylo přijato žádné usnesení.

[J.] Smrkovský: Souhlasíte s tím, že po projednání předsednictvo NS k tomuto aktu nezaujme stanovisko? (Souhlas.) Je někdo proti? (Nikdo.)

[L.] Dohnal: Navrhuji, aby KNS, poněvadž zde vznikne před budovou mnohatisícový dav, pověřila svého pracovníka, který by náš závěr přečetl, aby byl zřízen amplion atd.

[J.] Smrkovský: Hovořil jsem se s. Černíkem o prvním odstavci naší deklarace. Říkal, že všechno je pravda. Prosí mne, abychom uvážili dosah toho, že NS znovu před celým světem nastavuje zrcadlo. To není oportunismus, to je realismus. Je třeba uvážit každý krok, aby se vojska nevrátila. Jde o to najít jinou formu.

[J.] Macek: Znamená to vypustit celý jeden bod nebo změnit formulaci?

[J.] Smrkovský: On říká: Posuďte to sami. Je to pravda, ale sám mám názor, abychom nedali záminku.

[A.] Pospíšil: Vrátil se Kučera?

[J.] Smrkovský: Všichni se vrátili kromě Indry.

[J.] Valo: Myslím, aby tam bylo "vojenské obsazení".

[J.] Macek: Je možné změnit takto text: "Národní shromáždění považuje nadále obsazení ČSSR armádami pěti států za protiprávní nebo za odporující mezinárodním smlouvám, Chartě Organizace spojených národů i Varšavské smlouvě." Třetí by bylo úplně škrtnout a nevypichovat tuto otázku. Posuďte to. Tento dokument nepíšeme pro sebe, ale do situace, jaká tady je. Druhá varianta je opustit termín "okupace". Ve včerejším stanovisku ÚV KSČ není tohoto termínu užito [Celý odstavec je po straně zatržen tužkou.].

[M.] Miková: Poslanci žádají, aby neznali jen deklaraci, aby znali i dohody.

[J.] Smrkovský: Komuniké je zmetek.

Končím schůzi. [V usnesení P-NS č. 840 se doporučuje, aby text prohlášení byl předložen ke schválení plenární schůzi NS. Srov. přílohu č. 8, dok. č. 20.]

Stenografický zápis, prvopis, turnus 1/1-10/1, (32 stran).

34

1968, 28. srpen (středa), Praha. - Zápis 26. plenární schůze NS (11. část).

[Začátek: 10.38 hod.

Ukončení: 12.25 hod.

Předsedající: Josef Smrkovský, předseda NS.

Obsah jednání:

1. Výměna názorů o účasti zástupců sdělovacích prostředků na jednání pléna NS.

2. Informace o nutných legislativních opatřeních vyplývajících ze současné situace a o uvažovaných stanoviscích NS (J. Smrkovský).

3. Návrh prohlášení NS ke všemu obyvatelstvu.

4. Komentovaný výklad jednotlivých bodů tzv. moskevského protokolu.]

[J.] Smrkovský: Soudružky a soudruzi, zahajuji jednání. Musím hned na začátku žádat o jednu věc, která se příčí mému dobrému svědomí a poprosit novináře, že se nemohou zúčastnit našeho jednání. Vy budete chtít širší vysvětlení mého včerejšího prohlášení zde a já si nemohu dovolit, aby to, co zde říkám, bylo zveřejněno, neboť veřejné stanovisko bude řečeno orgánem nebo orgány, ale to, co já zde budu říkat, nemůže jít v této formě do sdělovacích prostředků. Budu tedy prosit s. novináře o pochopení s prosbou o neúčast na tomto jednání. Snad u vás pochopení najdu. To znamená, že to ani nebudete vysílat, dejte to do archivu, může se to později použít [Úvodní prohlášení J. Smrkovského zatrženo tužkou.].

(Hlas z pléna: Přítomni snad můžeme být, ale nebudeme o tom psát.)

[J.] Smrkovský: Co kdybychom to udělali tak, že bych prohlásil jednání za neveřejné a soudruzi novináři by si nic nepsali.

(Hlas z pléna: Ať nejsou přítomni.)

[J.] Valo: Jen členové NS a vedoucí Kanceláře.

[J.] Smrkovský: Na radu bych chtěl říci, že by to bylo neveřejné jednání, nebudete nic psát, na čestné slovo nic z toho nepoužijete.

Hlasy: To není tak jisté!

Hlas: Soudruhu předsedo, před několika málo hodinami jsme prohlásili jedno naše zasedání za neveřejné, přijali jsme na něm dokumenty, které pak byly rozhlasem zveřejněny. Navrhuji, aby naše zasedání bylo uzavřené.

Hlas z pléna: Mám protinávrh. Máme hodně čestných novinářů, kteří udělali hodně práce a nepěkně bychom se zachovali, kdybychom takto postupovali. (Projevy souhlasu z pléna.) Projevili nám důvěru a jsem přesvědčena o tom, že se opět zachovají čestně.

[J.] Pešák: Slíbili jsme, že stojíme za vládou, za prezidentem, za soudruhy, kteří vyjednávají. Rozhlas by měl fungovat ve prospěch těchto ujednání, abychom předešli nějaké občanské válce. Navrhuji, aby rozhlas hlásil jen to, co slouží ke sjednocení národa. Mládež tam však dostává slovo a skanduje tam. K čemu to povede? Když novináři tady zůstanou, ať slíbějí a když ne, tak je budeme perzekvovat. (Mnoho hlasů: Fuj! Projevy nesouhlasu.)

[M.] Miková: Boji za svobodu není bráněno ani v kapitalistických zemích, jestliže my zabráníme našim lidem, aby bojovali za svobodu, kde jsme?

[J.] Smrkovský: Slova s. Pešáka zapomeňte, on to tak nemyslel. Bylo by zbytečné se o to hádat.

[J.] Turečková: Sedm dní jsme tady trávili společně s novináři, kteří podporovali morální jednotu lidu. Jsem pro to, aby zůstali a plně jim věřím, že co slíbí, splní. Stejně tak mohou něco vynést poslanci. Myslím, že když to slíbí, že jim můžeme věřit.

[J.] Smrkovský: Mohu vám dát tuto informaci. Rozhlas a televize jsou zatím obsazeny vojskem okupačních jednotek [Věta po straně dvojitě zatržena tužkou.]. Je podmínkou, že tam budou dosazeni činitelé, kteří dávají záruku. Vláda o tom jednala, předsednictvo NS, aby bylo o tom informováno, předsednictvo NS k tomu zatím nezaujímá žádné stanovisko. Máme k tomu důvod, protože je to v rozporu se zákonem, ale situace je taková, jestli okamžitě tam nepřijdou dva muži nebo x lidí, které tam vláda dává, tak nám rozhlas a televizi nevydají. My však potřebujeme již dnes, aby byly tyto sdělovací prostředky v rukou čs. orgánů, proto jsme vzali na vědomí, že vláda toto opatření dělá a v důsledku toho budou dnes tyto sdělovací prostředky vydány do rukou československých. Tím se mnoho změní. Tím se také přes budovu rozhlasu ovládnou i krajské vysílačky, protože se s nimi z ústřední budovy dá disponovat. To je k informaci. Samozřejmě, že ředitelé zůstávají dále ve svých funkcích. Odpovědnost za to přebírá vláda prostřednictvím svých zmocněnců.

A nyní musíme rozhodnout o prvé otázce, o které jsem začal hovořit. Já bych se klonil k tomu postupu, že naše jednání bude prohlášeno za důvěrné, že tady novináři zůstanou, nebudou si nic psát a je to na čestné slovo. V případě, že by čestné slovo porušili, napříště ten, kdo ho porušil, nebude mít již na žádné zasedání přístup. (Projevy souhlasu.)

Soudruzi poslanci, souhlasíte s tím? (Hlasy: Ano.) Je někdo proti? (Nikdo se nehlásí.) Děkuji. Soudruzi novináři je to kolegiální a takto budeme postupovat. Můžeme přistoupit k jednání.

Nejdříve bych chtěl říci toto: Vláda i jiné orgány stranické i Národní fronty zasedají, pracují ve dne v noci ve snaze rychle dostat poměry a řízení republiky do rukou našich čs. orgánů. Nebudu vykládat všechno, co se připravuje, než to, že do 10 dnů nejpozději předstoupí vláda před NS se svým vládním prohlášením, zprávou o situaci a zprávou o politice, jakou naše vláda hodlá napříště dělat. Bude to i naší záležitostí, abychom k celé problematice potom zaujali příslušné stanovisko. Vyplynou z toho některé závažné úkoly pro NS. Je třeba, abychom urychleně přijali zákon o Národní frontě. Je třeba, abychom urychleně přijali zákon o Národní frontě. Je třeba ale stále mít na paměti, že je zde půl milionů vojáků okupačních armád. Zákon o Národní frontě musí být v souladu s akčním programem a dřívějším prohlášením vlády. Bude třeba ho rychle udělat, nemůže docházet ke stálému odkládání, musíme si uvědomit, v jaké době žijeme. Bude to muset postupovat rychleji než dosud.

Za druhé to bude zákon o politických stranách nebo něco podobného, všechny tyto věci se musí zpracovat společně s vládou.

Za třetí. Soudružky a soudruzi, je to výsledek našeho nočního projednávání situace, půjde o opatření na přechodnou dobu, dá se to vyjádřit přesnými termíny na 1/4 roku, na 1/2 roku, nevím to, to je věc druhá, přijmout zákon o plných mocech vládě. (Šum.) To je obecné, muselo by se to specifikovat, čeho by se to týkalo. My jsme si dobře vědomi, jak to zní. Ale vláda bude muset mít prostředky k okamžitému reagování na situaci, jaká může kdykoliv nastat. Je to táž vláda, kterou jsme schválili, týž ministerský předseda, nezměnil se v ničem, jen v tom, že si je vědom osudovosti současných dní. Samozřejmě opakuji, že by se muselo specifikovat, čeho se to týká, jaké zábrany si ponechá NS v otázkách, na které by se tyto plné moci vztahovaly, i termíny, na jakou dobu se to dělá. Muselo by se to samozřejmě meritorně, důkladně zvážit, posoudit, specifikovat, v každém případě okamžitě jednat. Informuji vás, že toto vyplynulo jako úkol pro předsedu NS, abychom to spolu s vámi posoudili a vyvodili z toho závěry.

Doporučoval bych tedy, aby ústavně právní výbor i výbory další (je jich více, kterých se to týká) vešly v okamžitý styk s vládou k těmto otázkám. Plénum by potom samozřejmě rozhodovalo, posuzovalo na základě stanoviska, které by bylo předloženo příslušnými výbory a vládou. K tomu bych nyní prosil vaše stanovisko.

[K.] Skramuský: Soudruzi, mně se nelíbí, že bychom měli dát vládě plnou moc, protože tím bychom okamžitě schválili všechno to, co dosud je.

[L.] Dohnal: K těm třem námětům, které zde přednesl soudruh předseda:

Zákon o Národní frontě jsme všichni dostali. Myslím, že se zde zcela určitě dohodneme, jak si budeme Národní frontu představovat. Zásada je ta, aby ji vytvořily stávající politické strany plus stávající společenské organizace a masové složky. V tom se jistě všichni dohodneme. Pokud jde o některé detailní věci, které byly v rozporu (ústavní soud, který by měl dělat rozhodčí mezi Národní frontou a mezi novou politickou stranou, která by požádala o uznání), to se myslím dá také dohodnout. Jistě budeme vítat také zákon o politických stranách.

Pokud jde o třetí návrh, o zákon o plných mocech, myslím, že těžko k tomu můžeme zaujmout stanovisko, protože nám někdo musí předložit návrh, abychom řekli, s čím budeme a s čím nebudeme souhlasit. Domnívám se, že diskuse k tomu bez znalostí podkladů je bezpředmětná.

[J.] Zedník: Ztotožňuji se s návrhem soudruha Dohnala, že nemůžeme v těchto chvílích jednat o nějakých vládních zmocněních, protože nevíme, v jakém rozsahu a v jakých oblastech.

[V.] Hrabal: Pokud jde o zákon o Národní frontě, byl v podstatě projednán v ústavně právním výboru. Byl tam jediný sporný bod, jestli organizace, která dosud není členem Národní fronty, má mít právo, aby Nejvyšší soud rozhodl o jejím členství. Jestliže současně však bude vydán zákon o politických stranách a dalších organizacích, potom podle mého názoru by tento sporný bod asi v podstatě odpadl. Tedy za těchto okolností, jestliže tento zákon o Národní frontě byl už vlastně ústavně právním výborem přijat, v předsednictvu zatím zůstal odložen, myslím, že to nebude dělat velké potíže.

Pokud jde o zákon o politických stranách, domnívám se, že je třeba, aby ho předložil ústřední výbor NF pokud možno v nejkratší době. Ústavně právní výbor je ochoten kdykoliv k tomu sednout, jakmile zákon alespoň ve svých zásadách bude předložen a zasedat třeba nepřetržitě.

Pokud jde o zákon o plných mocech, jde o to, aby vláda vymezila v podstatě plné moci, které momentálně potřebujeme k řešení této nenormální, protiprávní situace. Jakmile podobný návrh bude vládou v zásadách předložen, jakmile budou známy zásady, okamžitě zasedneme k jednání.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP