Čtvrtek 25. dubna 1968

Zde mi soudruzi říkali, kde je vlastně zasedání, jestli zde nebo tam vzadu, v restauračních zařízeních. Chtěl bych vás poprosit, aby slova o demokracii a odpovědnosti nebyla pro nás nějaká móda, ale abychom to, co vyžadujeme od druhých, vyžadovali především u sebe. (Potlesk.)

Chci říci nakonec, že naše nová vláda, která se nám představila se svým programovým prohlášením, aniž bychom přijímali usnesení, může z tohoto jednání odejít s uspokojením, neboť se nenašel v Národním shromáždění ani jeden hlas, který by odmítal programové prohlášení vlády, ale naopak všichni diskutující poslanci, a to jak z této tribuny Národního shromáždění, tak i v našich rozhovorech konstatovali, že považují vládní prohlášení za střízlivé, seriózní a uvážené, za prohlášení, které budí důvěru, že bude ze slov proměněno v činy. Chci ubezpečit jménem vás všech - aniž by tím bylo řečeno poslední slovo - než se rozejdeme, že Národní shromáždění přislibuje nové vládě plnou pomoc s přáním mnoha zdaru, s tím, že v pravý čas se Národní shromáždění přihlásí o slovo, které nám ústava dává, abychom s vládou znovu diskutovali, ne jak prohlášení vypadá, co se chce dělat, ale jak se uvádí do života. Tedy jménem Národního shromáždění nové vládě a jejímu předsedovi s. Černíkovi přeji mnoho zdaru a naše jednání končím. (Potlesk.)

(Jednání skončeno ve 13.55 hodin.)

Písomná pripomienka posl. ing. Hladkého k "Programovému vyhláseniu vlády".

Vzhľadom na veľké množstvo prihlásených nebudem mať možnosť predniesť ústne pripomienku k programovému vyhláseniu vlády, preto činím tak písomne:

Na str. 24 nezodpovedá text "Programového vyhlásenia", ktorý sme obdržali, zneniu Akčného programu strany, kde sa hovorí o starostlivosti o Prahu a Bratislavu. Súdruh Černík ústne síce doplnil tento text i zmienku o Bratislave, avšak v "Harmonograme úloh vlády - ktorý sme taktiež obdržali, vláda si nekladie žiadne úlohy smerom k Bratislave, ale len ku Prahe. (4 body na str. 10.) Zákon Národného zhromaždenia zaväzuje vládu ku starostlivosti o Bratislavu obdobne ako u Prahy.

Prosím, aby vláda do "Harmonogramu úloh" pojala tiež úlohy smerom ku Bratislave.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP