Pátek 7. dubna 1967

Nepůjde-li z vážných důvodů znění § 13 změnit ve prospěch vlastníků nemovitostí, doporučuji ministru financí s. inž. Suchardovi, aby přešetřil, zda by ministerstvo financí nemohlo alespoň z mimořádných a zřetelehodných důvodů povolit výjimku z této vyhlášky, jak je uvedeno v § 26.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji s. Kratochvílové. Hlásí se ještě někdo o slovo? S. posl. Mandovec.

Posl. Mandovec: Soudružky a soudruzi, i když zde není přítomen ministr financí s. inž. Sucharda, přesto bych měl na něho dotaz ve věci placení obratové daně v zemědělství.

Když jsme na zimu, tuším m. r., projednávali zákon o zemědělské dani, široce bylo diskutováno i k obratové dani. Nakonec byl přijat návrh soudruha Dvorského, se kterým jsme souhlasili všichni členové zemědělského výboru i odpovědní zástupci ministerstva financí, kteří tam byli, aby obratová daň v zemědělství byla placena z nezemědělské činnosti, tj. z přidružené výroby, z dopravy a z dalších, a ze zemědělské činnosti, tj. z živočišné výroby a z rostlinné výroby, jenom u těch produktů, které by byly odprodávány za vyšší cenu, než je normální státní nákup.

Vyšel však sazebník ministerstva financí, podle něhož podléhá obratové dani všechno mimo naturálií. Soudružky a soudruzi, my jsme chodili a přesvědčovali jsme družstevníky, aby se zbavovali záhumenkového hospodářství, že jim budeme mléko a tyto věci vyprodukovávat ze společného hospodaření. Dneska bychom ovšem podle tohoto nového sazebníku měli z těchto věcí platit obratovou daň.

Ještě horší je na tom to, že když jsme vysvětlovali družstevníkům zákon o zemědělské dani, že jsme také hovořili o této obratové dani. A hovořili jsme o ní tak, jak jsme se na tom v zemědělském výboru usnesli a jak jsme přijali rozumný návrh soudruha Dvorského. A dneska je sazebník takový, že mimo naturálií se platí ze všeho.

Minulý týden jsem se ptal náměstka ministra financí a on říkal, že není pravda, že se bude platit z mléka, z vajíček a ze selat. Ovšem v sobotu minulého týdne byla u nás na okrese třídenní instruktáž a školení ekonomů a účetních JZD. Naše účetní přišla a říká "předsedo, ty jsi tu kecal, říkal jsi něco jiného, než jak informovali na školení!"

Proto bych prosil, abychom byli správně informováni, aby nám s. ministr Sucharda podal jasnou zprávu, jaká situace v dani z obratu bude, abychom mohli našim voličům i v JZD věci správně vysvětlit a abychom se neblamovali. Děkuji.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Mandovcovi. Hlásí se posl. Borůvka.

Posl. Borůvka: Já jsem se, soudružky a soudruzi přihlásil proto, že jsem dělal zpravodaje k zákonu o zemědělské dani. K interpelaci posl. Mandovce chci dodat toto.

Vyhláškou ministerstva zemědělství bylo zdaněno i maso, které se dává do závodní kuchyně JZD. Uvedu konkrétní příklad našeho družstva.

Máme závodní kuchyni, kde vaříme asi 80 000 jídel za rok. Nás ani nenapadlo, že bychom měli někde kupovat maso. Jen pokud jsme potřebovali hovězí, jinak jsme si na to z vlastních zdrojů vypěstovali maso vepřové. Snědli jsme za rok 100 q vepřového masa, které jsme si vyprodukovali z vlastních zdrojů.

Jenže vyhláškou ministerstva financí je nyní 1 kg živé váhy těchto prasat, věnovaný do závodní kuchyně, zdaňován 8,70 Kčs za 1 kg. Tudíž nás přijde 1 metrákové prase v tomto směru na Kčs 21 za 1 kg, tj. prase vložené do kuchyně. My jsme se v první chvíli zlobili. Ale je potřeba trochu uvažovat, zamyslet se a člověk přijde na to, že lidé na úřadech nejsou tak chytří, jak se mnohdy zdá, a že je potřeba najít jen na tuto mnohdy nesmyslnou byrokracii obranu. A já vám hned povím, jak jsme se bránili my (veselost).

Spočítali jsme si, že když uděláme dodatkovou smlouvu s nákupní organizací na 100 q masa navíc, že se dostáváme do přírůstkových prémií vyhlášených ministerstvem zemědělství (veselost), kde za 100 Kčs je 50 Kčs přírůstku. Udělali jsme tedy dodatkovou smlouvu (veselost), kterou nákupní organizace okamžitě potvrdila, a dostaneme ze státní pokladny přírůstkových prémií 60 000. Kromě toho jsme zastavili porážku na našich jatkách, čímž snižujeme režii kuchyně. Udělali jsme smlouvu s Masným průmyslem v Polici, který dnes v novém způsobu řízení velmi rád prodá maso, ještě nám ho doveze a přeneseme na stát další práci - dopravu prasat, zabití a všecky mzdy, které jsme v družstvu dříve měli; to vše bude mít nyní Masný průmysl. (Veselost.)

Ale to není všechno. Protože těch 100 q masa je navíc, máme nárok ještě na 300 q krmiv (veselost), kterýžto nárok jsme samozřejmě ihned uplatnili. Budeme tedy moci vykrmit ještě další zvířata, takže nárůstek na prémiích, tj. ze 100 Kčs 50, bude ještě vyšší.

Já to říkám jen proto, aby soudruzi, kteří dělají nějakou vyhlášku, se vždycky zeptali lidí, kteří ve výrobě pracují, protože my máme, soudružky a soudruzi, všichni zájem na tom, abychom v nové soustavě řízení postupovali jednotně, moudře a neblamovali se před lidmi, kteří pak rozhodně nemohou mít k tomuto státnímu aparátu žádnou úctu. Říkám to proto, aby se tito soudruzi z tohoto pohledu vždycky s námi poradili, protože mohou být ujištěni, že my i své zájmy si přirozeně musíme pohlídat, ale na druhé straně přece jen ať se nikdo nedomnívá, že nejsme státotvorní občané, že nemáme socialismus a republiku rádi a že pro ni a pro všechno v tomto kolektivu musíme a chceme pracovat tak, aby to bylo - jak jsme také schvalovali zákon o ovzduší - dobré. (Potlesk.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Borůvkovi. Přeje si ještě někdo slovo? (Nikdo.)

Interpelace podali poslanci Gudrich, Pokorná, Kratochvílová, Mandovec, Závěta a Šubrt. Ministr Indra odpověděl poslanci Šubrtovi. Je s tím srozuměn? (Poslanec Šubrt: Ano.)

Ministr Hájek je mimo hranice republiky, jak víte, je ve Švédsku, takže má jedinou možnost odpovědět v zákonné lhůtě 30 dnů písemně.

Ostatní členové vlády zde přítomní mají možnost odpovědět buď písemně nebo ihned. Prosím soudruha Černíka, aby řekl, jak si přeje odpovědět. (Místopředseda vlády s. Černík: Písemně). A ministr Plojhar?

Ministr Plojhar: A na co? (Předseda NS: Na dotaz poslance Haruse.) Při nejbližším zasedání vlády dám návrh, aby se ve vládě nekouřilo. (Veselost.)

Ministr Sucharda má možnost odpovědět pouze písemně v zákonné lhůtě 30 dnů.

Soudružky a soudruzi poslanci, všechny body pořadu jsou tím projednány, takže můžeme přistoupit k závěru. Končím 14. schůzi Národního shromáždění.

(14. schůze Národního shromáždění ukončena v 13.33 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP